Folyik a hűtőgép

Sokak tapasztalják bizonyára azt hogy a no-frost vagyis a jegesedésmentes, automata leolvasztású hűtőgépek néha elkezdenek magukból vizet ereszteni. Folyik a hűtőgép, ömlik elé a víz, minden reggel felmosással kezdeni nem jó dolog.  Normál esetben persze nem kéne ilyet csinálnia. Mert a no-frost hűtők nem jegesednek hanem összegyűjtik a vizet és elpárologtatják.  A legrosszabbik esetben mégis jegesedik, az enyhe verzió meg az ha a konyha közepére folyassa a vizet.
Ha folyik akkor vagy a leeresztő cső dugult el (valószínűbb), vagy a kompresszor fölötti elpárologtató vízgyűjtő tálca telt meg, túlcsordult és onnan folyik a víz. Mindkettő előfordulhat.
Engem is tócsa várt ma reggel a hűtőgép előtt:
Meg is néztem aztán hátul a tartályát hogy most a téli időben nem-e nem tudja eléggé felmelegíteni és kipárologtatni hátul a vizet, de a vízgyűjtő tálca nem volt tele:Ez a tálca mint ahogy látható is a kompresszor fölé van szerelve. Mert a kompresszor melege így elpárologtatja belőle a fentről lefolyt kondenzvizet.  Sőt a hűtőgép hátulján lévő elpárologtató hőcserélő csöveiből is gyárilag is készítettek bele a tálcába egy csőkígyót ami szintén a víz mielőbbi elpárolgását segíti a vízgyűjtő tálcából.  De ahogy látszik a képen most nincs tele. Ha tele lenne akkor mosogatószivaccsal ki kell belőle itatni, törölni a vizet és akkor máris nem fogad reggelente tócsa előtte.
De nállam nem ez volt a gond. Hanem az hogy a hűtőtérből a kivezető cső eldugult ami a fenti tálcába vezetné a vizet.., lásd a lenti képet, alul régebben szigetelőszalaggal meg is növeltem a peremet hogy ne csorduljon túl olyan könnyen de most az sem segített, eldugult és megtelt vízzel:
Egy kb szívószál méretű lyuk van ott ami levezeti a vizet. De apróbb morzsától, csomagolóanyagtól igen könnyen el tud dugulni. De egy szívószállal, vagy ha nincs akkor a mosogatós flakonból kiszerelt pumpa csövével akár ki is "szivattyúzhatjuk" onnan a vizet:


Így néz ki az a lyuk ahol lefolyik a víz mostmár kidugítva:Azóta nincs gond a hűtővel. A fenti egy sima normál no-frost hűtőgép. A lyuk elég mély szóval bátran nyomjuk mélyre csak ne ejtsünk vagy szorítsunk bele semmit sem.

31 megjegyzés:

 1. Zseniális! Hálás köszönet, már meg is csináltam. Én egy fültisztító pálcika vattátlanításával, éreztem, ahogy áttöri a vízkövet, vagy koszt vagy mi a csudát. Én is próbáltam lefényképezni, de csak egy sötét lyuk sikerült. A víz lefolyt! Hetek óta ronggyal itatgattam ki. Ezt persze nem tudtam, hogy a kompresszor felé kivezetődik és ott párolog el! Fogalmam sem volt, hogy hova tűnik a lefolyt víz!
  Köszönöm a posztot!

  VálaszTörlés
 2. Fantasztikus! Hálás köszönet érte. Megmentettél sok aggódástól. Legyen szép napod!

  VálaszTörlés
 3. Nekem is bejött! Köszönöm a tippeket!

  VálaszTörlés
 4. Én is nagyon-nagyon köszönöm, már féltem, mit csinálok nyaralás alatt??? Küldök a lakásomba valakit, hogy naponta takarítson? Még egyszer, köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. Köszi, tényleg ez volt a baja!

  VálaszTörlés
 6. Köszi! Megoldotta a problémát :O)

  VálaszTörlés
 7. Jó hogy valakinek ilyen blogokra is van ideje! KÖSZÖNÖM!

  VálaszTörlés
 8. Mester Úr! Nekünk egy Indesit hűtőnk van körülbelül 10 éves és ugyanez a problémája. Általában, a hűtő ajtaja előtti részen folyik ki a víz elég gyakran. Hol kéne keresnem ezt a csövet?

