A sparhelt ismét támad

A közismert nevén sparheltnek hívott tűzhely elnevezése németül sparherd, magyarul takaréktűzhely. Neve utal a legfőbb tulajdonságára hogy spórolni lehet vele. Mert fűtés mellett kiválóan lehet vele sütni, főzni is. Viszonylag nagy hőleadó felülete miatt jó hatásfokkal fűti a helyiséget ugyanakkor a teteje kifejezetten a főzési szempontoknak megfelelően lett kialakítva, és még benne egy sütő is helyet kapott. Régebben sok vízüstös sparhelt is üzemelt, melynek lényege volt hogy egy beépített víztartályban vizet is lehetett benne melegíteni a mosogatáshoz, fürdéshez. Régebben divat volt a beépített sparhelt amit fix helyre építettek be mint egy kemencét. De a mobil változat terjedt el és tényleg, nagy kincs volt még a városi konyhákban is anno hisz fűtött, vizet melegített, főzött, sütött. Sőt sokak állítása szerint a sparhelten készült étel finomabb is, erre magyarázat lehet az is hogy a meleg körülöleli az edény így egyenletesebben melegíti fel.
Régen, a földgáz elterjedésekor üzemelt jópár gázüzeművé átalakított sparhelt is. De ma is egyre felkapottabb lesz a növekvő energiaárak miatt, de sok gazdag ember tanyafelújításkor stb is veszi, persze ők már az elektromos változatot, ami ugyanúgy néz ki mint a régi csak árammal megy. Mert már elektromos, pelletes, brikettes változat is van. A brikett általában 5-10 cm átmérőjű 10-30 cm hosszú henger, esetenként téglalap alakú, míg a pellet jóval kisebb, 6-10 mm átmérőjű és 10-30 mm hosszúságú. Mindkettőt kötőanyag nélkül préselik össze gyaluforgács, fűrészpor, szalma stb aprítékból.
A sparheltet még ma is gyártják. A Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódja, a magyar tulajdonú Wamsler SE még manapság is évente 35 ezer db sparheltet gyárt le!! Ugyanúgy gyártják a régi klasszikus teatűzhelyeket, a mindenki által ismert sparheltet, de már üvegajtós, beépíthető, sütővilágításos, központifűtésre rádolgozó sparheltet is gyártanak már.
Az alábbi, Magyarországon gyártott sparhelt nyert a Magyar Termék Nagydíj 2010. pályázaton hisz a sparheltet egy kandallóval ötvözték, a levegőt képes közvetlen a kültérből vételezni, hőfokkijelző, elektromos sütőtérvilágítás is van benne, az ára kb fél millió Ft:

                        
Azt viszont fontos tudnunk hogy 1kg fa elégetéséhez kb 8m3 levegő szükséges, 1kg légszáraz fából viszont 4,3kW energia szabadul fel.  Igaz ez a hőenergia nem mind a szobánkat melegíti hanem sok kiszökik a kéményen, de a fenti modern sparhelt 72%-os hatásfokú, tehát ennek a hőnek a 72%-a fogja melegíteni a szobánkat. De a fatüzelés még így is gazdaságos mert 1kg fából lesz 4,3 kW energia, addig árammal ugyanekkora energia elfűtése pl bármilyen hősugárzóval mai árakon 215 Ft-ba kerül.
Tehát igen, még mindig a fatüzelés a legolcsóbb fűtési mód hogyha a vele járó munkát és kellemetlenséget nem számoljuk hozzá. 
Modern vagy felújított házakban ahol az új műanyag nyílászárók lettek beépítve ott külön szellőztető nélkül tilos és életveszélyes nyílt égésterű berendezéseket üzemeltetni. A nyílt égésterű berendezés az azt jelenti hogy az égéstér nincs elválasztva a környezetüktől, az égéshez szükséges oxigént a közvetlen környezetéből veszi.
Tehát a konyhába beállított sparhelt a konyha levegőjéből annyiszor 8m3 levegőt szív el ahány kilogramm fát elégetsz benne. De ennek a levegőnek be is kell valahol jutni a konyhába. Ezt a régebbi házaknál az ajtók, ablakok réseinél tette meg, de az új építésű, esetleg passzív házaknál már a megfelelő légtömörség miatt külön légbevezető szükséges a szobába, de a modern kandallók, sparheltek stb nemcsak kémény kimenettel ahol kimegy a füst hanem úgynevezett primer levegő bemenettel ahol bemegy az égéshez szükséges oxigén is rendelkezik. Ez több okból is jó! Mert így nem a már felmelegített szobai levegőt püfögteted ki a kéményen tehát jobb lesz a fűtés hatásfoka, a másik meg az hogy így ha szél visszafújja a kéménybe az égésterméket akkor az nem a szobádba jut hanem a szabadba tehát jelentősen csökkenti a CO mérgezések számát, sőt szinte a nullára csökkenti. De a külső légmegtáplálás esetén sem engedélyezik pl a német szabványok az üzemelő szilárdtüzelés mellett a pl a konyhai szagelszívó használatát. A szabvány szerint pl a sparhelt fölött csak akkor kapcsolhatom be a szagelszívót ami elszívja pl az odaégett békacomb szagát ha nyitva van a helyiség ablaka. A szagelszívót úgy kell bekötni szabványosan hogy egy az ablakra szerelt nyitásérzékelő blokkolja a szagelszívó működését abban az esetben ha csukva van az ablak. Ez azmiatt van mert sok haláleset volt azmiatt hogy egy jól szigetelt házban bekapcsolták a szagelszívót ami a legkisebb fokozaton is óránként kb 300m3 levegőt szív ki a szobából ami miatt "vákuum" keletkezik a szobában és a levegő mindenütt csak befelé akar menni, még a kémény szívóhatását is legyőzve ott is visszafele jön az égéstermék... megölve a bent tartózkodókat.... 
De ilyesmi nem csak a szagelszívók miatt alakulhat ki. A jól szigetelt házakba gyakran annyi levegő sem jut be mint ami az égéshez szükséges. Ilyenkor az elégtelen égéskor szén-monoxid gáz keletkezik ami színtelen, szagtalan, a levegővel szinte azonos súlyú tehát nem gyűlik össze alul, sem felül hanem keveredik a levegővel. És ha a levegő nem tud bejutni akkor kifele sem megy tehát a szobába fog kiáramlani a szén-monoxid. 
Szén-monoxid meggátolja vér oxigén ellátását, és megbénítja az idegeket.Nagyon gyorsan halált okoz, ha nagy mennyiségben van jelen. Az alacsony CO jelenléte hosszan tartó időn keresztül is nagyon veszélyes. Az alacsony CO összekeverhető a mindennapi influenza tüneteivel. (Fejfájás, szédülés, fáradtság, hányinger-hányás és tudatzavar)
A szén-monoxid különböző koncentrációjának a hatásai:

