Kandallórobbanás - Avagy szilárdtüzelés elrettentő kezdőknek...

Bezony bizony milyen kényelmes feltekerni a termosztátot és élvezni a meleget bármi egyéb teendő nélkül... Ja mikor meg jön a postás a 89 ezres sárga csekkel... sokba sőt SOKKOLÓAN SOKK-ba kerül  nekünk ez a kényelem.
De a fogyasztói társadalom, peak oil, energiaválság küszöbén bizony az emberiség is vissza fog süllyedni legalább a középkor szintjére.  Zavargások, kilakoltatások, megélhetési bűnözés (már nem plazmatévét hanem a hűtőt pakolják ki) stb már ezek előjele, sőt már nyakig a szarban vagyunk.
Akit érdekel bővebben annak:

De ugye erre az is bizonyíték hogy nolám... ismét elkezdtünk kályhával fűteni.
De visszatérve a szilárd tüzelésre... falun néha levegőt is alig lehet venni az utcán mikor valaki bedurrant a kályhába... mert ugye a tiszta, száraz fa az ali alig bocsát ki füstöt. Nade én falun lakom. Ahol a reggel ellopott fa este a kályhába végzi.
Ahol mindent ami éghető eltüzelnek csak hogy ne fagyjanak meg az emberek. Sokan mondják hogy mert az emberek nem értenek a szilárdtüzeléshez... nade hiába tudom én hogy legalább két évig kell száradni hagyni a fát mielőtt eltüzelem hogyha nemhogy két évem de két napom sincs ennek kivárására??



Szóval én is pakolok a tűzre mindent, csak jöjjön már a meleg...

De a cserépkályhára különösen ügyelni kell hogy mit rak bele az ember, mi a tüzelési módja mert bizony a cserépkályhához kell némi tudás és tapasztalat.. a robbanás elkerülésére. :-)

De cserépkályhát már alig lát az ember, hisz karbantartani kell, nomeg mikor annó olcsóbb volt a gáz, és 50 ezerért támogatással osztogatták a gázcsonkot... gyorsan el is tüntek ezek a kályhák.

Most meg bemegy a paraszt a teszkóba és vesz egy kandallót, vagy egy kályhát az egy havi gázszámlája árából. :-)

Tényleg olcsóbb szilárdtüzeléssel... nade mennyi macera is van vele. De nincs mit tenni, zabálni vagy fűteni, nem könnyű a választás ugye.

Én is úgy szoktam hogy mindent ami éghető go bele a kályhába. Pláne a háztartási szemetet, miért fizessek az elszállításért hogyha én is eltudom tüzeli, pláne begyújtani milyen jó vele.

Nade ennek is megvannak a buktatói.
Hisz ma egy panellakó akinek van munkája el tudná képelni azt hogy reggel mikor felkel akkor be is kéne gyújtani hogy ne fagyjanak meg a gyerekek???

Ismerősöm járt így pórul, :


Kandallóba begyújtáskor be lett rakva egy kis zsák szemét is.
Persze a nagy sietségben nem lett megnézve mi van a zsákban, sok sok zsebkendő stb, nem látszott benne semmi nem éghető.

Be is gyulladt vele a kandalló aztán egyszercsak BUMM egy óriási nagy robbanás és még az üvege is kitört. Persze elsőnek nagy tanácstalanság hogy miért aztán csak megpillantották benne a borotvahabos palackot....

Persze előtte álltak mert éppen akkor lett begyújtva és melegedtek... szerencsére nem repültek szanaszét a szilánkok hanem csak leestek közvetlen a kandalló elé. Szerencsére a láng sem csapott ki mert jó volt a huzata a kéménynek.. ( pláne a friss instant kormolás után) :-).

Normál kályhánál ( öntöttvas + samott bélés) egy üres dezodoros palack csak füstköhintést eredményez az óriási hanghatáson kívül, de kandallónál egy borotvahabos palack egy kicsit durvább, előszöris kitöri a kurvadrága hőálló üveget, kissé kitolja a hamuzó fiókot, nomeg egy kicsit elmozdítja a füstcsövet is, megrepeszti a samot bélést és persze ezért egy füstfelhőt is köhint a lakásba a dobhártyaszaggató robbanás mellé. És mindezeket úgy csinálta hogy minden szellőzőnyílás nyitva volt rajta mert ugye begyújtás és hogy kapjon levegőt a tűz...
De ezeket az apró mellékhatásokat leszámítva nem ajánlom senkinek sem hogy kandallóba bármiféle palackot dobjon. Én már eltudom képzelni hogyha egy kis dezodoros vagy borotvahabos mit művel akkor mi lenne egy óriási hajlakkos vagy öngyújtótöltős pláne teli palack kandallóba dobása után...
Itt egy robbanás utáni videó mikor még ég a tűz:


Itt meg egy kép miután kialudt a tűz:
 
Hát igen, megkezdődött a fűtési szezon, vigyázzatok magatokra, meg nézzétek át a kukát mielőtt bedobjátok a kályhába... !
Vagy vegyetek régi klasszikus sparhelt kályhát, vagy bármi olyan kályhát ami samottbéléses és zárható az ajtaja. Azok a tartósak!!

