Nem forog a mosógép dobja

Nem forog a dob a mosógépben az elég gyakori defekt szokott lenni mosógép meghibásodás esetén.
Leggyakrabban az ékszíj szakadása, leesése szokta ezt okozni.

Az ékszíj a legkönnyebben és legolcsóbban orvosolható probléma ha az a ludas azért hogy nem forog a mosógép.
De ennek ellenőrzésére is szét kell szednünk a gépet, le kell szedni a palástot.
Nekem pl a Fagor FE-738-as gépnél volt ilyen problémám hogy nem megy a mosógépdob.
Nála is ezzel kezdtem, hátlap le:

Az ékszíj rendben volt, kézzel forgattam, nem csúszott, megfelelő állapotú és feszességű volt.

Ha nem forog a mosógépdob és jó az ékszíj a következő állomás a szénkefék ellenőrzése. Sok mosógépben szénkefés a motor, azok bizony meg el szoktak kopni, na ellenőrizzük azt is.

Ehhez elég csak előreborítani a mosógépet és alatta nincs is burkolat, simán hozzáférünk a villanymotorhoz, lásd alsó képen:

A villanymotornál így néz ki a szénkefe, a réz színű bordázott rész a kommutátor, oda adja át az áramot a szénkefe.:

Ha a szénkefe elkopik és már nem tud hozzáérni a kommutátorhoz akkor bizony nem fog forogni a dobunk. Szedd ki a szénkeféket és ellenőrizd úgy. Ennél a fagor gépnél egy sarut kell lehúzni és egy csavart kitekerni, máris kiemelhető a motorból a szénkefe ami egybe van építve a tartójával együtt.
Ha kiemelted akkor látható hogy mennyit tud a rugója kinyomni, és az a távolság elég-e ahhoz hogy érintkezzen a kommutátorral. A szénkefék fel is tudnak akadni stb.
Ha könnyen mozog, erősen nyomja a rugó és elég hosszú akkor nem a szénkefe lesz a ludas.
De ha már rövid, nem tudja a rugó elég erővel nyomni, vagy már oda sem ér akkor nem fog forogni a motor vagy tilt az elektronika.
Az én esetemben a szénkefe túl rövid volt, igaz még hozzáért a kommutátorhoz de nem volt elég erős a rugó hogy stabilan ott is tartsa.
De egy szénkefecsere után már újra forog a dob a mosógépemben.
Így néz ki a kommutátor szénkefék nélkül:


Ezeknek a tisztítása pl radírral majd a barázdák kipiszkálása tűvel ajánlott dolog.


De ha nem az ékszíj és nem a szénkefe miatt nem forog a dob akkor mi lehet?
Hát akkor vagy a motor halt meg vagy az azt vezérlő elektronika. Ezen esetekben már ajánlott egy másik, használt gépet venni.

37 megjegyzés:

  1. Nem motor hiba miatt nem forog ! Kézzel sem tudom a dobot meg forgatni!

    VálaszTörlés
  2. És mi van ,ha a fék mágnes nem engedte el a fék pofát? Ilyen nem lehet? Kézzel nem tudom forgatni a dobot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs benne fékpofa, szóval az tuti nem lehet hibaok.
      Megszorult a csapágy, a dob és az üst közé szorult valami (pl ruha), ezek lehetnek inkább.
      Szét kell szedni, motort, ékszíjat ellenőrizni hogy nem-e azok szorulnak, aztán az üstöt.

      Törlés
    2. Igen ! Le vettem a hát lapot és láttam ,hogy nincs rajta fék mágnes ! A program jó,mert szíj nélkül ki próbáltam és ,minden működöt!Kézzel sem tudtam meg forgatni a dobot.Az üst az ragasztott!

      Törlés
    3. typus:GO4 DF,oldal öltős.Szerintem egy rövid vékony nadrágot kapott be ,mert a felső rész meg van,csak az alsó rész tűnt el

      Törlés
  3. Felültöltőseknél hébe-hóba találkozhatsz dob pozicionálással ellátott géppel,hogy az ajtó mindig a betölőnyílásnál álljon meg. Gondolom erre gondolt,amikor a "fék mágnes"- t írta.
    Elektro-mechanikus szerkezet gyanánt a nem forgásnak valóban vagy elektronikai,vagy mechanikai oka van.
    Sorrendben előbb a mechanikai hibák lehetőségeit vesszük szemügyre.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok nekem beszorult egy adag cipőfűző a dob mögé hogyan tudnám kiszedni? Úgyértem hogy férek hozzá? Felülről megoldható?

