Túl magas villanyszámla

 Rejtélyesen megnőtt a villanyszámla? Nem tudod mi miatt fizetsz egyre nagyobb és nagyobb villanyszámlát? Az első gyanúsítottad legyen a hűtőszekrény! Mert minden hűtőgépből egyszer elszökik a hűtőközeg. Mert nem létezik teljesen szivárgásmentes rendszer, tehát bizonyos mennyiségű gáztöltetcsökkenés természetes jelenség. Nem azért mert pl rosszak a kötések vagy hasonló hanem azért mert egész egyszerűen magán a csőfalon is képest átdiffundálni a hűtőközeg. Persze ha rozsdás, sérült az a csőfal akkor ez méggyorsabban történik meg. Mert gondolom mindenki tudja hogy az a szoba téglafala ahol tartózkodik az is csak látszólag tömör.  Igazából a falon keresztül is jön be levegő csak nagyon lassan, illetve ugye a víz is befolyik beázáskor hiába átláthatatlan a plafon ugye.... A hűtőközeg molekulái meg olyan kicsik hogy lehet hogy évtizedek kellenek hozzá de akkor is ki fog jutni a csőrendszerből.
Vagy ha kiszúrjuk, költözéskor eltörjük stb akkor ez akár azonnal megtörténik. De ha csak megsértjük, karcoljuk akkor lehet csak hogy jópár évet csökkentettük az élettartamát.
De az átdiffundálás miatt akkor is üzemképtelenné válik egy hűtőgép ha kikapcsolt állapotban egy vitriben tárolnánk. Ezért is rizikó használt hűtőgépet vásárolni.

A gáztöltet csökkenést gyakran észre sem veszik a tulajok. Ahogy fogy a gáz egyre egyenetlenebbül fog hűteni a hűtő. Pl amíg régen mindenhol egyformán hűtött vagy fagyasztott akkor kevés gáz esetén már nem lesz egyenletes, egyik sarkában pl jobban hűt mint a másikban.  Sőt bizonyos esetekben az is előfordulhat hogy jobban hűt mint előtte, persze ez már majdnem az utolsó stádium, jobban hűt majd sehogyan sem.
Tehát egyenetlenül hűt de egyre többet jár a motor. Mert ahogy fogy a gáz a kompresszornak sokkal többet kell dolgoznia hogy ellensúlyozza a kiesett hűtési kapacitást.  Tehát sokkal lassabban hűt le, így egyre gyakrabban kapcsol be a gép és egyre többet jár. Persze ahogy fogy a gáz mégtöbbet kell mennie, mígnem a végén már ki sem kapcsol a hűtőgép mert már nem tud lehűteni a beállított hőfokra. Persze még mindig hideg van benne ezért gyakran csak termosztát hibára gyanakodnak. Ó biztos a termosztát romlott el, azért nem kapcsol ki. Pedig sajnos a termosztát ritkán szokott meghibásodni, pláne magától. A kompresszor is ritkábban hal meg, a leggyakoribb a gázhiány a hűtőknél.
Tehát fogy a hűtőközeg, a hűtőmotor egyre többet jár, a tulaj meg csak bosszankodik a növekvő villanyszámlán de az állandóan zúgó hűtőgép gyakran már csak akkor tűnik fel a tulajnak mikor előjön a  zúg de nem hűt defekt. 

Sőt az ilyen még épphogy de bírják magukat hűtők pont a legnagyobb kánikulában szokták bemondani az unalmast, vagy leolvasztás, nagyobb mennyiségű cucc bepakolás, üzemszünet stb után.
Mert alapesetben is alig bírja hőntartani magát de leolvasztás után újra lehűteni vagy kánikulában a hőntartás sem megy már nekik.
Ezért van az hogy nyáron a hűtőgépszerelők el vannak havazva. Mert a fokozatosan haldokló hűtők pont ilyenkor adják meg magukat.

