Elemtöltés otthon

Tervezett élettartam, nemlétező alkatrészellátás, gari + 1 nap után tönkremenő készülékek. Ki hisz már manapság a gyártóknak? Én biztos nem! Az elemekre is ráírják hogy: Nem tölthető, ne dobja tűzbe!
De én egy szavuknak sem hiszek! :-)

Van itthon pár ceruzaakku töltőm de a ceruzaakku az drága. Ez elem is. Ezért én még jópárszor újrahasznosítom az elemeket még mielőtt kidobnám.. Méghozzá úgy hogy feltöltöm őket. 
De néha igaza lesz a gyártóknak. De csak azért mert úgy csinálják mint a nyomtatónál a tintapatronnál is. Hiába töltőd fel nem tudod használni. A duracell meg hasonló gyártók is tehetnek így az elemeknél is, nehogymár feltöltse a gaz vásárló, vegyen másikat! Úgyhogy jártam már úgy hogy bizony néhány elem eldurrant töltés közben, hát azok tényleg nem tölthetők.

Éjszakára zacskóba csomagolom a töltőt hogy a padlószőnyegen ne jelenjenek meg
sárga foltok az esetleges szétfröccsenő sav miatt.
A márkás (duracell, energizer) ceruzaelemek egyszercsak
adnak egy fingó hangot és füst kíséretében kicsepegtetik lelküket a töltőbe
szétmarva annak fém alkatrészeit.
De volt olyan is hogy töltés után mikor kivettem akkor az elem "lehugyuzta" a
kezem....
A 9V-os elemek jól bírják, csak némelyik megpuffad de nem folyik ki. Főként
rádióba jó töltött elemet használni mert azok bírják róluk sokáig.
A góliát elem sem durran el de viszont nem sokáig megy róla a lámpa.
Valamiért csak a ceruzaelemek durrannak., folynak, finganak. Góliát elem, 9V-os elem, laposelem valamiért sose mondja be az unalmast töltés közben.
Azt mondjátok meg nekem hogy az elemeket hogyan kell tölteni hogy tartsa az
áramot és ne legyen meglepetéspuki?
Kis feszültséggel, nagyobb feszültséggel, hűtve stb a jobb?
Nektek mi a tapasztalataitok?

Mert nekem az a tapasztalatom hogy a kínai piacos, filléres elemek amiket elharapsz na azok igen könnyen tölthetőek. Vagyis nem folyik ki és veszi is a töltést. Én mindig féltartós vagy annál gagyibb elemet veszek és van olyan ami 5-6x -is újratölthető és szinte a gyári kapacitást bírja úgy is. De a márkás, tartós elemek azok jobbik esetben nem veszik a töltést, rosszabbik esetben füstölnek is. :-( 
De konkrétan úgy hogy felrobbant volna egy elem, na úgy még nem jártam. Tehát az elemtöltés biztonságos. Sőt ha tűzbe dobom az elemet akkor sem pukkan. 

Más töltés nélkül is járt így, na ugye megmondtam hogy a duracell is behódolt a fogyasztói társadalomnak meg a tervezett élettartamnak...
http://homar.blog.hu/2010/01/11/felrobbant_a_duracell_elem_a_falioraban

Amúgy itt vannak az én képeim:
A csavarhúzó azért kell mert az érintkező már nem fogja be az elemet, szétmarta a sav:



De vigyázzatok, azért nekem is történik defekt néha:

14 megjegyzés:

  1. igaz!

    bar en pont forditva ajanlanam. gagyi elemet kukazni. nincs benne kraft de a duracellt energizert 3-4-5x is lehet tolteni. igaz csak kisresze lesz a toltes elettartam, de taviranyitoba oraba tokeletes (1evet siman elmegy), olyanba ami nem nyirja az elemet (pl lampaba nemojan jo) 9v-ost nemprobaltam de ocsem kapasjelzoibe olyasmi megy meg a jodraga fotoelem, majd kiprobalom.

    ajanlott kulon toltot tartani ijenre. mindenkepp kis amperral es netulsokaig toltsd.
    mint auto akksinal. ott is csak melymerulesnel szabad 10-15amperral kuldeni (azt is par percig)
    igy gyorsan indithato lesz a kocsi (mitsu eclipse 60 ah banner aksival probaltuk termeszetesen nem teszkos toltovel hanem ruszki/magyar 20kilos behemot-takolmannyal :D)

    torekedni kell kisfogyasztasu eszkozok beszerzesere (lampabol pl led) vagy az elektromos eszkoz nelkulozesere.
    esetleg lehet probalkozni lugos akksikkal. ezek konnyen szervizelhetok csak kicsi a teljesitmenyuk es baszott nagyok... (lasd regi ruszki villanytargoncak)

    sikeres takolast mindenkinek ;-)

    VálaszTörlés
  2. Hát nem tom, hogy sikerült, de én jópár elemet próbáltam már tölteni. És bizony a márkásak többsége eldurrant.
    Konkrétan a duracell is.

