FAGOR FE-416 mosógép szerelés

Már 10+ éves mosógépemre sokat panaszkodott az asszony hogy centrifugálás előtt megáll. Persze mikor otthon voltam nekem sose csinált ilyet. Aztán egyszer sikerült megmutatnia. Lement úgy a mosás hogy a gép nem cserélt vizet. :-)  Persze szinte napi szinten használt mosógép, nem egy nagy márka ez a Fagor FE-416, de szerencsére olyan régi hogy nincs benne elektronika.
De hátránya hogy nincs elektronika benne hogy nem tilt le ha nem tud üríteni. Csak a centrifuga előtt áll le, bár szép is lenne ha teli dob vízzel meg ruhával elkezdene centrifugálni. :-)
A lényeg az hogyha tele a mosógépdobod vízzel és úgy nem megy tovább a gép akkor általában a lúgszivattyú baszódott el benne. Vagy eldugult (egyszer így is jártam, egy hajgumi volt benne), vagy kiégett, bedöglött stb stb, avagy szar a programkapcsoló, elektronika meg ezerféle dolog okozhatja még.

Sajnos ennek a gépnek nincs vízszűrője, sem a kimenő, sem a bemenő ágon így már sok meglepetést okozott nekem. A lúgszivattyú előtt is csak egy gagyi idegentest csapda van, de az nem fogja meg a hajgumit, sem a kisebb kavicsokat, csak a nagyobbakat. Szóval ha szivattyúgond van akkor szét kell szedni a gépet. A gép hátulját kell levenni, majd a kivezetőcsövet visszakövetve a laikus is rögtön megmondja hogy na melyik is a szivattyú. Kötöttem a vezetékére feszmérőt és a gépet szivattyúzásra állítottam. A feszmérő mutatta is a hálózati 230V-ot de a szivattyú nem indult el. Ergó ezzel minden mást kizártam, a szivattyú a szar. :-(
Kikaptam és így néz ki a hátulja:

Így meg a belseje:
A tengely annyira ki van kopva hogy a forgórész hozzáért az állórészhez. Még a fém tengely is elkopott, a képen nemigazán látszik, de a valóságban még a fém tengely vége is erősen le van kopva. A műanyag csapágyról már nem is beszélve...:

 A forgórész mágnesén jól látszik hogy bizony ez súrlódott már az állórésszel, persze a sok berakódás sem használt neki:



Aztán mivelhogy drága egy ilyen szivattyú és nincs rá keret így ezzel is kezdeni kéne valamit, elősszőris minden szennyet kitisztítottam belőle, különösen ügyelve a mágnesre ragadt fém forgácsokra:
mosógép alkatrészek gondolom vízállóak nemde? :-)



Majd bezsíroztam:

Aztán azóta is jó! Ha a ti Fagor mosógépetek is szarakszik és néha megáll csak úgy akkor gondoljatok a szivattyúra, nem-e be van szorulva vagy éppen szarrá van kopva stb. Amúgy 5 és 10 ezer között lehet bele kapni egy új szivattyút. Na ez legalább így javítható volt! Bezzeg az új elektronikás förmedvényeket (csak olyan van boltba) amelyik a szivattyú áramfelvételét is figyeli... na egy olyannal próbáld ezt megcsinálni. Feltéve ha rájössz hogy ménem műxik....

13 megjegyzés:

  1. Helló.

    Nagyon jó lett a leírás, nekünk is tönkre ment a szivattyúnk, pontosabban, még nem áll meg , csak nagyon hangos volt. Szétszedtem, és ez is elégé el van kopva, és belül volt benne víz, mosószer darabok. Az volna a kérdésem, hogy a zsírozásnál, pontosan hova kentél zsír, és mennyit, tengely végére, vagy az egész belsejét kitöltve zsírral, hogy az lezárja a vizet, plusz kenjen.

    Előre köszönöm a segítséget.

    Üdv. : Szabolcs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Én az egész belsejét jól kikentem zsírral, mertcsak azértis mert a forgórész már beleért az állórészbe és azért szorult meg néha.
      Tehát én adtam neki bőven zsírt. De hidd el, az a tuti hogyha kicseréled, pár hét után nekem is csere lett a vége mert a zsírozás csak nagyon ideiglenes megoldás.
      A vizet lezárni nem fogja már az biztos de pár hét üzemidőt még dob hozzá.
      De még most rendeld meg az új szivattyút... :-) D

      Törlés
  2. hello nekem olyan kérdésem lenne h levettem a szivattyumotort...vettem ujat..csak azt nem tudom h meik kábelt meik csatlakozohoz dugjam..van egy l és n jelzésű dugasz a teli narancs sárgát hova dugjam? meg van egy másik az félig fehér,félig világos narancs szinü.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha csak két zsinór van az teljesen mindegy hogy melyiket hova, működni fog!

