Konvektor felszerelése házilag

Nos akkor nézzük hogyan is lehet felszerelni egy gázkonvektort házilag. :-) A továbbiakban elmondom hogy egy PB palackos konvektort miként szerelhetünk fel házilag.
Elősszőris válasszuk ki a konvektor helyét. Gázpalackos konvektor esetén könnyebb a dolgunk mint a földgázos esetén. Lehetőleg ablak alá tegyük, úgy hogy a fal másik oldala a szabadba nyíljon. Szomszéd portájára lehetőleg ne mert ezmiatt a szomszédok engedélyét is ki kellene kérnünk. Mármint a szomszéd kertjébe nemhogy átlátszó ablak hanem parapet sem eregetheti a füstgázt csak úgy. A hozzájárulása szükséges. De inkább ne is kérjünk engedélyt, sokan azt se tudják mi az a kör az ablak alatt. :-) Ja és ha már itt tartunk nagyon fontos hogy tényleg szabadtérbe nyíljon a parapet. Beredőnyözött viszonylag zárt teraszra már nem mehet parapet, mert akkor a teraszon fulladunk meg tőle. Na ha megvan hogy hova akkor rajzoljuk be a konvektor helyét. Magasságra elhelyezéskor figyeljünk arra hogy a konvektor alatt kilehessen porszívózni és fölötte az ablak is kinyíljon. A vízmérték használata FONTOS mert a ferde konvektor nemcsak csúnya hanem ha ferde a konvektor akkor ferde lesz a láng is, ha meg ferde a láng akkor a hatásfok is elferdül nomeg extrém ferdeség mellett nem is tud működni vagy csak a láng előbb kiégeti a dobot mint kéne. Fejjel lefele meg se próbálkozzunk konvektort felszerelni, úgysem fog működni.
Na ha megvan a helye, be is rajzoltuk, akkor jön a dolog legnehezebb és legkoszosabb, leghosszabban tartó része a faláttörés. Ha nincs hozzá speciális célszerszámunk (gondolok én pl a koronafúró szárra) akkor a faláttörés maga a kínszenvedés. De minimum egy ütvefúró és egy jó hosszú, mondhatni extrém hosszú fúrószár kell ahhoz hogy házilag meg tudjuk oldani. Rajzoljuk be a kört a falitartozéknak (parapet) és lehetőleg ne úgy mint a képen hanem a kör külső oldalán kezdjünk fúrni ugyanis nagyobbnak kell lennie a lyuknak hogy beleférjen a cső. Továbbá nemcsak a cső hanem a majdani tömítést szolgáló anyagnak is belekell hogy férjen a cső mellé.
 A kört minnél sűrűbben körbe kell fúrni, ha a fúrószárunk nem éri át a falat akkor a másik oldalról is meg kell csinálnunk ugyanezt. De akkor is csak akkor leszünk sikeresek ha a másik oldalról fúrva már összeérnek a furatok.
Ha már rendesen körbefúrtuk a kört akkor egy nagykalapáccsal megpróbálkozhatunk kiütni a közepét. Aztán voalá:
Nagyon poros lesz minden, amit csak lehet takarjunk le, a sima falfúrás is óriási koszt eredményez:
A külső lyuk pedig így fog kinézni:
Kívülre kell bedugni a parapet azt a részét amin a "szűrő" vagyis a rács is van. A rács minnél sűrűbb annál jobb mert a madarak nyáron szeretnek beköltözni a konvektorba. A régi parapet rácsok lyukai túl vastagok voltak, különösen emeleti konvektorokat szerettek eldugítani a madarak belefészkeléssel. Ugye ez egy 4. emeleti parapet dugulás esetén igen kellemetlen. Vagy fel kell mászni hozzá, de ilyen magasságban már egyszerűbb a konvektort leszedni és belülről kiszedni a fészket. Ha belefészkeltek vagyis parapet dugulás jellemző tünete az hogy akkor begyullad majd rögtön másodperceken belül ki is alszik a konvektor a szezon első begyújtásakor. Kiégni, kigyulladni a fészek nem fog, és ha ez emeleti konvektor akkor szívás meg létrázás lesz a vége. A parapet külső részét úgy kell berakni hogy a belső kis cső essen felülre:
A külső és belső parapetnek össze kell érnie a falban. A megfelelő falvastagsághoz megfelelő konvektor falitartozékot lehet vásárolni. Asszem 3 félét árul pl a FÉG, mind3 különböző falvastagsági tartományokhoz való. Elsőnek a külsőt majd a belső részt kell bedugni. A csöveknek átfedésben kell lenniük egymással!
Nekem nem voltak átfedésben így a külső fal síkjától egy kicsit beljebbfaragtam. Ezeréves, nagyon vastag vályogfalaknál előfordulhat hogy a legnagyobb parapet sem éri át a falat. Az orrfűrész is nagyon nagy segítség ilyen esetben:

