Ágymelegítő házilag - A "saját házában megfagyott" kékfényes esetek elkerülésére

Készüljünk a télre sorozatom folytatódik.
Sajnos télen egyre több ember fagy meg mert egyszerűen nem tudja megfizetni az energiaárakat, energiaválság van. Télen sok család választás elé kerül - eszik vagy fűt.  Eszik vagy számlát fizet. 

Sok trükköt bevetnek a magyar háztartások a tél túlélésére. És most nem a C kategóriás emberekről lesz szó mert már sajnos azok is fagyoskodnak akik dolgoznak.
Sokaknak hiába van háza, lakása, hiába van munkahelye, a fűtés ezeknek az embernek is horrorszó ilyenkor.
És még nem beszéltünk azokról akiknek nincs háza (esetleg majd csak lesz ha kifizeti a hitelt), nincs munkája stb. Pl a sok sok a mai világban nevelkedett, eltunyult pályakezdő fiatalok akik tódulnak ki a szinte semmit sem érő képzésekről az iskolából, a szülők is szűk albérletben, munkahely fájront, na szép kezdés egy fiatalnak is nem? Ha lenne munkája sem sok esélye lenne egy külön család alapítására, külön lakhatásra. Nem is csodálom hogyha sokak inkább felkötik magukat.

Lásd az alábbi beszélgetést:



Naszóval azok akinek van gázfűtésük azok bizonyos szinten előnyt élveznek. Mondjuk nem kell 12 óra munka után hamuzni, kormolni, begyújtani, fát vágni, de a legfőbb előny hogy a gázt utólag kell kifizetni!!!
Előbb elfűtesz pár köbmétert, utólag jön a csekk. Na ezt fával, szénnel stb nem tudod megtenni. Mert a fát nem borítják le az udvarodra, vagy nem engedik elhozni az erdőből amíg ki nincs egyenlítve a számla. 
A gázóraállást úgy jelentik be az emberek ahogy van pénzük és nem a fogyasztásuk után. (Hála az éves leolvasásnak.  Tehát novemberben jönnek leolvasni az órát, de pl decemberben elfogyasztok 400m3-rt, de bejelentek csak 50m3-ert mert többet úgysem tudnék kifizetni. Mindig annyit jelentek be amennyit betudok fizetni. Nyáron mikor igazából nem is használok gázt, akkor is amennyit tudok törlesztek. Ergó mondjuk a júliusi kánikulában is bejelentek 150m3 fogyasztást, mindaddig amíg el nem érem a tényleges óraállást.  Mert az éves leolvasási ciklusra el kell érni a tényleges óraállást különben egy összegben sokat fognak követelni.
A szolgáltató is kínál kiegyenlített számlázási módot, de az azért nem jó mert igaz, minden hónapban fix összeg, de én nem biztos hogy minden hónapban elő tudom keríteni azt a fix összeget. 

Akik árammal fűtenek, ezt ugyanezt meg tudják tenni, persze függően hogy mikor van az éves leolvasási ciklus. Mert ha februárban jönnek villanyórát leolvasni akkor nem tudom elcsúsztatni a januári hidegek miatt megnövekedett számlát.. :-(   Tehát akinek a leolvasási periódus szerencsés időben van, pl nyár végi hónapokra esik a leolvasás azok így könnyebben túl tudják élni a hideget. 

Nomeg télen kikapcsolási moratórium van. Tehát pl novemberig elég elkerülni a mostmár 60 naposra csökkentett kikapcsolási türelmi időt utánna márciusig nyugi van. 
Sok ismerősöm is így gondolkozik, csak valahogyan kihúzzák novemberig úgy hogy nem jönnek kikapcsolni az áramot, utánna télire megúszták a dolgot. 
És ők úgy is gondolkoznak hogy úgy is ki fogják kapcsolni mert úgysem lesz miből kifizetni... akkor meg már nem is spórolnak utánna. Mert akinek a 40 ezres számla esélytelent jelent, azoknak már ugyanmindegy hogy 40 vagy 400 ezres számla, csak az utóbbi azt jelenti hogy nem fagytunk meg télen. Ha tudom hogy reménytelen akkor én is így gondolkoznék.  De ez csak egy télre vonatkozó ideiglenes megoldás. De ha bedobták az udvaromra a betápkábelt, vagy leszerelték a gázórát igaz hogy nem fagytam meg az elmúlt télen nade a következőn mi lesz?

