Folyik a hűtőgép

Sokak tapasztalják bizonyára azt hogy a no-frost vagyis a jegesedésmentes, automata leolvasztású hűtőgépek néha elkezdenek magukból vizet ereszteni. Folyik a hűtőgép, ömlik elé a víz, minden reggel felmosással kezdeni nem jó dolog.  Normál esetben persze nem kéne ilyet csinálnia. Mert a no-frost hűtők nem jegesednek hanem összegyűjtik a vizet és elpárologtatják.  A legrosszabbik esetben mégis jegesedik, az enyhe verzió meg az ha a konyha közepére folyassa a vizet.
Ha folyik akkor vagy a leeresztő cső dugult el (valószínűbb), vagy a kompresszor fölötti elpárologtató vízgyűjtő tálca telt meg, túlcsordult és onnan folyik a víz. Mindkettő előfordulhat.
Engem is tócsa várt ma reggel a hűtőgép előtt:
Meg is néztem aztán hátul a tartályát hogy most a téli időben nem-e nem tudja eléggé felmelegíteni és kipárologtatni hátul a vizet, de a vízgyűjtő tálca nem volt tele:Ez a tálca mint ahogy látható is a kompresszor fölé van szerelve. Mert a kompresszor melege így elpárologtatja belőle a fentről lefolyt kondenzvizet.  Sőt a hűtőgép hátulján lévő elpárologtató hőcserélő csöveiből is gyárilag is készítettek bele a tálcába egy csőkígyót ami szintén a víz mielőbbi elpárolgását segíti a vízgyűjtő tálcából.  De ahogy látszik a képen most nincs tele. Ha tele lenne akkor mosogatószivaccsal ki kell belőle itatni, törölni a vizet és akkor máris nem fogad reggelente tócsa előtte.
De nállam nem ez volt a gond. Hanem az hogy a hűtőtérből a kivezető cső eldugult ami a fenti tálcába vezetné a vizet.., lásd a lenti képet, alul régebben szigetelőszalaggal meg is növeltem a peremet hogy ne csorduljon túl olyan könnyen de most az sem segített, eldugult és megtelt vízzel:
Egy kb szívószál méretű lyuk van ott ami levezeti a vizet. De apróbb morzsától, csomagolóanyagtól igen könnyen el tud dugulni. De egy szívószállal, vagy ha nincs akkor a mosogatós flakonból kiszerelt pumpa csövével akár ki is "szivattyúzhatjuk" onnan a vizet:


Így néz ki az a lyuk ahol lefolyik a víz mostmár kidugítva:Azóta nincs gond a hűtővel. A fenti egy sima normál no-frost hűtőgép. A lyuk elég mély szóval bátran nyomjuk mélyre csak ne ejtsünk vagy szorítsunk bele semmit sem.

21 megjegyzés:

 1. Zseniális! Hálás köszönet, már meg is csináltam. Én egy fültisztító pálcika vattátlanításával, éreztem, ahogy áttöri a vízkövet, vagy koszt vagy mi a csudát. Én is próbáltam lefényképezni, de csak egy sötét lyuk sikerült. A víz lefolyt! Hetek óta ronggyal itatgattam ki. Ezt persze nem tudtam, hogy a kompresszor felé kivezetődik és ott párolog el! Fogalmam sem volt, hogy hova tűnik a lefolyt víz!
  Köszönöm a posztot!

  VálaszTörlés
 2. Fantasztikus! Hálás köszönet érte. Megmentettél sok aggódástól. Legyen szép napod!

  VálaszTörlés
 3. Nekem is bejött! Köszönöm a tippeket!

  VálaszTörlés
 4. Én is nagyon-nagyon köszönöm, már féltem, mit csinálok nyaralás alatt??? Küldök a lakásomba valakit, hogy naponta takarítson? Még egyszer, köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. Köszi, tényleg ez volt a baja!

  VálaszTörlés
 6. Köszi! Megoldotta a problémát :O)

  VálaszTörlés
 7. Jó hogy valakinek ilyen blogokra is van ideje! KÖSZÖNÖM!

  VálaszTörlés
 8. Mester Úr! Nekünk egy Indesit hűtőnk van körülbelül 10 éves és ugyanez a problémája. Általában, a hűtő ajtaja előtti részen folyik ki a víz elég gyakran. Hol kéne keresnem ezt a csövet?

  VálaszTörlés
 9. Megtaláltam szerintem. A hűtőfal aljában volt egy kihúzható műanyag pálca egy lyukban. Tiszta dzsuva volt a pálca.

