Eldugult mosogató duguláselhárítás házilag

Sok háziasszony rémálma az hogy a mosogatóból egyszercsak nem megy le a víz. Egyre lassabban és lassabban megy le még végül sehogyan sem. A háztartásokban az egyik leggyakoribb defekt a mosogató eldugulása. Nincs olyan háztartás ahol ez ne fordult volna elő. Legalábbis nekem nem volt olyan házam ahol legalább évente egy mosogató dugulás ne lett volna. Ezt követi a mosdókagyló, fürdőkád és végül a WC dugulása (előfordulási gyakoriság sorrendjében..).

Ha a kedves olvasó most egy háziasszony akinek a férje távol van mert dolgozik, kurvázik (sose tudhatod) vagy éppen döglik a focimeccs előtt akkor a következő dolgokat nekik ajánlom.
Előszöris a nagy klasszikussal kezdjük! A foschpunepával!
Mindenkinek ott van a WC-je mellett a WC pumpa, ami nagy segítség a kiadós termés eltüntetésére, de ha nagyon nagy a baj akkor oda felesleges.
Apropó? Tudtad hogy a WC tartályok úgy vannak méretezve hogy pont annyi víz van benne ami dugulás esetén ha mindet lehúzod akkor sem önt ki a kagyló? Tehát egy wc tartályban pont annyi víz van mint ami pont telíti a kagylót. :-)
Na visszatérve az eredeti problémára, tartsd a pumpát a mosogató alatti szekrényben, vagy rutinos háziasszonyoknak már eleve két vécépumpájuk van otthon. Egy a klozettra és egy a mosogatóhoz. :-) D

Naszóval ha megvan a wc pumpa akkor engedjük tele a mosogatót jó meleg vízzel.

Azt az oldalt amelyiket a leggyakrabban használsz. Ha tele a mosogató akkor húzd ki a dugót és dugd be a túloldali lyukat vele.  Jó ha rögzíted a dugót egy téglával, fazék tele vízzel vagy segítőkész gyerekkel stb.
Na ha kihúztad a dugót a vízzel teli oldalon akkor lehet kezdeni pumpálni. Nade ne ész nélkül! Kb 3-4 pumpálás után engedjük fel a pumpát és hagyjuk hogy a lefolyó ismét megteljen vízzel. Kell egy kis hatásszünetet tartani, nomeg a víz összenyomhatatlan, hatásosabb hogyha azzal pumpálsz mint levegővel. A túlfolyót is befoghatod, bedughatod közbe.
Aztán ezt kell ismételgetni, erőteljes 3-4 pumpálás, aztán szünet, hagy folyjon a víz lefele.
Ha elkezd a víz fogyni akkor nyisd ki a csapot és hagyd is úgy. Fontos hogy mindig annyi víz legyen a mosogatóban mint ami ellepi a pumpád fejét.
Na ezt eddig kell ismételgetni amíg le nem megy a víz. Ha három teli mosogató vizet le tudtál pumpálni és utána akadálytalanul megy lefele a víz akkor örülhetsz, a klasszikus módszer bejött. :-)
Ja a mosogató alól ne felejtsd el kipakolni a dolgokat és egy vödröt bekészíteni a szifon alá mert a pumpálás hatására a nagyon gány csövezés ereszteni, rosszabb esetben szétugrani hajlamos.

Na de mi van ha mégse használ a jól bevált foschpunepa??

Akkor nagyon elhanyagoltad azt a lefolyót. Meg el kéne gondolkozni hogy a láb alól eltett házastársat csak az amerikai mosogatók nyelik be mert ott gyakori a darálós mosogató is. De itt Magyarországon hogy neked darálós mosogatód legyen annak akkora az esélye mint egy lottóötösnek. Ezért nem kellett volna lenyomkodni a nagyit a lyukon. :-) Meg sokan ahol nincs bentiwc csak mosogató, azok lusták télen kimenni a hidegbe pisálni, fosni. Azok is előszeretettel használják a mosogatót eme célra. Na jó, sima hajmosástól, vagy a sok zsírlerakódástól, megdagadt, rothadó férgekre emlékeztető tésztadarabkák is okozhatják, a rosszul beszerelt lefolyóról nem is beszélve.De előszöris szögezzük le hogy semmiféle kemikália nem használ a dugulás esetén. Amit a foschpumpa nem takarít ki azt semmiféle duguláselhárító szer sem fogja. Ne hidd el amit a reklámok mondanak! Megveszed több wc pumpa árán a duguláselhárítószert és ugyanúgy dugulásdefektes lesz a mosogatód.
Használhatsz ilyet de csak megelőzésre!!! Ha már eldugult akkor baszhatod!
Én kipróbáltam a duguláselhárító port, folyadékot stb de semmi nem használt. Bezzeg a pumpálás... 80%-ban bejön. :-)
Sőt ezek veszélyesek is, marnak, meg pl én mikor a porra forró vízet engedtem (ez amúgy tilos) akkor füstöléssel távozott a lefolyóból. De nem lefele...

