Elfagyás, fagykár, fagyhatár

Most az agyonhajszolt takarjuk le a csöveket stb duma mellett lássuk mi van akkor ha mégse takarjuk be.
Sőt pl van amikro hiába takargatunk, földfelszín felett lévő nem használt de vízzel teli csőszakaszt hiába takarod be (pl kerticsapot) akkor is el fog fagyni. A kabát sem melegít, hanem csak a hőveszteséged csökkenti így nem fázol meg. De ha te sem "fűtenél" akkor hiába veszel magadra kabátot.... 
Remélem az olvasó a fűtetlen lakásában már víztelenített, takargatott nomeg sózott mert ugye a só csökkenti a víz fagyáspontját. 20%-os sóoldalt csak -18 fokon fagy meg. A WC-kagyló "lyukát", bűzelzáró szifonokat stb amelyekben víz van szintén vagy el kell távolítani a vizet vagy jól teleszórni sóval. A sós víz már kissebb eséllyel fagyassza szét a lefolyócsöveket...
A víz ugye a + 4 Celsius -fok alatt elkezd tágulni, térfogata megnő. Érdekes anyag mert más anyagnak a térfogata a hőmérséklettel együtt csökken. Épp ezért okoz károkat. A cső anyaga legyen az fém akármi hőmérséklet csökkenés hatására zsugorodik, de közben a benne lévő víz meg ahogy elkezd megszilárdulni elkezd tágulni is. Így a zsugorodó csövet szétrepeszti a táguló víz.
A víznek van olyan különleges tulajdonsága a "Mpemba-paradoxon" hogy azonos körülmények között a fagyni kitett meleg víz hamarabb fagy meg, mint a hideg víz. A tudósok máig vitáznak okán, de mi a józan paraszti eszünkkel azért ne felejtsük el a melegvizes vízvezetékeket is fagymentesíteni, betakarni stb.
Biztos sokan most dicsekszenek hogy bibibibí neki a -2 fokban sem fagyott el a vezetékük... nos hát a fagyáspont sokmindentől függ, pl a légköri nyomástól is. A vízvezeték ugye nyomás alatt van tehát egy kicsit nulla fok alá tolja ezt a fagyáspontot. Sőt a víz minősége is számít. Ha sok a só akkor szintén alacsonyabb a fagyáspont de sok ásványi anyag meg egyéb szennyezők is csökkentik a fagyáspontot így pl a vér vagy a növényi nedvek sem fagynak meg 0 fokon. Azonban az is érdekes hogy a szupertiszta víz -48 fokon válik csak jéggé. Ugyanis a jéggé váláshoz kellenek apró szennyezőanyagok is, ha az nincs a fagyás -48 fokon akkor is bekövetkezik.

Node -5-10 fok közelében már a nem kellően fűtött helyen és a fagyhatár felett (Mo-on ~80cm) a lakosság már fagyásos defektekkel szokott küzdeni. Elfagy a fürdőkád csaptelepje (persze a melegvízes csap elsőnek) aztán elfagyott mosogató, elfagyott betápvezeték a vízóraaknában stb stb.
A kiolvasztást a lehető legrövidebb idő alatt meg kell kezdeni mert ha a cső még nem repedt szét akkor a további hőmérséklet csökkenés és a víz tágulása meghozza gyümölcsét, akarom mondani alámossa a házat tavaszi meglepetésként.
Főként hőközléssel olvaszthatunk. Otthoni háztartásban az olyan hősugárzókat ajánlom amelyek infravörös sugarakkal fűtenek főként. Tehát nem ventillátoros, hanem az a fajta ami világít (kvarccsöves) mert így a csőre, falfelületre irányítva a leggyorsabb és leggazdaságosabb a kiolvasztás.Csirkenevelő infralámpa is jó erre a célra. Pláne kültéren. Persze ha az nincs akkor a hajszárító, hőlégfúvó sem utolsó.
A gázpalackos malacperzselőt is szoktak alkalmazni de az azonkívül hogy tűzveszélyes és a hirtelen hőhatás szétrobbanthatja a csövet, műanyag csövekre abszolút nem ajánlott a használata. A hősugárzók, hajszárítók használata is csak kellő körültekintéssel ajánlott.
De lássuk a képeket:

Hidroforon, régi bajai 1 lépcsős szivattyú meg sem moccan a jégtől, így jár az aki nyitvafelejti az aknatetőt:

Node a szabadtéren beázó kapcsolók is hajlamosak a befagyásra, itt pont a ventilátoros hősugárzó a nyerő mert a meleg fuvallat az apróbb árnyékos helyekre is bejut, persze szabadtéren, hóesésben nem sikeres dolog bekapcsolt elektromos hősugárzót használni:




Aztán ilyen volt fénykorában ez a mosogató is:
Mígnem el nem fagyott. Az infralámpa persze hatásos volt:


De a régi vastag vályogfalak nemcsak a meleget hanem a hideget is el tudják tárolni, tehát az infralámpa gyors és hatásos volt de pár napra rá a fűtéshiány ismét meglepetést hozott, megint elfagyott pedig a külső hőmérséklet nem ment 0 fok alá, sőt mivelhogy későn jött az olvasztás nemcsak el hanem szét is fagyott a cső a falban és ömlött a víz, bontani kellett:


Persze már a cső teljes terjedelmében elfagyott, hajszárítók, hősugárzók, infralámpák segítségével kiolvasztottuk de késő volt, a víz már orrán-száján dőlt.

