Hol az emésztő? Avagy költözéskor ezt is feltétlenül kérdezd meg!

Új albérletbe költözöl? Akkor mindenképp kérdezd meg hogy hol az emésztő. Mert ha egy lakott házba költözöl akkor tuti tele az emésztő. Ha lakatlanba akkor tuti el van dugulva valahol a lefolyó... ki van ez találva kérem! :-)
Nade nem olyan egyszerű ám megtalálni az emésztőt.  Sok helyen rejtve van, teljesen a föld alatt.  Tehát nem elég egy aknatetőt, szellőzőt stb felkutatni mert soknak az sincs.

Aztán mikor beköltözöl az "új" házba akkor jobbik esetben egy enyhe mosogatódefekt, rosszabbik esetben ha lehúzod a wc-t feljön a fürdőkádban, vagy a fürdőszoba közepén a "kisaknából.."


Az alábbi esetben ismerős járt így az albérletében. De neki szerencséje volt, csak 4 év után jött elő egy mosogatódefekt, de mivelhogy nem tudtuk hol az emésztő így kizártuk azt hogy netalántán tele lenne. De hogy semmivel se tudtuk elhárítani a dugulást rájöttünk hogy az emésztő van tele.
Persze mire a porszívóval megszívtam a mosogató lefolyóját (úgy ahogy egy előző posztban már említettem a porszívós duguláselhárítást) na akkor jöttem rá hogyha 4 porszívónyi vizet felszívok akkor csak nem dugulás lesz itt a gond.... De a ház 100 méteres körzetében felkutattunk mindent és sehol nem leltük az emésztőt. 
Végül kénytelenek voltunk felhívni a tulajt hogy hol az emésztő. Na ő tudta szerencsére!
Naszóval a lefolyóhoz képest a ház legtávolabbi sarkánál, a hátsó szoba ablaka előtt, úgy hogy közbe arra emelkedik is a talaj és szippantós kocsival megközelíthetetlen helyen van, elásva a föld alá egy ásónyomnyira.... :-)


Azért rakták oda hogy kilehessen vödrözni!!! a kertbe. :-)D


Elkezdtünk haverral találomra ásni (mert a tulaj telefonon mondta) és egyszercsak meglett, koppant az ásó. Elrohadt deszkák, szőnyegek, zsákok alatt találtunk egy fémlapot, nomeg kályhából ismert hamurácsot.
Na ilyenekkel volt letakarva egy régi kútgyűrű ami csurig volt vízzel.

Még jó hogy nem szakadtunk be... :-)

Nade jöjjenek a képek:
Na lesz itt valami:


Nédmá, hamurácsból készített szellőző is lenne... ha nem lett volna lezsákolva, lehomokolva:
A szomszédok messziről azt is hihették hogy sírt ásunk:
De tényleg olyan nem?:


Persze dugigvan:
Végre, egy fémlap is hogyha beszakadsz csak a bokád törd ki:
Bár a fémlap meg a szennyvíz nemigazán hosszútávú barátok szóval még x év és valaki valaha de biztos be fog huppanni ebbe az emésztőbe.
Néztük, legalább két kút gyűrűnyi mély.

Szóval csak óvatosan az albérletben, nagyiháznál, elhagyatott háznál.

Aztán mikor házat akartam venni/kivenni stb mindig csak csodálkoztak rám hogy jobban érdekel az emésztő mint a KTV. :-)




3 megjegyzés:

  1. erdemes megszivlelni, mert igaz.
    ez a sztori majdnem ugyanigy zajlott a szomszedba. elasott aknafedel, kutgyuru... ott marcsak az elobb emlitett ipari (motoros) csogoreny meg a voma segitett.

    visszakene terni az egyszeruseghez.
    pottyantost a lakasba! ;-) (lehetne ezt modern modon megoldani, pl egyszeru billeno zsilippel es vizoblitessel... nade ez mas tema...)

    VálaszTörlés
  2. Láttam már lakásban bent pottyantós WC-t. Alatta egy kissebb gödör, meg egy lyuk a ház oldalán volt ami egy a közvetlen a ház mellé ásott gödörbe vezetett. Ha sok vizet öntöttél bele akkor akár ki is mehetett a kinti gödörbe. De zsilip nem volt csak sima "Kupak" tehát a bűz nem volt megoldva. De hát ez őket ezekszerint nem is zavarta. A ház meg azóta összedőlt így nem tudok képeket készíteni róla.

    Amúgy valahol Mo-on egy biofaluban (nem jut eszembe a neve) ott is pottyantósok vannak a lakásokban. Csak ott valami komposztáló gépbe gyűjtik.. és bizony tényleg valami zsilipszerűséggel van megoldva a szag is.

    VálaszTörlés
  3. Valahol olvastam egy ketyós öregről, aki 80 akárhány évesen már meghülyülve kitalálta, hogy télen az aranyérnek nem tesz jót a kert végi Newton rendszerű budi (gravitáció elvén működő:), meg amúgy is messze van, a megoldás meg nem az lett, hogy épített egy fürdőszobát a lakásban, mert az drága. Egyszerűbb megoldást talált ki, készíttetett a falusi asztalos ezermesterrel egy szarószéket. Egy sima szék, az ülőkéjén egy lyuk kivágva, arra ráült vödröt alá és kész. Ez még működőképes megoldás is volt ,de a bökkenő ott volt, hogy ha a budi messze van, akkor a vödröt kiönteni is messze van, vagyis akár napokig egy vödör szart érlelt a szobában mire rászánta magát, hogy kiborítsa. A teafőzési szokását is érdemes megemlíteni, ezt úgy oldotta meg, hogy vizet egy bögrébe filtert bele, majd cukrot, rá a konvektor tetejére és max-ra tekerte a konvektort. Egy idő után a műanyag cukortartó is elolvadt így a cukrot is simán a konvektorra öntve tárolta, ami karamellás lerobbanthatatlan kőzetté alakult a konvektoron.

    VálaszTörlés