Na vegyestüzeléssel, kályhával nem tudunk tartozást felhalmozni, pláne hogy egy tüzép sem ad hitelre fát. 
Igaz hogy mindennel ami éghető elkerülhetjük a fagyhalált, nade egy idő után elfogynak az éghető dolgok körülöttünk. Kivágom a gyümölcsfákat, amiket úgyis minden évben elvisz a monília, eltűnik a diófa, de egy idő után mikor kopasz a porta bizony nincs tovább meleg.  Utánna mehetek az erdőbe fáért. Feltéve ha van a közelben és a fegyveres őröket is elkerültem.
De ha nincs erdő a közelben, és az útszéli fáknak is nyoma veszett már hát akkor bizony bennelehetünk a kékfényben.

Persze ha közművesített utcában lakunk akkor lophatjuk az áramot, gázt. De meggondolandó mert igaz hogy adósok börtöne nincs, de pl áramlopásért már börtön is jár. Igaz ott meleg van, meg kaja is van... de hát valahogy nem mindenki vágyik oda.

Ezért most adok egy tippet amivel olcsón megúszhatod a fagyhalált.  Szerezz be elektromos takarót!
Az ágymelegítő a maga kb 60W-os áramfelvételével nem csinál milliós adósságot mint a hősugárzók, igaz a szobában nem is lesz meleg, de ágyban, párnák közt sem fogsz megfagyni.
Egy ilyen takaró 10 ezer Ft körül van újonnan. Igaz ez az ár is nagyon sok egy olyannak aki amúgy is bajban van. 
Én csináltam magamnak egyet házilag. Karácsonyfafüzér szinte minden háztartásban megtalálható, na abból lehet is fűtéses ágyat varázsolni magunknak. 

Az ágymelegítők nagyon drágák, 10 ezret is elkérhetnek érte és a jobbfajtának is csak kétfokozata van.
Nagyon hasznos mikor egyedül alszik az ember.
Mert mikor nagyon fáztam a vastag paplanok alatt is akkor eszembe jutott hogy a gyári ágymelegítő kb 60W-os de jól kifűti az ágyat. Na akkor ugrott be hogy a karácsonyfafüzérem is kb 100W-os ha nem több, sok sok kis izzóval meg szépen ellehet osztani a teljesítmény így nem fog sütni sem.
Legalulra az ágyra szépen elosztogattam az izzókat hogy minnél vegyesebben és szétszórtabban legyenek, leterítettem egy pléddel őket, majd jöhettem én majd rám meg a paplan.
Pillanatokon belül felfűt hogyha olyan programot választok aminél az összes izzó folyamatosan világít. Sőt úgy csak előmelegítésre kell majd használni mert süti a combomat... De szerencsére van villogós, halványodós, sorváltogatós stb program amivel végülis lehet szabályozni a fűtési intenzitását.
Tehát a házi készítésű ágymelegítő nagyon jól működik fűtés terén.
De csak egy gondom van vele: sokkal rosszabbul alszok mikor bekapcsolva hagyom magam alatt.
Nem süt, kellemesen meleg mégis valamiért többször felébredek éjszaka.

Aztán rájöttem hogy kivilágított ágyban nem tudok aludni szóval valószínűleg a fény az oka.
Aztán meg is találtam a neten:
http://www.vital.hu/alvas-zaj
"A fényhatások megakadályozzák a mély alvás kialakulását."