Na térjünk a lényegre. Ha nem használ a rötyipumpa akkor nézzük meg a szifont, nem-e az van dugig valami szarral.
Ha benézel a mosogató alá akkor valami hasonló tákolmányokat fogsz látni:
Drótozások:
 Szigszalagozások...


Na de ez a szifon, ez kell nekünk, az akadályozza meg hogy a bűz feljöjjön az emésztőből.
Nade ebben mindig van víz, a benne lévő megálló víz akadályozza meg a levegő szabad áramlását és a fingszagok feljövetelét az emésztőből, ezért vödör nélkül le ne csavard az alját:

Na ha aláraktad a vödröt akkor bátran tekerd le a legalsó tekerőt a bűzelzáró szifonról. Óvatosan és erősen kell tekerni. A képen láthatót balra kell tekerni... Ha lejött akkor víz fog beleloccsanni a vödörbe és tele lesz trutyival.
Takarítsd ki és tekerd vissza de a vödröt ne vedd el onnan.
Sőt, bátrabb, haladóbb, szarszagtűrő olvasóinknak ez is a javasolt kezdési mód mosogatódugulás esetén.

Na ha a szifont kitakarítottad és visszacsavartad akkor próbáld ki megszűnt-e a mosogatócunami effektus. Ha megszűnt akkor örülhetsz.

Ha nem (ritkább) akkor bazdmeg van. Ha a punepálás és a szifon kitrutyizás után sem megy le a víz akkor bizony nagyon de nagyon nagy szarral van dolgod.

Innentől a vállalkozó kedvűek és csórók olvassanak tovább..  Az incifinci úriasszony meg ennél a pontnál hívja a duguláselhárítót.

Mert innentől kezdve le kell szerelni pár csövet a mosogató alól hogy hozzáférjünk a fali beömlőnyíláshoz. Ha ez megvan akkor csőgörényt
kell használnunk. Ezt csak gyakorlottabb embereknek ajánlom. Mert ha beleszorul a lefolyóba akkor cumivan. De nagyon nagyon hatásos, a legmakacsabb dolgokkal is elbánik. Különböző méretekben kapható, és ha van olyan hosszú mint amilyen mélyen van a dugulásod akkor nyert ügyed van.

Nade ha nincs otthon csőgörény, és pont hétvége van, vagy a faluban megilyed a pénztáros a gazdabótba mikor ilyet kérsz akkor is van mégegy megoldás ha van otthon takarítógéped.

Olyan porszívó, takarítógép kell amivel tudsz vizet is beszívni.
Mert akkor csak annyi a teendő hogy a porszívó csövét becsatlakoztatod a mosogató fali lefolyó csövébe és ugye ami lement az ki is jön. Ergó ki kell szívni a dugulást. :-)
Nekem ez be(ki)jött. Én a vizet is szívni képes takarítógép csövéről letekertem a cső végéről a markolatot, és így a csöve pont passzolt a mosogató lefolyójához. A lényeg az hogy minnél jobban zárjon a csatlakozás így a szívóerő a dugulásra tud támaszkodni.

Fontos az is hogy lehetőleg legyen víz a csőben és a környékbeli lefolyókat, fürdőkádat, stb is dugaszold be. Aztán indítsd be a porszívót és hallani fogod ahogy kiszívja a vizet meg a dugulást okozó anyagot is. Járasd így amíg azt nem hallod hogy szabadon áramlik a levegő.
Én bekapcsoltam a porszívót és 20 másodpercen belül egy nagy rottyanás és már tele is lett a konyha bűzzel. Persze vigyázni kell, nehogy a visszaáramló emésztőgázokat berobbantsa a porszívó szénkeféje.. :-) D
Ha belenézel a porszívóba, egy kiadós, büdös hányásra emlékeztető dolgot fogsz majd benne látni.
Itt egy videó hogy el is tudd képzelni a dolgot:


De nekem egyszer mikor mélyebben volt a dugulás segített ez a módszer. (Nem volt csőgörényem...)