Tehát ha nem találsz magyarázatot a növekvő villanyszámlára akkor legelsőnek a hűtő/fagyasztó készülékeket ellenőrizzük. 
Elősszőris mérjük meg a benne lévő hőmérsékleteket!
A hűtőgép hőmérsékletét mindig úgy mérjük hogy közel teli van pakolva a hűtőszekrény, illetve a hűtő környezetében szobahőmérséklet van (20-24 fok).  Mert egyes hűtők még akkor is ha minden fasza akkor sem hűt pl +18 fok alatt vagy 30 fok felett.
Tehát ha a külső hőmérséklet "normális" akkor mérjük meg a belsőt egy éjszakára középrészre beletett hőmérővel. 
Hűtőgépnél a maximum álláson nem szabad hogy 7 foknál melegebb legyen a hűtőtérben,  fagyasztórészben a termosztát legkisebb állásában meg ha -18 foknál melegebb van akkor ott valami gond van.

Ha megmértük a gépünk belsejében uralkodó hőmérsékletet és ha túl hideg van az sem jó jel. Hűtőgépnek nem szabad 0 fok alá mennie, ha igen akkor rossz a termosztát, ha meg melegebb van mint 7 fok folyamatos üzem mellett akkor meg gázhiányos.

Fagyasztónál ha túl hideg van akkor vagy a termosztát hibásodott meg vagy a gyorsfagyasztó gombot felejtettétek bekapcsolva. Ha meg -18 foknál melegebb van a legkisebb álláson akkor az a fagyasztó már nem tökéletes.

 Illetve a hőmérés mellett érdemes megnézni az üzemidőt is. Ha a hűtőgép normál szobahőmérsékletű szobában is többet megy mint áll akkor már az sem jó jel.

Minnél hidegebb van minnél kevesebb üzemmel annál jobb a hűtőnk. :-)


Mindjárt itt egy példa:

Nagyon megnőtt a villanyszámlánk. A gyanú rögtön a pincében lévő ezer éves Gorenje fagyasztóra terelődött.  Rátettem egy fogyasztásmérőt illetve egy hőmérős multimétert is.
 Egy hétig volt a fogyasztásmérő a fagyasztószekrényen.  A 160W-os motorjával 7 nap alatt megevett 24 kWh-át 1243 Ft-ot /hét. Ez havi 5 ezer Ft üzemeltetési költség ami egy átlagos háztartási fagyasztóhoz képest nagyon sok. Ez csak úgy tudta megenni hogy sosem kapcsolt ki. Tehát folyamatosan üzemel.
Hűtőgép ellenőrzése fogyasztásmérővel

Megmértem a belsejében uralkodó hőmérsékletet:
Hőmérőszonda segítségével ki se kell nyitni a fagyasztó ajtaját
Mínusz 19 fok volt az eredmény. Ez jó is lehetne akár mert ez a hőmérséklet még pont jó a fagyasztott áruknak, a probléma azzal van hogy ezt nem folyamatos üzemben kellene produkálnia. A -19 fokot úgy kellene tartania, (pláne egy hűvös pincében ahol minden körülmény optimális) hogy többet áll mint megy. Hát itt minden optimális körülmény ellenére folyamatosan dolgozott a kompresszor és mégis épphogy meghaladta a határhőmérsékletet. Tehát ez a fagyasztószekrény gázhiányos!  A termosztát a legkisebb álláson van, de már annyit nem tud hűteni hogy átbillentse a termosztátot a "ki" állásba.  Ennek a fagyasztónak folyamatos üzemben ilyen körülmények között a -30 fokot is tudnia kellene. De sajnos már nem tudja. 
Gázhiányos, nem éri meg javíttatni. :-(

1 megjegyzés:

  1. hat enis igyjartam a nagy whirlpool ladaval pedig az csak 15eves volt ;-) es csinalt 40ezres villanyszamlat... es mivel baromi nagy nemegyszeru cipelni. a hutoszerelo meg baszik azzal foglalkozni h teszt-gazzal toltse fel h a szivargast kideritse (foleg ha a szigetelesbe agyazott reszen van a hiba...) mind1 egyenlore festeket meg purhabot tartok benne, nemakarom kidobni. lehet a kompreszort majd leszedem rola es szerszamos szekreny lesz belole ;-)

    VálaszTörlés