Szóval a testközeli erős villogás és fényhatás ezekszerint nem túl jó az emberi szervezetre. Tapasztaltam is hogy fényben nem túl jó aludni. Bár lehet az elektromágneses kisugárzás, netalántán a fényerőváltás, pulzálás is közrejátszik a dologban.

Csak ugye a fényt az ember a szemével érzékeli. De akkor hogyan tűnik fel a szervezetnek hogyha a paplan alatt mondjuk a lábam van kivilágítva?

Szóval az ágyfűtésemet csak akkor fogom használni ha beteg vagyok és nagyon didergek az ágyban. Akkor ígyse-úgyse alszok de legalább nem fázok.

Meg igaz hogy rizsszem izzók amik nem törnek össze ha ráfekszem de a gagyi kínai vezetékeket könnyebben szétfekszem ha sokat használom szóval mostantól van egy a gyárinál is jobban melegítő ágyfűtésem, ha beteg leszek nem fogok fázni. :-)
De remélem hogy legközelebb csak karácsonykor lesz rá szükségem.

Itt vannak a képek a házi ágymelegítőről:








A legjobb erre a célra rizsszem izzós karácsonyfafüzér. A ledes nem jó mert kevés hőt terhel, a normál nagy izzós meg hajlamos elpattanni. 

Ne simán az ágyra tedd, az ágyat takard le valamivel, pl baribőrrel, aztán arra rakd rá az izzókat. Oszlasd el őket hogy mindenhová arányosan jussanak.  Azért kell az ágyat is takarni mert nekem sikerült egy kicsit megperzselni a baribőrt. Ergó kis sárga foltok jelentek meg az izzók helyén. Tehát csak óvatosan! :-)
Aztán az izzókra meg egy vastag plédet teríts. Aztán kapcsold be az izzókat, persze valami villogó, halvonyodó programot válassz, a folyamatos égést kerüld mert az sokat fogyaszt meg tűz és áramütés veszélyfaktor növelő. No nem mintha nem lenne veszélyes, sőt különösen élet és tűzveszélyes tehát nagyon óvatosan használd. 
Mondanom sem kell hogy az ágyon ne ugrálj!!,  és lehetőleg úgy feküdj bele hogy a testsúlyod szétosztódjon az ágy felületén. Tehát az ágyra ilyenkor ráállni stb dem ég ülni sem ajánlatos benne, csak feküdni hogy minnél kevesebb súly nehezedjen az izzókra és vezetékekre. Sőt ezt a módszert csak keményebb ágyakon alkalmazd, mert a süppedős ágy mozgását a vezetékek nem bírják követni. Ezért is fontos hogy úgy fektesd le az ágyadra a füzért hogy ráhagyás legyen az izzók között, tehát ne kifeszítve legyenek a zsinórok, szépen, hullámosan, ráhagyással. 
Ez sok odafigyelést igényel... de viszont a fagyhalál nagyon olcsón gyári melegítős takaró vásárlása nélkül is elkerülhető.
Majd télen ha rászorulok (márpedig úgy néz ki) akkor majd lesz még belőle post itt sok sok képpel. 

Persze csak óvatosan, Kisvárdán az elektromos párna is ekkora lyukat éget az ágyba:
 

12 megjegyzés:

  1. A hideg problémája engem is foglalkoztatott. Erre a hálózsákot találtam ki (vészhelyzet esetére), persze még nem próbáltam ki a gyakorlatban, de szerintem működne. És be is szereztem belőle pár darabot, illetve családi körben is van belőle. Sokfélét lehet kapni a legolcsóbbtól a legdrágábbig.

