Konvektor begyújtás

Indul a fűtésszezon de nem gyullad be a konvektor? A gázkonvektor rossz helyen szikrázik vagy nem működik a szikráztató? Ha itt jársz gondolom akkor önjelölt konvektorszerelő akarsz lenni. 

A hosszabb üzemszünet után azért mindenki vegye figyelembe hogy a gázégő gombját hosszan kell nyomni (akár 2-3) percig is hogy a vezetékben lévő levegő kijöjjön. Rövid üzemszünet után is kell legalább 10 másodperc, csak utánna kezdj el próbálkozni szikráztatással.  Ha akkor sem gyullad vagy ha nem is szikrázik a konvektor akkor olvass tovább!

Akkor legyen egy kis konvektorszerelés házilag!

Nos ha tényleg csak annyi a baja a konvektorunknak hogy nincs szikra akkor remélhetőleg egyszerű lesz a dolgunk!   Mert a szikráztatónak gyakran szeret lecsúszni a kábele, mert amíg a gázcsövek fixek, azok nem csúsznak csak úgy le, addig pl egy konvektor burkolatának levétele majd kiporszívózása során gyakran lecsúszik vagy elmozdul a szikráztató kábele és már nincs is szikra. Vagy éppen valahol máshol szikrázik, nem ott ahol kellene.
A konvektor szikráztatója úgynevezett piezoelektromosság elvén működik. A lényeg az hogy nem kell hozzá elem, konnektor, semmi mert olyan kristály van benne ami összenyomás hatására elektromos feszültséget szolgáltat. Igaz, vannak olyan konvektorok (jellemzően az újjabb FÉG konvektorok) amibe kell elem, de csak a visszajelzésre szolgál, a begyújtás sikerességét nem befolyásolja. Mert az elem csak azért kell hogy kijelezze egy leddel hogy ég-e már a konvektorban a láng vagy sem. De ha lemerült attól még ugyanúgy be kell tudnunk gyújtani!
A konvektor szikráztatója ugyanúgy működik mint a ma már sima normál "nyomógombos" öngyújtóké.

Öngyújtó szikráztató
Konvektor szikráztatóLegelső feladatként vegyük le a konvektor burkolatát. Azt csak simán le kell akasztani a konvektorról. Ha levettük akkor valami ilyesmit fogunk látni:
Konvektor burkolat nélkül
Utánna a konvektor szikráztatójának ellenőrizzük a vezetékét. A gázszelepről (vagyis a konvektor kezelőfelületéről) is vegyük le a burkolatot, gyakran csak egy sima ráakasztott műanyag lap ami simán lecsúszik róla.
Utánna a szikráztatónak vizsgáljuk meg a vezetékét hogy nincs-e lecsúszva valahol:
Legfelső gomb a konvektor piezo szikráztatója
Ez meg a konvektor szikráztatójának a vezetéke, bizony ez lecsúszott
A szikráztatónak sima elektromos műanyagszigetelésű kábele van, ne keverjük össze a vékony gázcsövekkel stb.   Hogy honnan indul és hová megy a vezeték amit vizsgálnunk kell? Egyszerű. A szikráztató nyomógomb mögül indul és általában vagy a betekintő ablak alá vagy oldalt a dob mellett de mindenféleképp két "cső" mellé kell dugni.
De a helye ne aggódj, "adni fogja magát"!

Mindenesetre mielőtt visszadugnánk teszteljük le hogy működik-e. Tegyük a konvektor fém teste közelébe, vagy fogjuk meg kézzel és ha a szikráztató gomb benyomásakor szikrát ver a vezeték vége vagy megráz az áram akkor működik a szikráztatónk. :-)
Nem ráz nagyot, akkorát mint egy öngyújtó szóval bátran megfoghatjátok a 10 ezer voltos feszültséget produkáló konvektor piezoelektromos szikráztatójának a vezetékét... :-) D
A TV kutyaóllal (sorkimenő trafó) már vigyázni kell, az a csontig éget egy kis lyukat a kezedben ha odacsap, de a konvektor az szerencsére nem tud ilyet, nem ad elég nagy áramerősséget hozzá.

