Villamos hálózat újravezetékelése

Sokaknak megfordult a fejében már hogy újra kellene vezetékelni a lakásukat. Régi alumínium kábelek, netalántán még annál is régebbi vászonszigetelésű kábelek vannak a falba befektetve. Akármilyen szakszerű is volt régen a szerelés az akkor is régen volt. Gyorsan elrepül az a 40 év, esetleg több is, és bizony a kábelek is öregednek. Meg amíg régen a villamos fogyasztók kimerültek egy villanykörte meg egy kisrádió fogalmában addig mára automata mosógépek, villanybojlerek, villanysütők, mikrohullámú sütők, porszívók teszik próbára a villamos hálózat tűrőképességét.
Tiszavasvári villanyóraszekrény tűz

Mert amíg régen egy hajszárító vagy egy porszívó 400W--nál nem fogyasztott többet addig mára porszívó és hajszárítót nem is árulnak 1500W teljesítmény alatt.
A régi keverőtárcsás hajdú mosógép motorja kb 150 W-os volt, addig mára az automata mosógépek 2000W és 10A alatt meg sem moccannak.
Tehát a hálózat kihasználtsága, leterheltsége legalább az 5*-ösére nőtt az elmúlt évek alatt és közben addig a hálózaton senki semmilyen karbantartást nem szokott csinálni... az első leégésig legalábbis biztos hogy nem.
Poroltóval lehet elektromos eredetű tüzet oltani
A kötések alapesetben is lazulnak, ha meg terheljük akkor mégúgyis, arról nem is beszélve hogy az alumínium is öregszik. Egész egyszerűen elkezd porladni. Még akkor is ha nincs benne réz kötés és teljesen szabványosan és korrekten volt szerelve annó.  Nemcsak manapság dolgoznak kontárok, 100 évvel ezelőtt is voltak. Nomeg persze a házilagos átalakítások is. Sokan toldották meg a régi hálózatot rézzel. Egy új szoba, egy tetőtérbeépítés, rézzel bevezetékelve, rákötve a régi lakásra. Alumínium és réz találkozása pedig nagyon komoly veszély. Mert pl a régi házhoz hozzáépítenek, bővítenek, így a régi hálózatra is rácsatlakoztatják az új részt. Csak pl amíg az új részt rézzel kábelezték, a régit alumíniummal akkor az Alumínium és réz összekötésére az egyedüli alkalmas eszköz a rugós kötőelem, az összes többi: időzített bomba ( kb 4 mm2-ig).
Az alumínium és a réz galvanikusan távol eső fémek, így ha összeérnek, galvánelemet alkotnak. Ez gyakorlatilag megeszi az anyagot, így egyre bizonytalanabbá válik a kötés, nő az ellenállása. A végén persze vagy zárlatos lesz, vagy megszakad, vagy a legrosszabb, kigyullad.
Hazánkban és Kelet-Európában még sok alumínium vezeték van a lakásokban. Mivel az alumínium könnyen csúszik, a csavaros csatlakozások a konnektoroknál és szerelvényeknél gyakran meglazulnak és magas ellenállású átmeneteket eredményeznek, melyek hőt termelnek. Ezzel is magyarázható, miért magasabb az európai átlagnál a tűzesetekből származó balesetek száma Kelet-Európában. És ugye még ehhez jön hozzá az alu-réz kötések, házilagos barkácsolások, kontárkodások.
Mert mint említettem, a régi öreg elektromos hálózat még akkor is ha szakszerűen szerelték ezeréve, akkor is porlad, "elfárad", de ha még rátesszük a barkácsmegoldásokat meg az éhes fogyasztókat máris kész az életveszély.
Szatmár megye – KOLCS, árammal fűtöttek az iskolában, de a régi hálózat nem bírta, zárlatos lett és kigyulladt

Pedig sokan nem tudják hogyha a tűzvizsgáló meglát akár egy darab réz-alumínium kötést is a leégett házban akkor azonnal bélyegzi is lefele hogy "elektromos eredetű tűz".  Innentől kezdve hiába van biztosításod nem fizet a biztosító.
Sőt magánszemélyként 9 évente a lakásod elektromos rendszerét is felül kell vizsgáltatnod.  Ha meg valami középületről van szó akkor még gyakrabban,  c) a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981.(XII. 27.) IpM rendelet alkalmazási körébe tartozó
    villamos berendezéseken 6 évenként szerelôi ellenôrzéssel;

kell ellenőrizni a hálózatot. 

A vezetékek, kapcsolók stb, általában önkioltó anyagból készülnek, tehát nem gyulladnak ki olyan egyszerűen. Ez azt is bizonyítja hogy a magyarországi épületek óriási hányadában elavult, sőt mitöbb életveszélyes az elektromos hálózat és ennek csak nagyon kis hányada gyullad ki. De ugye ez a "kicsi" is relatív mert ha éppen a mi házunk ég porig és odaveszik egész életünk munkája vagy netalántán valakiknek ezmiatt kell meghalnia akkor már óriási ez a szám. Már megéri akkor kicseréltetni a hálózatot nem?
Nagyon sok helyen ehhez hasonló állapotok uralkodnak, az alábbi képeken egy igencsak elavult alumínium vezetékes hálózat látható. Ehhez ráadásul társult egy kontár utólagos javítgatás is.
Elhanyagolta az üzemeltető, a pókháló és por nagyon gyúlékony, elég egy szikra is a lakástűzhöz

Ha lenne a kötődobozon kupak akkor jelentősen csökkenne a tűzveszély
Kilátszik a vezető, áramütést szenvedhetünk illetve mégnagyobb a zárlat esélye


A fentiek alapján mindenkinek azt javaslom hogy ne sajnálja az áthuzalozás, átvezetékelés, konnektorcsere stb árát, ne azon a kb 150 ezres áron múljon az élete munkája, vagy saját maga, családtagjai élete.
Sokan már póruljártak de mégtöbb embernél még ketyeg a bomba, kitudja mikor robban.

2 megjegyzés:

  1. Az alu-réz összekötést én is benéztem, hála égnek csak a csokin lévő műanyag olvadt meg, illetve az alumínium vezeték porladt el... Áthidaló megoldás: ónozott érvéghüvely használata.

    Amúgy minálunk felé a mester úr valami nyolcvanezer forintot kért volna az átkábelezésért. Plusz anyag. Húsz alatt megvolt szabadidős tevékenységként, az új védőcsövekkel, elosztódobozokkal, vakolással, csatlakozókkal és kapcsolókkal... Igaz, három hetembe tellett.

    A kellemes meglepetések garmadája itt is élt, össze-vissza berakott védőcsövek (teljesen szabvány szerint :\ ), szimplán a vakolat alá rejtegetett kéteres kábel, a védőcsövön átütött százasszög (ami jelentős mértékben megkönnyíti az új kábel belebújtatását), fél mm^2 -es 'hangszórókábellel' a konnektorhoz vezetett delej...

    Egyetértek a cikknek szinte minden egyes szavával: aki teheti, az nézesse át az elektromos rendszerét, mert kellemetlen meglepetések érhetik.

    VálaszTörlés
  2. Ez nem csak kelet-európai kérdés. Amerikában is van annyi alumíniummal szerelt háztartás, hogy a szövetségi kormány illetékes hivatala is adott ki ajánlást.

    VálaszTörlés