Utazó adapter avagy a konnektor átalakító

Ahány ház, annyi szopás azt már tudjuk mint rutinos költözködők, nade rutinos utazók meg tudják hogy ahány ország annyiféle konnektor... Aztán ha elutazunk valahova hiába visszük magunkkal pl a kedvenc búvárszivattyúnkat, vagy merülőforralónkat, azt nem biztos hogy használni tudjuk a másik országban is.
Nézzétek hogy hányféle konnektor is van elterjedve szerte a világban:

És nemcsak a konnektorok fajtája az eltérő hanem a konnektorban lévő áram feszültsége is okozhat meglepetéseket.
Mert Európában és Angliában 220V és 50Hz-es a hálózat. Tehát az ilyen helyeken az itthoni készülékeknek elég csak megoldani fizikailag a csatlakoztatást. Kaphatóak 1500 Ft körül sima átalakító adapterek amelyekkel egyszerűen és biztonságosan csatlakoztathatóak kedvenc cuccaink más konnektorfajtákhoz is.
Nade pl az USA-ban viszont 110V és 60Hz-es a hálózat, ott hiába küzdöd le a csatlakoztatási akadályt, a búvárszivattyú épphogy csak köhögne, a hőn szeretett orosz merülőforralónk is csak "belassulva" melegítene stb. Sőt egyes dolgok el is romlanának az alacsonyfesztől, de fordított esetben meg pláne. Mert egy 110V-os amcsi hajszárítót hogyha itthon bedugsz akkor lángszóróvá alakulhat.
De amúgy kaphatóak univerzális dolgok is. Tehát pl az újjabb mobiltelefon és laptop töltők 110 és 240V között bármennyiről elműködnek, de a régebbi számítógép tápoknál is lehetett állítgatni hogy 110/220V-ról üzemeljen. Sőt a régi csöves rádiókból is ismerős lehet a 110/125/175/220/240 V -os tekerő is amivel választani lehetett a feszültségek közül. Persze ha rosszul választottál robbanás és készülék elhalálozás lett a vége, de az újjabb dolgok, hála a kapcsolóüzemű tápoknak már "automatik" választanak és tökmindegy hogy hova és hogyan dugod akkor is működik. :-)
Így néznek ki a szabványos, sok helyen akár a tescoban beszerezhető utazó adapterek konnektorokhoz:




De amúgy ha elrepülök Angliába és a szálláson előkapom a régi magyar tányéros hősugárzót amit csak azért nem törtek össze a reptéren mert a titkosszolgálatnak is felkeltette az érdeklődését akkor bizony csalódottak leszünk mikor beakarjuk dugni mert nem fog menni. Venni kéne 1500Ft körüli összegért átalakítót. Nade a magyar ember ilyet nem tesz ugye.... mert ott sincs kolbászból a kerítés.
Hanem akkor lássuk a barkácsmegoldásokat hogy mit lehet tenni ilyen esetben:
Az alábbi az én művem, Anglia to Hungary:
 A többi mások leleményét dicséri:


10 megjegyzés:

  1. 100as szög viszi a pálmát + az áramot :D

    VálaszTörlés
  2. Ennyi hülye hogy lehet valaki, az összes itt látott barkácstermék életveszélyes!

    VálaszTörlés
  3. Lehet de frappáns megoldás és a gazdája biztos tudja hogy legyen biztonságosan használva

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Te szeget használsz konnektor átalakításhoz? Elment a józan eszed? Amit csináltál, tűz-, rövidzárlat-, és életveszélyes! Nekem édes mindegy, de Te jársz majd pórul, ha véletlenül hozzáérsz a szeghez, és földhöz b.sz a nagyfeszültség!

    VálaszTörlés
  6. Baratim nagoyn rosszul tudod!!!!!|Europaban a feszultseg 230 V,Angliaban 240 V NEM 220vAHOGY TE IRTAD!!Nezz utana valahol mielott hulyeseget irsz
    USA-ban a halozat nem 110 hanem 120 voltos,de 2 fazist vezetnek a hazba,ami 180 fokkal van eltolva...a legkondicionalok 240V-rol uzemelnek

    VálaszTörlés
  7. Barátom nézz utána a dolgoknak mielőtt hülyeséget írsz.
    Nem 220v a hálózat,Európában 230,Angliában 240 V a feszültség.
    AZ USA-ban nem 110,hanem 120 és ott is elérhető a jobb házakban 240V mert középcsapoltak a trafók,2 fázis van 1mástól 180 fokkal eltolva.

    VálaszTörlés
  8. a földelést is kizárod a balf@$z megoldásaiddal.

    VálaszTörlés
  9. 180˘-al van elforgatva a fázis??? :-) 2 fázisú generátorok vannak az erőművekben? Ne szívass, ilyen nincs... Te se írj hülyeséget, mert a világon mindenütt 120˘-os eltolás és 3 fázis van.

    VálaszTörlés
  10. Pedig Szakállat Korporésön jól írta. A lakások döntő többségében 2f 180° eltolással van.

    Ez erőművek pedig 3f 120° ot állítanak elő.
    Ezt add össze :-)

    VálaszTörlés