Itt egy videó hogyan teszteljük a konvektor szikráztatót:A szikráztató vezetékét majd ide kellett dugni:
A fekete kábel a szikráztatóé, a zöldesfém a thermoelemé, a fényes meg a gázcső amin az őrláng kapja a gázt, a legalsó vastagon meg a nagyláng kapja a gázt
Itt csavarokkal kell rögzíteni, de van ahol csak rá kell dugni a szikráztató kábelét
Még ne rakjuk fel a burkolatot, nyomkodjuk a szikráztatót és figyeljük hol szikrázik. Ha bent nem szikrázik akkor nézzük körbe nem-e szikrázik kívül valahol a vezeték környékén. Ha kívül szikrázik akkor az nem jó, mozgassuk addig, vagy tekerjük be szigetelőszalaggal stb hogy kívül ne húzzon át, így továbbmehet az áram belülre. Ott kell a szikra hogy begyújthassa az őrlángot.

De ha végképp nem szikrázik a konvektor, vagy szikrázik de nem gyullad akkor még mindig megpróbálhatjuk begyújtani gyufával.
A gyufaszálat ott kell bedugni ahol a szikráztató is bemegy a konvektordobba. Hogy hogy? Előtte tekerjük ki a szikráztatónak a porcelánbetétjét, de csak azt, nehogy összekeverd a gázcsővel.... mert az nagyon égő lesz. 
Hosszú sütőgyújtó gyufát alkalmazzunk lehetőleg. Öngyújtóval nemigen lehet konvektort begyújtani.
Normál gyufa


Hosszú gyufa


 De ha nincs hosszú gyufánk akkor készítsünk azt is házilag. Szigetelőszalaggal ragasszunk össze két gyufát, és kész is a hosszúgyufánk. Cellux is használható.
Nolám:
Hosszúgyufa, felette a szikráztató betét
Innen tekertem ki...
... és ide dugom be az égő gyufát... a facsavarokért meg külön riszpekt az elkövetőnek
Tehát gomb megnyom, nyomvatart, égő gyufa begyújt, bedug, hadonász, ha őrláng begyulladt akkor gyufát kihúz, majd 20 másodperc után gomb elenged és ürülünk. Ha így sem gyullad akkor lehet valami pókinger érte a fúvókát, szóval mégsem úszod meg a konvektorszerelőt... ( vagy egy következő postban olvashatod mi ilyenkor a teendő...) .
 Nem érted?
Nézd meg videón:De ha a szikráztató betét nem jön ki vagy akármi, de a konvektor betekintőüvege könnyen lejön akkor ott is begyúlhatunk a gyufával.


Az "üveg" nagyon sérülékeny, lehetőleg nagyon óvatosan bánjunk vele. Mint a képen is látszódik valami kirágta a konvektorom betekintő ablakát, ez is jelzi hogy kényes anyagból van.
De kíváncsi voltam mi van odabent, mind műszakilag, mind életformaként.
Kitekertem az üvegpanel csavarjait majd óvatosan leemeltem.  No nem a tömítést féltettem hanem magamat nehogy kiugorjon egy BIGpók ami esetleg kirágta az üveget....
Tán pók költözött a konvektorba?
Mert a konvektorok legnagyobb ellensége a pók. Az apró fúvókákat hogyha eltömíti akkor igencsak "fel kell fedezni" a készüléket a javításhoz. A következő konvektordefekt az hogyha csipog a konvektor nyáron. Ergó ősszel egy csomó döglött verebet meg fél bálához elég madárfészket kell kirázni a konvektorból. Ha csak cincog vagyis egér van benne akkor max kirágják az üveget vagy a vezetéket, különösebb (lassan javítható) kárt nem okoznak. :-) Persze maga a felhasználó a pókok előtt is viszi a prímet.


Megnyugodtam, BIGpókot nem láttam a konvektorban:

Ennek a konvektornak teljesen halott volt a szikráztatója. Megnyomtam a gombot, sziszegett vagyis pók nemvolt a fúvókában de szikráztató hiányában gyufáztatót kell használni. A gombot lábbal nyomtam, mert egyik kezemben a kamera, a másikban a gyufa, a gonosz mérnökök meg ügyesen bolondbiztosra tették a gombot hogy ne tudjam kitámasztani... így csak a lábam maradt amivel nyomhattam.
Videó alant (hangokat is érdemes hallgatni):


A lyukas üvegen (meg visszaáramolhat a CO) meg pont szerelés nélkül belehet majd gyufázni a jövő ősszel is.

