Gázszerelés házilag

Blogunk főtémája a házilagos csodaszerelés (csoda hogy működik, csoda hogy még élünk) ezért nem szoktunk szervizeket reklámozni. Most az egyszer kivételt teszünk. Ha egy szerviz weboldalán tanácsokat, tippeket, elrettentő dolgokat mutogat akkor az már azt jelenti hogy tényleg értenek a munkájukhoz.  Mert vannak bizony olyan "mesteremberek" akiknek semmi sem elrettentő.
Sőt még arra is felhívják a figyelmet amire sok szervíz, szerelő, de még user sem hallott de létező dolog hogy a flexibilis (gumi) gázbekötőcsöveknek bizony van egy szavatossági ideje ami 3 illetve 5 évben ki is merül. Tehát 5 évente cserélgetni kellene a flexibilis gázbekötőcsövet mert az anyagát megeszi a gáz. Ugye volt itt a blogon már locsolóslaggal bekötött gáztűzhely is, na ott is ugyanaz volt a gond, a gumit a gáz gyorsan megeszi. Ezért a gumit lehetőleg mellőzzük gázszereléskor. :-)


 A weboldalukról csentem le még pár fotót  ( http://www.mgazszerviz.hu/   ) az elrettentően jó példákhoz amik csak a reprodukálásra várnak: :-) :-) :-) :-)

"A flexibilis vezeték összes hosszúsága legfeljebb 1,5m lehet."  1,5 méternél hosszabbat nem is lehet kapni az üzletekben, de viszont az 1,5 méteres távolság is csak egyetlen csőből állhat össze.  Mert minnél több cső annál több csatlakozás és így mégtöbb szivárgási lehetőség. Továbbá az ilyen flexibilis csövek ugye sérülékenyek is. Minnél hosszabb annál nagyobb az esélye hogy a kutya, egér kirágja, felbukunk rajta, kiégeti egy lakástűz stb. De hát a szabványokat vérrel írják, az alábbi kivétel meg erősíti a szabályt. :-) D
 
 Sok baleset volt már abból hogy mikor gázkészüléket szerelnek az önjelölt mesterek akkor elfelejtik elzárni a gázcsapot. Lehet még meg is tudták volna szerelni a készüléket ha nem felejtődik nyitva a csap...Továbbá minden fogyasztó elé külön-külön kellene a leágazásnál gázcsap is hogy minnél előbb eltudjuk zárni ha baj van, illetve javításkor ne kelljen az egész házban csak az adott fogyasztónál elzárni a csapot. De az alábbi képeken valószínűleg spóroltak a csapokkal, bár igazat adok neki, sokaknak nem ér annyit az élete mint egy 1500 Ft-os golyóscsap, csak kár hogy a robbanás nem válogat. De ha van csap akkor is elfelejtik elzárni nemmég ha nincs....  :-) D
Amúgy a kiáramló földgáz igencsak szagos és hangos, sőt a nyomáscsökkentő a ház előtt is leszokott tiltani erős gázömléskor, de hát az emberi hülyeség ellen a szigorú szabályok sem védenek meg.
 Itt is nagyon szemelőtt van a gázvezeték. A szabályos 1,5 métert még tán be is tartották, de mégsem az esztétika a legnagyobb baj. Az a vezeték kirívóan hívogatja hintázni a gyerekeket, rágcsálni a kutyákat és kihívja maga ellen a kigáncsolandó félvak nagyikat.  A vége persze az lesz hogy kifingik a cső és teleszisszenti a házat gázzal.

Gyakran maguk a szerelők sincsenek tisztában az éppen aktuális szabványokkal, nemmég egy hétköznapi emberünk aki mindenre fittyet hányva beszereli a készüléket így könnyen benézheti a műveletet.
A félresikerült felszerelés meg vagy működik vagy nem, de ha működik is lehetnek olyan bakik amik később vagy a gázkészülék vagy éppen az azt használó életébe kerülhet.
Ilyen pl ez a konvektor parapet is. Működik az kifogástalanul, le sem esik a falról, semmi nem utal arra hogy gond lenne mindaddig amíg fel nem támad egy olyan szél ami pont visszafújja az égésterméket a hiányzó gipszelés, csemperagasztózás helyén....
 Az ilyen kémények is működnek is... nomeg mondjuk szivárognak is.... ha meg nagyon nagy a szél akkor a lakók hullanak is...





