Kétcsöves mobil klíma

Sok tévhit kering az agyakban mobil klíma ügyben. Most józan paraszti ésszel adok pár ismertetőt.

Elősszőris kezdjük a léghűtő készülékekkel. Ugyanúgy néznek ki mint egy mobil klíma, csak éppen nincs kivezető csöve és vizet kell bele tölteni. Na az ilyen szinte semmi sem ér, nehogy vegyél ilyet. Kb a ventilátor és a klíma között helyezkedik el a hűtési képessége. De a nagy melegekben nem ér semmit sem.
Tehát amibe vizet kell tölteni és nincs kivezető csöve... az hiába olcsó, hiába fogyaszt keveset de hűteni sem fog!!!

Akkor jöjjenek a normál mobil klímának nevezett cuccok. Használtan működőt azt is lehet már olcsón (10-20 ezer Ft között) vaterázni, újonnan 40 ezertől indulnak.
Mobil klímának ami tényleg klíma és nem "léghűtő hülyeség" annak 3 fajtája van.
- Egy csöves mobil klíma
- Két csöves mobil klíma
- Split rendszerű mobil klíma

Az egy csöves mobil klímának egyetlen egy kivezető csöve van. Előnye hogy a legolcsóbb mobil klíma típus ami tényleg képes már hűteni is illetve csak egy csövet kell kivezetni a szabadba. Az ablakon vagy a falon kell vágni egy lyukat, ott kivezetni a csövet és kész is. Már indíthatjuk is. A meleg levegőt a csövön fújja ki. Ja hogy a kifújt levegőhöz honnan jut? Hát a szobádból. Ergó elkezdi hűteni a szobád de a szobád levegőjével hűti saját magát a készülék amit kifúj a szabadba. A kifújt levegő helyére a fizika törvényei szerint meg áramlik be kinti dögmeleg levegő szobádba a réseken keresztül.
Másképp fogalmazva a klíma elvonja a szobádból a meleget amit szintén a szoba levegőjének ad át majd kifúj a csövön. Akkor hogy is tud hűteni? Úgy hogy sokkal jobban hűt mint amennyi meleg levegő beáramlik a kifújt helyébe. Előnye még hogy emiatt cserélődik a szobában a levegő tehát kintről friss meleg levegőt is kapsz.De ez az előny hátrány is lehet ha kéményes gázbojlert stb használunk mert visszaszívhatja az égésterméket és meg is fulladhatunk tőle.
Hűteni végülis  fog, de viszont nagyon nagyon sokat fogyaszt és lassan hűti le a szobát.
Így néz ki az egycsöves mobil klímaberendezés hátulja: 


Kétcsöves mobil klímának két csőkivezetés kell. Mindkettőt ki kell dugni az ablakon, vagy a falon vágott lyukon stb. A klíma nem szív ki a lakásodból levegőt így a kiszívott levegő helyére nem megy be meleg. Mert az egyik kidugott csövön beszívja a kültéri levegőt, átadja neki a szobádból elvont hőt majd kifújja szintén a kültérbe. Kevesebb áramfogyasztással jobban és gyorsabban hűt mint az egycsöves mobil klíma. De a szoba levegőjét nem cseréli.
Hűteni ez is hűt de még mindig nem olyan hatékonyan mert a kivezető csövek felmelegszenek, azok meg mint egy fűtőtestként melegítik a szobát. 
Akik kevés pénzt szánnak rá, mégis hűvöset akarnak azoknak a kétcsöves klíma beszerzését ajánlom.
Sőt a kétcsöves klímát nyugodtan használhatjuk a kéményes gázbojlerrel meg hasonlókkal egyszerre is.
Képek a kétcsöves mobil klímáról:

