Gáztűzhely defekt

Mindig is foglalkoztatott engem a téma hogy vezetékes földgázról hogyan lehet PB vagyis palackos gázra átkötni a gáztűzhelyt. Illetve fordítva. Földgázról PB gázra átállítás is legalább ugyanennyire foglalkoztat.
Gáztűzhelyet hogyan lehet átállítani, kempinghűtőt stb szintén hogyan lehet oda-vissza földgáz - Pb gáz, PB-gáz földgázra kötni!
Aki tudja írja meg kommentben!

Mindenesetre itt egy földgázra csatlakoztatott gáztűzhelyről videó, csak egy kicsit kormol az a baja :-) :

57 megjegyzés:

  1. Azért ég igy mert nincs neki elég levegő , vagyis nagyobb fúvóka kellene bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyobb fúvóka az több gázt eredményez és nem levegőt

      Törlés
  2. Jaja, a fúvókákat cserélik ki, ennyi az egész.
    Különben rohadt jó a blogod! Üdv Borsodból! :)

    VálaszTörlés
  3. Azért ég igy mert nincs neki elég levegő , vagyis KISEBB fúvóka kellene bele

    VálaszTörlés
  4. Karancs gáztűzhely esetén nem fúvókát kell cserélni, mivel az beépítve van a gázszelepekbe, hanem a szelepek és az égő között levő diffúzorcsövön kell több levegőt adni illetve a gombok mögött levő takarékláng állító csavart kell koppra becsavarni. Remélem lesz akinek hasznára lesz az info :)
    -Balázs István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia István!
      Karancs tűzhelynél a felső égőfejeket sikerült beállítanom,de a sütőét hiába tekergettem semmi nem történt.Hogyan tudom azt is beállítani?
      Jani

      Törlés
    2. Hátha valakinek még hasznos lesz:
      Le kell venni a tekerőgombok mögül a takarólapot.
      Az égők gázcsapjain két állítócsavar van. A baloldali, kissé ferdén állóval állíthatjuk be a takaréklángot, a jobboldali, egyenesen álló csavarral a maximális lángot. Úgy állítsuk be, hogy kék láng legyen, ne legyen világító a láng.
      A sütőnek a csapján csak a baloldali, takarékláng beállító csavarja van. A főláng beállításához le kell szerelni a sütőajtó alatti lemezt. (két lemezcsavar tartja) Az alatt találjuk a láng állítócsavarját.
      Üdv Pisti

      Törlés
    3. Nekem nagyon hasznos volt üdv😅

      Törlés
    4. Sokat segített az infó ! Köszönöm szépen ! Az volt a problémám hogy a sütőm nagy lángon éget és nem lehetett takarék lángra tenni . A lángot sikerült kisebbre vennem az alsó burkolat levételével de továbbra sem lehet takaréklángra tenni . Az lenne a kérdésem ezt hogy tudnám megoldani ? Előre is köszönöm szépen a válaszát !

      Törlés
  5. sziasztok. én egy földgázos tüzhelyt szeretnék kivinni a telekre. ott viszont csak PB van. elég ha ráteszem a nyomáscsökkentőt vagy van még valami más is hogy jó legyen?
    tuna valaki segíteni???
    köszönöm. Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem elég a nyomáscsökkentő, fúvókát is kell cserélni, lásd az alábbi cikkben a pontos menetét:
      http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2014/03/gaztuzhely-atalakitasa-pb-gazra.html

      Törlés
  6. De mi az a takarékláng?

    VálaszTörlés
  7. Elképzelhető,hogy a tűzhely gombjai sípolnak? Csak akkor hallani ha oda teszed a füled. De akkor hallható!

    VálaszTörlés
  8. Suszter maradj a kaptafánál. Én gáz szerelő vagyok tudom a megoldást de eszem ágába nincs hogy elmondjam.A GÁZ NEM LELKES AMATŐRÖKNEK VALÓ. Persze azért próbálkozhatsz de előtte köss magadra meg a házadra biztosítást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fúvóka cseréjéhez miért kell professzor ??

      Törlés
    2. Hogy szakértő végezze a maradványaid boncolását!

      Törlés
  9. Egy gála gáztüzhejet vettem használtan ,hasonló mint a karancs,eddig vezetékesen volt most pb re szeretném átalakítani.Ebben a fuvókák a szelep mögött vannak viszont sehol nem találok hozzá pb-hez való fuvókát.Feltétlenül muszáj kisebb átmérőjű fuvóka hozzá hogy működjön pb -vel?

