Kútklíma házilag

Kútklímaépítésbe fogtam így a nyár elején mert a tetőtéri szobám nagyon meleg szokott lenni. A mobil klímával csak addig van "jóidő" amíg üzemel a készülék ez viszont horribilis számlákat eredményez, nomeg óriási a hangja is.
De mikor megláttam egy split klímát kompletten, olcsón, rögtön lecsaptam rá és már vittem is haza. 5 ezer Ft-ot fizettem érte, vasárban megérte mert az adattáblája szerint csak a külső egység súlya 33 kg amiben van bőven réz is.
Otthon megnéztem van-e benne gáz. Hát sajnos nem volt. Sőt még a gázcsapok sem voltak elzárva úgy hevert éveket szabálytalanul leszerelve. Azért szabálytalanul leszerelve mert a normális, hozzá értő emberek a gázt visszaszívatják a kültéribe és utánna elzárják a csapokat. De se a csap nem volt elzárva, így meg gáz sem volt benne.
A csonkoknál le kell tekerni a kupakot

A kupak alatt lesz a szelep amit imbuszkulccsal lehet nyitni/zárni

Kíváncsiságból ennek ellenére csak simán felszerelés nélkül bekötöttem és ráindítottam. Beltéri és kültéri is rögtön elindult, kompresszor, ventilátor minden üzemelt.
Kültéri egység sorkapcsa

Beltéri egység sorkapocs

Tehát egy komplett, működőképes klíma volt, feltéve ha nem lyukas sehol. Simán fel lehetett volna szerelni és lett volna egy normál klímám mintha a boltban vettem volna. Csak egy baj volt ezzel. A klíma felszerelése 50 ezer Ft-tól indul. Házilag is belehetne szerelni a klímát, de viszont egy dolgot nem lehet megoldani házilag: a hűtőgázt beszerezni hozzá. Mert ugye gáz nincs benne, a szükséges gázmennyiség meg csak anyagárban több mint 10 ezer Ft lenne.
A klímába az adattábla szerint 720g R407C gáz kellene, de ilyen gázt a legkisebb kiszerelésben ( 850g) 10800Ft-ért árulják.  Tehát ha kihívnák bárkit aki ilyesmivel foglalkozik, 10800 Ft csak az anyagköltség. De egy normális, a lehető leghosszabb élettartamra törekvő klímaszereléshez mondjuk nitrogénnel át kellene öblíteni a rendszert hogy kivigye a szennyeződéseket, majd vákuumozni kellene hogy ne maradjon bent levegő, és utánna kellene rátölteni a hűtőközeget grammra pontosan egy mérleg segítségével. De egy vákuumszivattyú többszázezer, házilag hűtőgép kompresszorral lehetne "kiváltani."
Még azt a 11 ezer Ft-ot rá is szántam volna ha a gázt odaadnák bármely vásárlónak. De nem adják, csak annak akinek zöldkártyás igazolványa van arról hogy Ő dolgozhat hűtőközegekkel. Ez olyan mint autóhoz jogosítvány kell, hűtő és klímaszereléshez zöldkártya. Sőt így is csak akkor adják hogyha vállalkozása is van az embernek. A vásárláshoz a cég adószámát is kérik. A boltban meg számonkérik, nélküle nem adják ki a hűtőgázt. Nagyon környezetszennyezőek a hűtőközegek, ha boldog-boldogtalannak kiadnák akkor előbb pusztítanánk ki magunkat.
De ha még gázt tudnák is bele szerezni, akkor sem lenne már megbízható. Mert ledugózás és csap elzárás meg gáz nélkül a klíma belseje elszennyeződik. Biztos belemásztak már pókok, egyéb férgek stb, belement a por de a legnagyobb baj hogy belement a levegő a maga nedvességtartalmával együtt. Ezek így meg a kompresszorban lévő olajat elsavasítják amik tönkreteszik a klímát. Tehát hiába lenne működőképes a klíma, nem éri meg rákölteni a gáztöltés árát sem mert nem lenne hosszúéletű.Aztán mikor nem tudjuk az előéletét ez még veszélyesebb. Nem tudhatjuk mennyit ment, illetve azt sem hogy nem-e lyukas. De mivelhogy a padlásról ahol tárolták, súlya miatt lehozni nem, csak ledobni tudtuk így meg pláne rizikós a klíma.
Ha boltból, ha akárhonnan is van a klíma, a hivatásos szerelő 50 ezer Ft-ért üzemeli be.
Tehát mikor az akciós újságban ott virít a split klíma már 30 ezerért, az ne tévesszen meg senkit, 30 ezret ha kiperkál még nem lesz hűvös a lakásba, maga a készülék a 30, + 50 ezer a beszerelés szerelő által de ez minden split klímánál így van.
Tehát használt, pláne szakbarbárként leszerelt klímát ezért nem éri meg megvenni és beüzemelni. Persze amennyiért én vettem úgy megéri, de akkor sem gázzal tölteni hanem vízzel.
Ugyanis én kútklímát akarok belőle építeni.
Szétszedtem, kitisztítottam, kislagoltam majd teszteltem hogy a kültéri nélkül elindul-e a beltéri.
Kültéri egység leszerelt tetővel