A mobil klímák sztárja ami már majdnem ugyanolyan jól és gyorsan, nomeg halkan hűt mint egy normál split klíma az a split rendszerű mobil klíma.  Itt nem vastag gégecsövek vannak hanem vékonyabb slagszerű cső amiben nem levegő hanem gáz kering. A szobád levegőjéből elvonja a meleget, a vékony "slagon" meg kivezeti egy kültéri egységbe ahol kifújja a szabadba. Pont úgy mint egy normál klíma. Csak itt nem kidugni hanem kívülre kiakasztani vagy kiszerelni kell a kültéri egységét.  Tehát mondhatni egy hordozható split klíma, aminek a fel és leszereléséhez nem kell szerelőt hívni hanem bárki meg tudja oldani.
Ez a leghalkabb, legjobban hűtő, legenergiatakarékosabb mobil klíma fajta de ugyanakkor a legdrágább is.
Így néz ki a mobil split klíma:De ha már klímára akarsz költeni mindenképp gondold meg hogy milyenre költesz. A mobil klímák nagyon hangosak, sokat fogyasztanak és nem is hűtenek valami túl jól. Csúnyák, sok helyet foglalnak, a kondenzvizet meg egy külön tartályba gyűjtik amit ki kell üríteni naponta. Csak a ritka és nagyon drága mobil klíma típusok azok ahol a kondenzvizet elpárologtatja és nem kell naponta tartályt ürítgeti. A mobil klíma tényleg csak olyannak jó aki albérletben lakik vagy sokat költözik és nem akar fixen telepített klímát beszerelni.

Tippek, vélemények mobil klíma használóknak:
- lehetőleg minnél rövidebb legyen a mobil légkondi csöve, a csövet ne törd meg és ne sokat kanyarogjon, ne szűkítsd le. Sőt ha lehet a csövet takard be, tekerd körbe ágyneművel vagy akármivel ami szigetel mert azzal is javíthatod a hatásfokot.

- ha nem hűteni hanem télen párátlanítani akarsz a mobil klímával akkor a kivezető csövet/ket nem szabad rádugni. Persze csak a párátlanításra alkalmas (amelyik tartályba gyűjti a kondenzvizet) készülékekkel tudsz párátlanítani.

Split klímák: Ha fix helyen laksz akkor inkább fix telepítésű split klímát vegyél. A legolcsóbbak 50 körül indulnak, és a beszerelés is egy 50-es de akkor tutira tartósabb, halkabb, jobban hűtő és kevesebbet fogyasztó klímád lesz mintha most egy mobil klímával vacakolnál.  Hidd el, split klíma a nyerő!
Split klímát is lehet már olcsón kapni, és nem sokkal jössz ki drágábban még akkor is hogyha az átlagos split klíma felszerelési díj 50 ezer Ft körül mozog.
Mert a split klímát házilag nemigen lehet beszerelni.FONTOS: NYITOTT HŰTŐGÉPAJTÓVAL KLÍMÁZNI NEM LEHETSÉGES!!
Mert amíg nyitott sütőajtóval lehet fűteni de veszélyes addig nyitott hűtőgépajtóval nem lehet klímázni!
Ez azért van mert ami meleget elvon a hűtőgép azt hátul a csőkígyóján adja le. Tehát parasztosan mondva belülről kiszívja a meleget és átadja a szobának.
Tehát ha kinyitod a hűtőgép, fagyasztógépajtót akkor nem lesz hidegebb a szobádban!! Amennyit hűt belül a gép ugyanannyit fűt hátul. Tehát jóesetben sok lesz a villanyszámla, rosszabb esetben tönkremegy a hűtőgép. Sajnos a faluban sok gyógyegér hűtőgéppel akart klímázni. Be is döglött jópár hűtő a hűtőgépszerelők nagy örömére. :-) D
Nyitott hűtőgépajtóval lehűteni a szobát csak a mesefilmekben lehet, lásd ezt:

http://videakid.hu/videok/animacio/spongyabob-szappankor-gyerek-mese-rajz-9LgpIkXXf31XYGZn

23 megjegyzés:

 1. A házi fagyasztós klímára itt egy nem követendő példa:
  http://kepfeltoltes.hu/130718/553738_495658563781815_1703549659_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Ha szerencséje van akkor csak hó végén a villanyszámlánál veri ki a verejték (amin ez a klíma sem fog segíteni :), ha nem akkor megadja magát még előtte a kompresszor és lehet selejtezni a mélyhűtőt.

  VálaszTörlés
 2. Mobil klimához szertnék gégecsővet

  VálaszTörlés
 3. Üdvözlöm.
  Egy olyan kérdésem lenne hogy a mobil klímákat kell/lehet tölteni gázzal ha úgy érzem hogy már nem hűt olyan jól?

  VálaszTörlés
 4. Üdvözlöm.
  Egy olyan kérdésem lenne hogy a mobil klímákat kell/lehet tölteni gázzal ha úgy érzem hogy már nem hűt olyan jól?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ezeket is ugyanúgy lehet tölteni mint a sima hűtőgépeket.
   Némelyiken még külön töltőcsonk is van rajta kialakítva amihez még csak szét sem kell szedni.

