Folyik a hűtőgép

Sokak tapasztalják bizonyára azt hogy a no-frost vagyis a jegesedésmentes, automata leolvasztású hűtőgépek néha elkezdenek magukból vizet ereszteni. Folyik a hűtőgép, ömlik elé a víz, minden reggel felmosással kezdeni nem jó dolog.  Normál esetben persze nem kéne ilyet csinálnia. Mert a no-frost hűtők nem jegesednek hanem összegyűjtik a vizet és elpárologtatják.  A legrosszabbik esetben mégis jegesedik, az enyhe verzió meg az ha a konyha közepére folyassa a vizet.
Ha folyik akkor vagy a leeresztő cső dugult el (valószínűbb), vagy a kompresszor fölötti elpárologtató vízgyűjtő tálca telt meg, túlcsordult és onnan folyik a víz. Mindkettő előfordulhat.
Engem is tócsa várt ma reggel a hűtőgép előtt:
Meg is néztem aztán hátul a tartályát hogy most a téli időben nem-e nem tudja eléggé felmelegíteni és kipárologtatni hátul a vizet, de a vízgyűjtő tálca nem volt tele:



Ez a tálca mint ahogy látható is a kompresszor fölé van szerelve. Mert a kompresszor melege így elpárologtatja belőle a fentről lefolyt kondenzvizet.  Sőt a hűtőgép hátulján lévő elpárologtató hőcserélő csöveiből is gyárilag is készítettek bele a tálcába egy csőkígyót ami szintén a víz mielőbbi elpárolgását segíti a vízgyűjtő tálcából.  De ahogy látszik a képen most nincs tele. Ha tele lenne akkor mosogatószivaccsal ki kell belőle itatni, törölni a vizet és akkor máris nem fogad reggelente tócsa előtte.
De nállam nem ez volt a gond. Hanem az hogy a hűtőtérből a kivezető cső eldugult ami a fenti tálcába vezetné a vizet.., lásd a lenti képet, alul régebben szigetelőszalaggal meg is növeltem a peremet hogy ne csorduljon túl olyan könnyen de most az sem segített, eldugult és megtelt vízzel:
Egy kb szívószál méretű lyuk van ott ami levezeti a vizet. De apróbb morzsától, csomagolóanyagtól igen könnyen el tud dugulni. De egy szívószállal, vagy ha nincs akkor a mosogatós flakonból kiszerelt pumpa csövével akár ki is "szivattyúzhatjuk" onnan a vizet:


Így néz ki az a lyuk ahol lefolyik a víz mostmár kidugítva:



Azóta nincs gond a hűtővel. A fenti egy sima normál no-frost hűtőgép. A lyuk elég mély szóval bátran nyomjuk mélyre csak ne ejtsünk vagy szorítsunk bele semmit sem.

58 megjegyzés:

  1. Zseniális! Hálás köszönet, már meg is csináltam. Én egy fültisztító pálcika vattátlanításával, éreztem, ahogy áttöri a vízkövet, vagy koszt vagy mi a csudát. Én is próbáltam lefényképezni, de csak egy sötét lyuk sikerült. A víz lefolyt! Hetek óta ronggyal itatgattam ki. Ezt persze nem tudtam, hogy a kompresszor felé kivezetődik és ott párolog el! Fogalmam sem volt, hogy hova tűnik a lefolyt víz!
    Köszönöm a posztot!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus! Hálás köszönet érte. Megmentettél sok aggódástól. Legyen szép napod!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is bejött! Köszönöm a tippeket!

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon-nagyon köszönöm, már féltem, mit csinálok nyaralás alatt??? Küldök a lakásomba valakit, hogy naponta takarítson? Még egyszer, köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Köszi, tényleg ez volt a baja!

    VálaszTörlés
  6. Köszi! Megoldotta a problémát :O)

    VálaszTörlés
  7. Jó hogy valakinek ilyen blogokra is van ideje! KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés
  8. Mester Úr! Nekünk egy Indesit hűtőnk van körülbelül 10 éves és ugyanez a problémája. Általában, a hűtő ajtaja előtti részen folyik ki a víz elég gyakran. Hol kéne keresnem ezt a csövet?

