Betiltották az izzólámpákat?


Az mindenki tudja már hogy a hagyományos villanykörtéket fokozatosan kivonják a forgalomból vagyis betiltják. Régen mikor kezdődött a 100W-os izzók betiltásával akkor nagy hiszti volt belőle és sokan betáraztak 100W-os izzókból mert a hagyományos izzóknak esik a legközelebb a fénye a természetes fényhez.

Az alábbi menetrend szerint tiltják be az izzókat:
2009.09.01-től nem árusítható 100 Wattos vagy annál nagyobb energia igényű izzó
2010.09.01-re a 75 Watt, vagy afeletti, hagyományos izzók lépnek le a porondról.
2011.09.01-re a csak 60 Watt alatt,
2012.09.01-re pedig már csupán 10 Watt alattiak árválkodhatnak a polcokon. 


Szerencsére a "pánik" alaptalan volt, villanykörte feketepiac sem kellett ide, mégis a mai napig (2013.10.26) lehet kapni a boltokban hagyományos izzót, akár 100W-osat is.
A törvény ugyanis megengedi hogy ipari célja gyártsanak és árusítsanak akár 100W-os hagyományos villanykörtét is.
És ugye a lakossági felhasználót meg senki sem tiltja hogy mondjuk vegyen egy ipari izzót és azt tekerje be otthon a csillárba.
 Tehát a gyártók egész egyszerűen nem azt írják rá a dobozra hogy "háztartási villanykörte" hanem mondjuk "ipari villanykörte" vagy "csirkenevelő lámpa" stb stb.
A műszaki tartalmon meg annyit módosítottak hogy az izzószálat sokkal több helyen függesztik fel mint a hagyományos villanykörtéknél így rázkódásállóbb tehát ipari felhasználásra is alkalmas a villanykörte.

Egy a lényeg, ugyanúgy világít mint a régi hagyományos villanykörte. Tehát EU tiltás ide-vagy oda a mi falunkban ugyanúgy nem veszik meg a drága és szar fényű kompakt fénycsövet hanem vesznek ipari izzót vagy csirkenevelő lámpát.
Hagyományos izzó néven nem árulhatnak hagyományos izzót

Amúgy van mégegy kiskapu. A halogén izzókra nem vonatkozik a tiltás. Így hát kapható is a helyi CBA-ban E27-es foglalatú halogén izzó is. :-) A halogénnek legalább az az előnye hogy 2000 óra az élettartama.
Halogén izzó vs hagyományos izzó

A halogén izzó egy kicsit drágább mint az ipari (hagyományos) izzó, 300 Ft körül van az ára de megéri mert nem 1000 hanem 2000 óra az élettartama.
70W-ot fogyaszt, 92W-nak megfelelően világít
Így jobb energiaosztályba is sorolták
2000 óra az élettartama
A fénycsővel ellentétben dimmelni is lehet

4 megjegyzés:

  1. Kültérre a legjobb.

    VálaszTörlés
  2. Olyan helyre is ,ahol ritkán használják, pl. a spájzban sima 60W-os van, ugye itt ritkán kapcsolom fel és akkor is csak másodpercekre. az enegiatakarékos izzó bekapcsoláskor zabál sokat így nem gazdaságos ott ,ahol csak ritkán használják és rövid ideig. A szobában meg a konyhában meg a fürdőben is energiatakarékos égők vannak. Bírják 2000 óráig min. ezek is és az élettartam alatt behozzák a magasabb árukat.

    Amúgy a kedvenc izzóm még mindig ez:
    http://www.centennialbulb.org/cam.htm

    1901 óta azaz már 112 éve működik alig fél tucatszor volt csak lekapcsolva akkor sem sokáig és még mindig bírja. Hihetetlen ,de már a 4. webkamera figyeli, 3 webkamerát is túlélt ill. még sok minden mást is. Ez a nem mindegy, 1900 körül még tudtak jó villanykörtét csinálni. A tűzoltóparancsnok jól mondta mikor megkérdezték tőle mi lesz ha kiég az izzó, veszünk egy ugyanilyet.

    VálaszTörlés
  3. Én butaságnak tartom hogy ezeket a hagyományos izzókat kiakarják vonni.
    1.) az előttem hozzászólónak igaza van hogy nem lehet fel-le kapcsolgatni őket (kompaktot pl reggel felkapcsolom este le akkor hol a megtakarítás)
    2.) csak a 800ft körüli használható amivel látsz is.
    3.) meg sokak a fénye miatt se szeretik..

    VálaszTörlés
  4. Viszont ezek a halogén körte izzók kiválóak szerintem. Igaz figyelni kell mert a búra ellenére is forróbb, mint a régi 100 as, olyan helyre nem jó tenni, viszont ahová lehet, gyönyörű természetes fehér fénye van, munkához, olvasáshoz kiválló! Én már csak ezt ajánlom mindenkinek. Némileg kevesebbet is fogyaszt, mint hagyományos izzószálas.

    VálaszTörlés