   Törlés
 5. Egycsöves klímánál, miért van az hogy 120ról leszűkülök 80ra és max 10 percet hűt a klíma utána csak ventilátorként üzemel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem szabad szűkíteni a csövét.. túlmelegszik és mint ahogy láthatod letilt.

   Törlés
 6. panelba ha nincs erkély sok lehetőség nincs, csak a mobilklíma.....

  VálaszTörlés
 7. Kedves Blogíró! Nagyon jó, lényegre törő a cikk. Egyetlen javaslatom lenne, a kétcsöves klímáknál a fotók közül a fekete hátfalu Bosch készüléket ki kéne venni, mert az egycsöves (tudom, nekem is az van, a jobboldali a kivezető, a baloldali csak támasz a csőnek szállításnál vagy párátlanításnál).

  VálaszTörlés
 8. Mobilklímához vásároltam egy ablakra szerelhető AIRLOCK 100-as tömítést, gégecső kivezetőt, aminek felszereléséhez keresek szakembert. Előzetes kérdésem: Ez egyszer használatos vagy le lehet venni az ablak keretről úgyis, hogy az öntapadó felület nem megy tönkre?

  VálaszTörlés
 9. A splitrendszerű mobil klímákról ezt írják: "A szobád levegőjéből elvonja a meleget, a vékony "slagon" meg kivezeti egy kültéri egységbe ahol kifújja a szabadba." "Csak itt nem kidugni hanem kívülre kiakasztani vagy kiszerelni kell a kültéri egységét.". Kérdésem, hogy a vékony "slag" hogy/hol jut ki a beltéri egységtől a kültéri egységhez?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocs ,hogy beleszólok!
   Szerintem ha ablak van a közelbe ,akkor azt nyitva tartva a cső vastagságáig majd leszigetelve a nyitott rést!Vagy Kiszedve az ablakot helyettesiteni egy masszìv pl:fa lappal vagy plexivel és abba belefúrni a slag helyét megoldás lehet!

   Törlés
 10. Van egy régi mobil klímám gyengén hűt, azt az infót kaptam hogy nem lehet már tölteni mert nincs hozzá gáz lehetséges ez?

  VálaszTörlés
 11. Sorra tiltják be a régebbi gázokat.
  Szerelők sem tudjak újjat venni, tehát igaz.
  De találhatsz olyan zugszerelőt akinek van raktáron, vagy leszívta régi gépből, hívj fel többet és kérdezz rá van-e olyan gáza?
  De valszeg olcsóbb hogyha veszel egy másikat használtan ami még megy.

  VálaszTörlés
 12. Szia. Kérdésem lene, felszezrelnék egy splt klimát. naggyábol tudom mi hogy müködik. peremező stb. A beüzelemelést hogy oldható meg vákum szivattyú nélkül. halotam mende mondákat hogy a gázzal kihajtom a beltériben, és csőbenlévő levegetüt majd a visszaérkező oldaon gyorsan meghuzom a holladit, ? KB 5 másodperc. Müködhet ez így , vagy eestleg tudsz valami bevált megoldást erre ? Választ előre is köszi.

  VálaszTörlés
 13. Mobil klíma nem a gyűjtőtartályba gyűjti a vizet, hanem folyik. Mi lehet a baj?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Eltört benne egy cső, lecsúszott a cső benne, vagy csak ferdén áll, esetleg eldugult stb.

   Törlés
 14. Mobil klímát a kültérbe helyezve a hideg levegő kifúvót egy konzollal csatlakoztatva egy vastag csőhöz és visszavezetve a lakásba lehetséges-e használni? Így hasonló gépem lenne, mint a split mobil klíma.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem is mond akkora butaságot, a Fisher gyárt olyan klímát, amit a kérdező szeretne kialakítani. Egyszerűen kültérben elhelyezhető, 2 vagy 4 csöves kivitel, kint marad a zaj és a berendezés, bent pedig a jóidő.

   Törlés
 15. Itthon hol lehetne beszerezni ablakba való klímát?? Az a legegyszerűbb, de nem tudom hol kaphatnék olyat! Köszönöm ha válaszol!! :)

  VálaszTörlés
 16. Sziasztok! En lakókocsiba szeretnem mobill klimág, mit ajánlotok. Durván 15 m2.köszönöm a válaszokat! Szép napot!

  VálaszTörlés
 17. Jó napot kívánok.
  Kérlek aki tud segítsen.
  Stibel Eltron mobíl klíma A2 jelzéssel leáll. Milyen hibát jelez?

  VálaszTörlés