    VálaszTörlés
  10. Most olvastam hogy gála és karancs esetében nem kell fuvókát cserélni viszont a levegő mennyiség helyes beállításával pb-re átkköthető. Le tudná írni valaki hogy ezt hogy kell megcsinálni? A fuvóka után van egy üres rész ahol a levegő be tud áramlani .egy menettel rendelkező csatlakozó csok van ott .Teljesen betekerve kisebb a levegő nyílása (így volt vezetékes gázhoz beállítva) ezek szerint ki kellene tekernem .pb-hez több levegőre van szükség?

    VálaszTörlés
  11. Üdv nemreg vasaroltam beko gaztűzhelyet es 1 hete kb mikor ki szeredtük volna cserelni a üres palackot újra azóta nemtudjuk mi történt a tüzhelyel de mikor be szeretnénk gyújtani akkor két fúvókán nagy lángba fúj a túz es mikor el zárjuk akkor ugyanugy ég tovabb nehezen ojtodik el. Es mar meg nezettük a palackot sőt ki is csereltük azzal a slággal együtt amivel rá kötjük de ugyanugy csinálja.. Es tehetetlenek vagyunk mer felhivtuk a jótáláson lévő beko szerviz tel. Szamot de aszt a valasszt kaptuk hogy ők csak nagyobb gond eseten intezkednek mer ez talan nemis gyari hiba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Esetleg a nyomáscsökkentő a rossz a slagon?

      Törlés
  12. Sajnos nem azzal van a gond mert minkis egybő arra gondoltunk es de ki probaltuk három új slaggal de semmi... Ég ugyanugy tovabb a láng mikor le kapcsoljuk a tüzhelyet.. :/

    VálaszTörlés
  13. Szép napot !
    Nekem az a gondom,hogy a sütőt ha bekapcsolom gázszag van.Mit kéne tenni ?
    Karancs 3 T

    VálaszTörlés
  14. Régebbi Karancs gáztűzhelyem van. A hátulján két kijövő csonk van. A kérdésem az, hogy lehet, hogy az egyik a palackos gázé a másik pedig a földgázé? Vagy mindét rendszer teljesen egyforma és csak kényelmi szempontból van mind a két oldalon egy-egy kimenet? Bocsánat, ha buta a kérdés, de nagyon várom a választ, tisztelettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A két rendszer egyforma, csak biztonsági,meg praktikussági okokból tudsz mindkét oldalt rákötni. De PB-ről földgázra vagy fordítva mindenféleképp szükséges a fúvókacsere meg a beszabályozás.

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm a választ

      Törlés
  15. Sziasztok. Nekem egy Whirlpool gáztűzhelyem van. 17 éves és az egyik kis lángja kormozza az edények alját, és erős szúrós szaga van. Ha valaki tudna tanácsot adni hogy mi lehet a baja nagyon megköszönném.

    VálaszTörlés
  16. Valószinű "leves folyt bele".
    Rózsa levesz.Ahol ég a láng. belevilágitani, és a fúvóka lyukjába hosszú tűszerű dolgot belenyomni.Elrontani nem tusz semmit minden kemény fém odabent.

    VálaszTörlés
  17. Üdvözlet! lehet egy apró kérdésem? Adott egy PB gáz palackos othoni tűzhely. Tegnap még meg tudtam gyújtani, ma meg már nem. Palack még félig van próbáltuk másik tűzhelyen ott jó. A nyomás csökkentő működik. A sütő részt még sosem használtam, tegnap volt az első akkor jó volt ma már az sem gyullad meg ahogy a fenti egyik rózsa sem. Mivel egyik részt sem tudom meggyújtani termosztát vagy kapcsoló gondolom nem lehet mivel fura lenne hogy mind a 4 egyszerre krepálna be..Mi elehet akkor a gond?

    VálaszTörlés
  18. Üdvözlet!Vásároltam egy Orion gáztűzhelyet,a sütő elektromos.A gázlánggal van problémám,annyira kicsi,hogy az étel csak pang rajta,a gázszerelő akit hívtam azt mondja,ez gyárilag ekkora,nem lehet rajta állítani,én ezt nem akarom elhinni,hiszen főzésre vettem,nem dísznek.
    Ugye van megoldás?
    Köszönöm a választ:Mészárosné

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok. Amikor a palackban kevesebb gáz van már akkor a sütő használatakor gázszagot lehet érezni, palack csere után semmi gázszag. A tűzhely át lett alakítva vezetékesről palackos gázra, fúvókkákat cseréltek. Mi lehet a probléma? Valamit rosszul állítottak be? Telefonba szakember azt mondta hogy a sütő forgókapcssoló tengelye megkopott azért ereszti a gázt. És ha új palack van rákötve akkor nem ereszti?