    VálaszTörlés
  9. Megtaláltam szerintem. A hűtőfal aljában volt egy kihúzható műanyag pálca egy lyukban. Tiszta dzsuva volt a pálca.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! Na most én azt csináltam, hogy egy kötőtűvel bökdöstem a lyukba, amiből az lett, hogy átszúrtam a hűtő hátoldalán a műanyag borítást (tudom, hogy gáz...). Ezt kb. már egy éve csináltam, azóta így szoktam beledugdosni a kötőtűt, de csak most vettem észre, hogy kijön a hűtő túloldalán. Azt hittem idáig, hogy valami csőben turkálok, a víz különben faszán elfolyt, és egyébként nincs probléma a hűtőgéppel, működik. Gondolom, hogy ha már valami nagy bajt csináltam volna, nem működne. Szerintetek? Lehet, hogy átszúrtam valamit, amiből kijöhet a hűtőközeg, vagy nem valószínű, mert akkor már úgyis bedöglött volna? Hasonlóan balfasz volt-e már valaki esetleg? (Mondjuk nem hiszem...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha átszúrtál volna olyasmit ami miatt kijönne a hűtőközeg akkor már rég nem működne. Szóval ha működik a hűtő olyan nagy bajt nem csináltál.
      Amúgy az csak egy rövid cső ami kivezeti a hűtőgép hátuljába a vizet, hátul meg lehet csak lecsöpög a kompresszor tetején lévő tálcába. Esetleg ezt a tálcát szúrtad át de akkor ráfolyhat a kompresszorra vagy épp a gép alá folyik. Elvileg egyik sem nagy gond, ha nem ér elektromos csatlakozást, kötődobozt a víz útja. Nézd meg hova folyik a víz.
      Mert a cső a hűtő hátoldalához vezet, de onnan már típusonként változó hogyan jut el a víz és hová.
      EGy a lényeg: ha nagy a baj már nem működne.

      Törlés
  11. Megoldodott a problema, koszonom!

    VálaszTörlés
  12. Samsung No frost hűtőszekrényem alul fagyasztós, kb.10 éves.Mostanában hetente 2-3 mm jeget szedek ki az aljából.Nem találom azt a kis lyukat, amit ki kellene tisztítani. Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

    VálaszTörlés
  13. A SAMSUNG No-Frost gépeken ne keress lyukat mert nincs. Az elvileg azért nem jegesedik mert ventilátorral kiszívja a párát a gépből így a pára nem tud lecsapódni és befagyni. Lehet, hogy nem megy a ventilátor. Az enyém 13 éve nem jegesedik (lekopogom)

    VálaszTörlés
  14. Nálunk az a probléma,hogy kb 3 hetente megtellik a kompresszor felett található gyűjtő tálca és kifolyik a víz.Valamiért nem párolog el.Esetleg valaki találkozott már hasonlóval?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekem folyamtosan ez a gondom. És ráadásul, egy idő után büdös lesz, és szidom aki kitalálta, mert legalább lehetne levenni ezt a kis tálcát, hogy ki tudnám mosni.

      Törlés
  15. MIÉRT FAGY LE A SAMSUNG NO FROST HŰTŐ?

    Kb 8 éves az hűtőnk. Két ajtós "amerikai" változat.
    Kb fél évvel ezelőttig semmi probléma nem volt. Azóta a hűtő rész rendszeresen 2-3 hetente lefagy és le kell olvasztani. A hűtőgépszerelő már háromszor látta de nem tudja megoldani a problémát. Belül leveszi a hátfalat leolvasztja, kiolvasztja a lefolyónyílást. Ezt már annyiszor végignéztem hogy már az elmúlt pár alkalommal én csináltamm. Nincs " kedvem" mindíg ezért a zsebembe nyúlni. Van valakinek valami ötlete, esetleg volt hasonló problémája.