 Inkább a fenti kép, mint az hogy nem érnek össze a csövek.
Ha sikerült összeilleszteni őket akkor húzassuk is őket, fogassuk őket egybe a hozzájuk kapott két menetes karommal:
Ha minden szép és jó meg passzol akkor még jelöljük meg és fúrjuk ki a 3 csavarnak a helyét a belső háromszögnek a falba amely az elfordulás ellen biztosítja a konvektort. Mert az egy dolog hogy kibukni már nem fog, de elcsavarodni még elcsavarodhat, fordulhat, tehát érdemes azt a 3 bónusz rögzítőponton is megfogatni.
Tehát ha passzol így összerakva a konvektor parapet akkor szépen jelöljük meg a 3 csavarnak a helyét, nem azt a 3-at amivel a konvektor testét rakjuk fel, hanem azt a 3-at amivel magát a parapetet rögzítjük a falhoz. Tehát miután beraktuk a falba, passzoltattuk az elemeket akkor nézzük meg vízmértékkel is hogy vízszintesen áll-e.
Ha igen akkor jelöljük be a 3 felfogató helyét a falon, majd szedjük ki a a falból mindenestől a parapetet. Fúrjuk ki a csavarok helyét, rakjuk be a tipliket, majd keverjünk gipszet vagy csemperagasztót egy vödörben. Ugyanis a fém cső és a fal között nagyon fontos hogy ne legyen hézag, ezt pedig csak kitöltőanyaggal tudjuk biztosítani. PUR-habot meg hasonlókkal ne fújjuk ki mert a PUR hab olyan erős hogy összenyomhatja a csövet, továbbá nem eléggé hőálló ahhoz hogy évtizedeken át biztonságosan tömítsen és ne engedje vissza a szén-monoxidot. Tehát pl vályogfalnál is ajánlott hogy előnedvesítsük spricellővel vagy bármilyen fröcskölési módszerrel a lyukat hogy jobban tapadjon a tömítőanyag. Az alábbi képeken jól látszik hogy a vályogfal milyen üreges belül, és nagyon száraz tehát nagyon be kell locsolni hogy biztos jó legyen a tapadás. De ezt a munkát ajánlatos nyáron csinálni, ha télen csinálja az ember akkor állandóan be kell tömködni a lyukat hogy ne jöjjön be a hideg fuvallat.



Ha nagyon belocsoltuk akkor kenjük ki belsejét vastagon a már előre frissen kikevert (esetemben csemperagasztóval) majd toljuk be a csövet (parapetet) úgy hogy a csemperagasztó teljesen kitöltse a cső és a lyuk közötti rést. Ki kell töltenie teljesen mert nemcsak a hideg hanem a szén-monoxid is bejuthat azon keresztül a lakásba.
Ha a parapetet tökéletesen beszereltük a falba akkor már túlvagyunk a nehezén. Már csak bent magát a konvektort kell felcsavarozni a falon lévő falitartóra, köznyelvben parapetnek nevezett háromszögre. :-)
Elősszöris egy kisebb átmérőjű kipufogócsövet illesszük be a konvektor kis csövére, nem fogjuk eltéveszteni mert csak oda megy. Fontos viszont hogy a kis csövön lévő horonyba beletaláljunk a konvektoron lévő csavarszárral, majd húzzuk is rá a csavart hogy a cső biztosan ne tudjon távozni.
Naszóval az alsó képen látható kis lyukra kell ráhúzni....
.... az ezen a képen látható csövet:
Nem mindegy hogy melyik felével tesszük, a hornyos fele essen a konvektor fele.
Ha ezzel megvagyunk akkor helyezzük a tömítést a parapet hornyába, aztán a konvektort így mindenestől felemelve, a konvektorból kiálló csővel bele kell találnunk a parapetben található kis csővel. Itt is fontos az átfedés különben ha a két cső nem ér össze a konvektor saját magát és akár magunkat is megmérgezhet szén-monoxiddal.
A fenti képen látható fehér tömítésen az életed múlhat, ki ne felejtsd!!!

