Kompakt fénycső javítás

Az energiatakarékos izzók, hivatalos nevén kompakt fénycsövek nem mindig érik meg az árukat. Az olcsóbb kategória ( 1000 Ft alatt) nemszokta hozni a ráírt üzemidőt. Rosszabb esetben soha meg nem térülő befektetés.
Vagy a cső vagy az elektronika, esetleg mindkettő de elszokott halálozni ez nem kérdés. Csak az a nem mindegy hogy mikor.
Így én az elromlott kompakt fénycsöveket összegyűjtöm, ismerősöktől elkérem.
Össze is gyűlt jópár darab már.  Van amelyiknél a cső hibásodott meg, de van olyan is aminél mondjuk az elektronika a hibás. Nos mivelhogy ezeknek a belseje nagyjából azonos így azonos teljesítményű cső csereszabatos azonos teljesítményű elektronikával.
Példának okán egy 9W-os csőhöz jó egy 9W-os elektronika.

Itt a fénycső gyűjteményem

Ismerősöm a héten rendelt a netről 600 Ft-ért 10000 órás élettartamúnak hirdetett Blue Thunder márkájú kompakt fénycsöveket. A 20db -ból 3 hibás volt. Reklamálni nem volt értelme mert drágább lett volna a visszaposta mint ezeknek az értéke.  
Blue Thunder - Ilyet ne vegyetek
Gondoltam akkor szétszedem őket, hátha rájövök mi a hiba oka. Ezek általában vagy pattintósak, vagy ragasztottak de a lényeg az hogy nem arra van tervezve hogy azt valaha valaki is szétszerelje. Ezért csak roncsolásos módszerrel lehet szétszedni egy kompakt fénycsöves lámpát.
Például satuval vagy erős fiókkal meg lehet roppantani a testet és akkor vagy szétjön, vagy eltörik a cső vagy nemjön szét.
Van olyan amit satuval megszorítok és szétpattan de jártam úgy is hogy szétpattant a cső szóval csak óvatosan, finoman ha nemcsak az elektronikát akarjuk épségben látni. Dugigvan higannyal, lehetőleg ne zárt térben pukkantsátok el őket.

Erős fiókkal is szétroppanthatjuk
De a legbiztosabb az hogyha az illesztésnél elfűrészeljük óvatosan és úgy szedjük szét:
Kézi vasfűrésszel, reszelővel is szétválaszthatjuk
De a leggyorsabb, kényelmesebb a flex:
Laposcsavarhúzó, flex, satu a szétszedéshez
Szétflexelt fénycső
Flexel óvatosan belevágunk hogy a csavarhúzóval szintén óvatosan szét tudjuk pattintani: (ha ragasztott akkor érdemes körbevágni... )
Már szét is jött úgy hogy a cső nem tört

Kompakt fénycső belülről
A kondi egészséges, 0 órás

Az elektronikán nem látni semmi hibát, de ha a csövet kimérem (sípolós multiméterrel ha sípol akkor nincs elszakadva a fűtőszál tehát jó) így kizárásos alapon meg is állapítottam hogy az elektronika a hibás.
Nosza, próbáljunk meg akkor keresni egy másik kompakt fénycsövet amiben jó az elektronika.
Fénycsőgyűjteményem
A lényeg az hogy most csőhibás energiatakarékos izzót kell keresnünk, mert nekünk egy működő elektronikájú kellene. Mert ha nem világít a kompakt fénycső akkor 3 eset lehetséges.
1. Meghalt az elektronika
2. Meghalt a cső
3. Mindkettő elment vadászni

 Tehát szétnézek a gyűjteményemben van-e olyan aminek mondjuk eltört (mert pl lefejelték a csillárt) vagy feketedett a csöve (mert már kilehelte lelkét) stb. Mert ha a sötétség okát a cső meghibásodása okozza akkor van egy kis esélyünk arra hogy még a csövet meghajtó elektronika működik.

Egy régi eredeti Philips-re esett a választás. Tudom az előéletét hogy nagyon sokáig bírta, a cső be van feketedve tehát valószínűleg a cső ment tönkre és kis szerencsével az elektronikája még mindig működőképes.


A befeketedés az elhasználódás jele

A cső már biztos halott, remélem az elektronika bírta tovább
Mert amikor döglődik a fénycső akkor az elektronika is szenved, próbálkozik a begyújtással, aztán vagy a cső adja meg magát vagy az elektronika purcan ki az erőlködéstől.

De a csövet szerencsére viszonylag egyszerű megállapítani hogy működőképes lenne-e. Sípolós műszerrel ki kell sípolni hogy szakadt-e az izzószál.

A donort is szét kell szedni. De mivelhogy itt a cső épsége nem fontos így egy jóval egyszerűbb és kényelmesebb módszert mutatok be a világítóalkalmatosság szétszerelésére.
Egy kuka szélén egész egyszerűen szét kell törni a fénycsövet, majd fogóval utánna ki kell csipegetni a csőtartó fedelet és máris hozzáférünk az elektronikához. De képekben majd jobban megértitek:

A kompakt fénycső csak akkor robban hangosat összetöréskor hogyha bekapcsolt állapotban törik. Tehát ha nekicsapod a kuka oldalának áramtalanítva nem fog robbanni:


Addig kell csapkodni amíg tövig ki nem törik a cső. Nem törik az olyan könnyen mint ahogy első gondolatra tűnik.
Így már jó lesz

Aztán kombinált fogóval a kitört üveg helyén már találunk fogást a műanyagon is, ki kell csipegetni fogóval a műanyagot. Az amúgy is vékony, sőt elöregedett műanyag néha könnyebben törik mint az üvegcső.



