Hogyan spóruljunk az árammal?

Kevesen tudják, de mégkevesebben fogják fel hogyha megnyomják a villanykapcsolót akkor bizony vásárlásba kezdenek. Méghozzá elektromos áramot kezdenek el vásárolni. De sajnos ez csak akkor koppan mikor kijön a számla.
Sajnos a gyerekeknek még nehezebb ezt a fejébe verni. A gyerekek állandóan felkapcsolva hagyják a világítást mindenhol, még a saját házukban is. A közintézményekről nem is beszélve...
A gyerekek pláne nem fogják fel hogy mennyi szén-dioxid kerül a levegőbe, hány fát égetnek el az erőműben csak a bekapcsolva felejtett dolgok miatt...  nomeg hogy mennyi chipsszel kevesebbet kapnak hóvégén a villanyszámla miatt...
Kellett valami megoldás hogyha már a részletes elmagyarázás, gyerekverés sem segít. A lépcsőházi időrelé ami x másodperc múlva automatik lekapcsolja a villanyt az nagyon jó megoldás társasházakhoz. De sajnos magánházba, ráadásul minden szobába nagyon horror összeg ezeket beszerelni.
A legegyszerűbb módszerrel próbálkoztunk megfékezni a villanyórát. Villanykapcsolókat leragasztottuk kikapcsolt állapotban, vagy kitekergettük az izzókat.
De a gyerekek túljártak az eszünkön. Ellopták a gyufát, díszgyertyákat és később már csak azt vettem észre hogy megégett berendezési tárgyak, kormos függönyök, gyertyaviasz és egyéb árulkodó nyomok lepték el a "kikapcsolt" helyiségeket. Nem, az elemlámpa az nem keltette fel a figyelmüket.
Mondjuk a tűzvizsgálók szakkönyvébe is bekerülhetne az alábbi felvétel a felügyelet nélkül hagyott égő gyertyáról:

Ezért rájöttünk hogy az izzókitekerés nem vezet semmire mert inkább felgyújtják a házat minthogy elkerüljék a sötét szobákat vagy minthogy megkeressék az őáltaluk elhagyott elemlámpát.
Izzók visszatekerve, kapcsolók működőképessé téve aztán jött a nagy ötlet:
- rádiót kell kötni a világítási körre, ha valaki felkapcsolja a lámpát akkor szól a rádió. Legkésőbb este mindenképp le kell kapcsolni hogy tudjanak aludni a hangos rádiótól. Direkt magasra kell rakni a rádiót hogy a gyerekek ne tudják kiiktatni.
Lásd képeket:

De az olyan lámpákkal ami sorba van kötve a kiégés ellen a folyosón ott nehezebb bekötni a rádiót, legalábbis bekötni belehet de vagy a rádió halk vagy az izzók halványulnak be:
Itt egy videó a zseniális megoldásról, ha felkapcsolom a világítást akkor szól, ha lekapcsolom akkor nem szól a rádió :-) :

Aztán itt a sorbakötött rádióról a videó, egy kicsit torz meg halk de mindez a sorbakötés miatt van:



Szóval használaton kívüli rádió meg villanyt lekapcsolni elfelejtő gyerek meg sok háztartásban van, spórolásra fel!

5 megjegyzés:

  1. A legnagyobb feltalálóknak nem jutna eszébe ilyen nagyszerű dolog!Kipróbáljuk! Az előadás egyszerűen nagyszerű, kabaréban nem mulattam ennyit!Kösz a jó tippet és a határtalan jókedvet az írónak!

    VálaszTörlés
  2. LED-es izzókat betenni nem egyszerűbb? Ha fel is marad kapcoslva nem generál nagy villanyszámlát.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Nem mennek a videók. azt írja átrakta a tulaj privátra. :/ gondolom csak akinek megvan az engedély tudja megnézni. lehet kérni hogy engedélyezd, vagy tedd nyilvánossá? :)

    VálaszTörlés