    Most amikor szétszedtem az újabb leolvasztáshoz, azon agyaltam, hogy ahol a leolvasztott pára elvezető ( lefolyó ) nyílása van ott van egy fémlemez ( talán aluminium) ami a lyuk körül teljesen el van rohadva. Nem lehet hogy ez okozza a gondot azáltal hogy a a lyuk körül nincs hevítés ,így az odavezett víz hamar megfagy és jégdugó keletkezik? Mi a véleményetek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megoldódott a probléma? ugyanez van nálam, a szerelő azt mondta, hogy kicserélné a panelt és az segít (teljesen át van jéggé fagyva a nikecell, több kg).. mondjuk ebben nem vagyok biztos hogy segít, a leolvasztós dolgot é is csinálom 2 hetente..

      Törlés
  16. Tisztelettel kérdezném,hogy van egy Samsung No Frostos hűtő szekrényem és 2-3 naponta le jegesedik a fagyasztó résznél a legalsó fiok alatt és el kezd folyni. Kérdezném,hogy mi lehett a baj?

    VálaszTörlés
  17. A szívószál tökéletesen bevált, köszi!!

    VálaszTörlés
  18. Köszönjük 😊😊 most pumpáltuk ki mi is.. Várjuk, jó lesz-e..?

    VálaszTörlés
  19. László 2019.november 7.
    Üdv!
    Nekem egy Liebherr No Frost fagyasztó szekrényem van.A hűtőgép felső részénél ahol a szerelőajtó találkozik a
    felső résszel a nyílásnál állandóan jegesedik. Ugyancsak
    jég van a legalsó fiók alatt a tálcában.Kérdezem mi lehet a baj ? Szívességüket Köszönöm !

    VálaszTörlés
  20. Hálás szívvel köszönöm. Egyedülálló anyaként most nem lett volna pénzem szerelőre és nem is tudtam hol találhatnék olyan szerelőt, aki nem azért jön, hogy a tudatlanságomat kihasználva jó sok pénzt bezsebeljen.
    Nálam a dugulás volt a probléma. Minden jót kívánok Önnek!

    VálaszTörlés
  21. Üdv Mindenkinek!
    Google írtam be ezt a fajta problémánkat a hűtővel, mindig volt mit törölni a hűtő előtt minden reggel. Nos a blogot megnéztem, átolvastam. Kihúztam a hűtőt a helyéről. Megtaláltam a kis műanyag vízgyűjtőt. Elég koszos volt. A hűtőben a víz lefolyónak a teljes lyuka el volt dugulva. A fent említett módszerrel kiszívatva. Valamint jó tanácsként írnám, hogy mielőtt bárki is visszateszi a helyére a hűtőt, győződjön meg róla, hogy további dugulás nincs-e a csőben. Én öntöttem egy kicsi edényből vizet a lyukba és megnéztem folyik-e ki a csövön a vízgyűjtőbe. Nos Hála Istennek kijött egy nagy adag kosz összeállva, gömb formájában(nagy adag a csőhöz mérten).
    Majd egyből ezután folyt is a víz a csőből. Visszaraktam a vízgyűjtőt és várom hogy holnap reggel ne lássam a víz tócsát a hűtő előtt!
    Remélem tudtam segíteni.
    Köszönjük a segítséget!
    További pozitív hűtőszerelős napot Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  22. Üdv nekem is ugyan ez a problémám de én nem találom a kis lyukat bosch hűtőgépről van szó esetleg valaki tudja merre található?

    VálaszTörlés
  23. Zseniális, köszönöm ezt az írást!

    VálaszTörlés
  24. Sziasztok, en is egy hosszu (villany) vezetékkel probaltam, de nem lett jo. A megoldas, bar nem mindenkinél kivitelezheto: kompresszorral belefujtam a lyukba! Es Es tokeletes az eredmény! Sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is meg próbáltam a Sharp hűtőnket megfújni egy mini kompresszorral. De a cső legnagyobb meglepetésemre megtartja a nyomást. Kb 2 bar nyomást megtart a lefolyó csöve.

      Törlés
  25. Sziasztok! Én már túl vagyok ezen, kitisztítottam a víz elvezető csövet. Igaz nem is volt benne semmi ami miatt nem tudna lefolyni a víz. Nekem úgy tűnik, hogy olvasztás után, hamarabb beindul újra a hűtés, mielőtt le tudna folyni a víz és ekkor befagy a nyílás. A többi víz meg már nem tud lefolyni, hanem alulra a fiók alá folyik és megfagy. Valaki tud erre valami megoldást?

