Gázos ügyek következnek - avagy konvektor bekötése házilag

Egyik ablak alól át akarjuk helyezni a konvektort a másik ablak alá. Ez mind ok de hogyan vigyük el a gázcsövet is oda? Gázterv stb ó még mit nem!?

Elősszőris úgyis van kimaradott vízvezeték, csak menetet kell vágni mindkét végére. A konvektor melletti részt egy faklumpával támasszuk fel:
Ha ez megvan akkor egy csőkulccsal tekerjük fel a flexibilis gázcsövet:
Persze ha nincs tömítés akkor F.B.S tömítőragasztóval is jól kenjük be:





Aztán jön a szívás, megszáradás után ha megnyitod a gázcsapot bizony ereszteni fog de nagyon mert az F.B.S tömítőpaszta NEM GÁZTÖMÖR!

De ne dőlj be, amíg nedves a paszta addig gáztömör, de amint megszárad átengedi a gázt!!!

Én ezt a saját káromon tanultam meg. De hát ez a mit hogyan biztosanne oldal tehát még véletlenül se próbálj meg defektes gázcsövet bármiféle tömítőpasztával javítani!!!

Sőt sokan azt sem tudják hogy a flexibilis vagyis a mozgatható gázcsövet 5 évente CSERÉLNI KELL!


Tudom, neked már 15 éve nincs gond... nadehát lehet pont a 16. évben pssszsszszszszszszzss ...... BUMM

9 megjegyzés:

  1. hubazz nalunk azert eleg sok flex cso van a cirko alatt - ebbol ugyan csak 1 a gaz az is vmi ipari ubervastag cucc. igaz osztol kazanra alltunk a gaztuzhelyen meg tenyleg megy tobb mint 10eve... ;-)

    pasztabol illetve szalagbol letezik egy profi amcsi cucc bar gazra nemtom h jo e de emg nagynyomason is mukodik igaz pokoli draga itthol is meg kint is (pow-r tape v vmi ilyesmi a neve) 4meteres tekercs vagy 10 ropi plusz vmi speci takonyba kell aztatni. jo vasra muanyagra nagypofajuemberekre mindenre ;-)

    VálaszTörlés
  2. egy kis segitség kellene a konvektorunk nem reagál a hőszabályzó gombra hiába tekerem 1-es fokozatra akkor is max lángon ég. mi lehet a baja ?
    a válaszokat előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Nem vagyok gázszerelő de nekem akkor csinált ilyet mikor véletlen letörtem a termosztátnak az érzékelőjét.
    A konvektor hátulján vagy alján találsz egy olyan vékony, rövid kis csövet amivel a hőmérsékletet érzékeli, lásd a képen:
    http://www.futesuzlethaz.hu/shop/251-457-large/f-8-cr-6-gazszelep-feg-konvektorhoz-.jpg

    Na annak letörtem a csövét véletlenül, kifolyt az olaj majd a konvektor sosem kapcsolt ki magától.
    Ellenőrizd azt az érzékelőt, nincs-e letörve..

    De amúgy én ha letekertem 0-ra vagy N-re akkor átváltott őrlángra, ha meg feltekertem akkor meg csumára kapcsolt és úgy is maradt.
    Ha neked semelyik állásban nem kapcsol át őrlángra akkor lehet egy beragadt szelep hiba, vagy elállítódott szelep vagy teljesen elromlott szelep.
    Akármi lehet, én mikor csak a termosztátot törtem le akkor kézzel lehetett vezérelni a lángot de csak kézzel, magától nem kapcsolt se be, se ki de a szerelő azt mondta rá hogy ki kell cserélni ezmiatt a teljes gázszelepet ami 25 ezer Ft volt annó régi Lampart konvektorhoz.

    Tehát lehet hogy csak egy kis beállítás, rosszabb esetben egy gázszelep csere ami viszont költséges lesz (20 ezer körül).
    Magyarul én azt javaslom hogy barátkozz meg így vele.