 Nekem ez a külön kedvenc kéményem..... :-) :-) :-) DDDDDDD


De hát még ha tökéletesen jól rakjuk fel azt a készüléket akkor is a karbantartás hiánya és a nemtörődömség is az életünkbe kerülhet. Lehet jó a kéményünk, működhet a készülék de bizony úgy ahogy az autó is nemcsak benzinnel megy hanem gumival, olajjal, fékpofával stb stb a gázkészülékeknél is bizony kell egy kis karbantartás időnként. A kéménybe költözhetnek madarak, méhek, patkányok, belepotyoghatnak a téglák, a hőcserélőbe is összegyűlik a kosz stb ami olyan meghibásodást okozhat amivel a gyártó sem számolt. Persze a gyártók próbálkoznak a lehető legbiztonságosabb hülyebiztos megoldást alkalmazni, az újjabb liftek letiltanak ha nem látta őket szerelő egy bizonyos indítási szám után, az autók computere leállítja a motort ha nem cserélted ki a motorolajat benne, a konvektor meg mondjuk kialszik ha elfáradt a hőelem.De bizony a gyártók, pláne a régebbi készülék konstrukcióknál elintézték annyival hogy beleírták a használati utasításba hogy "kötelező karbantartás évente" aztán ezzel le is passzolták a felelősséget. Persze úgy mint a kínai karácsonyfaégők között is futhatunk bele modern de veszélyes példányokba, a 2013-as modellek is ugyanúgy felgyújtják a lakást mint a 20 évvel ezelőttiek. Ugyanez igaz a gázkészülékekre is. Van amelyik elmegy 30 évig is mindenféle karbantartás nélkül, de előfordul olyan is ami tényleg igényli a karbantartást és 5 év után kiöli a gondatlan házigazdát a mai típusok között is.
De mivelhogy nem vagyunk jövőbelátók ezért kérjük szakember segítségét aki majd pl megmondja hogy az enyhe gázszag a lakásba lépve akkor sem normális jelenség ha 20 éve tapasztaltuk és mégse durrantunk el.




De a magyar ember nagyon leleményes, szeret barkácsolni:

Kültéri PB palackos vízmelegítő, kültéren legalább nincs co mérgezés veszély úgyhogy no-problém:
 De itt már van mérgezésveszély, a konvektor kipufogója megtölti az utólag barkácsolt garázs légterét szén-monoxiddal aztán csak a szerencse kérdése hogy ki és mennyit tartózkodik odabent, utoléri-e a kaszás vagy sem.
 A konvektort nemcsak belül nem szabad letakarni hanem kívül sem. Jóvanna, azt sehol nem írja a kezelési utasítás hogy a parapetet tilos letakarni.... :-) D

Nemcsak letakarni hanem eltakarni is tilos. :-) Ez különösképp igaz a gyúlékony utólagos szigetelésekkel való takarással.  :-) D


A parapeten lévő rács nemcsak szélfogó szerepet hanem madár távoltartó szerepet is betölt. A régi parapeteken nagyméretűek voltak a rácsok, ott betudott bújni és befészkelni akkor is a minden szép és jó meg szabványos volt.


Spórolás ezerrel, de az alábbi csak placebo hatást eredményez, gázszámlacsökkenést nemigen, maximum konvektor leszakadást meg lakástüzet mert konvektort a belső burkolat nélkül tilos lenne használni. Így ha ráesik a függöny ki is gyulladhat...