Ha sikerült beletalálnunk a lyukba akkor a konvektort kell már csak rögzíteni a 3 csavarral. Ügyeljünk arra közben hogy a tömítés ne csússzon el és hogy egyenletesen húzzuk meg mindhárom csavart, és ne tépjük meg nagyon.  Ha ezzel megvagyunk akkor már csak kössük rá a palackra vagy a gázhálózatra.
Fontos hogy földgázos konvektor gázpalackra csak átalakítással köthető. Tehát ki kell benne cserélni a fúvókát és át kell állítani a szelepet is. Simán a földgázos konvektorra PB gázt kötni nem lehet mert nem fog működni, ne is próbálkozz. Ez fordítva is igaz. PB gázról földgázra átállítani is csak fúvókacserével lehet. Ez házilag körülményes, meg alkatrész is kell hozzá, tehát a gáztípus beállítást tényleg inkább hagyd szerelőre. A gáztípus átállítás nem csak annyi hogy tekergetek pár csavart, pl a gáz-levegő beállító csavart és kész is. Sajnos nem így működik, alkatrészcsere is szükséges. :-(
 Én ugye eleve PB gázosnak vásárolt gázkonvektort szereltem fel, tehát átállítani nem kellett, csak egy nyomáscsökkentő (30 Mbar) és gáztömlő kellett hozzá. Azokat is felszereltem majd már gyújthattam is befele.Begyújtás előtt persze nyomás alá helyeztem majd a kereskedelemben is kapható 1500 Ft /flakon áron vagy olcsóbban is ( http://www.argep.hu/trend/GAZS/Gazszivargas.html )kapható szivárgás ellenőrző sprayt használtam. Ha ezzel befújom a csatlakozásokat akkor az azonnal bugyborékolással jelzi a legkissebb szivárgást is. Az öngyújtóval, égő gyufával a kis szivárgások nem vehetőek észre, a nagyon nagy szivárgásoknál meg akár fel is robbanhatunk. Tehát aki gázpalackot használ annak ajánlott megvenni egy adag szivárgás ellenőrző sprét, nagyon sokáig elég és jobb mint a mosogatószer, gyufa, szappanosvíz stb stb.


Na ha mindent jól felszereltünk, leellenőriztünk szivárgásra akkor már gyújthatunk is befele. Persze a CO riasztót is ajánlott használni, mert sose lehet tudni hogy nem-e a kályha, esetleg pont a frissen felszerelt konvektor, vagy egy közeli vulkánkitörés akar minket mérgesgázzal elpusztítani.
Na már készen is vagyunk, a gázpalackot soha ne tegyük elé. A gázpalack hő hatására kihasadhat, pláne akkor ha autógázzal van utántöltve. A konvektor oldalra nemigen sugároz, előre annál inkább tehát mellétéve a palackot biztonságban vagyunk.
 CO és gázszivárgás riasztó közvetlenül a konvektor mellett, az ilyen kombinált érzékelők ( a képen látható CO, földgáz és PB gáz érzékelésére alkalmas) elhelyezése igencsak meggondolandó. Mert a szén-monoxid sűrűsége közel áll a levegőéhez, csak egy kicsit könnyebb tehát szinte keveredik vele, bárhol előfordulhat ha már beszivárgott a szobába. A szén-monoxid tehát nem sokkal de könnyebb mint a levegő és inkább felfelé száll, a plafon körül gyülemlik, de keveredik is a levegővel tehát mint írtam bárhol előfordulhat. A szén-dioxiddal nem összekeverendő, mert égés és pl pincében erjesztés közben is keletkezik de az nehezebb a levegőnél, lefele száll, a padlószintnél kezd el rétegződni. A propán-bután gáz szintén nehezebb a levegőnél, az is a padlón kezd el gyülekezni, a földgáz meg könnyebb, az a plafon környékén kezd el összegyűlni, rétegződni. Ezért az olyan érzékelők elhelyezése ami sok gázt érzékel egyszerre hát ilyen aranyközépúton érdemes elhelyezni. :-) De érdemes inkább külön-külön érzékelőket venni és mindegyiket a megfelelő helyre felszerelni a legbiztosabb védelem érdekében.
Mert az alsó robbanási koncentráció (tehát amely gázmennyiség esetén robbanásveszély fennáll): földgáz esetén 5%, PB gáz esetén 1,5% vagyis igen kis gázkoncentráció esetén is már robbanhatunk ezért érdemes időben észrevenni a gázszivárgást.
 Csemperagasztóval jól kitömített parapet:

