Autógáz beszerelés

LPG gázt nemcsak autóba lehet beszerelni hanem mondjuk a katlanba, vagy a bogrács alá is. Mert ugyanis ha van egy LPG-re átalakított gázos autód ami balesetet szenved, történetesen totálkárosra törik akkor a bontós nem veszi be az autót amíg bennevan a gáztartály. Az autót csak a tartály eltávolítása után adhatod le a bontóba. De külön érdekesség hogyha van a tartályban még gáz, történetesen félig tele van, vagy fogalmazzunk kicsit biztonságosabban, félig üres :-) akkor a tartályt senki nem meri tőled átvenni amíg van benne gáz. Nade mit csináljon egy hétköznapi ember egy félig üres  LPG gáztartályban lévő gázzal? Ha már az autódból csak a gáztartály maradt meg akkor közel vagy az anyagi csődhöz te is, biztos nem fogsz fizetni (mi sem) azért hogy valaki jópénzzért átfejtse, ártalmatlanítsa stb a tartályt.  Sokan még meg is vették volna hogyha pótkerék helyére szerelhető gáztartály lenne. De sajnos ez nem szerelhető a pótkerék helyére, ez normál nagy autógáztartály ami meg a kutyának sem kell, pláne akkor nem ha még LPG gáz is van benne.
De a gáz is érték, azt is hasznosítani kell, ami könnyen megoldható csak egy disznópörkölő, csipetnyi slag és máris mehet a bográcsozás a kertben. A gáztartály letört műanyag burkolata alatt, a nyomásmérő óra mellett van egy kis tekerő ami a főelzáró szelep. Ezt az alkatrészt tekergetvén nyithatjuk, zárhatjuk, fokozatmentesen szabályozva a gáz áramlását. Régen az LPG gázos autókat sokan PB gázpalackokkal üzemeltették, ebből kiindulva az LPG palackot is ráköthetjük gáztűzhelyre, konvektorra vagy éppen disznópörkölőre is. Jó a disznópörkölő nemigen kényes a gázfajtára de viszont használata nagyon sokoldalú. :-)

Elősszőris a disznópörkölőt rá kell csatlakoztatni a gáztartály fém gázcsövére. Utánna akár egy kombináltfogóval kicsit nyitunk a szelepen:
Majd egy öngyújtóval begyújtjuk a gázt, beállítjuk a megfelelő lángmagasságot és mehet a bográcsozás. Ezt akár műemléki környezetben is megtehetjük mert a füllesztő nyári kánikulában sokkal környezetkímélőbb gázzal bográcsozni mint tűzifával.



Ez az év képe illetve videója post, december 21.-én vagyis a világvégenapon tettem ezt közzé! :-)
Itt egy videó is hogy milyen jól ég az autógáz:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése