Szivárognak a PB gázpalackok

FIGYELEM! Szivároghat a te gázpalackod is!
PB gázpalack sorszáma: 9126, az illetékesek cseréljenek rajta szelepet!
A gázpalack szelepén van egy kis túlnyomás vagy mi a fene leeresztő szelep. Nos ez is szeret mostanság meghibásodni és lassan de biztosan ereszti a gázt!!  Teszteltem, a hibát még sunyibbá és észrevehetetlenné teszi az hogy pl magasabb hőmérsékleten ( 25 fok felett) nem ereszt, de pl 20 fok alatt erőteljesebben ereszt a szelep. Sőt még az sem mindegy hogy milyen állásban van a palack szelepe. Mert ha pl negyedéig nyitod ki akkor ereszt, ha félig nyitod akkor nem, ha meg csumára akkor meg megint ereszt. Tehát hiába vizsgálod meg szivárgás-ellenőrző folyadékkal lehet hogy pont akkor nem ereszt. A hibajelenség előfordulása változatos, egy biztos hogy észrevétlenül töltheti meg a házadat a PB gáz.
 Itt egy videó is:

Itt egy régebbi postom szintén a lyukas gázpalackról de egy másikról:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2011/12/lyukas-pb-gazpalack-vigyazz-ha-defektes.html




-->


Mindent a gázpalackokról:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/02/pb-gazpalack.html

Aztán mint ahogy a baleseteknél lenniszokott véletlenek egybeesése után meg is történik a baj. Rosszkor vagy rossz helyen, a palack hőmérséklete illetve a csap állása pont úgy alakul hogy az a miniszelep nem zár le, a lakás szépen megtelik PB gázzal és már csak egy apró szikra kell.... aztán teleszel a hibás mert gondatlan voltál, öngyilkos akartál lenni, netán csalni akarsz a biztosítással stb... minden leszel csak szerencsétlen áldozat nem. Pedig én már két lyukas palackkal is összefutottam annak ellenére hogy évi 10 palacknál többet nem használok el. Ez azt jelenti hogy nagyon sok hibás, kopott, eresztő PB gázpalack lehet a forgalomban.

Egyre több gázrobbanást látni a híradókban. Vezetékes gázrobbanásokat legtöbbször a gázlopás okozza, de viszont a PB palackoknál már nem ennyire egyszerű megmondani az okot. Sok helyen kapcsolják ki a vezetékes gázt, áramot így sokan visszatértek a PB gázpalackokhoz. Tehát a PB gázpalack felhasználás statisztikailag is növekszik. De a kilátástalanság, a rossz gazdasági helyzet hozza maga után a sok öngyilkosságokat is.
A gázrobbanások többsége vagy lopási kísérlet vagy szánt szándékos öngyilkossági kísérlet eredménye. Sokan próbálják megoldani a problémáikat egy kinyitott PB gázpalackkal.
De ugye az egérrágta gáztömlő, rossz tömítés, hibás gázkészülék is ereszthet. Illetve azt is nagyon kevesen tudják hogy a gáztömlőt ami a palackot és a gáztűzhelyet köti össze azt is maximum 3 évenként cserélni szükséges, pont úgy mint a vezetékes gáznál is a flexibilis gázcsövet.
Ha kigyullad a házad és a tűzvizsgálók találnak egy réz-alumínium elektromos kötést a falban akkor máris lezárják az ügyet elektromos zárlatra fogva a történteket. Aztán hogy igazából a szomszéd volt vagy egy gömbvillám az már huszadrangú dolog nekik.
De ha pl felrobban a házad és találnak egy lejárt szavatosságú flexibilis gázbekötő csövet akkor máris nem fizet a biztosító mondván ez is a mi hibánk volt. Hisz a gázkészülékeket is kötelező már felülvizsgáltatni és az elektromos hálózatot is.
Tehát minden a mi hibánk, és mindenre gondolnak csak arra nem hogy nem-e esetleg tényleg a puszta kivédhetetlen véletlennel van a dolgunk.

Mit lehet tenni ez ellen?
Mindig ellenőrizzük le szivárgásra a palackot és ne csak a csatlakozásokat hanem a teljes szelepet, szelep nyakát stb stb.
 Továbbá hogyha nem használjuk a gázkészüléket akkor a palack szelepét minden esetben zárjuk el. Elzárt csappal is előfordulhat szivárgás de ilyennel még nem találkoztam.

Bővebben a gázpalackokról ebben a postban olvashatsz:
Mindent a gázpalackokról:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/02/pb-gazpalack.html

5 megjegyzés:

  1. Ha pedig érzed a gázszagot ne gyufával keresd hol szivárog, volt már ebből is sok baleset, érezte a gázszagot az áldozat és nekiállt gyufával végigmenni a cső mentén, hogy hol szivárog és megtalálta. Sima szappanos víz pl. jó szivárgás keresésre.

    VálaszTörlés
  2. Nyomás alatt nem tud berobbanni.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ha szivárog a szelep akkor vissza kell vinni ahonnan vetted és kicseréltetni vagy ha mégse cserélik vissza a gecik akkor egy akril tömítővel meg kenni.
    Robbanás csak akkor keletkezhet ha alá fagy. vagy a palack szelepcsonkja bekapja a lángot (beég), esetleg tűzbe dobod szórakozásként.
    Legjobb megoldás ha egy jó minőségű gázszivárgás érzékelő készüléket teszel a palack közelébe.

    VálaszTörlés
  5. Tetszik ez az oldal! Köszi a megosztást!

    VálaszTörlés