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok! Miből tudom megállapítani azt hogy egy használt gáztűzhely vezetékes vagy PB gázra van beállítva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arról, hogy a palackosnál reduktor van és tömlőcsatlakozás.

      Törlés
  21. Sziasztok! Egy karancs 3t gáztűzhely (30 éves) gombja nehezen fordult. Szétszedtem, megtisztítottam, most már könnyen fordul, de nem találtam a ház és a forgató rúd között tömítést. Megnéztem a többi gázfőző csapot is, ott sem volt. Viszont ha a tekerő gomboknál beszagolok, érzem a gázszagot, de csak akkor ha a gombhoz tartozó égő be van gyújtva. A 3 gázfőző csapból kettő nyakánál szivárog a gáz működés közben. Volt tömítés csak szétporladt? Gázcsap csere a megoldás?

    VálaszTörlés
  22. Nem tudom hogy Te kivagy,de sokszor butaságokat tanácsolsz!!!!!

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok! Örököltem egy Karancs 3P tüzhelyet. Nem szeretném kidobni.Viszont, a sütő égőfeje nagyon koszosnak tünik. Ha begyújtom, körben ízzik a "korom,akármilyen lerakódás". Gázszerelő nem vállalja, mondván ez kis munka. A sütőtér elől szegeccsel van rögzítve. Hátul hozzá lehet férni??

    VálaszTörlés
  24. Bosh hgv 745353 h tüzhelynél van gondom.Pont lejért a
    kiterjesztett garanciám mikor észleltem,hogy szikra gyujtás után kis tartás után elengedem a szabályzót a láng elalszik. Csak az egyik rozsánál. Mi lehet a gond és a megoldás?

    VálaszTörlés
  25. Karancs tűzhelynél mivel lehet állítani, hogy ne kelljen félpercet nyomni a begyújtásnál? Leszedtem a gombok mögötti fedelet 3-om csavar van felül kettő és alul egy. Melyikkel lehetne állítani?
    Köszönettel:
    mezeig@t-online.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem lehet állítani, a termoelem van elfáradva és ezért kell sokáig nyomni. Ezen csak a csere segít..
      Szóval ne tekergess semmit, csak rosszabb lesz.

      Törlés
    2. Jaa ide akartam írni: Szabó Imi barátom ígérte, hogy megnézi Szentgyörgymező-ről, de még nem jött, de ő is tudhatta volna ezt mert a szakmája.

      Törlés
    3. A termoelem cserélhető tehát elviekben meglehet javíttatni, a kérdés megéri-e.

      Törlés
  26. Szabó Imi barátom ígérte, hogy megnézi Szentgyörgymező-ről, de még nem jött, de ő is tudhatta volna ezt mert a szakmája.

    VálaszTörlés
  27. Bernadett vagyok. Berozsdásodott a fuvóka hogyan lehet megcsinálni,hogy égjen.

    VálaszTörlés
  28. Szeretném megtudni mi3rt alszik ki a gáz mikor elengedés a gombot mind a négy ezt csinálja

    VálaszTörlés
  29. Sziasztok, mit kell csinálni, hogy a Karancs tipusú gáztűzhelynél ne kelljen sokáig nyomni a gombot, hogy az égő égve maradjon ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Termoelem csere. De szerintem jobban jársz egy új tűzhellyel..

      Törlés
    2. Oké, köszi a választ

      Törlés
    3. Dugjál át egy fakanalat a sütő fogantyúja és a tekerőgomb között. Ha tartja a lángot kiveheted.

      Törlés
  30. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  31. Azt olvastam,hogy a Karancs 4p gáztűzhelyt,egy csavar segítségével át tudom állítani palackosra,és fúvóka csere sem kell.Szeretnék véleményt,hogy ennek beállításához szakembert hívják?

    VálaszTörlés
  32. Üdv. Kérdésem lenne. Móra 218 tűzhely PB gáz. gáz van de láng csak akkor ha gyufa lángja hozzá van téve a gáz rozsahoz. Tanácsot kérek mi lehet a hibája.

    VálaszTörlés
  33. Persze, a gázszerelő ebből él, értem a logikát. Más miatt kerestem és most találtam véletlenül ezt a cikket, de már pár éve átállítottam a régi Komfort gáztűzhelyet földgázról PB-re: fúvókacsere és diffúzor állítás is kellett (utóbbihoz célszerszám készítés is). Hála Istennek azóta is tökéletesen működik, és nem vagyok gázszerelő, csak észszerűen gondolkozok. Természetesen ettől függetlenül van jó házbiztosítás is ;)

    VálaszTörlés