    VálaszTörlés
  2. A hálózsák sem rossz ötlet de nekem sajnos nincs.
    De a hálózsákkal az a baj hogy szerintem hogy tartós hideg esetén nem tudom hogy kitudod-e fűteni magadat külső energia nélkül..
    Bár cseszhetjük majd ha áram se lesz...
    Mindenesetre kössz a tippet, a hálózsákkal meg esetleg valami melegítővel tutira nem fagyunk majd meg!! :-)

    VálaszTörlés
  3. Rágugliztam a hálózsákra. Az Árgépen van ilyen kategória, hogy -30 fokig : http://www.argep.hu/kat3-724.html

    Illetve beírtam, hogy : "hálózsák teszt" , na erre kiköpött egy szimpatikus blogot : http://tulelniatermeszetben.blog.hu/2010/08/23/halozsak_1_resz

    szóval ahogy elnézem lehet még ebben az irányban is kutakodni ...

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen a tippeket! Szóval hálózsákot is befogok szerezni! Ha felkínálnak egyet használtan akkor majd veszek. :-)

    VálaszTörlés
  5. Legjobb a + pokróc alulra-felülre, + jó vastag dunyha! 10 fokig nem fázol alatta, csak az orrod :)
    Ez a sz*r egyrészt életveszélyes, másrészt tűzveszélyes, harmadrészt az emberi test nem szereti az elektromos térerőt. Betegen pláne! 230-tól érdemes éjszaka legalább egy méter távolságot tartani. Ha meg kisfeszről próbálod, akkor a mágneses térerősség lesz a nagy. Nem jó az elektromos ágymelegítő. Ha már fűtés, esetleg egy kis hősugárzó az ágy fölé, néhány 100 w elég lehet.

    VálaszTörlés
  6. Hogy rohadna meg a sok tolvaj odafennt, hogy nekunk ezen kell gondolkodni..

    VálaszTörlés
  7. A buzik is melegek.

    VálaszTörlés
  8. Hát ez nagyon veszélyes megoldás, lehet, inkább a fagyhalált választanám. Régen téglát melegített nagymamám a kályhán, az tette az ágyba, így éjszaka jó meleg volt az ágy.

    VálaszTörlés
  9. Hát ez nagyon veszélyes megoldás, lehet, inkább a fagyhalált választanám. Régen téglát melegített nagymamám a kályhán, az tette az ágyba, így éjszaka jó meleg volt az ágy.

    VálaszTörlés
  10. Én te ágymelegítődnél sokkal jobbat tudok. Vegyél egy 12 Voltos autó ülésfűtést. Vegyél hozzá egy autó szivar gyújtót megy egy 60-80 w teljesítményű olyan trafót mely a váltó áramot egyenárammá alakítja. A trafót kösd be 230 v -ba. Csinál neked 12 v egyenáramot. Erre kösd be a szivar gyújtót . A szivargyújtóba dugd be az ülés fűtést ez kb 40-50 w fogyaszt.AZT HISZEM HOGY EGYETÉRTÜNK ABBAN HOGY EZ JOBB MEGOLDÁS MINT A TE KARÁCSONYI FÜZÉRED. .

    VálaszTörlés
  11. Tökéletes emberek márpedig vannak,sőt egyre többet látok. Ilyenkor mindig irigykedem hogy vajon nekik milyen unalmas életük lehet..

    Tisztelettel: Italoimre

    VálaszTörlés
  12. Hé,
    Ez Mr. Morrison Hurley. Bemutatom a nagyközönségnek, hogy 2% kamatozású kölcsön szolgáltatást nyújtunk. A kölcsön összege 1 000 euróról 30 000 000 euróra változik. Kölcsönünk gyors és egyszerű, és a jóváhagyást követő 24 órán belül feldolgozható. Szóval szükség van egy kölcsönre, hogy kiegyenlítse az adósságát? Szüksége van kereskedelmi hitelre vagy személyi kölcsönre? Lépjen kapcsolatba velünk most, és készek vagyunk segíteni.

    Email cím:
    Morisonhurley@gmail.com

    Morrison Hurley

    VálaszTörlés