Aztán jöjjön pár videó szintén a http://www.mgazszerviz.hu/ oldalról:

Vízmelegítő defekt...
A lemezkonvektor egyik átka hogy meglepetésszerűen akár új, de ezeréves konvektoroknál meg majdnem biztosan kilyukad a dob, itt ki is látszik a láng:


Köszönöm az http://www.mgazszerviz.hu/ nak hogy ilyen nagyszerű dolgokat amikkel találkoztak a munkájuk során felrakták a netre.   A képek és a videók az Ő művök, a kommentár meg az enyém és semmi közük hozzá.
Utolsó mondatom pedig:
"Ezeréves a kazán de nagyon megbízható.... "

11 megjegyzés:

  1. Szia! Gratula a bogodhoz, nem győzöm olvasni a posztokat, némelyiken sírtam a röhögéstől. :D Vannak ám merész megoldások :)

    VálaszTörlés
  2. Láttam régebben ennél durvábbat is,parapettkonv hődobja a felső össze csavarozott rész a körgyürű szigetelésnél szét bontva had legyen melegebb a szobában.a tulajnak nem tetszett,de, lezártam és plomba,akkor még volt erre törvényes lehetőség.A cserépkályha égőkről nincs kép anyag,pedig alattomos és durva pusztitást tud végezni egydugult gyújtóláng.A CO-mérőt sokan nem megfelelő magasságra teszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem követendő példa, sőt, de még tavaly beszélgettem a vonaton valakivel ,aki panaszkodott, hogy decemberben jöttek ellenőrizni a gázrendszert és mivel eltérés volt a gáztervhez képest meg valami nem tetszett nekik, a kazán elhelyezésen elvitték a gázórát, így fűtés nuku. A szerelő meg nem ért rá csak napok múlva, ő meg úgy gondolta fűteni addig is kell, meg amúgy is úgy van az már évek óta és sosem volt baj belőle, meg majd max. óvatosabbak lesznek, fogott egy biciklibelsőt és a gázóra hűlt helyét a két cső között azzal áthidalva kinyitotta újra a csapot és lett gáz. Ez már eléggé hajaz a Darwin díjra, na meg ha lebukott volna vele még a gázlopást is ráhúzzák aztán fizethetné a kötbéreket, elvileg még rendőrségi ügy is lehet belőle, bár én is tudok olyan esetről mikor falba elrejtett titkos méretlen vezetékkel bukott le évek után valaki és bár benyelt jó fél millás büntit, de más következménye nem lett, részletekben fizeti a számlákkal együtt.

      Öveges prof. szavaival élve lehetne erre mondani, hogy ezt otthon még véletlenül se próbáljátok ki, pláne ha a közelemben laksz. :)

      Törlés
  3. Ez se tűnik biztonságosnak:

    http://kepfeltoltes.hu/120305/pic40291_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Szerintetek is fokozottabban érvényes itt, hogy a dohányzás halált okozhat? Sőt robbanásszerűen emelkedik a dohányzás okozta halálesetek száma itt. :)

    VálaszTörlés
  4. Öcsém a spirál keménycső az házilagos kondenzációs konvektor :-D ha eléggé visszahűl a füstgáz akkor a visszafolyó kondenzvíz sztem meg is kajálja a házat 8-)

    VálaszTörlés
  5. A burkolat nélküli konvektorra miért raktak vajon téglákat? Azzal hogy akartak spórolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A házigazda azt mondta,hogy így jobban melegít.

      Törlés
  6. az biza cserepkalyha akart lenni... ;-) biztos nemvolt tobb kimaradttegla a malacolbol v a klozetbol.... legalabb alatamasztottak volna az idiotak...

    VálaszTörlés
  7. Szívesen készítek még képeket és videókat a honlapomra.:-)
    Marincsák Sándor
    M-Gáz szerviz
    www.mgazszerviz.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben, kíváncsian várjuk, tényleg elképesztő hogy mik meg nem születnek. Kérlek ide is írj ha van újdonság!
      Köszi!

      Törlés
  8. Mivel gáztűzhely csere előtt állok kezdtem foglalkozni a témával, így kerültem ide. Örömmel olvastam több helyütt, hogy bízzuk szakemberre stb. stb. Ezek után:
    Csak csendben jegyzem meg,hogy a 20 éve üzemelő gázkazánomat a "szakember" szemrevételezéssel ellenőrizte és ráragasztott a címkét. Úgyhogy én inkább elolvasom a szakirodalmat!

    VálaszTörlés