Tehát ha nem megy szikráztatóval akkor sok sikert a gyufához. De így a végén megemlíteném hogy ugye elvégeztettétek a kötelező felülvizsgálatot, nomeg ha már leszedted a burkolatot akkor körbefújkáltad-e szivárgásellenőrző spray-vel a gázcsöveket, illetve legalább szemrevételezéssel nézted-e a dobot hogy nincs-e kihasadva??


További durranásmentes szép napot!

Egyéb konvektoros postok:
Konvektorokról általában:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/01/konvektor-javitas-hazilag.html
Házilagos gázszerelések:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/01/gazszereles-hazilag.html
Konvektor áthelyezés:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2011/12/gazos-ugyek-kovetkeznek-avagy-konvektor.html 
Konvektor felszerelése:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/01/konvektor-felszerelese-hazilag.html


52 megjegyzés:

 1. A betekintő üveget azért érdemes visszarakni vagy legalább valamivel eltakarni, mert ha nincs fent akkor lehet CO mérgezést kapni a konvektortól. Fali szellőzős konvektornál ha az égőtér nem repedt ki akkor az az egyetlen mód, amivel sikerülhet. Ill. még akkor ha nyitva van az ablak és megy a konvektor és a szél visszafújja a CO-t.

  VálaszTörlés
 2. http://www.muszker.hu/77-kazan-konvektor-kalyha/902-feg-konvektor-csillam-lemez/

  Nem drága a csillám hozzá, érdemes cserélni. Egyébként az egyik konvektort én is gyufázom évek óta. Így kb 5 évente kell új csillám. Olcsóbb mint a piezo :)

  VálaszTörlés
 3. Annyira, de annyira köszönöm :) Végre fűtök :)

  VálaszTörlés
 4. Nagy segítség volt. A BIGpókért pedig külön köszönet.

  VálaszTörlés
 5. Köszi szépen, bepöffent a bárka !! :D

  VálaszTörlés
 6. Nagyon köszi az infókért, megúsztam egy 12ezres szerelő számlát! Csak a gyújtózsinór volt kicsúszva!

  VálaszTörlés
 7. A pókok imádják eltömíteni a fúvókát is.

  VálaszTörlés
 8. A pókok imádják eltömíteni a fúvókát is.

  VálaszTörlés
 9. Sziasztok, nekem egy FÉG típusú konvektorom van, szikrázik viszont akár 2-4 perc "lenyomás" után sem gyullad be, hiába szikráztatom. Mikor a lakásban már határozottan gázszag van kénytelen vagyok feladni a próbálkozást, mert félek, hogy gond lesz. Van esetleg valami javaslatotok? Nagyon megköszönném, már lassan 3 napja szórakozom vele. Szerelő egyébként ellenőrizte, kitisztította és ki is próbálta, egy hónapja még működött.

  VálaszTörlés
 10. Hasznos volt, köszönöm. Annyit tennék hozzá, hogy téli időszakban a luk huzatol, és elfújja a gyufát. Én lecsavaroztam az alaplemezt, amin rögzítve vannak az égésbiztosító, az őrláng vezetéke, és a gyújtó kábel, és a szobában kényelmesen begyújtottam az őrláng fúvókáit. Utána gyors mozdulattal be a helyére, és kis szerencsével ezt már nem fújja el a huzat. (Nekem harmadikra sikerült.)

  VálaszTörlés
 11. Nekem pont tegnap teszt bekapcsolás során szètesett a piezokapcsolo fèltem az üvegablakon át törtènő begyújtástól az esetlges robbanás miatt!de most megusztam egy szerelő általi kirablást ennek a cikknek köszönhetően. Ezt nagyon köszönöm! Az új ismereteimet pedig megosztom másokkal is!

  VálaszTörlés
 12. Őrláng van, de nem gyújt be a főláng. Lehet, hogy csak a termosztát halt meg? Annak a cseréjét meg tudom csinálni egyedül? Technikus vagyok, nem bölcsész. 😊

  VálaszTörlés
 13. Nő vagyok, és sajnos műszaki analfabéta, de a cikk annyira szemleletes, hogy én is megpróbálom, mielőtt kihívom a szerelot.

