Hajszárító defekt 3.0

A hajszárítók kényesebbik fajtája nem kompatibilis a hűtőgéppel. Többek között ilyen a TECH-LINE  HD-278 típusú is.

De remélem amint megismerik a blogom a hajszárítógyártók feltüntetik a használati utasításban is hogy hűtőgép kompatibilis-e a gyártmányuk.

Ha belassul a hajszárítód motorja akkor az baj. Nagy baj. Vagy szorul a motor a sok hajszáltól vagy valahol valamilyen érintkezési defekt található a gépben.
Tünetei a következők, nézd meg a videót:

Bizony, bizony, hallani hogy a motor gyengélkedik, ezért így hűtés hiányában túlmelegszenek, felizzanak a fűtőszálak majd a túlmelegedésgátló bimetall kapcsoló letilt. Persze ha ezután nem húznád ki a konnektorból egy idő után kigyulladna... :-) D

SZét is szedtem, bár nem volt olyan egyszerű, mert a buzie kínaiak direkt olyan csavarokat alkalmaznak hogy véletlenül se tudd kicsavarni normál eszközökkel. :-( De pl ennek a csavarnak a kiszedéséhez át kellett alakítanom egy normál csavarhúzót... és egy azaz 1 darab fogta a hajszárítót:
Mert ha itt megnézitek a linket akkor látjátok hogy mennyi buzifejű csavar létezik a világon:
http://en.wikipedia.org/wiki/Screw_drive

De amúgy ez a hajszárító nem is a nagyon gagyi kategóriába tartozik. Előszöris az oldalán van egy gumigömb, ami azt hivatott megakadályozni (kevés sikerrel) hogy a fürdőkád sarkából ne csússzon be olyan egyszerűen a vízbe. Ja és csavar nincs alatta szóval tuti ezért van, így nem tudom beperelni a gyártót hogy meghalt az asszony mert belecsúszott a hajszárító a vízbe.
Még külön tűzálló papír is van a műanyag és a fűtőszálak között, így a forró levegő nem égeti lyukasra a a gép házát:




Persze sok apró, cseprő égés, a végén a műanyag is megégve... hát előfordul az ilyesmi.
Meg is van a hiba:
A fűtőszál le volt robbanva az egyik ellenállásról, vagy diódáról, és a dióda is meg volt repedve. De áthidaltam és visszadugtam egy lyukba a fűtőszálat, aztán POWER ON.

A videón jól látszik a sötétben hogy még mindig nem jó és túlságosan felizzik a fűtőszál, de aztán a hővédelem megállítja. (Ebbe legalább van és működik is...)

A videón a nagy csattanás nem az hogy felbukok a vezetékben hanem az hogy a ventilátor propeller leolvad a tengelyről és lerepül, na az koppan. :-)

Képeken a leolvadt műanyag propeller, régen legalább nemcsak a motor hanem a propeller is fém volt.
A legtöbb új hajszárító elhalálozásáért az a felelős hogy a venti tengelyére rátekerednek a hajszálak majd ahogy szorul a tengely egyre lassabb lesz és egyre jobban felmelegszik a motor is. A vége persze az lesz a dolognak hogy a fém tengelyre ráhúzott műanyag propeller enged és ha nincs fuvallat akkor a meleg levegő bennmarad és felizzik, kigyullad, robban a hajszárító.

Ja igen, a sok kosz. Na azok szoktak ilyenkor tűzgolyóként záporozni a hajszárítóból, egyenesen a gyúlékony hajlakkal kezelt hajad felé, vagy éppen a frissen olaj alapú, petróleumos tetűírtóval stb-vel kísérletező gyerekek feje felé...
Én ezért szoktam a fürdőkádban szárítani a hajam, ott legalább nem gyulladok ki. :-) D
Amúgy azért is korrekt ez a hajszárító mert ebben a fűtőszálak között egy damil is végigfut.
Ez ezért jó hogyha a merev fém fűtőszál elszakad akkor nem tud kirepülni beleégve az arcodba esetleg hanem a damil megfogja.:



De sajnos dióda hiányában nem tudtam megjavítani így eltettem a majd valamikor valaha jó lesz valamire dobozok közé...


3 megjegyzés:

  1. Philips salon essential 1100w szétszereléséhez tudnál nekem tanácsot adni?ilyen fura fejű csavar csak a szárán van.(Szétbarmolni nem szeretném) köszi előre is.

    VálaszTörlés
  2. alakicss átt egy csavarhúzót te is

    VálaszTörlés
  3. Braun Cosmo 1000 tip:3534 hajszárítót szeretném szétszedni. A test két elemének barmolás nélküli bontása okoz gondot. Tud valaki segíteni?

    VálaszTörlés