Őskarácsonyfafüzér

Mostanság razziáznak a fogyasztóvédők és viszik a piacokról a karácsonyfafüzéreket bevizsgálásra. Nade nemcsak a óccsó kínai féle lehet veszélyes. A szocialista ipar remekművei sok helyen még ma is használatban vannak. Nagyon sokaknak vannak otthon ezer éves de nagyon megbízható törhetetlen díszei sőt sokaknak még megvannak az ezer éves karácsonyfa füzérei is. A régi karácsonyfaizzók bizony nagyon tartósak voltak hogyha vigyázott rájuk az ember. Normál rendes izzók, sorbakötve és ha a tervező figyelt a feszültségekre akkor még ma is röhögve működnek nem úgy mint a kínai ledes amibe a led is hajlandó kiégni. Nomeg a rizsevők rizsszem izzói, azok sem sokáig bírják, bár direkt túl vannak hajtva.

Nade a régi szép idők remekipara csinált ám glimmlámpás fényfüzért is. Na az tuti nem égett ki soha, sőt még energiatakarékos is volt. Nekem sikerült egy ilyenre szert tennem. Sőőt még biztonságos is mert a "csődarab" amit szigetelésként rácelluxoztak az ellenállásra az szenesedik nem olvad. Mert bizony az ellenállások némelyike túlságosan is melegedett vagy érintkezéshibás volt ezért átszenesítette azt.
Persze attól hogy nem gyullad meg a saját műanyag burkolata attól még nagyon vékony a kábele, könnyen szakad, lejön a szigetelő "csődarab" róla és a glimmlámpa hőmérséklete néha meghaladhatja a fa gyulladási hőmérsékletét... nade nincs is karácsony karácsonyfatűz nélkül nemde?!

De érdekes, még villogni is tudnak a glimmlámpák benne egyenként.... :-)
Az alábbi képen a már szigszalaggal javított változata van:
 Kedvenc dugvillám... minden bojler álma.. :-)
 Egy ilyen ellenállással van sorbakötve minden glimmlámpa, a cső alól semmiféle kicsúszás elleni védelem nincs.. mégsem halt meg senki deffektes karácsonyfafüzér általi áramütésben a gulyáskommunizmusban nemde? :-)

 Az a csődarab még csak nem is zsugorcső, hanem sima hőre keményedő műanyag. Elégé kemény is, törik, de legalább nem csöpögteti le a lángoló olvadt műanyagcseppeket a padlószőnyegre. Az alábbi képen egy eltört glimmlámpa van ami zárlatot okozott és ezáltal az ellenállás túlmelegedett és kiolvasztotta a szigetelőcsövet ami amúgy csak simán celluxxal (gyárilag!!!) van rögzítve a lámpára. De az összes többi lámpa működőképes maradt úgy hogy még zárlat sem következett be!
Ja és persze ha megvan a füzér az azt jelenti hogy mindeközben az enyvektől tocsogó fenyőfa sem lobbant tőle lángra. :-)
Ui: na szerintetek miért kell angyalos díszeket is feltenni a fenyőfára? :-) :-) D Az alábbi kép megmagyarázza:



Itt egy videó is róla:


De megcsináltam és mostmár az én fenyőfámat fogja díszíteni karácsonykor!


Közvéleménykutatás: a fogyasztóvédelem szerintetek mit szólna ehhez a füzérhez??? :-) :-) :-)



Amúgy a régi karácsonyfaégők, füzérek stb igaz hogy ezerévesek de mint látjátok nagyon megbízhatóak, de azért egyvalamire azért oda kell figyelni mielőtt bedugnánk: az egerek is rajonganak értük és bizony hajlamosak kirágni a szigetelést, nézzük át tüzetesen!

Ui: és persze a tűzoltóautót se felejtsétek el szenteste a karácsonyfa alá tenni a gyerekeknek! :-)

4 megjegyzés:

  1. A glimmlámpáknak nagyon érdekes, meleg fényük van, amit a mai tömeggyártott ledek bizony meg sem közelítik.

    Boldog karácsonyt! :)

    VálaszTörlés
  2. Épp idén láttam valamelyik bevásárlóközpontban glimmlámpás sort. Sajnos többe került, mint a keretem rá. Pedig szép láng formáju volt. :(
    Apropó.
    Mekkora ellenállás van bennük? Ezek a lámpák megtalálhatók mindegyik fénycsőgyújtó patronban, fillérekből össze lehetne dobni egy ilyet.

    VálaszTörlés
  3. én is tervezek készíteni mert a glim lámpa jó lessz egy darabig

    ui.:elosztóból kitermelt glimlámpák?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogalmam sincs miből termelték ki a glimmeket, hisz magát a füzért nem én csináltam.

      Törlés