    VálaszTörlés
  26. Sziasztok nekünk egy Sharp no frostos hűtőnk van felül mélyhűtővel.Nálunk is az gond hogy folyik a hűtő. Minden gond nélkül megtaláltuk alul a tálcát és a leeresztő csövet. Kb olyan 75-80 cm magasságig feldugtam egy vékony kábelt.Ott viszont elakadtam. De semmi gond gondoltam hogy megfújom egy mini kompresszorral. Most jött a meglepetés ugyanis a cső amit megfújtam megtartja a nyomást, kb 2 bart tud megtartani.Ha esetleg van valakinek ötlete hogy merre mozduljak el. Akkor ezt nagyon meg köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok! Nekem is Sharp no frost hűtőm van. Az egyik itteni bejegyzésben olvastam, hogy ha a hűtőtérbe folyik a víz, akkor legalább egy napra kikapcsolva kell hagyni a hűtőt, hogy az esetleges jégdugó ki tudjon olvadni. Ezt tettem. Kihúztam a hűtőt a helyéről, a hátsó vizgyűjtő tálcát lecsavaroztam, hogy a vízelvezető csőhöz hozzá tudjak férni.Vékony csővel "meghosszabbított" porszívóval kiszívattam a vezetéket. A kimosott hűtőt bekapcsoltam és vártam az eredményt.Ennek már egy hónapja. A hűtő megfelelően működik! Köszönöm a tippeket!

      Törlés
    2. Ha a porszivó motorja is kap a kiszívott vízből, tönkremehet! Ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet.

      Törlés
    3. A porszívó motorja nem kap vizet, hiszen a hűtő több mint egy napig ki volt kapcsolva. Ami kiolvadt víz néhány milliliter az a tálcán volt. A "porszívózás" csak arra kellett, hogy ha valami a csőben larakódott volna , az még kijöjjön. Amúgy pozsák nélküli porszívóm van, így láttam volna a tartályon, ha esetleg vizet szívtam volna fel vele. Amúgy kösz az észrevételt, legalább tisztázni tudtam, hogy nem balesetveszélyes ez a módszer. De biztosan van más megoldás is.

      Törlés
    4. Vizet is szívni képes takarítógéppel is lehetséges a tisztítás, de abban a csőben sose tudhatod mennyi víz van, sőt ha a vége belelóg a vízgyűjtő tálcába akkor akár fél liter víz is lehet benne.
      Te nem fogsz meghalni, de a porszívód igen ha nem vizes rendszerű.
      Porzsáknélküliben is van olyan HEPA szűrő ami ha a vizet kap akkor tönkremegy.

      Porszívóval csak óvatosan, inkább fújassátok meg pumpával, kompresszorral.

      De a legjobb valami vékony hosszú drót vagy hurkapálcika stb amivel meglehet tunkolni.

      Törlés
  27. Köszi szépen,
    nekem is sikerült megoldanom a hibát

    VálaszTörlés
  28. Üdvözlöm. Nekem olyan problémám van, hogy a tej folyt a hűtőbe vmelyik nap. És a hátsó tartályba került a tej. Na ennek 2 nap múlva nem volt vmi kellemes illata, mire rajottem honnan jön ez az irgalmatlan illat. Nem lehet a hátsó vízgyűjtő tartályt leszerelni, hogy ki lehessen rendesen mosni és tisztítani? Mert ahogy hozzá fertem kitakarotittam de a szagot még mindig érzem. Azt nem tudom, hogy miért nem patolgott el abból a műanyag tartálybol a víz és a tej miért állt benne ami a szagot okozza. Vkinek vmi jó tipp?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azóta sikerült megoldani valahogy? Ugyanebben a helyzetben vagyok most, szintén kifolyt a tej, és annyira büdös, hogy nem lehet kibírni.