Kandallót ne vegyetek mert egy idő után magától is elöregszik és kitörik az üvege, rendeltetésszerű használat miatt is.

5 megjegyzés:

  1. ezek a kandallok semmire nemvalok. salgo masinat a nepnek. en most ujitottam fel egyet. vadiuj samattal.
    ehhez adok egy tippet: letezik egy olyan zsakos anyag amit bekeversz vizzel es olyan lesz belole mint a samat. kurvajol tapad lemezhez is.
    szaradas utan erdemes az apro repedeseket csekkolni es athuzni ebbol keszult hig cuccossal.
    a nevet nemtom mert felzsakkal kaptam cimboratol es a fel hasznalatit meg a nevet pont leszaggattak. (vmi tuzallo vakolat eredetileg) de tuzepen bizt tudjak. en egykis vizuveget azer loktem bele. teljesen faja lett a masina. (mi igyhivjuk nem sparheltnak) szoval regi kalyhakat erdemes vadaszni felujitani. kis csiszolas ajtohelyreigazitas egy uj fustcso (esetleg lucifer/hodob) es megvan oldva a meleg. jobban ertekeli az ember mire osszeszenvedi a hidegbe a begyujtast nemcsak a termosztatot babralja...
    a masinan meg fozni is lehet ;-) (pl legjobb a toltott kaposzta meg a husleves rajta... nincs az a speci tuzhely meg tefal fazek ami lenyomna a tronrol a nagymuter zomancos stoppolt fazekaba masinan fott toltott kaposztat ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az cuccos nak a neve amit nem tudsz az a vizüveg

      Törlés
  2. A kandalló csak dísznek jó, fő fűtésre nemigazán. Pláne hogy az üvege normál használat mellett is tönkremegy 4-5 év alatt, mert ennyi ideig bírja. Tehát akárhogy vigyázol rá de használod, akkor is időnként borsos áron kell bele venned üveget. A hatásfokról meg nem is beszélve.
    A por én sem tudom mi lehet, én csak a vízüveget ismerem.
    De amúgy ilyen masinák a mai napig kaphatóak, eredeti zsír új Salgó sparheteket lehet kapni, csak az áruk drágább mint egy kandallóé. Minő érdekes és elgondolkodtató...
    http://www.wamsler.hu/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=51&lang=hu

    Én amúgy maradnék a termosztátnál, de sajnos az anyagi helyzetem visz rá a retrocuccukra.

    VálaszTörlés
  3. Azt az anyagot samottlisztnek hívják, amit vízüveggel kell keverni és kész a samotthabarcs. A samott javítására kiváló. 2 kg kb. 300 Ft.
    A teatűzhelynél/sparheltnél sokkal hatékonyabb a wamsler calor s. Ez is lemezkályha, de nagyobb az ajtó és a tűztér, 120 légköbmétert simán felfűt.

    VálaszTörlés
  4. Amikor a fűtésekkel kapcsolatos szerencsétlenségeket végigolvasom, az a gyanúm, nem igazán hozzáértők cikkeiről van szó és inkább eladni szeretnének valamit, amiről esetleg már hallottak, vagy érintettek!! A FŰTÉS,
    maga a tűz, vagy inkább HŐ termelés, a kettő nem azonos!!!!! Hogy miben égetjük el, vagy inkább használjuk el az éghető anyagot, ez kevés és drága!
    A TŰZNEK TISZTA ÉGÉSŰNEK KELL LENNI!!!!
    Ezt úgy ismerjük fel, a pici láng KÉK, nincs korom és füst. Ha a tüzelőberendezések fotóit nézzük, bennük ég valami, csak ROSSZ tüzet látunk, ami
    alig melegít, anná többször kell takarítani, minél nagyobb hőmérsékletre törekszünk!!!!
    Mi az oka? Az éghető anyag, ENERGIA hordozó,
    felesleges elégetni, előbb az energiát kell belőle kinyerni, ez ég tisztán, aztán mi fűt? A meleg CO2
    és a NITROGÉN atomjai ütköznek, a nitrogén
    oxigént akar szerezni, ez termeli a magas HŐT, ez marad a kazánban, már a kályhacsőben hidegen távozik, nem szennyezi a környezetet!!!!!!
    Persze én már ezt sokszor leírtam, de amíg sok
    pénze van valakinek, talán most elgondolkozik hogyan legyen!! A tanácsadók (laikusok mint én?),
    annyit kellene leírni ami igaz, a neten is megtalálható minden, jó és rossz, a VÁLASZTÁS
    NEHÉZ!!!!!!!!! 06-30-711-8164 mielőtt beruházna
    egy hétre, hogy aztán ismét azon törje a fejét, hogyan fűtsön, inkább beszéljük meg!!!!!!!

    VálaszTörlés