  VálaszTörlés
 10. Sziasztok! Na most én azt csináltam, hogy egy kötőtűvel bökdöstem a lyukba, amiből az lett, hogy átszúrtam a hűtő hátoldalán a műanyag borítást (tudom, hogy gáz...). Ezt kb. már egy éve csináltam, azóta így szoktam beledugdosni a kötőtűt, de csak most vettem észre, hogy kijön a hűtő túloldalán. Azt hittem idáig, hogy valami csőben turkálok, a víz különben faszán elfolyt, és egyébként nincs probléma a hűtőgéppel, működik. Gondolom, hogy ha már valami nagy bajt csináltam volna, nem működne. Szerintetek? Lehet, hogy átszúrtam valamit, amiből kijöhet a hűtőközeg, vagy nem valószínű, mert akkor már úgyis bedöglött volna? Hasonlóan balfasz volt-e már valaki esetleg? (Mondjuk nem hiszem...:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha átszúrtál volna olyasmit ami miatt kijönne a hűtőközeg akkor már rég nem működne. Szóval ha működik a hűtő olyan nagy bajt nem csináltál.
   Amúgy az csak egy rövid cső ami kivezeti a hűtőgép hátuljába a vizet, hátul meg lehet csak lecsöpög a kompresszor tetején lévő tálcába. Esetleg ezt a tálcát szúrtad át de akkor ráfolyhat a kompresszorra vagy épp a gép alá folyik. Elvileg egyik sem nagy gond, ha nem ér elektromos csatlakozást, kötődobozt a víz útja. Nézd meg hova folyik a víz.
   Mert a cső a hűtő hátoldalához vezet, de onnan már típusonként változó hogyan jut el a víz és hová.
   EGy a lényeg: ha nagy a baj már nem működne.

   Törlés
 11. Megoldodott a problema, koszonom!

  VálaszTörlés
 12. Samsung No frost hűtőszekrényem alul fagyasztós, kb.10 éves.Mostanában hetente 2-3 mm jeget szedek ki az aljából.Nem találom azt a kis lyukat, amit ki kellene tisztítani. Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

  VálaszTörlés
 13. A SAMSUNG No-Frost gépeken ne keress lyukat mert nincs. Az elvileg azért nem jegesedik mert ventilátorral kiszívja a párát a gépből így a pára nem tud lecsapódni és befagyni. Lehet, hogy nem megy a ventilátor. Az enyém 13 éve nem jegesedik (lekopogom)

  VálaszTörlés
 14. Nálunk az a probléma,hogy kb 3 hetente megtellik a kompresszor felett található gyűjtő tálca és kifolyik a víz.Valamiért nem párolog el.Esetleg valaki találkozott már hasonlóval?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nekem folyamtosan ez a gondom. És ráadásul, egy idő után büdös lesz, és szidom aki kitalálta, mert legalább lehetne levenni ezt a kis tálcát, hogy ki tudnám mosni.

   Törlés
 15. MIÉRT FAGY LE A SAMSUNG NO FROST HŰTŐ?

  Kb 8 éves az hűtőnk. Két ajtós "amerikai" változat.
  Kb fél évvel ezelőttig semmi probléma nem volt. Azóta a hűtő rész rendszeresen 2-3 hetente lefagy és le kell olvasztani. A hűtőgépszerelő már háromszor látta de nem tudja megoldani a problémát. Belül leveszi a hátfalat leolvasztja, kiolvasztja a lefolyónyílást. Ezt már annyiszor végignéztem hogy már az elmúlt pár alkalommal én csináltamm. Nincs " kedvem" mindíg ezért a zsebembe nyúlni. Van valakinek valami ötlete, esetleg volt hasonló problémája.


  Most amikor szétszedtem az újabb leolvasztáshoz, azon agyaltam, hogy ahol a leolvasztott pára elvezető ( lefolyó ) nyílása van ott van egy fémlemez ( talán aluminium) ami a lyuk körül teljesen el van rohadva. Nem lehet hogy ez okozza a gondot azáltal hogy a a lyuk körül nincs hevítés ,így az odavezett víz hamar megfagy és jégdugó keletkezik? Mi a véleményetek?

  VálaszTörlés
 16. Tisztelettel kérdezném,hogy van egy Samsung No Frostos hűtő szekrényem és 2-3 naponta le jegesedik a fagyasztó résznél a legalsó fiok alatt és el kezd folyni. Kérdezném,hogy mi lehett a baj?

  VálaszTörlés