    De amúgy a konvektor bármely állásban még akkor szokott csumalángon égni mikor a szoba hőmérséklete 10 fok alatt van. Tehát lehet hogy csak túl hideg van a szobában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. N fokozatban is bekapcsol néha a konvektor, ennek az az oka, hogy ha nem tenné akkor gyorsan kihűlne a szoba, ugyanis ha kikapcsolod a konvektort a fali szellőzőn át bemegy a hideg levegő (mondjuk egy kemény -10 -20 fokos télen), és lehűti a lemezt, így nemhogy nem fűti ,de egyenesen hűti a szobát. Az őrláng nem túl hideg tél esetén elég arra, hogy melegen tartsa annyira a konvektorlemezt, hogy ne hűtse a szobát, de ha nagyon hideg van akkor nagylángra fog kapcsolni ezt megakadályozandó. Ugyebár a konvektoros fűtés egyik nagy hátránya ez, a fali szellőzőn bejön a hideg és működés közben is nagy ott hőveszteség, dugd csak oda a kezed a működő gázkonvektor fali szellőzőjéhez, dől a meleg belőle, a konvektor hatásfoka egész jó, 80-90% körül van csak sajnos a hőenergia majdnem fele az utcát fűti. Ráadásul ha sok van belőle a veszteségek összeadódnak, 3 konvektor felett már gazdaságtalan, 3 még határeset, kettő még elmegy, elvégre a kémény építést meg lehet spórolni konvektornál ,de nem véletlenül nem használják már újonnan épült házaknál. A régieknél meg szintén meg lehet spórolni központi fűtésre átállásnál a kéményépítést és engedélyeztetést, mert kaphatók már olyan kazánok, amik beépíthetők a konvektor helyére használják a parapetet és nem kell nekik kémény.

      Törlés
  4. Ritka, a teljes gázszelephiba !Leirásból itélve nem a termosztát a rossz.Ha nem vagy szerelő ne nyulj hozzá.Konvektor tip. tól ,függ a beállitás nehézsége.

    VálaszTörlés
  5. A BUMMra válasz.AZ "ördög" senkinél nem alszik.A szaktudásodra és a lelkiismeretedre van bizva,hogy milyen munkát végzel.

    VálaszTörlés
  6. nekem Fég konvektorom van CR-6 szeleppel elég kicsi lángon ég és 3-tól feljebb már nem változik a lángja de mivel 19-20 fok van bent a szobában így ha 3-tól lejjebb veszem kikapcsol!!! KÉRDÉS!!! Miért nem tudom följebb tekerni nagyobb lángra? (őrláng és gyújtóláng teljesen jó) A válaszokat előre is köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Termosztát érzékelőjét próbáltad áthelyezni?

      Törlés
  7. Nekünk amúgy a gázszerelő, aki a tűzhelyet javította mikor elromlott még augusztusban azt mondta, a sárga gázcsövet nem kell cserélni 5 évente, megnézte a már 4 éve ott lévő sárga flexibilis csövet is, de minden oké volt vele. A golyóscsap is sárga a tűzhely előtt, azt mondta ez az új szabvány, a régi kék golyóscsapot (mert az kicsivel nagyobb keresztmetszetű vagy valami ilyesmit mondott).meg a régi flexibilis csöveket kell cserélni, de az sem feltétlenül veszélyes, csak ha nem kifejezetten gázvezetésre való flexi csövet használ valaki, mert pl. a vízvezetékes flexi csövek sokszor belül gumiból vannak azt meg a gáz kimarja idővel. A gázvezetésre gyártott flexi csövekkel nincs gond, mert gázálló anyagból készítik, a sárga színűek mind ilyenek, asszem azért is engedik már csak azt meg gáz esetén, mert a hőt is jobban bírja, a régi flexi csövek meg nemhogy egy lakástűznél, de egy erősebb hőhatástól is kirepedhetnek.

    VálaszTörlés