Gyakori hiba hogy tönkremegy a kültéri kompresszorának a kondenzátora. Nem csoda hisz hideget, meleget is kap. A képen a kondenzátor felett látható a váltószelep is. A hűtés-fűtés üzem váltásakor ez a szelep fordítja meg a gázáramlás irányát.

Jó nagy hely van a kültériben

Kültérinek a hőérzékelő szondájának a vezetéke

Váltószelep, alatta meg a kompresszor.

Beltéri egység









A beltéri elindul a kültéri nélkül de csak pár másodpercig megy majd leáll E2 hibakóddal.  Rájöttem hogy csak egy hőmérő szenzort hiányol ami a kültériben van. Azt kiszereltem belőle, rákötöttem a beltérire és így már fel sem tűnik a beltéri elektronikájának hogy a kültéri nincs közel-távol sem.
Ez egy on/off rendszerű klíma volt. Az inverteres elektronikáját biztos nem vertem volna át. De ez ilyen fapados verzió, nemsokmindent ellenőriz, bár most kivételesen számunkra mikor kútklímának kell ez előny. Mert vannak olyan klímák amik egy csomó paramétert ellenőriznek. Pl kompresszor működése, fordulata, kültéri hőmérséklete, venti fordulatszáma, nyomásértékek stb stb.  De alanyunk mindezekre tesz, tolja az energiát lesz ami lesz csak annyit ellenőriz a kültérin hogy megfelelő-e a hőmérséklete. Ha túl hideg van kint akkor nem indul. Ha nem érzi a szondát akkor se. De ezen könnyen segítettem, a szondát átraktam a kültériből a beltérihez és így mindig indul.
Van még benne pár érzékelő de többit nem kell átverni.
3 érzékelő van benne, mindhárom érzékelő hőmérő.
- Van egy a kültériben, szerepe az hogy nagyon hidegben nem engedi beindítani a klímát. Mert nagyon hidegben megdermed a kompresszorban az olaj, amitől akár meg is szorulhat és ha így ráindítanál kipurcanna a gép. Igaz ez hűtő-fűtő klíma, de mivelhogy on-off rendszerű így csak kisebb hidegekben tud meleget csiholni, pl -20 fokban se fűteni sőt még hűteni sem tud.  Aki hidegben klímával akar fűteni az ne ilyet hanem inverteres klímát vegyen. A gázzal is versenyképes fűtési mód, illetve -20 fokban is tud fűteni.
- Van egy hőérzékelő a beltéri csőrendszerén. Csak komfort szerepe van, lényege hogy fűtés üzemben nem indítja el a beltéri ventilátorát, csak akkor mikor már a csövek átmelegedtek így biztos hogy csak és kizárólag meleget fog fújni. 
- Aztán van egy harmadik érzékelő ami a belépő levegő hőmérsékletét méri. Ez azért kell neki hogy tudja hogy hány fokos a szoba, mert ez alapján kapcsol ki/be.

De ha bármelyik érzékelő hiányzik akkor letilt a klíma. Konkrétan ha elvágom pl a belépő levegő hőmérőjének a kábelét akkor be sem kapcsol. Mert nem tudja hogy fűteni vagy hűteni akarunk. Mert a távirányítója nincs meg így van egy rejtett gomb rajta amivel távirányító nélkül is betudjuk indítani.

Ez az a gomb, ha a távirányítót benyelték akkor ezzel mégiscsak betudod kapcsolni

 Ennek a gombnak a megnyomásakor 24 fokra fűt vagy hűt, ha a gomb megnyomásakor 24 foknál nagyobbat érzékel akkor hűt, ha kisebbet akkor meg fűt. Ha meg nem érzékel semmit mert levágtam a szondát akkor meg nem csinál semmit, halottnak teteti magát. :-)
Szóval ha nyomkodod a gombot de semmi sem történik nem biztos hogy nagy a baj. Lehet csak egy hőmérő szonda hiányzik neki.

Elektronikát kitárgyaltuk, működik már egymagában is a kültéri nélkül. Akkor jöjjön a vízrendszer. Kell valahonnan víz ami jóval hidegebb mint a szoba levegője. Pl a kútvíz a maga átlag 14 fokos hőmérsékletével éppenhogy megfelel.  Igaz a gáz kb 6 fokra hűti a klíma belsejét, de 14 fokos vízzel is működni fog csak éppen mondjuk töredék teljesítménnyel. Tehát kútklímánál fokozottam igaz hogy túl kell méretezni. Mert pl a 2,5kWh-os beltéri vízzel nem fogja tudni a névleges értékét csak a töredékét.
De egy kis szobára (15nm2) talán pont elég lesz.
Vizünk innen lesz: 
2 hidrofor tartály, összesen 160 literes puffer
Y elosztó, a bal a klímáé, a jobb minden másé


A hűtési teljesítmény felmérése nagyon fontos, mert hiába lesz klíma ha nem tudja lehűteni a helyiséget. Egy átlagos 2,7 méter belmagasságú szobába 80Watt hűtési teljesítményt számolhatunk négyzetméterenként.
Tehát ha átlagos lenne a 15 m2-es szobám akkor 15*80 vagyis 1200 W teljesítmény kellene minimum. De nem átlagos hanem tetőtéri, illetve kisebb belmagasságú. Tehát talán pont elég lesz, de nekem már az is jó ha a 35 fokból levesz egy keveset hogy 28 legyen, abban már bőven tudok aludni.
De jó tudni hogy az ember is meleget csinál. Egy emberre 100W-ot kell számolni. Tehát minnél több ember van egy szobában annál nagyobb klímateljesítmény kell. Mert pl 10 ember az 1000W, aztán a tévé, számítógép stb is mind mind fűt, sőt még a hűtőgép is fűt.
Vagyis ha valaki kiakarja számolni a szobájának a hűtési teljesítmény igényét akkor bizony az üzemeltetett műszaki cikkek teljesítményét illetve a szobában tartózkodó emberek hőkibocsátását is hozzá kell adnia az alapértékhez és még a nagyfelületű ablakokról, esetleg tetőtéri szobákról nem is beszélve.
Teljesítményszámításnál nagyon sok tényezőt kell figyelembevenni amit sokan nem is tudnak.  Pl a 15m-es szobába már a 1,5 kWh megfelelő, de egy buszba ahol nagy ablakok, sok ember oda sokszor az 50kWh hűtési teljesítmény is kevés.


De én nem hűtőkamrát akarok, csak azt hogy néhány fokkal legyen hűvösebb, arra meg biztos hogy meg fog felelni.
Mások is csináltak már kútklímát, a beltériben néhány csövet kicseréltek vastagabbra hogy nagyobb vízhozam az egyenlő nagyobb hűtés címszóval. De én nem tudok rezet forrasztani tehát marad úgy ahogy van. De szerintem így sem olyan rossz a vízhozam. Óránként 300 litert így is át lehet passzírozni rajta. :-) Csak 4 bar nyomásnál már erősebben suhog, csobog a beltéri mint a ventilátor hangja, olyan mintha vízesés lenne a fejem felett de maximum víznyomással úgysem üzemeltetem.  A beltéri csöveire úgy ahogy volt simán ráapplikáltam a félcolos slagot:
Így nézett ki gyárilag


Itt meg már nyomáspróba
A lakásba már előkészülve a klímaszereléshez
 A beltérihez úgy mint a kültérihez is tartozik egy tartókonzol. Elősszőr a konzolt kell felszerelni a falra majd arra csak rá kell akasztani a beltérit.
Egy valaha akkus, most hálózatra átalakított fúrógéppel kifúrom a lyukakat

És már fent is van a tartókonzol, nem az a ferde hanem a fényképezés


A beltéri egységet meg csak simán fel kell akasztani a tartókonzolra, úgy mint egy képet a szögre.
Amint bedugtam E2 hiba, elfelejtettem bedugni a kültériből kiszerelt hőérzékelőt
Az alábbi (eredetileg a kültéri egységben lévő) szondát hiányolja, ha csatlakoztatjuk akkor minden szép és jó neki. :-)

Ha az Orion klímád E2 hibával leáll akkor csak ez a szonda a baja
A locsolótömlőket is bekötöm:

-->
A kondenzvizet (fehér gégecső) meg egy darálós kekszes vödörbe vezetem:
A csapot is fölé tettem, mondván ha eszébe jut csöpögni akkor ne az ágy alá tegye. A csap azért kell mert nincs mágnesszelepem. Illetve van, mosógépszelepem, de egy gond van vele: rá van írva hogy max 5 perc üzem.
Kételkedtem ebben, kipróbáltam. 20 perc után már büdösödni kezdett a bekapcsolt szelep tehát hosszútávon nem felelne meg.
Tehát nem hosszútávú üzemre van tervezve. Márpedig klímánál azért biztos lesz olyan időszak amikor egész nap kell a víz így szelepet nem is raktam. Csak egy kerticsapot kézivezérléshez, így nem kell lemennem az emeletről a kúthoz elzárni a csapot.
Ha lenne egy rendes mágnesszelepem ami bírja a strapát akkor akár úgy is működhetne mint egy normál klíma. Ha lehűtött a beállított hőmérsékletre akkor kikapcsol.  Ezt így is megteszi végülis, mert már teszteltem, lehűtött 24 fokra (persze nem kánikulában) majd lekapcsolt a beltéri.  De a vizet nem zárta el mert nem építettem be szelepet így a víz továbbra is folyt, a szivattyú meg üzemelt tovább. Tehát hűteni már nem hűtött csak fogyasztotta a vízzel együtt az áramot is. De a legnagyobb poén hogy utánna vissza se kapcsolt a klíma hiába melegedett fel a szoba. Mert a klíma arra van tervezve hogyha lekapcsol a beltéri akkor vele együtt a kültéri is így a szobával együtt melegszik a beltéri egység belseje is ahol a szoba levegőjét is méri. Aha, csak mikor vízzel üzemeltetem és a beltéri kikapcsolása után nem áll el a víz akkor a beltéri csövei hidegek maradnak, csak a szoba melegszik fel.Így azt hiszi hogy jó hideg van és többet nem is kapcsol be.
De ezt is kitrükköztem, levágtam a szenzort majd meghosszabbítottam a vezetékét és kivezettem a szobába:
A fekete bigyó a hőérzékelő
De a hőérzékelőt egy fekete kábellel kivezettem a beltéri egységen kívülre így tényleg csak a szoba hőmérsékletét méri és nem befolyásolja az hogy esetleg a beltériben még kering a víz.
Itt meg már a kék szigszalagos toldása

A bal oldali zsinór végén lévő fekete pötty kék szigetelőszalaggal a termisztor
Készen van a kútklíma
Nade az egy dolog hogy felrakok egy kiszuperált klíma beltéri egységet a szobába, ahhoz kell víz is. Méghozzá hidegvíz. Hidegvíz nagy mennyiségben, olcsón meg a kútban van. A klíma beltéri meg a tetőtéri szobában.
A 20 méter mély fúrott kútra egy 160 literes hidroforral, 1kWh-os pedrollo szivattyúval házi vízellátó rendszert építettem. A nyomáskapcsoló 1,5 bar nyomásnál bekapcsol, 3 bar nyomásnál meg lekapcsolja a szivattyút.
Házi vízmű házilag

A kút, a külső a köpenycső, kb 20 méter mély, a belső a szívócső ami kb 7 méter mély, 14 fokos víz jön belőle
A szivattyú szakaszosan üzemel, feltölti a tartályokat, majd mikor a klímán már kicsordogált annyi víz hogy lecsökkent a nyomás akkor a szivattyú ismét feltölti a tartályokat. Ezért kell mindenféleképp egy kézi vezérlésű csap hogy kitapasztaljuk mekkora az a minimális vízhozam amivel még lelehet hűteni a szobát. Mert minnél kevesebb víz annál kevesebb áram is kell hozzá.  Sőt ha lenne még mágnesszelep is akkor mikor lehűlt a szoba akkor a klíma elzárná a szelepet, ha meg nem folyik a víz a szivattyú sem megy. Teljesen automata lenne a rendszer.
Nos ha már van egy házi vízművünk vagy bármi ami beletolja a slagba a vizet a kútból az már jó nekünk. Már csak fel kell vezetni a szobába. Én a teszkós legolcsóbb félcolos slagot használtam ehhez.
Y slagelosztó, az egyik csap a kerti locsolónak, a másik a klímának ad vizet
A slagot lehetőleg árnyékolt helyen vezettem, a főépület mellett lévő melléképület padlásán keresztül az ablakomon át vezettem be a légkondi beltéri egységhez.
A főslag befűzéskor
A slagot nem lentről felfele, hanem felmentem a tetőtérbe a 25 méteres tekerccsel és az ablakból tekertem le átdugva a padlástérbe, onnan meg a talajszintre majd a kúthoz.
Persze kell mégegy slag amivel meg vissza is vezetem a vizet a kültérbe.
A tetőtéri ablakot nem lehet majd becsukni nyárira, télire meg leszerelem a slagot
Sőt az egyik jóbarátomtól kaptam csőszigetelő anyagot is, rá is raktam a nyomóslagra.






Így nem melegszik fel a víz tehát jobb hűtés kevesebb árammal, sőt nem csapódik le pára a cső falán így nem fog kondenzvíz csöpögni a tetőgerendákra.

A beltéri egységből kifolyó már felmelegedett vizet meg kilehet vezetni a bukszus alá a kertben:


A 14 fokos induló vízhőmérsékletből 22 fokos víz lesz mire végigmegy a rendszeren

Csak arra ügyeljünk hogy minnél messzebb a háztól mert az egyponton szétfolyó nagymennyiségű víz kitudja milyen talajszerkezeti változásokat okoz ami nem egy előnyös dolog földrengéskor.
Hogy mennyi is ez a vízmennyiség? Hát beállítottam 4 bar nyomásra (folyamatos szivattyúüzem), így pontosan 1 óra alatt több mint ~300 liter víz ment el.
Vízórával könnyen megtudni mennyi víz megy el
Ui: benzines kannát ne tegyél a napra vízórával a tetején sem mert felpuffad... 
De az óránkénti 100 liter víz ha elég hideg már az is bőven megteszi. Egyenlőre egy vakondtúrásban nyeletem el, de majd ha lesz több pénz akkor lesz hosszabb slag is és akkor nem mindig ugyanoda fog folyni így csökkenteném az esélyt hogy víznyelőbe essen a ház. :-)
Mert sokan haltak már meg mert hirtelen egy víznyelőbe beszakadt a 3 emeletes házuk velük együtt.

De van akit a szobájából nyelt el ágyastól:
http://tudomany.ma.hu/tart/cikk/ha/0/164339/1/vilagvege/Viznyeloveszely_Floridaban__kepek

Oda kell figyelni hisz a legkisebb apróság is okozhat balesetet. Úgyhogy aki mészköves talaj közelében lakik az a szomszéd ház mögé rakja a kifolyócsövet.

Egyenlőre kész, működik, hogy kánikulában is beválik-e az még a jövő titka:
 Mikor jött egy kis melegfront kipróbáltam 22 fokos bejövő vízzel, olyan kicsire állítottam a vízhozamot hogy ennyire felmelegedett mire felért a víz, az eredmény a képen látszik:

 A klíma zöld kijelzője azt mutatja hogy hány fokos a beszívott levegő vagyis a szoba hőmérséklete. A multiméter meg már a kifújt levegőt mutatja hogy hány fokra hűtötte vissza a beszívott levegőt. Hát csak 2 fok különbség volt, vagyis 28 fokos volt a szoba levegője amit 26 fokra hűtött vissza. 
Az jó ahhoz hogy lássam működik a dolog, a rossz viszont hogy a "gyári klíma" kb 10 fokos levegőt fújt volna ki 28 fokos beszívott levegő esetén is.
Tehát működni működik és ha a 22 fokos vízzel is jelentkezett a hűtő hatás mégha édeskevés is, ez azt jelenti hogyha csumára nyitom a csapot akkor a 14 fokos kútvízzel mégjobban fog működni, sőt tökéletesen!

Egy bajom van vele, nem szűri a levegőt. Ugyan szűrő van benne de nem az embert védi a pollenektől hanem az elpárologtatót védi a nagyon nagyméretű dolgok pl tollpihe ellen.

Nem nagy dolog, szerezni kell egy beltérit, lehetőleg minnél nagyobb teljesítményűt, rákötni a vizet, az egyedüli ördöngösség az elektronika átverése, de ha elég butát találsz akkor az sem gond.
Sok sikert!


Update:
Most a tomboló 30 fok fölötti hőhullámban, hőségriadó kellős közepén boldogan állítom hogy hőségriadó esetén is működik a házilag beszerelt légkondi! A nappali csúcshőmérsékletek 35 fok fölött alakulnak már egy hete, de a tetőtéri szobám ahol ilyenkor régen 30 fok fölött volt a benti hőmérséklet most 25 foknál megáll. Igaz folyamatos non-stop üzemben megy a klíma, bekapcsolás után türelmesnek kellett lennem mert 2 napba tellett mire lehűtötte a szobám de azóta viszont nyugodtan tudok aludni hála a klímának. Kora reggelre 24 fokra ébredek, de a délutáni csúcsmelegben mikor majd 40 fok van odakint a benti hőmérséklet bekapcsolt számítógép mellett sem megy 28 fok fölé. Tehát nagyon megvagyok vele elégedve.
Óránként 120 liter víz, napi 50 Ft költség és lakható a kis tetőtéri szoba!
Kondenzvíz nem képződött  csak nagyon ritkán, mert a lehető legkisebbre állítottam az átfolyó vízmennyiséget.
Az alábbi kép akkor készült mikor odakint az időkép kalibrált időjárás állomása szerint 38 fok volt, miközben a tetőtéri szobában odabent 21 fokos levegőt fúj be a klíma beltéri egység amivel 25 fokra hűtötte le a szobát. 

Tehát működőképes a dolog, építsetek ti is kútklímát!


De az óránkénti 100 liter fölötti fogyasztáshoz igen sokszor kapcsolgat a szivattyú, a lehető legkevesebb kapcsolási szám eléréséhez rendesen be kell állítani a nyomáskapcsolót (jó nagy hiszterézis ), illetve legyen a hidroforban levegő is. Én a 160 literes kapacitáshoz bepumpáltam 80 liter levegőt és így is 10 percenként kapcsolgat a szivattyú (az elején 3 percenként kapcsolgatott). A GANZ hidrofor igaz hogy nem ballonos de szerencsére van rajta levegőbetöltő szelep. A víz összenyomhatatlan, ezért kell a tartályba levegő is hogy legyen amit összenyom a szivattyú majd a légnyomás meg kinyomja a vizet. De a víz idővel megköti a levegőt így folyamatos utánpótlásra van szükség. Tehát ha túl gyakran kapcsolgat a szivattyú akkor lehet hogy csak a levegőt kell pótolni a hidroforban.