  VálaszTörlés
 14. Üdv, arra van valami tipp, ha szikrázni szikrázik de semmi láng... kikaptam az egyik csillámot és érzéssel kifújtam kompresszorral a pókhálót koszt, a szikrám erősebb lett de láng továbbra sincs (mivel ez az "internet" ezért tuti ami tuti leírom "igen kinyitottam a gázcsapot")tud valaki valamit amit meg lehet még próbálni szerelő kihívása előtt?

  VálaszTörlés
 15. jajj Istenem ! mennyire örülök hogy megtaláltam ezt a blogot !
  A gyújtó elektróda -nak letört darabja miatt a szikra nem ment be a térbe szig szalaggal áttekertem ahogy irtad,már működik...
  nem is tudtam hogy ilyen ügyi vagyok hálásan köszönöm / erika néni/

  VálaszTörlés
 16. 3 konvektor van a lakásban konyha és a 2 szoba van már vagy 40 éves is szóval eléggé amortizálódottak de még birják..az egyikkel van az a problémám hogy ha magasabbra veszem 3-as-nál, akkor "berobban " gondolom a gáztérben van dugulás, így felgyülemlik, nem tud elégni időben a gáz.. azokat a kis sípokat hogyan lehetne kipucolni ? esetleg itt valaki aki csinálná?
  köszönöm a választ
  (Erika néni)

  VálaszTörlés
 17. Gáz szagot érzek a szobában, de már két szerelő nézte a konvektoromat és nem talál hibát. Ahogy észrevettem, csak akkor érezni, mikor a konvektor visszakapcsol őrlángra. Ha folyamatosan legnagyobb fokozaton megy, nem érezni a szagot. Valami ötlet?
  Előre is köszönöm! Anna

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem az elego gazt es port erzed. :) Megallas nelkul van egy szaga, amig figyeled es nem szokod meg. Nagytakaritas utan is volt nekunk. Valamivel jobb mint a kemence.

   Törlés
  2. A tömítő korbács már nem tömít rendesen , vagy a kazándob ereszt valahol . Általában szerelőigényes a dolog.

   Törlés
 18. Mi a szerepe a három gombnak? Az egyik a piezo a másik a gáz eddig okés , a harmadik minek van azon egy fekete pont van jelzésnek!A piezo feletti gombról beszélek...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az szerintem a kikapcsoló lesz. Nyomd meg, bentragad és elzárja a gázt.
   Kikapcsolja a konvektort.

   Törlés
 19. Sziasztok! Valaki tud segíteni. Van szikra bennt folyik a gaz erzem a szagát és nem gyullad be. 15 eve ugyanígy csinálom. Fúvókák kitisztítva. Elore is koszonom

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vagy túl levegős a cső és sokáig kell nyomni, próbálkozni, vagy nem ott van a szikra ahol kell. Van amikor máshova húz át az ív és nem pont a gázkiömlés helyén. Amúgy konvektornál nem szabadna gázszagot érezned.
   Gyújtsd be gyufával. :-)

   Törlés
 20. orlang működik de a gáz nem jön hogy az égő belobbanjon. Mit csináljak?

  VálaszTörlés
 21. Az én szépségemen zöld és piros leg gombocska van, különleges begyujtást igényel! De hogyan??? SOS!!!

  VálaszTörlés
 22. Hali Belement egy egér sajnos sehogy nem akart kijönni igy beleégett okozhatott belül valami kárt nagyon sárga azóta a láng

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Milyen konvektor, kéményes?
   Semmi baja nem lesz tőle, sok hely van benne, egy egértől nagy baja nem lesz.
   Ha sárga is a láng szerintem nem attól van.

   Törlés
 23. Hatalmas köszönet!!
  A Tökéletestől ez sokkal TÖBB!!!
  Hosszan lehetne sorolni az okokat, de nincs rá szükség!
  Ennél jobban elkészíteni egy ilyen részletgazdag, MINDEN Szempontból Szenzációs útmatatás,
  Véleményem szerint nem lehetséges!!!!
  Gratulálok a Bloghoz!!
  Csak így tovább!! ;)
  ( az "egyéb konvektoros postokat" még csak most fogom elolvasni.)
  T

  VálaszTörlés
 24. A gázszelep háza lejár, mozog. Nem tudom rögzíteni
  Mi a teendő?