    VálaszTörlés
  5. a mosógép motorja üzemel a nagy tárcsával együtt de a dob áll van benne összekötő gumicsillag?

    VálaszTörlés
  6. Interzit mósógépem nem mos nem forog a dobb benne.de nincs meg szorurva kézel lehet forgatni

    VálaszTörlés
  7. Én is ékszíjra gyanakodtam(samsung),de helyén volt.A hátsókerék forgatásánál viszont a dob nem mozog olyan mintha eltört volna az összekötettés,mert a dob löttyög.Javítható?

    VálaszTörlés
  8. Üdv mindenki. Nézi még valaki hozzáértő ezt az oldalt? Nos a problémám röviden a következő: fagor elöltöltős mosógép, mos, szépen forgatja a dobot, majd am8nt a centrifugáláshoz ér, mozdít egy kicsit a dobon és nem kezdi el a centrifugálást. Közben persze szépen megy a azivattyú, ki idő múlva a program szerint az ellenkező irányban folytatná a centrizést, akkor is csak mozdít egy haloványat a dobon és nem centriz. Egyik centrifuga programon sem. Programtárcsa? Vagy más baj lehet? Nem mai gyerek, tizenöt év körül van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Programtárcsa is lehet, de akár a motoron lévő kondenzátor is lehet gyenge, vagy a motor szénkeféje kopott már.
      Nekem a programtárcsa miatt nem akart centrizni már. De kondi is ugyanúgy lehet.

      Törlés
  9. Szia nekem van egy német automata anyukám tol örököltem. Viszont pár napja már nem centrizett rendesen mostmeg már a mosásnal nem forgatja a dobot csak magába ereszti a vizet melegíti aztán kb ennyi. Szerinted mi lehet a probléma?

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! Én is egy öreg,de szuper autómatáról kérdeznék.Elindul a program első szivattyúzásig forog.A program megy tovább,de nem forog,és nem centrifugál.Csak melegít-beereszti a vizet,majd szivattyúz.Mi a gond?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szénkeféket nézted, cserélted a motorban? Lehet bemelegszik aztán nem érintkezik.

      Törlés
  11. Siemens mosogépem van,néha nem centrizett,de ma már csak be engedi a vizet,és ki is engedi,de nem forog a dob .

    VálaszTörlés
  12. Segítséget szeretnék kérni...Zanussi felültöltős mosógépnél elszakadt az ékszíj. Méghozzá úgy, hogy az ékszíj a dobon lévő nagy ékszíjtárcsáról befelé, a dob felé lejárt,majd megszorult és a motor addig forgott amíg szét nem súrolta a szíjat és el nem szakadt. A kérdés, hogy mi lehet a hiba, hogy lejár a szíj és ezt hogyan lehetne orvosolni? A nagy ékszíjtárcsak szépen, könnyedén forog és nem üt, max egy nagyon picit csak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miből gondolod hogy előbb leesett a szíj és utánna súrolta el?

      Én olyat láttam hogy megszorult a dob és akkor darálta el a szíjjat a motor majd esett be a nagy tárcsa mögé.

      Szóval a dobot nézd meg tutira nem-e szorul valahol valahogyan. Pl beesett zokni stb.

      Ha tuti nem szorul a dob akkor lehet venni másik szíjjat, a feszítést ne állítsd ha nem muszáj.

      Törlés
  13. Nekem AWE7730 felültöltős Wirlpoollal van ékszíj-ledobós problémám. Ennek oka az, hogy a nagy ékszíjtárcsa üt. Annak okát, hogy ilyen mértékben deformálódott ez az ékszíjtárcsa még nem sikerült kideríteni, mert ahhoz ki kellene venni a dobot. Ha valaki el tudná mondanim hogyan lehet a dobot kiszedni, érzésem szerint sokat segítene a probléma megoldásán.

    VálaszTörlés
  14. Nekem a mosást elinditva a számláló megy de a dob nem forog . Centrifuga programnál pörgeti a dobot. Mitől lehet ez?