30 megjegyzés:

  1. Ezt most nem értem. .. a képen nagyon nem lett vízszintes a konvektor. ..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A konvektor az vízszintes, de viszont minden más meg nem. A szobában a konvektor az egyedüli ami teljesen vízszintes. :-)

      Törlés
  2. a kipufogas miert okoz szenmonoxidot ? Pl..vegyuk alapul a gaz tuzhelyet az a legterbe engedi a eleget gazt ami persze csak viz persze zart helyen egy ido utan almosagot majd fuladast okozhat. Ha konvektor befele pufogna legfeljebb be parasodna a fejed es meg nagyobb hulyesegeket irkalna a netten . Teri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cirkók, kazánok, bojlerek stb is ugyanúgy gázzal mennek mint a gáztűzhely és ugyanaz is az égéstermék. Mégis halnak meg CO mérgezésben....
      A konvektornál dettó, de mindenre igaz, a tökéletlen égésnél jön a CO és kész!
      Mert általában ha visszafele jön akkor nagy a baj és akkor már nem a normál szén-dioxid meg vízgőz hanem a szén-monoxid jön vissza.
      Tehát konvektornál is meglehet halni... :-(

      Törlés
    2. Azért konvektornál nem egyszerű, hiszen zárt égésterű, kintről szívja a levegőt és kifelé is eregeti a szoba levegőjéhez nem nyúl. Nem szívja el és nem enged oda égésterméket. Csak akkor lehet baj ha kilyukad az égőtér

      Törlés
  3. Szia!

    Érdeklődnék, hogy mennyi ideig bírja 1 palac gázzal?
    Tapasztalatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1 palack gáz az egy hét. 20nm-es vastag falú vályogfalas szobában az 1 hetet nem bírta ki a 11,5 kg-os palack. Pedig a legkisebbre volt állítva (15 fok). Az egy hónapot talán csak őrlángon bírná végig a a palack. Tehát nagyon sok palack kell hozzá.
      A 20 nm-es szobát mínusz 10 fok külső hőmérsékletnél egy vadi új fég konvektor 15 fokon tartotta 1 héten keresztül 1 palackkal.
      A lényeg az hogyha meleget pl 20 fokot akarsz akkor biztos hogy nem lesz elég 1 palack az egy hétre.

      Törlés
    2. Nem tűnik gazdaságos megoldásnak, nagykanállal eszi a palackot. Havi legalább 4 palack gáz, az elég drága mulatság.

      Törlés
  4. Nem kell csodálkozni. A palackos gáznak nagyon rossz a minősége. Talán rosszabb mint a vezetékesnek, pedig már az is csúfos.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a csodaszereles bemutatasat...mert erdekel a dolog.
    Ezek szerint,kis hazikónk,(40m2,38cm.vegyes falazat) fütese megoldható egy nagyobb gazpalackkal,es ket falattöreses parapettel? De,biztos ami biztos,,szakemberrel......
    Persze egy hagyomanyos kemeny,es kalyha ,mindig jol jön.......(Abban nem voltam biztos,hogy parapettre rakapcsolhato e a gazpalack.)
    Ja,,es nem utolso sorban köszönöm a cikkironak,... nagyszerü humorerzekkel aldotta meg az Isten,,jokat kuncogtam....:):)Geszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen megoldható gázpalackkal meg parapettel de viszont drága mulatság lesz.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  6. Szia érdekelne hogy neked mekkora fúvka van a konvektorban mert nekem a gyári földgázassal kormol de viszon jôl füt! Mekkora kellene bele h ne kormoljon de jól fütsön? Üdv Tamás

    VálaszTörlés
  7. Szia! Nagyra értékelem a blogodat! Ugyan nem én fogok szerelni, de legalább tudom, hogy mire számíthatok. Üdv: Ádám

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Hol lehet pb-s fúvókát kapni a Lampart konvektorba?
    Üdv.Zsolt

    VálaszTörlés
  9. Köszi a leírást, tegnap végeztem a beépítéssel, már fűtünk az új konvektorral. Mindent a leírtak szerint csináltam.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Sikerült megállapítanom a FÉG 8.50-es konvektorom hibáját. A készülék kikapcsolásakor utólag, durranó hangot adott.
    A főégő kerámia betétje sérült. Szétbontást követően, látszott, hogy a sérülés valós. Mivel nyugdíjas vagyok és munkadíj kifizetésére nem telik így a javítást szeretném magam elvégezni. Azt szeretném megkérdezni, a kerámia betétek cseréjekor milyen tömítést, (ragasztót)kell használni. Segítségüket előre is köszönöm, várom válaszukat.
    Tisztelettel Littasi István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem hiszem hogy köze van ennek a durrogáshoz, szerintem más lesz a hiba oka, ne költsön feleslegesen alkatrészre mert a végén drágábban jön ki. A törött kerámia betét lehet csak egy tünet de nem ok. Olcsóbb szerelő és még most amíg nincs szezon...

      Törlés
    2. Szia a tünetek szerint az örláng terelö a bünös

      Törlés
    3. Szia a tünetek szerint az örláng terelö a bünös

      Törlés
  11. Sziasztok Fég látványkonvektorom van a nappaliban. általában négyesen üzemeltetjük, de ezen a beállitáson a látványkerámia még nem izzik fel. Ötösön kezd látszani a kerámia. Normális üzemmód ez?

    VálaszTörlés
  12. Üdv!
    Szigetelni akarjuk a falat (10cm-es EPS)mi a teendő a parapettel?

    VálaszTörlés
  13. Üdv.vettem egy pb s sziesztat. A nyomascsökkentö es a tömlő nincs összeszerelve. Nem tudom hogy kell rahuzni a tomlot mert nagyon szűk a tömlö.gyári uj egyepkent.koszi elore is a valaszt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Kicsit fel kell melegíteni a tömlőt: hőlégfúvó,hajszárító, tűzhely stb felett. úgy fel fog menni de erőltetni kell.

      Törlés
  14. Gratulálok! Egyébiránt, mint ebben az esetben is látható, van annak értelme, hogy a gázkészölékek beüzemelését (is) kizárólag engedéllyel rendelkező szakemberek végezhetik. Van néhány szarvashiba a kivitelezésben: Az égéstermék elvezető és a friss levegő beszívó cső külsó kivezetése jócskán a fal síkja alatt van egy mélyedésben. E miatt a beérkező levegő az égéstermékkel keveredve érkezik a készülékbe. Vagyis esélyes, hogy az égés tökéletlenül megy végbe. Mivel zárt égésterű készülékről van szó, ez nem veszélyes, csupán pénzkidobás. A gázpalack szabály szerint nem lehet lakószobában, ezért azt egy másik, nem ilyen használati célú helyiségben kellene elhelyezni, ahonnan fémcsővön vezetve kellene táplálni a készüléket. A fémcső is biztonsági szabály. A függöny, ami vélhetően könnyen gyulladó és éghető anyagból van, igen közel van a konvektor égésterének tetejéhez (itt a legmagasabb a hőmérséklet). Ez így tűzveszélyes is. Szóval gratulálok: nemcsak ordító butaságokat csinálsz, gondolom nem csak magadat veszélyeztetve, de ezeket a butaságokat még oktatod is. De úgy látom, vannak vevők a tudományodra. Nekik is gratulálok!

    VálaszTörlés
  15. Szeretnék én is tanácsot kérni.Pàrom vett egy FÉG F8 parapetes gázkonvektort.Megvettük külön a kivezető csövet, de most tudtuk meg hogy a konvektor hatuljarol hiányzik 13.képen látható kerek fekete lemez.Szeretnèm megkérdezni hogy lehet e valahol olyat kapni konvektor nélkül és mi a neve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello. Valamit át kell alakítani a foldgázas konvektoron hogy rá lehessen rakni PB palackra

      Törlés
    2. Bizonyám, fúvókát kell cserélni. Hívj szerelőt. Ha csak simán rákötöd a palackot nyomáscsökkentővel működni fog de kb 1 szezon alatt tönkre is megy, szétéghet a dob meg kormolni fog.
      Ez nem lehet hanem biztos mert ismerős is így járt. Rá a palack a zsír új konvektorra, tönkre is ment.

      Törlés
  16. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés