Mobiltelefon utángyártott akksi - ilyet se vegyél

A szeretett Nokia 3410-esembe bedöglött az akkumulátor és mivelhogy ezt tényleg használni is akartam úgy hogy magamnál hordom ezért kénytelen voltam bele szerezni egy utángyártott akksit.
A telefonomban be volt kapcsolva a netmonitor, így a nokia 3410-esem tudta mérni az akksi hőmérsékletét is. Tehát ha kiraktam a hidegben akkor meg tudtam a telefonnal mérni hogy milyen hideg is van.
De az utángyártott akksinál mindig minden környezetben fix 25 fokot mutat a kijelző. Ergó az utángyártott akksivól kispórolták a hőmérséklet érzékelő sensort és max egy ellenállással helyettesítették hogy a teló elfogadja, persze átveri a telót mert csak és kizárólag 25 fokot mutat. Olyan mintha vennél egy hőmérőt de nincs benne higany, sem alkohol, ehelyett csak festékkel van egy csík odafestve 25 fokig és csókolom. :-) DDD
De amúgy nem tom miért spórolták ki belőle a hőmérőt, hisz az akku hőmérséklete töltés közben egy fontos szempont, pláne a robbanások elkerülése érdekében. Bár végülis pont az utángyártott akksik szoktak eldurranni, felrobbanni... :-) D
Nade gondoltam, megvan nekem a gyári eredeti akksim ami vagy 4 évig bírta és az elektronikája jó benne.
Hisz ki gondolná, a mobiltelefon akksiban is elektronika van!  Az utángyártottat is megpróbáltam szétdszedni (csak lehúztam a ragasztott fóliát róla és voalá, abba is van elektronika panel.) Nade akkor miért csak kamuhőmérsékleti értékeket mutat? Fene se érti...

Elsőnek át akartam cserélni a két akksi elektronikáját. Tehát a döglött gyári akkumulátorról átrakni az elektronikát az új de utángyártottba. Sajnos nem tudtam szétszedni eléggé az egybeöntött utángyártottat így gondoltam megkerülöm az egészet.
Ugye a nokia akksin 4 érintkező van. Kettőn megy a delej, a másik kettőn meg a kommunikáció. Az utángyártott akksi középső két érintkezőjét (a kommunikációt) leragasztottam és úgy raktam be a telóbe teszt gyanánt. Be se kapcsolt. Ergó hiába kap delejt az akksitól, ha az akksival nincs kommunikáció (nem tudja a teló hány fokos a hőmérséklete stb) akkor be se kapcsol. Hát igen, a nokiáék biztosra mentek.
Ezért simán bekötöttem a telefonba a gyári akksi elektronikát úgy hogy a teló az utángyártott akksiról kapja az áramot, de csak a gyári akksi elektronikával tud kommunikálni.  De a képek többet mondanak ennél a szövegnél:
Az utángyártott akkumulátornak a két kommunikációs érintkezőjét letakartam szigetelő szalaggal:




Aztán a telefon érintkezőire vékony rézszálakat kötöttem, majd behelyeztem az utángyártott akksit:

Végül a gyári akksi elektronikáját az akksi hátuljára rögzítettem:
Majd az egészet lefedtem celluxal hogyha vízbe ejtem és időben kikapom akkor no problém legyen. :-) D


Ez szép és jó is volt, minden működött, a hőmérő is.  De a telefon utángyártott akkuja nem hozta a várt eredményeket. Fullra feltöltött 1500mAh-esnek mondott akksi fél óra beszéd után rögtön kimerült és kikapcsolt a teló. A netmonitor feszültségmérés üzemmódja mutatta is hogy az akksi 4,9V-ról rögtön leszívódik 3,5V-ra majd kapcsol is kifele a teló figyelmeztetés nélkül! :-( A töltöttségjelző csíkjai is fogynak beszéd közben majd mikor elfogytak kikapcs.
Magyarul az utángyártott akksi átbaszás, és közel sem tudja a ráírt értékeket... :-(

De piszkálta a fantáziám hogy az utángyártott akksi elektronikája vajon mi célt szolgálna... Vissza is állítottam az eredeti állapotot hogy az utángyártott akksival kommunikáljon a teló.

