Nokia Premicell - TFE-2 GSM adapter

Egy nemfizetés miatt kikapcsolt volt Matávos, mostmár T-home-os vezetékes telefont szereltettek le velem.
Ez egy GSM RLL elven működő "vezetékes fővonal" lenne tehát köznyelven vezetékes telefonnak hívják de nem az. Végülis sima normál vezetékes telefont dugsz ebbe a dobozba, a készülék úgy is viselkedik mint egy sima vezetékes telefonvonal de igazából csak a dobozig vezetékes. Onnantól meg vezeték nélkül mennek az adatok a GSM rendszeren keresztül, méghozzá a T-mobile rendszerén.
Vagyis ha leszaggatod a falról és hordozod akkor is működni fog. :-)
De aki csak a használati utasításáért jött annak itt is van:
Nokia Premicell GSM adapter vagy terminál használati útmutató, ki minek hívja:
http://adf.ly/658211/nokia-premicell

De vigyázz, ez operation guide és nem user guide! Vagyis ez sokkal többmindent tartalmaz, csak nehogy elbaszd otthon az adaptered! De amúgy sok játszási lehetőség van ezzel az adapterrel, ki gondolná.... :-)
Még a térerőt is lehet mérni a 4 leddel stb, megéri elolvasni a használati útmutatót a linken:
Nokia Premicell GSM Operator Guide
http://adf.ly/658211/nokia-premicell

Persze a normál USER csak akkor döbben rá erre hogy ez nem igazi vezetéeks telefon amikor faxolni, rosszabbik esetben netezni, leges legrosszabbik esetben ADSL-t rendelni akar rá. :-) D

Amúgy áramszünetben is ment (egy darabig) a hozzá felszerelt kis akkumulátoráról.  Naszóval én beleraktam egy t-mobilos sim kártyát (de szerintem független), aztán beütöttem a PIN kódot (a normál vezetékes Tone üzemmódú készüléken) majd kettőskereszt és voalá, világít rajta egy zöld led tehát már működik is. Hívni is tudtam, meg róla visszahívó SMS-t is küldeni. :-) D
Nade mifelénk nagyon sok az áramszünet... azért a backup akkumulátorát is üzembe akartam állítani. De sajnos  két napi töltés után sem tért magához. Aztán szétszedtem azt a fekete Nokia dobozt ami akku lenne. Van rajta egy tekerő de azt kitekervén csak egy biztosítékot találtam benne. Csavar stb sehol nem volt rajta így a power csatlakozójánál szétfeszítettem egy csavarhúzóval. De szétjött különösebb károsodás nélkül, szerintem ragasztva volt a doboz.
Egy kis akksit, meg egy elektronika nélküli!!! panelt tartalmazott a doboza:

Az akku egy zselés, karbantartásmentes akkunak tűnik. Az akku könnyen kijön a tokjából, nincs ráforrasztva a csatlakozó csak rádugva.Az akku tetejére egy műanyag lemez van ponthegesztve. De ez nem akadályozott meg, lefeszíttetem azt is:

De lefeszítettem az akku tetejét majd lehúztam a gumikupakokat:

Bizony ez kongott az ürességtől, akarom mondani porzott a szárazságtól. Nade van én nekem akkumulátor utántöltőm is. :-) Vagyis még a régi szép időkből egy flakon Akkumulátor sav. :-)
Nézzétek csak:
A műanyagot is kikezdte az akkumulátor sav:
De van nekem másik ilyenem is csak barna flakonban:




Régen a sok vegyszert mindig ilyen formájú flakonba töltötték?? Mert a vízüveges (bal oldali) flakon is így néz ki az akkusavas mellett:



Nade a lényeg, fullra töltöttem a Nokia Premicell backup akksiját akkumulátor savval:

Meg is lett a változás, megmértem pár napos töltés után a mélykisült és mélykiszáradt akku feszültségét:





Aztán miután betöltöttem a savat és rögtön rámértem (mindenféle töltés nélkül) akkor rögtön meglett az eredménye, rögtön látszott rajta hogy hoppá, máris többet mutat a feszmérő... :





A savat papírzsebkendőkkel töröltem fel majd egy biciklifestéshez használt madaras teszkós (Auchan) újságra helyeztem őket... :
Utánna összeszereltem az akkumulátor dobozát a gms adapternek :

Hála az akkumulátorsavnak újra működik áramszünetben is a
Nokia Premicell "telefondobozom". : (de már csak ebben a helyzetben tárolom, ki ne folyjon belőle a sav:)
Azóta sikeresen fel tudtam tölteni és sikeresen működik áramszünetben is a készülék. Kb 1 óra beszédidő, 5 óra készenléti idő...  jó a gyári fele de az akksi 11 éves volt... 11 évig volt a hálózatra kötve.

És még mindig működik úgy a GSM adapter és úgy az akkumulátora is! Hihetetlen!!!

Otthon azért ha csak ez az egy telefonod van akkor megéri hozzá új akksit venni... hogy biztosan tudj mentőt hívni ha baj van, áramszünetben is...
Bár viharokban és áramszünetekben az áramszolgáltatással együtt szokott behalni a mobiltelefónia is... szóval hiába jó az akksid, sokszor akkor sem tudsz telefonálni. :-(

3 megjegyzés:

  1. Szia a premicell-hez van RS232 kábeled?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nincs, illetve soha nem is volt. Sose tudtam kipróbálni a vele való kommunikációt.

      Törlés
  2. Szia! Milyen akkumulator volt bent?

    VálaszTörlés