Koncentráció

Tünetek

200 ppm 0,02% Enyhe fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger 2-3 óra alatt
400 ppm 0,04% Homloktáji fejfájás, 1-2 órán belül, az élet veszélyeztetése 3 óra elteltével
800 ppm 0,08% Hányinger, szédülés, eszméletvesztés 2 óra elteltével, 2-3 órán belül halál
1600 ppm 0,16% Fejfájás, szédülés, hányinger 20 percen belül, halál 1 órán belül
3200 ppm 0,32% Fejfájás, szédülés, hányinger 5-10 percen belül, halál 15-20 percen belül
6400 ppm 0,64% Fejfájás, szédülés, hányinger 1-2 percen belül, halál 10-15 percen belül
12800 ppm 1,28% Halál 1-3 percen belül

Tehát ezért kell odafigyelni a megfelelő szellőzésre is. :-)

Most a nagy hidegekben viszont igencsak számít a tüzelőberendezés hatásfoka és fűtési teljesítménye mert a régebbi változatoknál (ahol nincs külső primer levegő bevezető cső) az égéshez szükséges, a szobába beáramló levegőt is ugyanúgy fel kell melegítenie. Csak ilyenkor nem mindegy hogy 1kg fával 8m3 10 fokos vagy -20 fokos levegőt kell felmelegítenünk...
A sparheltet de akármilyen kályhát is tuningolhatunk pl a kályhacsőre közbeiktatható hődobbal, lásd az alábbi képen:
Ilyen hődob 5-10 ezer Ft között beszerezhető de gyakran kell kormolni és hajlamos a kiégésre is de megéri mert nagyon sok hőt ami amúgy kimenne a szabadba megfog és átadja a szobának.
Legrosszabb az amikor közbenső szobában van csak nyílt égésterű tüzelés. Ilyenkor a szélső szobákban jelentősen alacsonyabb a hőmérséklet mint a belső kályhás szobában. A meleg jól terjed, "átnyitásos" módszerrel igen jól lehet kifűteni fűtőtest nélküli szobákat de a szilárdtest tüzelés az néha szívatós lehet. Ugyanis a szélső szobákon keresztül áramlik be az égéshez szükséges hideg levegő a középső kályhás szobába és ilyenkor a szélső szobák hidegek, a belső meg meleg lesz. A hőeloszlás nagyon nem lesz megfelelő, a komfortérzet jelentősen romlik. De ehhez a bloghoz illően egy házi barkácsmegoldást mutatok be nektek melyet ismerősöm készített a jobb hőeloszlás eléréséhez...
Nekik is a ház közepén helyezkedik el a sparhelt, de az oldalsó szobák meg hidegek ezmiatt. De egy hosszú PVC cső és pc ventillátor segítségével megoldották hogy jobb legyen a hőeloszlás a lakásban.
A sparhelt fölé vezette a PVC csövet majd bele egy magas légszállítású CPU hűtőventilátort szerelt:
Aztán köré készített egy fém ernyőt hogy minnél több meleget összegyűjtsön vele, sőt a fém ernyő felveszi az infravörös sugarakat továbbmelegítve magát és a levegőt:
Messzebbről így néz ki a házilag tuningolt sparhelt:
A PC ventilátor egy kiszuperált mobiltöltőről kapja az áramot, látszik már az is toldott-foldott:

