Eltört a higanyos lázmérő

A higanyos lázmérőket betiltották mert a higany annyira veszélyes méreg hogy nincs is alsó határértéke, belőle a legkissebb mennyiség is mérgező.
Az elpárolgott higany 80%-át felveszi a tüdőd és elraktározódik a szervezetedben.
Lassan de biztosan párolog.

A lázmérőben meg elég sok van, az alja nem fém, hanem csak fém színű a sok sok higanytól ami bennevan.

Ha összetört a lázmérőd akkor semmiképp se porszívózd fel! A porszívó szétporlasztja a levegőben akármilyen szűrővel is rendelkezik. Azonnal nyiss ablakot, csökkentsd a hőmérsékletet és gyűjtsd össze óvatosan egy papírlappal és rakd egy üvegbe.

A kis golyók összetapadnak, lökdösd, gurigasd a higanygolyókat mint egy hógolyót hogy minnél nagyobbra nőljön és úgy egyszerűbb egy papírlappal beterelni egy üvegbe. Türelemjáték az biztos.

Én pl vastag cellux ragasztószalaggal gyűjtöttem össze, a celluxra ráragadnak a higanygolyók és úgy egyszerűbb befogni és kidobni.
Lázmérő letört vége
 A szétgurult higanygolyók a padlón:Majd a celluxxal való összeszedés: ( óvatosan húzd fel a celluxot a padlóról, mert ha feltéped leugrik róla)

A celluxdarabokat meg rakd egy befőttesüvegbe és dobd ki.

Ja és utánna pár hétig gyakrabban szellőztess mint szoktál mert a higany nehezen távozik a szobádból..

4 megjegyzés:

 1. A higanyt leg egyszerübben úgy tudod összeszedni felrakarítani a padlóról ha kénporral jó vastagon beszórod ( borászattal foglalkozó boltokban beszerezhető)
  A higany a kénporral higany sulfidot alkot így nem mérgező belégzés stb úrján és nem esik egyre apróbb golyókra. ( a beszórást követően várni kell néhány percet míg a reakció végbemegy).
  Remélem ezzel tudtam segíteni azoknak akiknek van még ilyen lázmérőjük, hőmérőjük és eltörött. ( már egyre kevesebb van forgalomban a betiltás óta)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
 2. Nem kel lagyon dramatizálni ,porszívóval felszívni, majd kidobni a porzsákot, a lázmérőben nincs annyi higany, ami mérgezést okozhat belélegezve, azért meg ne igyátok. .)

  Tessék:
  https://www.youtube.com/watch?v=SqukwNTUeSo
  Zacher Gábor pedig tudja

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Adani biztos?? nálam tegnap törött el felporszívóztam csomót szellőztettem és ami maradt azt papírba gyűjtöttem és kidobtam a kukába

   Törlés