És a legutolsó módszer hogyha vízszívó porszívód sincs:
húzd be az udvarról a locsolóslagot és csapasd meg! Ez a módszer különösen elszántaknak ajánlatos csak és a fantáziájukra bízom mikéntjét.

De ha végképp semmi sem segít akkor akár egy fejszével neki is állhatsz kibontani a vezetéket. Vagy hívhatsz duguláselhárítót sok pézé (ami nekünk nincs) és akkor motoros csőgörénnyel, vagy szintén porszívó elven működő de erősebb ipari géppel ki is szívhatják a dugulást,  meg meg is nézhetik kamerával hogy mi is van odabent.
Szóval már ők is komolyan felszerelkeztek. Csak akkor van a baj mikor a tanyasi putrink konyhája nem ér annyit mint amennyit ezeknek kellene fizetni.

Szóval fontos a megelőzés!!! Ha már egy kicsit lassabban megy le akkor pumpára fel!


Ui: mikor nem megy le a víz ugye azzal kezdted hogy nincs-e tele az emésztő?

Hogy hol az emésztő? Az majd egy következő poszt lesz.

8 megjegyzés:

  1. Jó a blogod. Még olvasni fogom.

    A házi repertoárt frankón összeszedted.
    A komoly dugulással a csőgörény vagy a slag sem biztos, hogy boldogul.
    Ha tényleg krízis van, akkor csak a VOMA segít.
    (nagy víznyomású, több szórófejjel ellátott, emiatt idegen lényre emlékeztető szerkezet. A vízsugarak még a masszívabb építési törmeléket is kinyomják a csőből)

    wpet

    VálaszTörlés
  2. Na ilyenről nem is hallottam. De sajnos sok helyen ha nem jönnek be a házi praktikák akkor marad a vödrözés. Van olyan ismerősöm aki gyökérbenövés miatt már két éve vödörrel hordja ki a fürdőkádból a vizet. Szétverni majd újraépíteni a fürdőszobát neki sincs pénze. Pláne mikor a dugulást a megsüllyedt házfal okozza (ilyet is láttam már) ergó egyszerűen összeroppantja a süllyedő vályog a csővezetékeket. Na ilyen esetekben a VOMA sem segít, csak az újraépítés. :-(

    VálaszTörlés
  3. ez is jotema, es van par tapasztalat ugyhogy belepofazok.

    sorjaban:

    pumpa nalam arra volt jo h a nyakot visszahuzza de dugulas az maradt. sajnos ez annak is koszonheto h szegeny megboldogult apamek beleontottek az epites soran a fehercementet a lefolyoba igy a buzelzaro (illetve annak maradvanya) 35eve csak disz ;-) mosdo szinten sokaig disz volt a hazban. (a kad azert jo volt, na.)

    vegyszer: nemejik mukodik! sot olyan jol h a leoldott trutyi tomitette el a lefojot!! nemkell draga jo a legolcsobb. mind ua hatoanyagot hasznalja nevszerint natrium-hidroxidot. ezt lehet kapni nagyobb mennyisegben is erdemes kiserletezni vele. de ahogy a cikkiro kollega is emliti ez megelozesre jobb csak.

    csogoreny: hat nalam ez se valt be. jott is a bazmegolas. foleg h meg gumislaggal is van toldva a csorendszer es ott fennakad... ettol fuggetlenul hasznos szerkezet, de olyat vegyel ami a nagyobb es vastagabb aminek nagyobb takolmany/szarv(?) van a vegen nem ez a 2-3meteres vacak.

    slag: ez bevalt. a lenyeg h szorosan rakell szoritani a csore (itt mar a szifont eltavolitottuk) lehet rongyal patex-szalaggal nejlonzsakkal tomiteni. hirtelen kinyitni a csapot es jo erosen odaszoritani (elotte tesztelni lehet kisnyomason h ereszt e nagyon) mert csunya dolgot kepes produkalni. viszont ez sopor mindent. felteve h van eleg viznyomas (pl hidroforos ellatasnal ez nemjelent problemat)