      Törlés
  3. A leírás nekem is segített, köszi..
    A bilincseket mivel lehet-érdemes pótolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem bilincs az minimális tétel, azt veszel a gazdaboltban, de mivelhogy ez egy csodaszerelős blog így máris mondom mivel érdemes pótolni a bilincset. Műanyag gyorskötözővel, én is használtam már olyat. Olcsóbb is meg egyszerűbb felszerelni és a kívánt méretűre húzható. :-)
      De amúgy bilincset és bármely más a fenti mosógéphez alkatrészt itt tudsz nézni illetve rendelni is:
      http://shop.euras.com/artikelsuche.php?g7=3150936N

      Beírod hogy FE-416 és máris válogathatsz az alkatrészek közül. Bilincs is van.

      Törlés
  4. Az oldalunkról lopott képeket azonnal törölje, különben jogi lépéseket teszünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az "oldalunkról"? Mégis melyikről? Mert sem nevet, sem linket semmit nem közölt magáról.
      Melyik képekre tetszik gondolni? Kérem linkelje a sajátnak hitt képeket. Bár tudtommal mind saját készítésű...

      Törlés
    2. 0-24mosogep.hu
      A holnapi nap megteszem a kellő lépéseket!
      Ambrus János sk.

      Törlés
    3. Kedves Ambrus János!

      Nehogymár a befőtt tegye el a nagymamát...!!!!
      Megnéztem a weboldalát, Ön lopott tőlem és nem fordítva!
      Az én oldalamon található mosógépszereléses képek ( http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2011/08/fagor-fe-416-mosogep-szereles.html )
      mind kétség kívül csak és kizárólag az én tulajdonom és az én lakásomban készültek. Az Ön weboldalán ( 0-24mosogep.hu ) az én oldalamról ellopott képeket szerepelteti engedély és forrásmegjelölés nélkül!
      Amúgy ha kérnek engedélyt a továbbközlésre akkor azt meg is szoktam adni. De Ön mint Ambrus János soha nem is kért engedélyt, sőt még engem vádol lopással! Ezekmiatt az utánközlést az Ön számára nem is engedélyeztem soha, sőt a továbbiakban sem engedélyezem, kifejezetten megtiltom Önnek a képeim utánközlését!!
      De Ön nem csak ellopta a képeimet hanem jogosulatlanul megvádolt engem, ezzel becsületsértést követve el.

      Még hogy ilyet ír nekem " A holnapi nap megteszem a kellő lépéseket!" .

      A holnapi Szombaton??? :-) :-) LOL A kis pofátlan tolvajnak van bőr a képén a lopás után engem gyanúsítgatni meg fenyegetni.

      Tudja amúgy ennek az a módja hogy ír egy normális hangnemben megfogalmazott e-mailt ahol tisztázni lehet pl a kép tulajdonjogát.

      Én most ezt fogom tenni Önnel, de jelen kommentemben is megsúgom hogy erősen ajánlott a tőlem lopott képek eltávolítása a 024mosogep.hu oldaláról illetve tartozik egy erős bocsánatkéréssel is az eset után, sőt a képeim üzleti haszonszerzésre való használata után jogdíjjat is illene megfizetnie.

      Ui: a 0-24mosogep.hu oldal wordpress alapokkal, erősen kulcsszóval telespammelt oldalát épphogycsak összegányolta, képeket összelopkodta és még van bőr a képén engem fenyegetni. A pofám leszakad hogy tényleg ennyire alacsony már a kerítés...

      Törlés
    4. Itt a válaszom, persze stílusra stílust alapon:
      http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/11/ideiglenes-kozlemeny.html

      Törlés
  5. Helló,a kérdésem.be állítom a programot,bezárom az ajtaját és nem indul,csak ha egy műanyaggal meg piszkálom a kapcsolót,kapcsoló a baja,vagy meg kophatott valami,

    VálaszTörlés
  6. Hello.
    Nekem olyan kérdésem lenne hogy a fagor fe1-417 tip. Mosogépem nem centrizik rendesen. Pontosabban a 6-os proramon kellene de egyszer csinál egy centrut leereszti a vizet is ez látszik mert tolja ki majd ujra vizet sziv ezután csak áll a dob ami vizet tud kienged de nem indul a centrifugázás aztán a program a stophoz ér és megáll. Illetve néga elő fordul hogy mosás közben egyik irányba teker majd a másikba nem. Hányszor kellene vizet cserélnir mosási ciklus alatt mert ez csak az öblités elött engedi le a vizet vagyis egyszer sziv aztán lemegy a mosás kienged majd öblités kienged centri kienged aztán besziv áll a dob nem centrizik megy a szivattyú utánna pedig lejár a program.

    Válaszod előre is köszönöm!
    E mail csabik79@gmail.com

    VálaszTörlés