A csövet minnél magasabban (ahol minnél melegebb van így a csőben lévő levegő nem tud lehűlni) vitték a födémgerendákhoz rögzítve:

Majd a felmelegíteni kívánt szobába vezet a cső vége, a cső végén érezhetően jön a meleg:

Itt egy videó is róla:

7 megjegyzés:

  1. ez siraly otlet ;-) a masina(nalunk igy hivjak) kotelezo manapsag de persze a regi salgo nem ez az elektromos szutyok (bar nagyon izleses... de felmillaert?!)

    erdemes felrakni nagyfazek vizet is ha nincs fozes mert a forro viz is igen sokaig tarolja a hot. esetleg lehet kiserletezni szofisztikaltabb megoldasokkal minta levego tereles, pl nagy zomancos fazekra vmi fix tetot eszkabalni arra vmijen cso es mondjuk regi radiatorra ratenni egy kis keringetovel. (sajnosa gravitaciot itt nemtom hogylehetne megoldani h atforduljon magatol) de ez is csak egymashoz kozeli helyisegnel oldhato meg...

    erdemes lehet elgondolkodni azon ha vki nagyobb hazban lakik h letudja valasztani a haz bizonyos reszeit es a legmelegebb (pl konyha) hejisegbe tomoruljon a csalad. ma meg bizarrnak hangzik, felmenoinknek termeszetes volt, de mi is megfogjuk tapasztalni azthiszem (mar akinek lesz szerencseje)

    aki masina / sparhelt vasarlasan tori a fejet:
    az ujak gyengebbek barmit is mondanak, de nembizt h megeri regit venni mert a samat (belso tuzallo "vakolat") a legtobbnel minimum repedt de van ugy h kb fele hianyzik, az ontvenylemezek es ajtok repedtek jukasak. erdemes tobbet szanni ra es minel jobb allapotut venni. a samathoz letezik mar instant valtozat mint az esztricht beton, ugyanojan zsakos cucc csak viz kell bele es kesz, lehet vele taknyolni (en azert loktem bele egy kis vizuveget is) a felso lapokat erdemes vasporral feltuningolni, szep lesz tole a felulete es a rozsdat is tavol tartja ;-)
    illetve a csoveken ne sporoljon. fontos h ne ugynezzen ki a cso mint egy nagy rud ementali mert konnyen megfulhat az ember... plane h nemlesz majd csak szemet, festekes deszka (ablak ajto ;-)) meg vizes gally amit tuzelni lehet... a lucifer (ho-dob) is ajanlott ha van ra keret. sok hot megfog ahogy a kollega is irta...

    VálaszTörlés
  2. Szénmonoxid mérgezést okozhat, ha a ventillátor visszafelé szívja a tűztérből az égéstermékeket!
    Csak hőcserélős renszerrrel lenne biztonságos!(Az ettől a barkácsmódszertől kicsit komplikáltabb, és drágább)

    VálaszTörlés
  3. Kukta a sparhelten, mintha pálinkát főznél, a rézcsövet egy spirállal bevezeted a lezárt fémhordóba, amelyet a helység egy távolabbi pontján helyezel el. A felmelegedett víz a kuktából gőzdesztilláció formájában a rézcsövön átáramlik a fémhordó hűtőspirálján és felmelegíti a vizet a hordóban, amitől az jó pár kilowattos radiátorként fog funkcionálni. A megdolgoztatott és immár lehűlt vizet visszajuttatod a kukta mellett a sparheltre helyezett edénybe, ahol újra melegedhet, majd amikor a kuktából kifogyott a víz, újra beletöltheted és kezdődik minden elölről.Meg fogsz lepődni, hogy micsoda hatásfok növekedést fogsz ezáltal elérni! A biztonságról a kuktán elhelyezett biztonsági szelep gondoskodik. Ha ügyes vagy, zárttá is teheted a rendszert. Ez egy durva megoldás, amelyet finomítani lehet számtalan módszerrel és megérne egy topikot valahol.Hasonló megoldást már a sparhelteket előállító üzemek is kifejlesztettek, a termékeikbe vízteret építettek be, és ott radiátor bekötésére is lehetőség van. Ennyit a hatásfokról.

    VálaszTörlés
  4. Tudtok olyanban segiteni, hogy milyen fajta edényt a legjobb használni a sparhelten főzéshez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zománcozott Bonyhádi és a vasedények. :-)

      Törlés
  5. Sziasztok. Van egy ilyen sparheltem a tetején a főzőlapok kicsit hajlottak. Tudják ezt javítani vagy kuka az egész? Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Az nem Sparhelt hanem Sparherd

    VálaszTörlés