    VOMA: en nemigy ismerem de ez a celgep. egyszer megelegeltem h a klozet lassan folyik le es budivan nameg a fehercement (ez utolag derult ki amugy) igy kihivtam a sracokat, jottek is egy utanfutos keszseggel ezen volt a gep (infrakameraval meg ijenekkel is elvolt latva). ez a szerkezet brutalis. mondtak is h a fej a legdragabb benne olyan mint egy kigyo feje es azonkivul h baszott draga es 130barral turja be a vizet (erdekes h az eternit csovet is lehet vele tisztitani). amikor kivagtuk a pincebe a folefolyo csovet a 120as pvc keresztmetszete volt vagy 5centi se. olyan szivacs szerkezetu izevel volt tele. 3meter csocsere kovetkezett de ezt megelozoen bekuldtek a "kigyot" abba a 20meternyi csovezetekbe ahol a gubanc volt. 150liter viz tunt el de a poce nemcsopogott. azthittuk tores van vhol, am a masodik tank viz lekuldese meghozta az attorest, kijott a feher cement meg mindenfele trutyi. azota lefolyik minden rendesen. es nemkerult sokba se (iletve sokba volt de joval kevesebb mint 20m cso felbontasa) kozbe meseltek a sracok h mijen bizarr dolgokat talatak mar a csovekben ;-)
    regi hazaknal erdemes egy ilyen takaritassal kezdeni vagy ha megoldhato es nincs messze a poce akkor csere. vizes ismeros aztmondta h nemjo a 200as atmero se mert ott meg tulnagy a keresztmetszet es a viz ami pl a budit leuriti nemtudja a hordalekot lesopreni.

    rem ez is segit vkinek majd ;-)

    VálaszTörlés
  4. "ez is jotema, es van par tapasztalat ugyhogy belepofazok."

    Ha van tapasztalat, ha nincs akkor is várom a hozzászólásokat! :-)

    Amúgy gyökérbenövés, alma, pohár... nade cement a csőben... ti se semmi család lehettek! :-) D

    VálaszTörlés
  5. Köszi... :) Jót röhögtem az úriasszony résznél... Most van b...meg rész és hívni kell a drága szakit. :D

    VálaszTörlés
  6. Az én módszerem, mikor a ház alatt, az alapban futó 110-es cső eldugult a következők: 1# 1 db 80 cm-es 110-es lefolyócső, 1 méter 8mm-es menetes szál, 2db bébiételes doboztető (talán Beba volt) visszazárható fém konzervdoboz féle legyen. A csőbe, ép bele menjen. Régi autógumi belsőből vágtam ki egy valamivel nagyobb kört mint a lefolyócső. Ezt beszorítottam a két konzerves kupak közé, amit előtte középen kilyukasztottam. A menetes szálon két anyával, fakötésű alátéttel rögzítettem. Egy kis olajjal beledugtam a csőbe. A végére készítettem egy fogót és kész is volt egy brutális fecskendő. Az alsó részénél, egy ócska szivacsot körbe tekertem rajta, power tape-el rögzítettem. A dugulás miatt megtelt wc kagyló teljes tartalmát képes volt felszippantani. Aztán rászorítottam a lyukra... Apait anyait bele adva letoltam a fecskendő tartalmát. Kád, csap, mosogató ..... ezeken a helyeken jelent meg a víz azon nyomban :( Gyerekek, szomszédgyerek mindenki egy-egy lefolyóhoz, vizes rongy odaszorítva. Újra próbálás: nagy placcsanás az emésztő irányából=100% siker!!
    2# Amikor már ez sem segített! Feszítő drót, valami vékonyabb fajta volt, (ezért alkalmatlan a csőgörény szerepére) befogtam 2 szálat belőle egy combosabb fúrógépbe, összesodortam, aztán ismétlés még két szállal. Aztán, ezeket is egymással. Kb 15 méteresre sikeredett, ennyi kellett, hogy elérjen a végéig. Ezt a hand made görényt, az emésztő felől a fúróval forgatva toltuk előre. Olyan takarítást rendezett a föld alatt, hogy hallani lehetett merre jár!!!! 40-50 cm-en lehetett a lefolyócső. Itt is siker, de egy két évente ismételnem kellett.

    VálaszTörlés
  7. A laikusoknak azt hogy a lefolyóra kössék rá a nyomót, ne nagyon javasolgasd mert ha pechjük van akkor a nyomás szétnyomja a lefolyót. Akkor viszont a muterodat fogják emlegetni. Főleg ha ez egy lakótelepen történik. Tehát csak óvatosan oszad a jó tanácsokat.

    VálaszTörlés
  8. Igazán jó oldalad van, részletes, humoros, haszos cikk, de egy dolgot hiányolok: Mi van ha pl közvetlenül a mosogató alatt van a dugulás és nem a szifonban vagy beljebb? Azt is tanácsos megnézni, szétszedni.

    VálaszTörlés