Szóval mint láttátok fent, inkább félni mint elfagyni!

Sőt sikeresebb embertársaimnak ajánlom hogy szerezzen be csőfűtő kábelt szabadban futó, vagy fűtetlen folyosón futó kábeleinek a védelmére. . A cső köré kell tekerni és automatikusan, a környezeti hőmérsékletnek megfelelően állítja be a teljesítményét. Minnél hidegebb van, annál jobban fűt.
http://www.futokabelek.hu/csofutes/onszabalyozo/

11 megjegyzés:

  1. T. Hírdető!

    Pincében elfagyott egy 1"-os hg. vízcső! Létezik-e elektromos melegítő amelyet a vascsőre lehetne rátekerni? Köszönettel
    rilkft@rilkft.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Tisztelt RilKft!


    Én nem hirdetek semmit, nem árulok semmit, én csak "magamutogató" vagyok és az adsense reklámokból szeretném eltartani magam.
    AZ interneten csőelfagyás elkerülésére sok eszközt árulnak, nekem többek között az önszabályozó csőfűtő kábel tetszik amelyről az alábbi linken tájékozódhat:
    http://www.futokabelek.hu/csofutes/onszabalyozo/

    Nekem sajnos semmi közöm hozzájuk, kérem ilyen ügyben keresse fel őket!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk a földben fagyott el a vízcsőben lévő víz. A kamrában a lapok alatt kb 30-40 cm mélyen. Mit lehetne tenni, hogy ne kelljen feltörni a lapokat??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nincs szerencsétek akkor már szétfagyott és úgyis csőtörés lesz a vége nomeg bontás.

      Sokmindent sajnos nem lehet tenni, max annyit hogy tényleg infravörös hősugárzókkal, infralámpákkal megcélozni a padlót és várni vele amíg ki nem olvad. Mert 30-40 centi átmelegítéséhez idő kell de tuti hatásos.
      De a cső nyomvonala felett végig hevíteni a padlót megoldással idővel kiolvadna. Persze sokat fogyasztanak a hősugárzók de ha nem kell bontani már megérte.

      Amúgy milyen, mekkora cső, és hozzáférsz-e úgy hogy át tudjál dugni valamit?

      Mert egy kisfeszültségű, vékonyvezetékes cekászt még meglehetne próbálni átdugni rajta. :-)
      De ezt csak haladó csodaszerelőknek...

      Törlés
  4. Kedves cikkíró!

    A vízzel teli vízvezeték ugyanúgy képes hőleadásra, mint egy emberi test, csupán annyi különbséggel, hogy nem 36-7 fokos, hanem 10-14 (+ persze befolyásolja a cső anyaga is), ugyanis ennyi az amilyen hőmérsékleten a szolgáltatók biztosítják az ivóvizet. Ezáltal megfelelő szigetelés/bebugyolálás egyáltalán nem hasztalan.

    üdv.
    Ádám

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Ez volt az egyik érdekesség. A másik, hogy a Mpemba-paradoxon csak nyílt rendszerekben jelentkezik, teljesen kár idekeverni.

      Törlés
  5. Nálunk az emeleten fagyott el a padláson lévő cső a radiátoré, mert le lett zárva.
    Alul ment a fűtés de az kevés, a padlástérbe nem ment fel a hő
    Azt nem tudom van e különbség fagyás és fagyás hatása közt: egy ágból indul a padlással a lakás. utóbbi ment de felül elfagyott: kérdés: mennyire sérül ilyenkor az elfagyott cső? Nem tus tágulni alulra a meleg cirkuláló vizkörbe? (plusz a tágulási tartály, ha el nem fagy)?

    VálaszTörlés
  6. Nekem a lakásban a vízrendszer le van engedve. A wc-ből egyenesen csak a csatornalefolyóba vezet a lefolyó, de abban maradt víz. Tettem bele vmennyi fagyállót, de sajna befagyott. Tudom, ki kellett volna vennem a vizet belőle vhogyan, de nem gondoltam, hogy ekkora hideg lesz. Mennyi az esélyem, hogy szétnyomott valamit a fagyás, valamint a wc csésze alsó kifolyású, érdemes-e esetleg hősugárzóval jó időt varázsolni a wc.be?
    Mit tegyek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 20% rá az esélyed hogy szétfagyott, de jó eséllyel nem történt semmi rossz.
      igen, érdemes jó időt varázsolni, mert minnél hidegebb van annál nagyobb az esélye hogy széttöri a csövet a víz. Fűts be aztán önts be több fagyállót vagy sót.
      Csatornalefolyó alatt mit értesz?

      Törlés
  7. Üdv! IBC tartály a földben, a szennyvíztisztító vize megy bele. 2 db tartály van, a másodikból szivattyúval öntöznénk a virágokat meg a kertet. Kérdésem, hogy van olyan megoldás, ami télen is biztosíthatná elfagyás nélkül a tartályban lévő víz kiszivattyúzását?

    VálaszTörlés