  VálaszTörlés
 25. Szia, Pelgrim konvektorom őrlánja szép kék, ám, amikor feltekerem, akkor a fúvókánál, ahol a gáz beáramlik az elosztó csövébe, na ott ég sárga nagy lánggal... Megoldhatom ezt egyedül, vagy szerelőt kell hívnom?

  VálaszTörlés
 26. Engem megrazott a szikraztato, teh@t mukodik, csak kicsuszott a helyerol. Probalom megszerelni.

  VálaszTörlés
 27. Házilag ki lehet cserélni a piezo gyújtót? Egyáltalán nem szikrázik sehol. FEG konvektor. Köszönöm.

  VálaszTörlés
 28. Udv! Szikrazik,begyullad az orlang de nem tudok gazt adni. Tipp? Kicsereltem mar a hoerzekelot is...
  Koszonom!

  VálaszTörlés
 29. Gazszelepeddel lesz baj. Ha nem uj fajta akkor inkabb vegyel masik konvektort hasznaltan.olcsobb

  VálaszTörlés
 30. Köszi a segítséget! Pikk pakk be tudtam gyújtani a konvektort!!!!

  VálaszTörlés
 31. Őrlángcsövet felszerelve (roppantókkal, csavarokkal) is lehet vásárolni, vagy csak egyenes és hajtott csőként?

  VálaszTörlés
 32. Nekem az jutott az eszembe hogy esetleg a piezó gyújtót nem lehetne-e elektromos gyújtóval helyettesíteni, kényelem szempontjából + hangtalan begyújtás mint az elektromos gázrózsa gyújtó?

  VálaszTörlés
 33. Szeretnek tanacsot kapni,a feg parapetes konvektor,tokeletesen poccre indul.viszontban hogyfel ora mulva,van hogyket nap mulva lekapcsol magatol.kitakaritva,fuvokak atnezve,csillam ablakok ,tomites cserelve.meg egyeszrevetel,a szabalyozo tekerot tekergetve sem valtozik a lang .csak orlang,es nagy lang van.termosztat jol mukodik..

  VálaszTörlés
 34. Sziasztok nekem olyan van hogy 2 perc után kikapcsol a gáz és el alszik a láng is

  VálaszTörlés
 35. Profi ötletek köszi okosabb lettem sikerült minden

  VálaszTörlés
 36. Néha gáz szag van amikor nem működik a konvektor, mitől lehet ez, valami tipp netán?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor nyilván ereszt is valahol... szivárgás ellenőrző spré, de ehhez is csak gyakorlat hol ereszt. Vagy profi szerelőknek van műszere ami azt a szivárgást is kimutatja amit az orr nem..

   Törlés
 37. Érdeklődni szeretnék.
  Nekem egy Dembrad Prometeusz konverterem van. Tegnap beindult és valamiért késóbb lekapcsolt ?? Sajnos nem látom hogy hol kellene szikrázni ergo nem tudom van e szikra? a burkolatot bem tudtam eltávolitani nagyon stabilan van rógzitve valahol.Erre kérnék tanácsot hogyan tudnám beinditani újra. Köszönöm ha tud segítsen. Üdv Kálmán

  VálaszTörlés
 38. Jó napot érdeklődnék be begyulad a konvektor de ahogy fel adom 4re be gyul és 2-3perc el alszik. Mi lehet az oka?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. El van dugulva a füstgázelvezető ( madárfészek van benne esetleg) vagy túl nagyra van állítva a főégő. Esetleg már gyengélkedik a termoelem.

   Törlés
 39. 2 óra idegeskedés után csak 5 percet kellett olvassam és már bírtam is röffenteni a meleget. Köszi szépen, hogy nem fagyok meg ma éjjel! 😃

  VálaszTörlés
 40. Tisztelettel kérdezem, a Mária üveget hogy lehet kicserélni? Az egyik eltört és azóta nem működik a konvektor. Köszönöm.

  VálaszTörlés
 41. Sziasztok! Lampart konvektor eddig működött,csak a thermomágnest kellett lenyomkodni, amikor visszauhgrott a csúcsa. Most csak az őrláng gyufával gyújtható a kémlelőnyíláson át, de elalszik, bármeddig is tartom benyomva a szikráztatót. piezzo szikrázik, kipróbáltam.Fúvókát megnéztem (a legalsó csőnél), nincs eltömődve.

  VálaszTörlés