  VálaszTörlés
 9. Megtaláltam szerintem. A hűtőfal aljában volt egy kihúzható műanyag pálca egy lyukban. Tiszta dzsuva volt a pálca.

  VálaszTörlés
 10. Sziasztok! Na most én azt csináltam, hogy egy kötőtűvel bökdöstem a lyukba, amiből az lett, hogy átszúrtam a hűtő hátoldalán a műanyag borítást (tudom, hogy gáz...). Ezt kb. már egy éve csináltam, azóta így szoktam beledugdosni a kötőtűt, de csak most vettem észre, hogy kijön a hűtő túloldalán. Azt hittem idáig, hogy valami csőben turkálok, a víz különben faszán elfolyt, és egyébként nincs probléma a hűtőgéppel, működik. Gondolom, hogy ha már valami nagy bajt csináltam volna, nem működne. Szerintetek? Lehet, hogy átszúrtam valamit, amiből kijöhet a hűtőközeg, vagy nem valószínű, mert akkor már úgyis bedöglött volna? Hasonlóan balfasz volt-e már valaki esetleg? (Mondjuk nem hiszem...:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha átszúrtál volna olyasmit ami miatt kijönne a hűtőközeg akkor már rég nem működne. Szóval ha működik a hűtő olyan nagy bajt nem csináltál.
   Amúgy az csak egy rövid cső ami kivezeti a hűtőgép hátuljába a vizet, hátul meg lehet csak lecsöpög a kompresszor tetején lévő tálcába. Esetleg ezt a tálcát szúrtad át de akkor ráfolyhat a kompresszorra vagy épp a gép alá folyik. Elvileg egyik sem nagy gond, ha nem ér elektromos csatlakozást, kötődobozt a víz útja. Nézd meg hova folyik a víz.
   Mert a cső a hűtő hátoldalához vezet, de onnan már típusonként változó hogyan jut el a víz és hová.
   EGy a lényeg: ha nagy a baj már nem működne.

   Törlés
 11. Megoldodott a problema, koszonom!

  VálaszTörlés
 12. Samsung No frost hűtőszekrényem alul fagyasztós, kb.10 éves.Mostanában hetente 2-3 mm jeget szedek ki az aljából.Nem találom azt a kis lyukat, amit ki kellene tisztítani. Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

  VálaszTörlés
 13. A SAMSUNG No-Frost gépeken ne keress lyukat mert nincs. Az elvileg azért nem jegesedik mert ventilátorral kiszívja a párát a gépből így a pára nem tud lecsapódni és befagyni. Lehet, hogy nem megy a ventilátor. Az enyém 13 éve nem jegesedik (lekopogom)

  VálaszTörlés
 14. Nálunk az a probléma,hogy kb 3 hetente megtellik a kompresszor felett található gyűjtő tálca és kifolyik a víz.Valamiért nem párolog el.Esetleg valaki találkozott már hasonlóval?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nekem folyamtosan ez a gondom. És ráadásul, egy idő után büdös lesz, és szidom aki kitalálta, mert legalább lehetne levenni ezt a kis tálcát, hogy ki tudnám mosni.

   Törlés
 15. MIÉRT FAGY LE A SAMSUNG NO FROST HŰTŐ?

  Kb 8 éves az hűtőnk. Két ajtós "amerikai" változat.
  Kb fél évvel ezelőttig semmi probléma nem volt. Azóta a hűtő rész rendszeresen 2-3 hetente lefagy és le kell olvasztani. A hűtőgépszerelő már háromszor látta de nem tudja megoldani a problémát. Belül leveszi a hátfalat leolvasztja, kiolvasztja a lefolyónyílást. Ezt már annyiszor végignéztem hogy már az elmúlt pár alkalommal én csináltamm. Nincs " kedvem" mindíg ezért a zsebembe nyúlni. Van valakinek valami ötlete, esetleg volt hasonló problémája.