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok! Új indesit felül töltős mosógépem dobja elakadt. Leszereltem a burkolatot mindent rendben találtam a dobot kézzel sem tudom forgatni mert szorul. Fürdőszobai kilépőt mostam pont úgy hogy a kis lyukon kiszedni a ruhákat hogy könnyebb legyen nem opció sajnos. Van valami tippetek hogy tudnám megoldani a helyzetet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felültöltősnél soknál belül a dobban az egyik műanyag lapátot kilehet szedni, csavarhúzóval vagy valamivel megfeszegetve.
      Akkor betudsz nyúlni alá és kiszedni ami beleszorult..

      Törlés
  16. Van egy elől töltős mosógépem ami szorul. Megneztem le ettem az ekszijjat a dobot lehet forgatni szépen. A motort nem lehet forgatni a szenkefe elég jó. Bekapcsolaskor csak búg amikor forgatná. Mi lehet a baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A motornak a csapágya van megszorulva esetleg?

      Törlés
  17. A régi Hajdú minimat mosógépem dobja mosás közben nem forog, csak épp megmozdul. A dobot könnyű körbeforgatni. A centifuga funkció centrifugál, csak közben ugrál a mosógép. Mi lehet a baj?

    VálaszTörlés
  18. Siemens Siwamat XL536 öblítés előtt a motor megállt. Minden működik rajta(vezérlés, mágneskapcsoló, szivattyú, dob kezzel forog, szíj feszes nem kopott, nem szivárog sehol), hibakódot nem dob fel, programot végezné de a motor meg sem nyikkan...lehet, hogy az halt meg?

    VálaszTörlés
  19. Hello. Nekem az a problémám a mosogeppel,mivel nincs aki segítene nekem ebben a szetszerelesben. Így hát megirom hat ha valaki járt már így.
    Szóval elől toltos a gépem, és bezsivja meg minden.. a dob mosás közben se merre nem mozdul de viszaszamlal szóval az időzítés megyen folyton. De a dob se merre. Viszont ha nincs bekapcoslva en forgatom a kezemmel úgy működik forog. De mikor megyen a gép akkor semmit .. áll egyelőre. Nemtudom mi lehet az oka.koszonom.

    VálaszTörlés
  20. Égett szag jön a dobból a Siemens mosógépnél és nehezen forog a dob kézzel. A csapágy jó, mert nincs lógása. Viszont csikorgó hangja van. Lehet ott valami görgő, ami a dobot tartja. Elöltöltős.

    VálaszTörlés
  21. Szép napot!Érdekelne hogy valaki van e még a fórumonaki ért a mosógépekhez?Problémám ugyansz mint az előzőeknék.Elindul a program de mikor forgatni kéne a dobot nem megy!8 éves Boch gépem van eddig semmi baja nem volt!Ja még annyi hogy egy pár napja hallok ciripelő hangot mosás közben?Köszönöm ha ìr valaki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ha ciripelt majd megállt az szénkefe lesz. Nézd meg, próbáld meg a szénkeféket kicserélni benne.

      Törlés
  22. Nálam az ékszíj ugrott le. Vissza raktam és jó lett. Ez még a szerencsésebb hiba.

    VálaszTörlés
  23. Szép napot! Nekem a mosógép dobbal van egy érdekes problémám: Mosásnál volt egy minimális hangja a mosógépnek, de centrifugálásnál dübörögni kezdett. Azonnal leállítottuk és kézzel megmozgattam a dobot. Azt tapasztaltam, hogy egy adott ponton szorul a dob. Mindig ugyanott. Csak szorul, kézzel tovább lehet hajtani. A szíj nem lehet, mert az sosincs ugyanott, amikor a dob szorulni kezd. Ez igaz a villanymotorra is. Valakinek van valami ötlete mi lehet? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  24. Udv nekem olyan gondom van hogy elindul megy meg minden a motorban vadi uj sze kefe van de ahogy teszek bele ruhát nem tudja vizesen at tekerni a dobot a motor olyan mintha a motorba nem volna erő!

    VálaszTörlés
  25. Jó napot nekem olyan gondom van hogy a mosógép dobja nem forog a vízet szívja nem indul el

    VálaszTörlés