Karácsonyfatűz megúszva ...

Ismerős még nektek az elsőként bejött kínai karácsonyfa fényfüzérek közül amelynek átlátszó, szúrós üvegbúrája volt? Mert elsőként ezek terjedtek el. A füzér 4 részre volt osztva, mind a 4 részben volt egy bimetálos izzó amely villogtatta az adott szakaszt. Nagyon szép volt és nekem jobban is tetszik mint a zenélős hülyeségek.

De már maga az izzó "búrája" mivelhogy nagyon szúrós volt már csak azért betiltották, a vékony, kiszakadós vezetékekről nem is beszélve. :-)

Márcsak azért is volt nagy újdonság ez a füzér  a 90-es évek tájékán mikor bejött az országba hogyha kiégett az egyik izzó akkor világított tovább a többi.

De az egyik veszélye is ebben rejlett. Minnél több izzó égett ki a maradék annál nagyobb feszültséget kapott.
Ha nem volt gondos a gazda vagy kellő figyelmes, vagy azt hitte hogy pár izzó kiégése nem baj, a többi úgyis világít tovább hát tévedett.
Ahogy nőtt a feszültség úgy csökkent a körben még élő izzók élettartama a túlfeszültség miatt. Ezért el is kezdtek elhalálozni. Minnél több halálozott el, a maradékra annál nagyobb áram jutott és így egyre fényesebben, egyre melegedve, és egyre rövidebb ideig bírták a még működő izzók.

A biztonságos füzérsornál ilyen esetben ha túllép egy bizonyos feszültségszintet akkor egy szemvillanás alatt kiégnek az izzók, az összes !!! anélkül hogy túlmelegednének.

A régi kínainál viszont az izzó képes volt olyan hőmérsékletűvé felmelegedni hogy megolvassza a rajta lévő búrát és a foglalatot is. Aztán innentől már csak a szerencse kérdése volt hogy lesz-e karácsonyfatűz vagy sem...

A karácsonyfa nagyon nagyon veszélyes tűz szempontjából. A tűz kipattanásától eltelt 5. másodpercben mér így néz ki a fenyőfa:




Tehát nemhogy oltani nem lesz időd, örülhetsz ha élve kijutsz mire észreveszed.


Az alábbi képeken láthatjátok hogy a viszonylag nagy, szúrós műanyag búra hogyan képes egy pacává olvadni a karácsonyfa füzér izzója köré:
Itt pedig egy videó hátha ott jobban látszik:


Na ezért ne hagyjunk felügyelet nélkül karácsonyfaégőket üzemelni!

Tovább kellemes, karácsonyfatűz nélkül ünnepeket!!!

Ui: az adventi koszorúkat sem szabad lebecsülni, mert azok numero 1 a lakástűzekben, és csak utánna jön a második helyen a lángoló fenyőfa. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése