Hűtőgép klímaosztályok

Hűtőgépeknél a következő leggyakoribb 3 hibalehetőség szokott előfordulni. A hűtőgép hűt de nem kapcsol ki. A hűtőgép nem kapcsol ki de nem is hűt, tehát zúg de nem hűt. Ehhez ajánlom ezt a postot:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2011/07/hutogep-gazhiany.html
Illetve van olyan is hogy a hűtőgép nem kapcsol be de nem is hűt eléggé.
A leggyakoribb hibaok a gázhiány, a második meg termosztát. Elektronikus termosztát esetén meg igen gyakori a hibalehetőség is.
Sokszor gyanakszunk a termosztátra ha valami hiba van, de sajnos sokszor egy gázhiány megzavarhatja a termosztátot is. Ugyanis  gázhiány esetén előfordulhat hogy jobban hűt mint szokott majd egyik pillanatról a másikra sehogyan sem hűt. Ez már eleve hibás, megmagyarázhatatlan, illetve ellentmondásos működést okozhat.
De sokszor van az hogy a hűtőgépnek kutya baja sincs.  Mert lehet hogy csak túl meleg helyen van és egész egyszerűen melege van, nem tud többet pl a nyári kánikulákban, de azt meg mégkevesebben tudják hogy igen sok mai modern hűtőgép sem hajlandó hidegben üzemelni. Különösen jellemző ez a kombihűtőkre. Sok kombinált hűtőszekrényben a fagyasztó és a normál hűtőtér hőmérséklete összefügg. Egymástól függnek mert egyetlen egy kompresszor van ami hűti mindkét részt. Aztán van amikor egyetlen egy termosztát is  van. Az egyetlen egy termosztát pl figyeli a normál hűtőtér hőmérsékletét. Az legyen pl 6 fok.  Mert ugye spórolás, olcsóbb lesz, igaz hogy két különböző hőmérsékletű tér van de hát kompromisszumokkal így is megoldható akkor miért ne? Mert ha kirakjuk a fűtetlen garázsba akkor magában a garázsban lehet hogy 6 fok vagy annál is hidegebb van így a normál hűtőtér hőmérséklete sosem lesz elég meleg ahhoz hogy elindítsa a hűtőgép kompresszorát. Mert ugye minek is indítson hogyha jóidő van a normál a térben.... A fagyasztórész hőmérséklete meg fel fog melegedni a normális -18 -ról pl a garázs 5-6 fokára mert ha nem jár a kompresszor akkor ott sincs hűtés. Ugyanis az egyetlen egy termosztát pl a normál tér hőmérsékletéhez viszonyít. De mivelhogy a két tér hőmérsékletét csak egyszerre tudjuk csökkenteni mert egy kompresszor van így gondolták a tervezők hogy bőven elég figyelni a normál tér hőmérsékletét, úgyis azt nyitogassuk többet, így ha meleg lesz a normál térben akkor pont ráfér a fagyasztóra is a hűtés. A hiba csak ott csúszik a gépezetbe mikor a szobában pont olyan hideg vagy még annál is hidegebb van mint a normál térben a beállított. Ilyenkor sose fog elindulni a kompresszor, a normál térben ez nem is gond mert ott úgyis hideg van, de a mélyhűtőtér viszont le fog olvadni.
Ez így gyári hibának is nevezhetik egyesek, de nem tervezési hiányosság, ezt úgy tervezték hogy fapadosan olcsó és egyszerű legyen, és mikor a hűtő környezetében normál szobahőmérséklet van akkor nincs is ezzel gond. Szobahőmérsékleten (20 fok) állandóan felmelegszik a normál tér így be kell kapcsolni a kompresszort hogy +6 fokon tartsa a normál tér hőmérsékletét. De a csőrendszer meg úgy van kialakítva hogy a gáz elsőként a mélyhűtőrészben kezd elsőnek és utánna ahogy melegszik felfele úgy halad a normál tér felé. Tehát ugye ilyenkor a gáz a mélyhűtőrésznél nagyon nagyon fagyaszt, a normál térnél meg épphogy csak annyit hűt amennyi oda kell de ott már nincs "ereje" fagyasztani. Egyszerű és nagyszerű.
Ilyen egy fapados kombinált hűtőszekrény működési elve.  És hiszik vagy sem tökéletesen működik ha megfelelő klímaosztályban használjuk.
Minden egyes hűtőgépnek megvan a klímaosztályi besorolása. Ezt azt jelenti hogy milyen környezeti hőmérsékletek mellett képes tartani a belső hőmérsékletét.
A gyártók klímaosztály táblázatokban szokták megadni hogy melyik jelölés mit jelenet és hány fokos tartományt. A hűtőgép optimális működését a megadott hőmérséklet értékek között garantálja a gyártó. Ha zabálja az áramot, vagy nem hűt az lehet hogy a mi hibánk mert nem a megadott tartományon belül tartjuk a gépünk környezeti hőmérsékletét.
Itt vannak a hűtőgép klímaosztályok:
Normál N-nél a környezeti hőmérsékletnek +16 - +32 C fok, Normál SN -nél +10 - +32 C fok, Szubtrópusi ST-nél: +18 - +38 C fok, Trópusi T kivitelnél: +16 - +32 C fok között kell lennie

