Számítógép tápegység durranás

A noneme számítógép tápok, pláne a kifejezetten gagyik (pl Vargáné és Társa) tápok hajlamosak a durranás kíséretében történő tönkremenetelre. A PC tápon nem érdemes spórolni mert a rossz táp a legkülönfélébb hibákat tudja okozni. Pl ha már gyengélkedik, döglődik a táp akkor a gépünk egyre instabilabb lesz. A sok rejtélyes lefagyás, kékhalál, belassulás mind mind okozhatja a hibás tápegység.
De a leges legrosszabb mikor a táp végleg elhalálozik... ráadásul úgy hogy túlfeszültséget ad tovább a többi alkatrésznek is. Ez a többi alkatrész halálával is járhat.
Én már jártam úgy mikor tönkrement a tápegységem... az alaplap, merevlemez, cd-meghajtók mind mind tönkrementek miatta. :-( Tehát a tápon nem érdemes spórolni, megéri a márkásabbat, drágábbat megvenni, hogy hosszútávon is stabil legyen a gépünk és adatvesztésünk se legyen!
A márkás tápok is hajlamosan tönkremenni idő előtt hogyha a ventillátoruk valamiért beakad vagy elromlik, megszorul a portól stb.
Ilyenkor ha nincs hűtés akkor a fokozott hőterhelés miatt kiszáradnak a kondenzátorok (amúgyis száradnak csak így éveket vesztünk) és akkor a végén elhalálozik a táp. Bár amint alább szerepel táp az is majdnem így halt meg.
A ventillátor elhalkult, a tulaj meg verte a nyálát hogy jajjdejóneki milyen halk tápegységet tudhat magáénak! :-) Aztán mikor fagyott a gép, újraindult, nomeg a BIOS feszültségellenőrző részében volt olyan érték amit pirosan, felkiálltójellel jelölt a gép hogy az bizony szar akkor gondolhatod mennyire szar volt az a tápegység... :-) D
De aztán véletlen beleejtett egy csavart bekapcsolt állapotban aztán a gép elszállt... táppal együtt.
Nézzéttek meg hogy hogyan néz ki egy olyan táp ami a hűtés hiánya miatt a halálán van:
NYÁK- lemez barnára van égve alul:
 Kondik púposak (ez nagyon vészjósló jel, ha púpos kondit látsz a gépedben akkor nemsokáig fog működni), alaplap szintén barnára égve:
 Biztosíték a működő tápegységbe ejtett csavar miatt kormosraégve:

Aztán gondolván ez a mithogyanbiztosanne ezért megpatkolom a biztosítékot mert szabad szemmel a púpos kondikon és a kiégett biztosítékon kívül nem láttam semmi elváltozást.  Tehát a biztosíték megpatkolva:
Aztán az alaplapi csatlakozón pedig a lila és egy fekete láb összezárva egy kézalatt lévő dróttal hogy az ATX tápegység alaplap nélkül is bekapcsoljon:
AZtán végül óvatosan biztonságos távolból bedugtam hogy kiderüljön, érdemes-e biztosítékot cserélni egy számítógép tápegységben hogyha az kiégett,:

Szemfüles nézőink majd azt fogják észrevenni hogy egy óriási nagy robbanás és szikraerdő kíséretében a szobában kimegy a világítás és a rádió is elhallgat mert a ház fő kismegszakítóját is leverte!
Tanulság: ha egy AT vagy ATX tápegységben kimegy a biztosíték akkor meg se próbáld kicserélni, annak a tápnak már végleg annyi.

18 megjegyzés:

  1. Nagy kár hogy a pc tápok a zöld és a fekete zárására indulnak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kipróbáltam, úgy is megy. De nekem a lilára is indul bár úgy sípol egy kicsit. :-) D Próbáld ki!
      Tápfüggő is amúgy.

      Törlés
  2. Nem, a hivatalos bekötés szerint a zöld-fekete! Így mindegyik indul, és még soha semmi baj nem volt.

    VálaszTörlés
  3. A Vargáné tápokat felejtsétek el, de a Codegent is. A rossz táp meg tényleg így halálozik el, de a nem Vargáné meg Tecsó gazdaságos táp legalább jó esetben nem visz magával mást is a sírba. Az egyik régi gépembe egy Acorp volt, az egyik pillanatról a másikra csinálta ezt még 2001-ben. Egy nagy BUMM!! az éjszaka közepén miközben neteztem és már épp készültem lefeküdni, aztán sötétségbe borult minden fekete füst, amperszag, konnektorból kitép, töksötétben öngyújtóval világítva lemegyek a földszintre a biztosítéktáblán visszakapcsolom a levert biztosítékokat (nem csak annak a szobának a kismegszakítóját csapta le ,hanem azt a fázist is. Fény van, akkor ugye láttam a gyakorlatban is azt a tételt, hogy a számítógép füsttel működik ,ha kijön belőle, akkor már nem működik. :) Látszatra semmi baja nem volt másnak ,de azért aggódtam, hogy itt roston sült gép esete forog fent, mindenesetre, elvittem hétfő reggel a boltba, ahol vettem egy éve, örömhír volt ,hogy csak a táp ment tönkre minden más jó.

