Ajtónyitás érzékelő mikróból

Hogy a vidéki mekkmesterek milyen megrendeléseket kapnak nap mint nap azt ezen blog jól szemléltetni. :-)
Szeretnéd tudni hogy a lakásodban mikor melyik ajtó van nyitva? Ezt egy modern és jó drága riasztóközpont is tudja. Nade nekünk nincs ilyesmire pénzünk. De viszont az ajtót meg kinyitogatja a macska, nyitvahagyja a gyerek stb és így meg kiszökik a meleg.
A legutóbbi a gyerek égve felejti a villanyt post után itt egy újjabb hülyebiztos megoldás az ajtó nyitvafelejtése ellen is. Mert nem elég ha le van kapcsolva a villany, télen azért jó ha be is van csukva az ajtó is.
Kellékek amik kellenek hozzá:
- rossz mikrohullámú sütő amiből manapság minden háztartásban keletkezik egy
- kéteres bármiféle vezeték (telefonzsinór, tv antenna kábel stb)
- bármilyen kisfeszültséget adó tápegység (pl mobiltöltő, laptoptöltő, kiszuperált diavetítő táp stb)
- bármilyen kisfeszültségről működő fényforrás (karácsonyfa izzó, led, kiszuperált zseblámpa stb)

A fentiekből elkészíthető házilag egy mikrokapcsolós ajtónyitás érzékelő amely fénnyel jelez ha nyitvavan az ajtó.. :-)
A mikróból ki kell szerelni az ajtóérintkező mikrokapcsolót, persze olyat amit ha megnyomunk akkor bontja az áramkört. De a mikróba legalább két mikrokapcsoló van az ajtóhoz, ha egyik sem ilyen akkor is a többségét házilag át lehet állítani ha szétszeded a kapcsolót és a fegyverzetet átrakod.
Aztán kell egy áramforrás, esetünkben egy Nokia mobiltöltő ami használaton kívüli mert ellopták a telefonját...
Előnye hogy nem ráz meg akármilyen kókány szerelést is produkálunk, nomeg a gyári töltők többsége tüzet sem okoz ha egyéb gond van.
Persze akadt már dugvahagyott mobiltöltőtől lakástűz nem is egy de ha egy kicsit is odafigyelünk és annál is nagyobb szerencsénk van akkor ezt megelőzhetjük.

A végén meg kell egy fényforrás de igény esetén csengő vagy akármi más zajos cucc is lehet ami áramot kap amint kinyitották az ajtót és ezzel jelzi nekünk.

A mikrokapcsoló ajtóra szerelését meg mindenkinek a fantáziájára bízom.

Akkor lássuk hogyan vegyük észre a nyitvafelejtett ajtót:

A régi Nokia trafós töltő ezeréves de megbízható tápot produkál ilyen célra. Persze azért arra általánosságban ügyeljünk majd hogy a konnektorok, pláne a használt konnektorok körül ne nagyon legyen gyúlékony. A lenti képen még jól megférne a nokia táp az éghető művirággal, a gond ott van hogy alulra a mosógép van bedugva. És amíg mobiltelefon töltő által okozott lakástűz csak néhány házat érint a világban évente, addig mosógéptűz meg naponta akad. De hát ez a mithogyanbiztosanne blog! :-) D

Miután megvan a tápunk akkor esetemben telefonzsinóron elvezettem az áramot a megfigyelni kívánt ajtóhoz ahol egy "segédléc" segítségével felszögeltem a mikrokapcsolót:






Miután megbizonyosodtam hogy rendesen kattan vagy nyit/zár ajtó nyitáskor/csukáskor így továbbvezettem az így már kapcsolóval ellátott áramkört a "megfigyelő helyiségbe".
Ott ez egy bedöglött mechanikájú dinamós lámpa ledes foncsorja szolgáltatja a jelzést hogy nyitvavan az ajtó:

2 megjegyzés: