Karbidlámpa avagy a robbanós kerékpárlámpa

Rábukkantam egy szinte tökéletes állapotú karbidlámpára.


Sajnos a vízszabályzó tekerő végéről a tűje le van törve (de ettől még csöpög).


Azt onnan tudom biztosra hogy letört az a tű mert én törtem le véletlen...

Éppen mosogattam a sok portól mikor azzal próbáltam meg feszegetni... természetesen letört és lement a lefolyón.. :-(


A tartályában pedig belekövesedett valami van.
Meg mintha rugó is lett volna a tartályban de az úgy el volt korrodálva hogy kidobtam.

Öntöttem bele ecetet ma éjszakára.. hátha kimarja belőle.


De szemmel láthatóan mindene megvan, azt nem tudom hogy a letört "tű" mennyire volt fontos neki.

Küldöm a képeket, ilyenről van szó:

 Meg egy petróleumlámpa is: 
A petróleumlámpa sajnos igen rossz állapotban van de szerintem az is üzemképessé tehető.

Hogy hogy jön ide ez:

úgy hogy ellopták a biciklimről a dinamómat ami egy brutál nagy legalább 50 éves darab volt de működött és azt használtam addig a napig amíg el nem lopták... de úgy hogy a bicikli dinamótartóját lehajligatták..
Hogy kibaszásból csinálták-e vagy gyűjtő volt az a személy az már jókérdés...
--------------------------

Valaki emlékszik még a karbidlámpás időszakra?  Hol lehet karbidot kapni és mennyiért, meg valami praktikák a használatához?

Mert még csak megtaláltam de már megrongáltam..
Vagy inkább maradjak a petróleumlámpánál, abba ha gázolajat töltök az még nem robban csak benzinnel durrantja le a tetejét..
A karbidlámpa az meg nem tudom hogy tud-e robbanni..  vagy a karbidot valami háztartási szerrel lehet-e helyettesíteni..?
Válaszokat előre is köszi!


Update:

Begyújtottam a karbidlámpát... :-) :-)






Megláttam hogy van itthon vakond elleni szarság. Az asszony hozta mondván hogy néz ki a kert..  Azt volt ráírva hogy karbid meg acetiléngáz stb...
Na mi jutott eszembe rögtön.. ?
Láttátok volna azt az örömöt.... megmenekültek a vakondok de majdnem ti is mert majdnem felrobbantam.. :-)


Amúgy azt hittem hogy por de kövek vannak benne. Kiskanállal raktam a lámpába, öntöttem bele a vízet, óvatosan begyújtottam és voalá égett is. Elsőnek kicsi lánggal aztán már egyre nagyobbal. Hiába zártam el a csapot akkor is égett tovább vagy 30 percig.

Sőt elsőnek ugye az udvaron csináltam. Szép, jó világít de kiakartam próbálni sötétben is. Bevittem a mellékhelységbe ahol már sötét is volt meg a szél sem fújt.


Tök jól világított erre egyszercsak lángok csaptak fel alulról a tartály pereméről , lángolt mindenhol... még jó hogy a tartályt nem mertem fogni mondván ha robban ne repüljön le a kezem.
Gyorsan kiraktam az udvar közepére és elfutottam mert ugyebár a sufniban csak nem kéne eldobni egy lángoló lámpát.. :-). De a szél eloltotta (de csak a tartályt) és utánna üzemelt tovább rendesen.
De úgy futottam hogy a szomszédok is rajtam röhögtek.
Még kb 30 percig égett pedig rögtön elzártam a csapját  a lángok felcsapása után.
SZóval van egy működő karbidlámpám. Sőt a helyi gazdaboltban is kapható csak azt kell mondani: antivakond szer kell. :-)

Nem szedtem szét, majd este (ha maradt még benne mert nagyon keveset tettem bele karbidból) akkor felrakom a biciklire és kipróbálom mennyire látni tőle. 

 Ilyet kell bele tenni:
 De 800Ft egy ilyen tégely.. csak szerintem annyit sem világítok vele mint egy 700Ft/l -es petróleummal.


Ui: ha elfogy a kőolaj akkor majd nem nevetnek ki a karbidlámpával. :-)

Ja és mennyit tudok vele világítani ha teleteszem kövekkel? Megdaráljam vagy hasonló vagy jó ha így simán?