    Amúgy pár évvel azelőtt meg egy szintén Acorp modem volt a nap hőse, mert villám csapott a tévé antennába, és átment a mellette futó telefonvezetékre is. Akkor ugye, amit egyből lehetett látni, hogy roston sült két vezetékes telefon (az egyik ráadásul faxos volt), a modem (az füstölt is), de félő volt ,hogy a gépbe is átment a modemről, de szerencsére nem, az Acorp jó márka ilyen szempontból önfeláldozással megvédte a gépet.

    Sőt a tévé is túlélte mind a kettő, az egyik egy régi Bécsből származó Színes Samsung, az nem volt bekapcsolva, a másik tévé ment éppen ,de elé volt kötve egy videó, az szintén ropogósra, de megvédte a tévét.

    VálaszTörlés
  4. Azt azért hozzáteszem én is. Ha van a hosszabbítón kapcsoló (áramtalanító), akkor érdemes használni. Főleg ilyen esetekben :-)

    VálaszTörlés
  5. Ha leverte a biztosítékot akkor már hiába kapcsolgatod a hosszabbítót. .)

    VálaszTörlés
  6. A codegen tényleg rossz, de az LC Power sem az igazi. Most FSP-t használok, de nemsokára cserélem Chieftec-re. Amúgy az nem igaz, hogy ha kimegy a biztosíték, akkor kuka a táp. Annak rengeteg oka lehet, hogy kimegy. A megfelelő eljárás ebben az esetben az, hogy mindent lekötsz a tápról és összezárod a bekapcsoláshoz a zöld és a fekete vezetéket. Kicseréled a biztosítékot a benne lévővel egyező értékre (nem megpatkolod) és bedugod a tápot. Ha kimegy, akkor táp hiba, ha nem akkor egyesével visszadugsz mindent. Persze nem áram alatt. Aminél eldurran a bizti, azt kell cserélni. Ha nem durran el, akkor csak feszültségingadozás volt a hálózatban és azért ment ki. Megjegyzem, ha sokat megy 200V alá a hálózat, az áramerősség annak függvényében fog növekedni és az olcsóbb tápok biztosítékja egy idő után elszól. Ez nem a tápegység hibája, mert a tápokat 230V üzemi feszültségre csinálják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne szidjátok a codegen tápot,nekem 6 éve megy és még nem volt semmi baja, pedig már ilyen két másodperces ki-be áramszünetet is átélt ami a legtöbb tápot gajra vágja.

      Törlés
    2. Mi az a szar táp ami egy áram szünettől tönkre megy?Szerintem még vargáné és társa is tulélné azt de amugy még kárt se okoz semmilyen táp-ban de mindegy

      Törlés
  7. A Lila az 5V os készenléti kimenet.. zöld fekete az a hivatalos indítás .

    VálaszTörlés
  8. :D jó hogy el nem indult a lila vezetékkel a táp. Gondold el akkor mi lett volna ha rendesen zölddel indítod. Jöhettek volna a tűzoltók.:D Amúgy meg aki nem ért hozzá ne piszkálja, de biztos hogy lehet javítani.

    VálaszTörlés
  9. Üdvözlöm.Érdeklődnék,hogy ha tápot cserélnék a gépembe,kell-e valamin változtatnom a bios-ban?

    VálaszTörlés
  10. Nem a púpos kondi a gáz, hanem az amelyik pofán köpköd. :) Basztam már ki emiatt alaplapot az erkélyre. :) Mondjuk aztán, miután elcsendesedett bevittem és egy óra mókolás után lett egy jó alaplapom. A Vargáné féle tápok régen jók voltak. Csikó koromban kórházi informatikusként nagyüzemben gyilkoltuk a selejtezésre ítélt gépeket. Az ő tápjaik általában elég komoly tortúrát kiálltak.

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A három színnél a NINCS szó kimaradt. Az alaplap nélküli indítás nem tudom hogyan lehetséges ezek nélkül.

      Törlés
  12. Egy régi gépben találtam egy ilyen IBP-42 230w típusú tápot. Az eredeti előlapi kapcsolót áthelyeztem a táp házára a monitor kimenet helyére, ment is a + 12 V (citrom sárga +fekete), a csavarbehajtót is prímán meghajtotta. A kapcsoló akadozott, lecseréltem újra ügyelve a bekötésekre. Azóta se kép se hang (nem ad ki feszültséget, nem is indul be. Ezen a típuson nincs zöld, lila, szürke kábel, az alaplap nélküli indítás hogyan lehetséges. Valamit nem jól csináltam, vagy meghalt ?

    VálaszTörlés
  13. Én anno egy noname tápban próbáltam KICSERÉLNI(nem megpatkolni) a biztosítékot... Kinyíródott az egész táp tartalma, az elosztó, amibe bele volt dugva, és még a kismegszakítót is koromfeketére égette!

    VálaszTörlés
  14. Hallhatóan a tápegységben forgó ventillátor hiba esestén érdemes javítani (zörög, ami rácsapásra elmúlik), vagy inkább kuka?

    VálaszTörlés