      Törlés
  29. Ó, egek, mennyi trutyit szedtem ki a lyukból. Pedig amúgy a hűtőt nyilván rendszeresen takarítom, de azt a lyukat 6 év alatt még sosem mertem babrálni. Képzelhetitek... Csoda, hogy eddig elvezette a vizet. Köszönöm a hasznos cikket, megoldódott a probléma! :)

    VálaszTörlés
  30. Lehetne egy kérdésem? Egy Zanussi A Class kombi hűtőnk van. Egy idő óta ( át lett helyezve a minap ) csobogó, folyadék áramló hangot ad. Ez mellett bekapcsolt állapotban sem hűt. Javítható-e ezen probléma esetében?

    VálaszTörlés
  31. Üdvözlöm!
    Az a problémám, hogy a Samsung, alul fagyasztós hűtőmnek a felső hűtő része csak világít, de nem hűt, semmilyen levegő mozgás nincs benne. A fagyasztó része tökéletesen működik. Mit tudok tenni? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali nekem is ugyan ez a gondom. Fent alig hűt 1celsiusra van állítva de meg mértem 7-8 C van.
      Korábban leszedgtem a fagyasztó belsejében található hátlapot és le is olvasztottam, itt is van lefolyó csak a mélyhűtő hátlapja mögött, de pár nap múlva megint lefagyott alul minden.
      Ma kaptam egy tippet, hogy van benne egy váltó szelep ami szembe állva a jobb oldalában lehet, ami be van állva. Oda kell csapni 5-6 nagyobbat, állítólag neki egyszer így javult meg. Gondolom ez nem fog bejönni de kipróbálom csak előtte megint leveszem a fagyó hátlapot belül és leolvasztom hátha

      Törlés
  32. Szép napot! Úgy látom itt nagyon okos tanácsokat kapnak a hűtőproblémával szenvedő emberkék, így én is megpróbálok megoldást találni az én problémámra. Egy Zanussi kombinált beépített hűtőszekrényem van. A felső részén vagy egy kicsi fagyasztó rész, aminek az aljáról nagyon-nagyon csöpög a víz. Amikor kinyitom első dolgom, hogy papírtörlővel letörlőm a fagyasztó alján található vízmennyiséget, ami sajnos nem kevés. Azt hittem, ha kiolvasztom a fagyasztót, akkor a probléma megoldódik, de sajnos ez nem történt meg. Szeretném megkérdezni, kinek van ötlete, hogy mi lehet a gond? Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is!

    VálaszTörlés
  33. Nekem is van kérdésem: nem tudom kihúzni az egész hűtőt, mert úgymond be van építve (hátul azért szellőzik). Sharp típusú gépem van, belülről folyik, lecsapódik a víz. A levezető lyuk hol van, mindig hátul?, mert azt nehéz lesz (nem elhúzva) megtalálni. Belülről nem tudok semmit tenni vele?

    VálaszTörlés
  34. Köszi a posztot nálunk is a pumpa segített😉

    VálaszTörlés
  35. Üdv mindenkinek....azt a vízelpárologtató műanyag ízét le lehet szedni valahogy? Büdös és koszos😊 köszönöm

    VálaszTörlés
  36. hogy az a.... koszi, ez volt a baj nalunk is :)

    VálaszTörlés
  37. Köszönöm, nekem is a dugulás volt a gond!!!

    VálaszTörlés
  38. LG no-frostnál nincs kis lyuk. Mi lenne a megoldás?

    VálaszTörlés
  39. Bejött 😃Köszi !

    VálaszTörlés
  40. A beko hűtőszekrényem hátoldalán belül olykor folyik a víz olykor jeges mi lehet ennek az oka ?kérlek valaki tud valamit mondani

    VálaszTörlés
  41. Sziasztok. Beko hűtőnk van ès egyik napról a másikra megállt a fèny sem világít benne. Kipróbáltam a lefolyót hátul azt megnyomtam ès folyt belőle a víz, de lyukat nem találtam amit ki kellene pucolni. Valakinek esetleg valami ötlete, hogy mi lehet a gond?🙏

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megállt és a fény se világít akkor áramellátási gond lehet. Konnektort, dugvillát, zsinórját ellenőrizd. A benti lyuknak ehhez nincs köze. De az ilyen hiba általában javítható, érdemes szerelőt hívni.

      Törlés