    De lehet szerencse kérdése akkor.

    VálaszTörlés
  3. Felejtsd el ezeket a töltőket.
    Hordozható maroktelefont keresd a következő típust használom elemtöltésre.
    Concorde Dect 3800
    Kijelzi a rossz elemeket, a jókat feltölti 2-3 perc alatt.
    Kínai gyártmány, telefonálásra nem volt jó.
    Üdvözöl Miklós

    VálaszTörlés
  4. wikipédián van cikk a szén-cink vs alkaline elemekről, más a kémiájuk, az alkaline-ban nem sav hanem lúg van, és azokból gyártottak tölthetőt is (persze úgy tölthető hogy max 4-5x)

    érdekes tapasztalat, hogy pont a savas hagyományos szén-cink elemet lehet tölteni

    padisah

    VálaszTörlés
  5. alapból nem teszi ki a captha képét, és külön ablakban nézve is azt mondja hogy nincs ilyen kép

    viszont ha átkapcsolom hang alapú azonosításra, majd onnan vissza képre, akkor már feldobja a captcha képét

    VálaszTörlés
  6. Gyerekek ne farasszatok mar..amit elkoltetek gagyielemre meg duracellre meg toltore meg foleg kinlodasra..a Lidl ben 999Ft 4 db 2.3Ah ceruzaakksi oszt evekig joeccakat (van 9V-os meg Goliat meg amit akartok) A kornyezetvedelemrol nem is szolva..

    VálaszTörlés
  7. Ceruzaakksik csak nagy fogyasztókba valók sztem, mert fél év alatt önkisül a többség akkor is ha nem használod. Csak a ready2use fajták, amit feltöltve árulnak azok bírják. De pl. digitális kamerába/fényképezőbe, meg mp3 lejátszóba mehet a tölthető, faliórába, távirányítóba meg én a legolcsóbb aluljárós elemeket veszem, "kételemegyszázasé" ugyebár, erre az is jó.

    VálaszTörlés
  8. en 4elem 1 szazasert:) tcf elem a piacon

    VálaszTörlés
  9. Régen egyébként jelentek meg cikkek asszimetrikus váltóáramú töltésről 10/1 toltes/kisütes viszonnyal. A legegyszerűbb hogy az egyutas eir diodával párhuzamosan kapcsolsz egy 10x akkora ellenállást mint a toltoaram korlátozó soros. A régebbi elemeknél hatékony volt, ujakkal mostanában már nem próbalkoztam..

    VálaszTörlés
  10. Régen egyébként jelentek meg cikkek asszimetrikus váltóáramú töltésről 10/1 toltes/kisütes viszonnyal. A legegyszerűbb hogy az egyutas eir diodával párhuzamosan kapcsolsz egy 10x akkora ellenállást mint a toltoaram korlátozó soros. A régebbi elemeknél hatékony volt, ujakkal mostanában már nem próbalkoztam..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan. De ceruzákra kapható töltö ezzel a technikával. Márkanevek keresöbe:sinan-power,fishtec..

      Törlés
  11. Nekem az elemtőltésnél Duracell a favorit. Max. 1.65 v-al tőltöm ,( és nem -ig !!) kb. 8-10 órás ciklusokban tőltöm-pihentetem amíg 1.55v marad stabilan a fesz, így kb. 70-80%-os az elem . Csak jól símított egyenárammal szabad ezeket tőlteni , mert a hullámzó veszűltségtól melegszenek , és folynak !!

    VálaszTörlés
  12. Én ilyesmivel már nem foglalkozom,nem ér az egész annyit.Fiatalabb koromban mindent megpróbáltam feltölteni,volt robbanás minden,gombelemek tudnak szépet szólni!Tetejében meg nem is merem magára hagyni a töltést,meglehet még tűzet is okozhat,habár ilyesmire nem volt példa,de azért benne van a pakliban.Azóta Energizer aksikat veszek 5 évig sok százszor fel van töltve,szerintem ez így a legolcsóbb.A gagyi újra tölthetősökből is elegem lett,apró pénz volt de kidobott pénz akkor is,főleg ha egyszer sem sikerült feltölteni,mert megesett az olyan is.

    VálaszTörlés
  13. Én Youtubon találtam egy technikát, ott az arc 30-perc töltés 15-30 perc nem töltés ciklusban -kb. 8-10 ciklus- töltötte az elemeket egy időkapcsolós dugalj segítségével.
    van egy halom video a témáról
    https://www.youtube.com/watch?v=qsjEWthWHM0

    Alkaline elemmel próbáltam , nálam múködött, azt írják kb. 4-5 ször lehet újratölteni

    VálaszTörlés