Még itt olvashattok házibarkács kútklímáról, de ez már nem az én művem:
http://kutklima.hupont.hu/

13 megjegyzés:

  1. ez nagyon jo otlet mar en is agyaltam rajta kut is van meg klima is (szomszed kiakarta dobni) de ha mindenigaz az lehet meg mukodik mer klimasok szedtek le de ugydontott h nemrakatja fel (amit te is irtal h tobb mint a klima ara ;-))

    es itt kernem 2 kulonfele dologban a tanacsod ha van egy kis idod olvasd el legyszives (majd visszalatogatok valasz remenyeben ;-))

    en viszont azon agyaltam mivel szigetelt a haz es kanikulaban is 24-26fok fole nememgy a lakas homerseklet h a padlason csinalok egy nagy lemezdobozt v osb lapbol amit leboritok nyomdalemezzel es izolalok plusz szigeteles kivulrol mert padlason meg dogmelegvan.
    ebbe beletennem a belterit es nehany szigetelt pvc csovel bevezetnem az eggyes szobakba a huvos levegot a dobozba ertelemszeruen a haz eszaki oldalarol (haz hatatol) szivatyuzna be a levegot mert ott hidegebb joval. nyilvan egy 2.2kwos klima nemfogja a 100nm-es hazat lehuteni de ugyvelem tudna lefaragni 2-3fokot minden szoban igy elviselhetobbe teve az alvast (sajnos en koponyaserulesem ota eleg erzekeny vagyok a melegre)

    a vizes megoldashoz: a haz kozpontifuteses. par eve visszaaltam kazanra, igy a rendszer melle lett teve egy 1000es pufi is (az ossz vizkapacitas 1200l koruli ahogy mertuk) nagymeretu lemez radiatorok vanank minden hejisegben. a keringetest egy grundfos alpha vegzi (kb 30wot eszik csucsjaraton) kerdesem volna h raengedhetem e a pinceben levo pufferes hidegvizet a radiatorokra? (lehet a rendszeren is modositani kell majd ehhez h a kazant kihagyjam) volt aki aztmondta h paras lesz a radiator es peneszesedes stb fellephet. halistenenk ijenszempontbol a lakas rendben van mert szaraz mint a sivatag (tulsagosan is)

    szoval a taknyolt klimaval (amit azert nem annyira kokanyul epitenek meg mert legcserelokent is uzemeltetnem) +a radiatorok vizes keringetesevel elerheto lenne e a 4-5fokos homerseklet csokkentes? (nyilvan nem 1ora alatt mint te is irtad 2nap kellet a lehuteshez)...

    koszonom valaszaid elore is ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek, ha erre jársz, írd meg mi a tapasztalat a radiátoros hűtéssel. Mert szerintem is erős páralecsapódás fog képződni a radiátorokon meg a csöveken, ha a 25 C-os légtérbe levő tárgyakon 12C-os vizet engedünk át. Nem a penészedés, inkább a lecsepegés lenne a gond - szerintem.

      Törlés
  2. A visszamenő vizet, miért nem vezeted vissza a kútba, ahonnan kiszivattyúzza a hidrofor?

    VálaszTörlés
  3. Jó ötletnek tartom ezt a kút-klímát. Meg fogom építeni én is. Némi helyzeti előnybe vagyok, mert van fent egy klíma, aminek a kültérije állt be, de a beltéri működőképes, meg házi vízellátóm is van. Már "csak" össze kell hozni ezeket. Az elfolyó vizet meg egyszerűen a garázstetőre engedem, onnan a régi ásott kútba folyik majd.

