Számítógépem rejtélyes hibája

Néha terheléstől, üzemidőtől, stb véletlenszerű időpontokban kikapcsolgatott a gépem. Nem az a letakart IBM ami egy régebbi postban volt... az egyszercsak kikapcsolt és soha többet vissza... Már megijedtem hogy elgyengült a tápom vagy döglődik az alaplapom de szerencsére nem ez volt, meg lett a megoldás.
Egy egérrágta kábel ért a testhez. érdekes módon a fekete földkábele a tápnak ért a gép gépházának és az okozta a kikapcsolás ám nem tiltott le tehát rögtön vissza lehetett kapcsolni a gépet tápegység főkapcsoló ki/be kapcs nélkül is.

Itt a rejtély megoldása:



Aztán portalanítottam is, így néz ki a gépem oldalról:
 Már én sem tudom megmondani mi történt ezzel a ventivel, szó szerint lyukas a teteje:

Mindenesetre nagyon krepegett így már lecseréltem.

Itt meg a gépem hátulja mögötti kábelrengeteg:

A kérdésem pedig az hogyha a gépemből kihúzom a tápkábelt meg az UTP-t, de semmi mást akkor ha kapok egy villámcsapást akkor a sok vezeték egymásba gabalyodása miatt átüthet, átjuthat a fesz egy másikba?

Pl a sok UTP kábel a routertől, telefonkábel stb össze van gabalyodva, ha pl a telefonkábelbe becsap a villám akkor a telefonkábel mellett futó egérkábelbe átugorhat a fesz ami meg ugye be van dugva a gépbe tehát okozhat ily módon kárt a villám?
Tehát tápkábelt, UTP-t kihúzom a gépből, így megszűnik a külső hálózatok felé a kapcsolat így elméletileg nem juthat be a villám a gépbe. De ha a gyakorlati példát nézzük:
ezt a képet:

 Akkor így mégiscsak bejuthat a gépbe a villám?

Mi a legtutibb megoldás, villámláskor csak ki kéne húzni az egeret, billentyűt stb is a tetőtéri szobában abban a házban ami a környéken a legmagasabb??


Amúgy a ház udvarára régen csapott be villám. Érdekes hogy nem a magas helyekbe hanem konkrétan a földbe, az alacsony helyre csapott. Mindenesetre az előző lakónak csak a tévéje halt be pedig nem is a házba csapott a villám...

1 megjegyzés:

  1. Villamvedelmet a haz betaplalasanak kozvetlen bemeneteire kell szerelni. Peldaul a villanyora melle a biztositektablaba, telefonvonal eseten pedig az eresz ala vagy ahol a kabel mar jonne be a hazba. A jo foldeles termeszetesen elengedhetetlen.
    Jol jon persze egy villamharito is a haztetore vagy valahol az udvarra.

    VálaszTörlés