Hosszabbító defekt

A kínai kapcsolós hosszabbítók maguk a rettenetek. 0,75-ös kábelekkel, fixen beforrasztva, dugaljzatok oldhatatlan kötéssel összerakva, elgörbülő földelőérintkezőkkel mindegyik egy időzített bomba.
A kapcsoló rajta a legnagyobb veszélyforrás. Papírvékony, hőre lágyuló műanyag amely a gyakori használattól, egy kis mechanikai sérüléstől vagy érintkezéshibától bizony néha elugrik. Az alábbi képen egy mosógép és egy hősugárzó van ugyanabba a kínai kapcsolós hosszabbítóba bedugva.... de rejtélyes oknál fogva kilőtte a kapcsolót....

A kilőtt kapcsoló helyén ott tátong egy 240V-os érintkező amit ha véletlen vagy megszokásból rányomsz akkor már meghalsz vagy a jobbik esetben leég az újjad. :-) Oda kell figyelni ugyebár...
Amúgy én nem dobok ki semmit, ezt a javíthatatlan hosszabbítót is megjavítom. :-)
De elősszőr meg kell mosni, koszos dolgokat nem javítok. :-)

A hosszabbítón minden egybeöntött vagy oldhatatlan kötéssel van megoldva.


 Kivéve a kapcsolót, azt ki lehet belőle feszíteni:
De sajnos csak ennyire jön ki, túl rövid hozzá a vezeték. Ilyen rövid vezetékekkel a kis kínai is nem is csoda hogy néha benézi a forrasztást. De ha hosszabb lenne a vezeték akkor simán kapcsolórész kivág, megblankol, összesodor, celluxol és kész is. Csináltam már így is meg hosszabbítót. De sajnos itt rövid a vezeték és lusta vagyok kis helyen blankolgatni. Ehhez más kifinomultabb technikát alkalmazok.
Méghozzá össze fogom forrasztani az érintkezőket ónnal. De ehhez be kell dugni a forrasztópákámat egy szintén celluxozott de nagyon megbízható hosszabbítóba:
Aztán az alábbi kép meg a lánglovagokra való, hogyan helyezzük biztonságba az épp felhevülő forrasztópákánkat ha nincs állvány hozzá:
Ezzel nincs semmi baj, mindaddig amíg el nem felejted és ki nem gyullad a szekrény. :-)
Na ha felmelegedett akkor lehet is vele ónozni:
 Aztán fehér szigetelőszalaggal betekerni és voalá kész:


Persze ráírtam hogy max 100W mert ha véletlen valaki megint mosógépet dugna be akkor az így is járhat:

3 megjegyzés:

  1. Miért nem egyszerűbb ,ha levágod és teszel rá egy újat.

    VálaszTörlés
  2. Gagyisztikus megoldások kicsiny tárháza, addig ügyeskedsz, amíg meg nem ölsz valakit....

    VálaszTörlés