    VálaszTörlés
  4. Megcsináltam én is a kútklimát , az osztó-gyüjtöt használtam fel, ami a radiátorokhoz viszi a hideg vizet. Valóban lecsapódik viz a radiátorok felületén , de a hömérséklet csökkenésével a jelenség megszünik. 24 °c -fok közelében van a lakás hömérséklete, és az elhasznált vizzel a füvet locsolom. Megfigyeltem , hogy ha az osztò-gyüjtő nincs jól beállitva ,akkor csak átszalad a viz a radiátorokon és nem végez munkát... Most ,kb. : 5 perc alatt tölt fel egy vödör vizet , ehhez egy 550 wattos szivattyut használok , sajna nem találtam kissebbet, de igy sem kell folyton mennie. Mégsem a légkondi 1kw teljestménye használodik , ami korántsem hüti le az egész lakást...

    VálaszTörlés
  5. Üdv én most akarok nekiálni a kútklíma dologhoz csak hogy inverteres klímák lenének ezeket ki lehet játszani valahogy???

    plusz nálam annyiban változik hogy nyákon kútvízel hűtök télen meg kazánvízzel fűteni szeretnék elvilegben müködik a dolog de véleményekre kíváncsi lennék :D

    VálaszTörlés
  6. Kétségbe ejtő...

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok! A hitetlenek kedvéért: 6 éve telepítettem a kútklímámat a tetőtérbe. A külső 15 cm-es szigetelés alatt megy be 2 db 5 rétegű padlófűtés cső. A födémen osztódik 3 beltéri egységhez párhuzamos leágazásokkkal csőhéj szigetelve. A hidrofor szivattyúja 4,6 bar nyomást tud max 80 l/h térfogatárammal. A kapcsolgatások száma 15 percenként kb 1 perc. A puffer 60 liter. A kimenő víz megy a bokrok, cserjék tövéhez láncban elvezetve. A hőmérséklet 25 celsius foknál megáll külső 38 fokban is. AZ EREDMÉNY TÖKÉLETES, SOHA ROSSZABBAT+SENKI SEM FÁZIK MEG MINT AZ 5-6 FOKOS LEVEGŐ MIATT EGY NORMÁL KLÍMÁNÁL.

    VálaszTörlés
  8. Én is megépítettem a kútklímát,2 db beltéri van sorba kötve,mágnes szelep nyitja a vizet vagy zárja ha kell,a távirányítós vezérel mindent,nagyon szuper percenként 2 liter vízzel megy.1 db HAJDÚ 1 db AEG beltéri van 5000ft ért vettem darabját.

    VálaszTörlés
  9. Bocsánat!Nem lehetne felhasznállni a kültéri egység radiátorjait is ?.berakni a szobába valahová szerintem sokkal nagyobb felületen lehetne hasznosítai a hűtést. Meg esetleg a visszatérő melegvizet nem lehetne egy 50 méteres padlófűtéscsőben lehűteni ami a hidrofor tartály köré lenne letekerve, és akkor már elég lenne egy keringető szivattyú ahhoz, hogy forgassa a lehült vizet, és nem kellene a kút vizét felszívni.

    VálaszTörlés
  10. Ötletes, már csak annyit kellene tenni, hogy leásunk úgy 1-1,5 méterre, lefektetünk pár KPE csövet, összekötjük a klímával, feltöltjük a rendszert vízzel, lezárjuk a rendszert és kész is van a szegény ember hőszivattyúja, plusz a víz se megy pocsékba...

    VálaszTörlés
  11. Hogyan lehetne a melegvizet szerinted visszavezetni a kútba és miért. jól összekutyulná a szűrő körül a közeget, környezetet. Nem ér annyit.
    Máshol évtizedek óta szívnak a geo kutak (fűrdőkben stb.) nincs belőle baj nem hiányzik senkinek sem az a vízmennyiség. A kert pedig azt a kifolyó vízmennyiséget nagy melegben simán elbírja. Nem kell túlvariálni! Visszafelé másik lyukon szokták nyomni nem azon amin szívják.

    VálaszTörlés