  Most amikor szétszedtem az újabb leolvasztáshoz, azon agyaltam, hogy ahol a leolvasztott pára elvezető ( lefolyó ) nyílása van ott van egy fémlemez ( talán aluminium) ami a lyuk körül teljesen el van rohadva. Nem lehet hogy ez okozza a gondot azáltal hogy a a lyuk körül nincs hevítés ,így az odavezett víz hamar megfagy és jégdugó keletkezik? Mi a véleményetek?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. megoldódott a probléma? ugyanez van nálam, a szerelő azt mondta, hogy kicserélné a panelt és az segít (teljesen át van jéggé fagyva a nikecell, több kg).. mondjuk ebben nem vagyok biztos hogy segít, a leolvasztós dolgot é is csinálom 2 hetente..

   Törlés
 16. Tisztelettel kérdezném,hogy van egy Samsung No Frostos hűtő szekrényem és 2-3 naponta le jegesedik a fagyasztó résznél a legalsó fiok alatt és el kezd folyni. Kérdezném,hogy mi lehett a baj?

  VálaszTörlés
 17. Üdv!
  Egy Samsung RL28FBSI hűtővel járok ugyan így. A hátsó lefolyó nyílásnál áll a víz és folyik előre, kifelé, pedig kb. 1m drótot már ledugtam ott. Sőt hátul a csöpögő tálcát kiszerelve a kifolyó nyíláson is beledugtam kb. 1m drótot, de sehol nem ütközött ellenállásba, lefolyni mégsem akar. Valyon miért nem? (a fagyasztó részbe is befolyik, jegesedik ott minden és az ajtó is kezd rozsdásodni)

  VálaszTörlés
 18. A szívószál tökéletesen bevált, köszi!!

  VálaszTörlés
 19. Köszönjük 😊😊 most pumpáltuk ki mi is.. Várjuk, jó lesz-e..?

  VálaszTörlés
 20. László 2019.november 7.
  Üdv!
  Nekem egy Liebherr No Frost fagyasztó szekrényem van.A hűtőgép felső részénél ahol a szerelőajtó találkozik a
  felső résszel a nyílásnál állandóan jegesedik. Ugyancsak
  jég van a legalsó fiók alatt a tálcában.Kérdezem mi lehet a baj ? Szívességüket Köszönöm !

  VálaszTörlés
 21. Hálás szívvel köszönöm. Egyedülálló anyaként most nem lett volna pénzem szerelőre és nem is tudtam hol találhatnék olyan szerelőt, aki nem azért jön, hogy a tudatlanságomat kihasználva jó sok pénzt bezsebeljen.
  Nálam a dugulás volt a probléma. Minden jót kívánok Önnek!

  VálaszTörlés
 22. Üdv Mindenkinek!
  Google írtam be ezt a fajta problémánkat a hűtővel, mindig volt mit törölni a hűtő előtt minden reggel. Nos a blogot megnéztem, átolvastam. Kihúztam a hűtőt a helyéről. Megtaláltam a kis műanyag vízgyűjtőt. Elég koszos volt. A hűtőben a víz lefolyónak a teljes lyuka el volt dugulva. A fent említett módszerrel kiszívatva. Valamint jó tanácsként írnám, hogy mielőtt bárki is visszateszi a helyére a hűtőt, győződjön meg róla, hogy további dugulás nincs-e a csőben. Én öntöttem egy kicsi edényből vizet a lyukba és megnéztem folyik-e ki a csövön a vízgyűjtőbe. Nos Hála Istennek kijött egy nagy adag kosz összeállva, gömb formájában(nagy adag a csőhöz mérten).
  Majd egyből ezután folyt is a víz a csőből. Visszaraktam a vízgyűjtőt és várom hogy holnap reggel ne lássam a víz tócsát a hűtő előtt!
  Remélem tudtam segíteni.
  Köszönjük a segítséget!
  További pozitív hűtőszerelős napot Mindenkinek!

  VálaszTörlés
 23. Üdv nekem is ugyan ez a problémám de én nem találom a kis lyukat bosch hűtőgépről van szó esetleg valaki tudja merre található?

  VálaszTörlés
 24. Zseniális, köszönöm ezt az írást!

  VálaszTörlés
 25. Sziasztok, en is egy hosszu (villany) vezetékkel probaltam, de nem lett jo. A megoldas, bar nem mindenkinél kivitelezheto: kompresszorral belefujtam a lyukba! Es Es tokeletes az eredmény! Sok sikert!

  VálaszTörlés