De ezek érdekes mód gyártóknál változnak, tehát pár fok de nem sok eltérés előfordulhat.
SN-ST (+10 0C – +38 0C)
N (+16 0C – +32 0C)
SN-T (+10 0C – +43 0C)
T (+16 0C – +43 0C)
N-ST (+16 °C - +38°C)

A szubtrópusi éghajlatra gyártott hűtők nem lesznek áramfalóak 43 fokos hőmérsékletnél sem mert arra vannak tervezve hogy bírják különösebb erőfeszítés nélkül is. De viszont egy normál hűtő 43 foknál valószínűleg soha ki sem kapcsolna és a belső teret sem tudná ennek ellenére hidegen tartani.
Tehát Magyarországra én az SN-ST (+10 0C – +38 0C) klímaosztályú hűtőket ajánlom. Ez nem hal meg egy kánikulától, de egy kis hidegtől sem tilt le.
Mint láthatjuk nemcsak az üzemképesség hanem áramfogyasztás szempontjából is sokat számít hogy milyen klímaosztályú hűtőgépeket vásárolunk. Ezért nem kell bedőlni egy akciónak, mert lehet azért akciós a hűtő mert a klímaosztálya nem felel meg az országunknak mégis nálunk akarják elsózni....

A hűtőgépek bizony igen precíz szerkezetek, a működési hatékonyság nagyban függ a környezeti hőmérséklettől, ezért megfelelő égövhöz megfelelő hűtőgépet kell vásárolni.  Igaz ez most a szélsőséges időjárásunknak köszönhetően nem olyan egyszerű itt Magyarországon. Mert itthon nyáron légkondi nélkül simán felszökhet a lakásunk hőmérséklete 32 fok fölé tehát szenvedhet a hűtőgépünk, de hiába vennénk trópusi országba gyártottat, akkor meg télen lennénk bajba mikor a horribilis gázszámlák miatt sokak lakása a 10 fokot sem éri el. Tehát nemcsak mi magunk hanem a hűtőgép is fázhat és megtagadhatja a munkát.
Tehát teljesen természetes jelenség is lehet ha télen a hidegben nem fagyaszt a hűtőgép. Csak meg kell nézni a klímaosztályát hogy annak megfelelően üzemeltetjük-e.

Én azt mondom hogy semmilyen hűtő vagy fagyasztógépet, kombinált hűtőt meg pláne ne rakjunk ki a hidegbe ( 10 fok alá).  A kompresszorban megdermedhet az olaj ami nagymértékű kopást vagy megszorulást és leégést is okozhat. Tehát azt mondom hogy a hűtőgépet ha tehetjük ne tegyük ki a hidegbe. Régi LEHEL vagy orosz gépek lehet hogy tökéletesen megy a mínuszokban is,de azok más hűtőközeggel és az örökkévalóságnak készültek. Új készülékkel nem éri meg a rizikó.

4 megjegyzés:

  1. nahat, mijen hasznos csemegekre is bukkanok ;-)
    lehet ezert purcant ki a nagy whirlpool lada is (mellekepuletben volt a konyhaban - jominosegu szilikat epulet de nincs benen futes igy telen siman 10fok alatt volt a homerseklet) mostanra gondoskodtam jobb kornyezetrol az uj ladanak de erre majd odafigyelek. koszonom!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Most, hogy sajnos szeretett férjem elhunyt, nagy szükség lehet erre az oldalra az én kis háztartásomban.

    VálaszTörlés
  3. Ebben a szövegbenjó sok sületlenség van !

    VálaszTörlés
  4. Szép napot!érdeklődnék a voorpol hűtöm elromlott,meegcsináltattam, de nem kapcsol ki folytonosan megy, és a szélei meleg szinte forró,, még a szigetelő gumi is. Szabad e melegedni? Köszönöm válaszukat!

    VálaszTörlés