Ha eléggé kicsipedtük kombinált fogóval utánna könnyedén hozzáférhetővé válik az elektronika.:


Kompakt fénycső szétszerelés kellékei

A fénycsövek higanytartalma miatt ne a kukából inhalálj és lehetőleg szabad téren csináld ezt a műveletet. :-) :-)

Akkor már van egy valószínűsíthetően működő elektronikánk is.

Az elektronikák helyetcserélnek


Akkor térjünk vissza a flexelt fénycsőhöz, bontsuk le róla a rossz elektronikát:
A 4 szálat csípjük el harapófogóval
Így néz ki a kompakt fénycső ha megfosztjuk az elektronikától

Alább pedig az előzőleg a szó több értelmében is "kukázott" elektronikát láthatjátok a csupasz cső mellett.



Az elektronikán is 4 kivezetés van, illetve a csövön is. A legtöbb kompakt fénycső ilyen.  A 4 vezetékes elektronikát lehet párosítani a 4 vezetékes csővel.
Csak arra ügyeljünk hogy teljesítményben közel azonosak legyenek. Tehát pl egy 9W-os csőhöz ne rakjunk 20W-os elektronikát és fordítva sem mert akkor az gyors halálnak néz elébe.
De az én példámban 9W-os csövet illesztek 9W-os elektronikához.

Szépen sorjában összekötöm az elektronikát a fénycsővel, ha simán rátekerem úgy is érintkezik, de jobb ha forrasszátok. De első próba előtt ne forrasszátok, csak akkor már ha tutira működik.

Én simán kézzel a fénycső szálait rátekertem az elektronika kivezetéseire( sorrendre ügyelni, egyik irányból a másikba olyan sorrendben legyenek bekötve a szálak mint ahogy eredetileg is volt) majd szigszalaggal egyberaktam a nem azonos fizikai méretű alsórésszel, betekertem és bekapcsoltam:

Két rossz fénycsőből egy.. SIKERÜLT!

A lényeg az hogy a rossz kompakt fénycsöveket ne dobjátok ki, hanem ha tönkrementek akkor gyűjtsétek őket össze. Ha már van igen nagyszámú gyűjteményetek és ráérő időtök akkor lehet hogy még párat visszatudtok hozni az élők sorába.

-----------------------------------
A fentiekben egy sikeres példát láttatok. De sokat kisérleteztem sok variációval mire összejött.  Lásd lentebb a képeket:

Az elektronika izzít de nem gyújt
Zárlatos csövet kötöttem rá, a kismegszakítót is kicsapta akkorát szikrantott


6 megjegyzés:

  1. Igen, látszik hogy a Magyarok eszesek! Én is foglalkozok ezzel. Igaz, most éppen fénycsőhibára kerestem a választ, de megtaláltam az oldalt, és tetszik hogy van még más " fogyi " emberke is aki ezzel foglalkozik rajtam kívül. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Szeretném a segítségedet kérni, ha szabad. Vettem egy fénycsöves konyhai lámpát, amire a vezetéket én szereltem rá, a problémám az, hogy a fénycső halványan akkor is világít ha ki van kapcsolva. Hibás a termék, vagy én nem tudok három színes kábelt bekötni?

    Segítséged előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Szerintem biztos nem a termék a hibás. Vagy világítós kapcsolód van és attól csinálja ezt, vagy ha sima normál kapcsolód van (se nem parázsfény, se nem fényerőszabályzós stb) akkor lehet hogy a túl hosszú vezetéken gyűjt össze valami "kóbor" áramot.
      A világítást ,villogást kikapcsolt állapotban leggyakrabban a jelzőfényes kapcsoló okozza.

      Törlés
    2. Szia!
      Köszi a választ!

      A kapcsoló a lehető legegyszerűbb billenőkapcsoló, a vezeték a konektortól 2m, de javíts ki ha tévednék az vezetékben összegyűlő kóboráram sem "ugorhatja" át a kapcsolót, ami közvetlen a lámpatesten van.
      Tehát továbbra sem értem a dolgot.

      Törlés
    3. Az nem lehetséges hogy mondjuk a kapcsoló nem a fázist hanem a nullát szakítja meg? Fáziskeresővel ellenőrizd hogy nem-e az is világít lekapcsolt kapcsolónál a lámpatestnél valahol.

      Törlés
  3. Az, hogy hogyan kell ezeket valójában újrahasznosítási célból egyszerűen széjjelszedni - itt egy kissé megtévesztően lett előadva. Nem kell oda se flex, se fűrész..
    A kompakt lámpák 95%-a általában pattintós!
    Azaz, már gyárilag úgy van összecsatolva egyik fele a másikkal.Ezért tehát a műanyag ház kialakítása olyan, hogy vagy 3 vagy 4 ponton fog egy-egy horony és köröm
    Ha a két fél összeillesztésének résébe körben egy csavarhúzót (vagy más, ék alakú célszerszámot) helyezünk és tolunk - persze vigyázva arra, hogy ne a másik kezünkbe toljuk bele - akkor elég simán felnyitható, szétpattintható.
    Aztán - a műanyag ház vagy megsérül, vagy nem.
    Ha nem - az a jó.
    De ha igen, ám ismét működővé varázsoltuk, akkor simán össze is lehet ragasztani.
    Én például a cső 4 kivezetését van amikor nem simán rátekerem, ahogyan gyárilag szokták, hanem egy pöttyintéssel egy az egyben de ráforrasztom a tüskékre. Sokkal jobb lesz az érintkezés. Találkoztam már olyan széjjelszedett lámpával, amit csupán azért dobtak ki, mert az érintkezési hibája okán egyszerűen nem indult - azaz - nem világított. Én pedig egy kissé megmozgattam (már magával a szétszedésével) és attól mindjárt jó lett!
    Az az aprócska cínpötty meg nem igazán árt neki.

    VálaszTörlés