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    A tű amit letörtél a vízszabályzó végéről az volt a tűszelep, ami úgy működik, hogy egy lyukba (amin át csöpög a víz) belelóg a vége, ami kúpos, így ha jobban belelóg (mikor beljebb csavarod a vízszabályzót) akkor szűkebb lesz a rés, vagyis a víz lasabban fog folyni -> lasabban képződik acetilén -> kisebb lesz a láng. Ha viszont letört a tű, akkor hiába csavargatod, folyamatossan teljes gázzal illetve vízzel fog üzemelni a szerkezet. Ez nagyon nem jó, és nem csak az a probléma, hogy a túl sok képződő gáz nem tud elégni, vagy esetleg a túl nagy hőmérséklet megrepeszti az üveget, hanem mert az acetilén 2-3 atm nyomáson már bőven végez spontán robbanásokat, ami ténylegessen szétvetheti a lámpádat. (Ez nem valószínű, hogy bekövetkezzék, mivel ahol a víz lefolyik, ott a fölös gáz el tud távozni a vizen át. Legalábbis bizonyos típusoknál, a tied szerintem ilyen.) A lángok azért jelentek meg oldalt, mert a tmítés valószínűleg már elöregedett, esetleg még szilikonolajjal/glicerinnel kezelve keveset javítható az állapota, de eredeti már nem valószínű, hogy lesz. Szerencsére tömítőanyagboltokban bő választékban vannak gumikarikák, szerintem találsz olyat ami neked kell, de ha nem az se gond, lehet venni kör keresztmetszetű sima gumiszálat is, ha abból kérsz egy kellő hosszúságú darabot, azt be tudod rakni mint tömítést, fontos, hogy ahol a két vég összeér, ott semmi hézeg ne legyen (-> legyen egy pár mm-rel hosszabb a kelleténél).

    Ezenkívül még számos "fogás" van a karbidlámpa karbantartásához, és biztonságos üzemeltetéséhez.
    tudom ajánlani ennek a megfelelő részeit:

    http://www.barlang.hu/pages/tvtanf/alapfok/ahtml/vilagit.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mindig én vagyok...

      Amit kifelejtettem és fontos az az, hogy abból a karbidból amit boltban veszel nem tiszta acetilén keletkezik, hanem tartalmaz még igen mérgező gázokat is, amik az égés közben válnak ártalamtlanná. Ha viszont a gáz nem teljes egészében elég, hanem kibugyborékol a víztartályon keresztül, vagy a tömítés mentén szivárog el egy része, akkor az nem biztos hogy egészséges. Igaz ez problémát csak barlangászás közben szokott jelenteni, egy kerékpár esetén a menetszél már elég ahhoz, hogy megóvjon a hidrogén-foszfát mérgezéstől, de ha esetleg épületen belül akarod használni, akkor azt csak jól meggondolva...

      És még:

      Túraboltokban is lehet kapni karbidot, bár nem hiszem, hogy sokkal olcsóbb, mint a vakondűző cucc, viszont lehet venni (elvben akár a MÁV-tól is) hordós kiszerelésben 50 kg-ot, ami kilóárban töredéke a túraboltokból valónak. Ennek viszont sajnos nehéz a tárolása. (Szívja magába a vizet, és attól tönkremegy, a sima csavarosfedelű hordó nem zár elég jól ehhez.)

      Minden jót, avagy jó alkotást!

      Bandi

      Törlés
    2. Köszi szépen a tippeket! A linkelt oldalt meg tényleg érdemes végigolvasni, hasznos információkkal szolgál!

      Törlés
  2. Szia! Egy "Másik névtelen"
    Tűben lehet, hogy tudok segíteni.A pontos víz adagolás nagymértékben megnöveli a lámpa üzem biztonságát!
    A becslésem szerint is kb 2-4 x "drágább" dolog a karbid lámpa a petróleum üzeműhöz.
    Ha felborul. kifolyik a víz és megszűnik a gáztermelés.Ami valószínűleg volt benne, az a karbid maradéka oltottmész(volt) az utolsó használat óta megkötött állapotban. Simán ki lehet sósavval takarítani.A lámpa tartályára kell csak figyelemmel lenni .A tömítéseket feltétlenül meg kell javítani,ill cserélni, mert a képződő gázt célszerű a lámpatestben elégetni.Szívesen megnézném belülről a lámpát, mert a múlt század első feléből származik.Ha fotót csinálsz tedd mellé a mérőszalagot is, hogy cm-ben képben legyünk.Most vadászok egy jó karbid lámpára.Ha kell felújítom.
    sharedix@citromail.hu
    egy Petlz piezó gyujtós fejlápa nem olcsó, de a tied már Matuzsálem!

    VálaszTörlés