Az eredmény bámulatos volt, mikor elkezdtem telefonálni vele akkor ugyanúgy csökkent a fesz, ugyanúgy fogytak a töltöttségjelző csíkok de mikor elfogytak akkor nem kikapcsolt hanem sípolt a telefon hogy "Akkufesz alacsony".  Aztán csodák csodája fullosra töltődött a telefonom a kijelző szerint (megvolt minden töltöttségjelző csíkom) és nem szakadt meg a hívás.
Ismerősöm T-home Paletta díjcsomagjával ingyen hív t-mobil számokat. Vele próbáltuk ki, így az utángyártott akksi a hozzá való elektronikával 5 óra beszédidőt eredményezett!!! A telefon azt játszotta hogy mikor lefogyott a töltöttségjelző csík akkor újratöltődött... töltő nélkül csak úgy magától!! :-) D

Vagyis rájöttem mire való az utángyártott akksi elektronikája. Előszöris arra hogy átbassza a telefont. Ugyan az akksi az egy kritikán aluli gyenge szar, de ezt a gyártója egy elektronikával tuningolja meg. Ugye olcsóbb az elektronika gyártása mellé mintha normális minőségben sok sok ritkaföldfémmel teli normális akksit gyártanának.
Mert az akksi teljesítménye közel sem annyi ami rá van írva, mert ha megszívod annyival akkor rögtön a kritikus szint alá csökken a fesz és a korrekt elektronika ami védi a telót és az akksit az ilyenkor letilt. Ezért is kapcsolt ki a telefonom mikor a gyári nokia akksi akkumulátor elektronikájával használtam az utángyártott akksit. Mert az az elektronika korrekt akksikhoz volt tervezve.
De az utángyártott akksihoz egy eleve korrupt elektronikát is adnak ami a hőmérsékleti adatoktól kezdve a feszültségen át a töltöttségig mindenről hazudik a telefonnak.

Mert ugye pl mélykisülésvédelem kiiktatásával növelhetem a világítási időt de ez hosszútávon tönkreteszi az akksit.

Pont mint most ez az utángyártott esetében is. Vagyis maga az akku egy nagyon gagyi minőségű, de ezt egy elektronikával turbózzák hogy a felhasználónak ne tűnjön fel hogy bizony ez átbaszás jellegű.

De mostmár tudom: SOHA TÖBBET UTÁNGYÁRTOTT!!

4 megjegyzés:

  1. Ember, az akku elhasználódását, a régi elektronikával használva, a régi szintjén hozta. A régi akku ment fél órát, annyit fog menni bármilyen cellákat pakolsz bele. Nem az utángyártott akku szar, hanem te sufniztad szét, aztán pedig csodálkoztál, hogy nem bírja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A végén visszaállította az eredeti állapotot és úgy volt szar az egész. Ez a lemerült majd magától feltöltött állapot jelzés tipikus utángyártott akku probléma. Melyik aksi bolt a tied?

      Törlés
    2. Szép napot Mindenkinek!
      Üdv a hajókapitánynak!
      ...na szóvaaL,itt egy számomra nagyon érdekes téma!Én ugyanis elektronikai műszerész létemre sem tudom még biztosan e jelenség okát,pedig már jó pár éve kísérletezek ebben a témában.No ha 1x voltam már mobilteló szervizben is hogy megvilágosodjak...Ott nekem azt mondta egy "okos szaki"hogy mindez jelenséget a szolgáltató kreálja hogy vegyél egy új telót....hogy ezek miket tudnak! A jó fene tuggya még milen jelcsomagokkal nem kommunikálnak ezekkel a kis csipekkel,amik a telókban,vagy akksikban vannak?Mindenesetre érdekes jelenség számomra,mivel már én is szinte minden trükkel próbálkoztam már jó pár éve.

      Törlés
  2. "Mert csakazértis megcsinálom pénz és szaktudás nélkül is ingyen...!" Jókat derültem, Köszönöm! Belátom, teljesen felesleges éveket pocsékolni , vagyis villamos mérnöknek adni a fejet.

    VálaszTörlés