Falopás - Akkumulátoros láncfűrésszel

- 61. § (2) "Tilos az erdő látogatójának - a munkavégzésre jogosultakon kívül - motorfűrészt, 500 g-nál nagyobb fejtömegű fejszét, 30 cm-nél nagyobb vágólap hosszúságú kézifűrészt magánál tartani a közforgalom előtt meg nem nyitott erdei utakon és az erdőben."
- 82. § (1) Az erdővédelmi járulékalap (EJA) összege százezer forint.
- 108. § (1) Erdővédelmi bírságot köteles fizetni, aki
e) a 61. § (2) bekezdésében foglalt előírásokat megsérti;

Aki az erdőbe kimegy sétálni és fél kilogrammosnál nagyobb fejszét visz magával, az 10 ezer,
míg aki motorfűrészt visz magával, 20 ezer forintos erdővédelmi bírságot fizet!


Épp ezért a tolvajok is egyre jobban odafigyelnek hogy le ne bukjanak. A benzinmotoros láncfűrész hangját, a fejszecsapkodást már kilométerekről kiszúrja az erdész vagy a mezőőr. Ezért a tolvajok váltottak kézifűrészre, de azok akik nagyban nyomják az ipart azok elektromos fűrészekkel nyomják. Mert az elektromos láncfűrész hangja nem hasonlít a benzinmotoroséra, nem olyan hangos, de ha valaki hallja is nem fog gyanút. Sokan visznek egy izmosabb UPS-t vagyis egy szünetmentes tápegységet, abba beledugják a normál elektromos láncfűrészt is aztán már vágják is a fát. Mások hosszabbító rengeteggel próbálkoznak, igaz ott egy az erdőben futó 240V-os légvezetéket meg kell csapolni, pont úgy mint a C kategóriás utcában a rézbőrűek a házuk előtt rákötnek a vezetékre. :-)
De az igazán profik és pénzesek beszereznek akkumulátoros láncfűrészt. Nem kell hosszabbítót, UPS-t cipelni, és amíg ki nem merül az akksi szép kis mennyiséget fellehet pakolni az utánfutóra.
20 ezer Ft-tól a 200 ezres kategóriáig terjednek ezek árai. De ha azt vesszük hogy a 200 ezres Stihl 20 percen át bírja maximális teljesítménnyel akkor 20 perc alatt szép mennyiséget ki lehet termelni!
De nagyon nagy a kereslet ezekre, az egyik magyar teleshopnál bekerült a TOP10 kategóriába az akkumulátoros láncfűrész, sőt készlethiányra hivatkozva így a tél végén már nem is szállítanak.
Szóval, erdőtulajdonosok tessék fülelni a furcsa megmagyarázhatatlan hangokra is. Kedves fatolvajok meg gyűjtsenek akkumulátoros láncfűrészre. :-)
Nézzétek a képeket, az alábbiak mindegyikével, még az akkus szalagfűrésszel is találkozni az erdőben:

3 megjegyzés:

  1. Nem semmi. Az is sokszor megesett, hogy a kampós dróttal a vezetékre csatlakozni akarót agyonvágta az áram. Vagy a pár hónapja történt esetnél, mikor a hiperpigmentált kitalálta, hogy ő bizony ellopja a középfeszültségű vezetéket, felmászott a beton oszlopra és gondolta majd ráugrik a vezetékre és leszakítja. Nem jött be. :)

    Egyrészt az áram is rasszizta ebben az országban, ilyen cudar világot élünk, másrészt meg talán nem kellett volna ellógni a fizikaórákat hatodik osztályban.

    VálaszTörlés
  2. A fordítottja is előferdült már Békés megyében, tudok oylan esetről mikor szivattyút loptak el úgy, hogy egy izmosabb kazettás vagy CD-s rádiósmagnót hagytak ott, amire felvetté ka szivattyú hangját, szivattyú elbugáz magnó indít végtelenített lejátszással ill. egy 90 perces kazi egyik oldalára is 45 perc elfér, mire észreveszi ,hogy nem szól, és odamennek megnézni már régesrég árkon-bokron túl vannak.

    VálaszTörlés