Hajdu Energomat nem centrifugál

Hajdu Minimat
Sokak számára ismerős a Hajdu Energomat mosógép, de ezek már mind nagyon öregek és mostanság jönnek elő a hibáik. Ezekről majd később. Csak ugye nem mindegy hogy egy mai új mosógép a garancia után + 1 nappal döglik be addig a hajdú mosógépek pedig 20-25 év szinte hibamentes működés után. A legelső Hajdu automata mosógépek sorozatgyártása 1977-ben indult el, és Hajdu Minimat néven került forgalomba.
Az tévhit hogy magyar fejlesztés mert a mosógép licencét a német AEG-től vette meg a magyar gyár és azalapján indult meg a gyártás, a többi fejlesztés is erre épült.
Az elpusztíthatatlannak hitt Hajdu keverőtárcsás gép után a háziasszonyok gyorsan ráharaptak a kisméretű, szűk lakótelepi fürdőkben is elférő, vagy akár konyhabútorba beépíthető automata mosógéphez. A keverőtárcsás gépekhez képest az automata mosógép óriási siker lett hogy hamar hiánycikk lett a boltokban. 
Hajdu keverőtárcsás mosógép
Ára az akkori átlagfizetés háromszorosa volt még úgy is hogy mesterségesen alacsonyan tartották az árát, de hiánycikk lett, hónapokat kellett várni vagy jattolni az eladónak hogy jusson automata mosógép a családnak.
A gyár a 80-as évek elején fokozta a termelést és megjelent a Hajdu Minimat és a Hajdu Energomat is. 
A Hajdu mosógépgyárban 3200-an dolgoztak a 80-as évek közepén a fénykorban és ontották magukból a mosógépeket. 


A keverőtárcsás és automata mosógépeik is rendkívül tartósak voltak, 20-25 évig is akadt példány ami működött javítás nélkül.

A mintegy ezer főt foglalkoztató Hajdúsági Iparművek Rt. továbbra is Hajdú márkanév alatt készít mosógépeket, vízmelegítőket, multienergiás - elektromos, gázüzemű, kombinált, illetve napenergiával működő - forróvíztárolókat. A nagysikerű keverőtárcsás mosógépük és centrifugájuk máig gyártott és kapható típus amelyet az alábbi gyártói weboldalon meg is tekinthet.
http://www.hajdurt.hu/products/26-keverotarcsas.html



A Hajdu gyár olyan mosógépet is legyártott amilyet a mai világban is alig találsz. Méghozzá olyan mosógépet készített ami rendelkezik melegvíz bemenettel is, mindezt még a 80-as években.  Mert akkoriban a távhő nagyon olcsó volt, így a távfűtéses lakásokban rálehetett kötni a melegvíz hálózatra. Mert ugye a mosógép árammal melegíti fel a vizet ami a lehető legdrágább megoldás volt akkoriban meg manapság is. Így ha a mosógépen van hideg és melegvizes bemenet is akkor a mosógép nem árammal melegíti a vizet hanem a hideg-melegvízzel kikeveri magának a megfelelő hőmérsékletet. Ha meg esetleg mégsincs melegvíz akkor használja az áramot automatikusan.
Igaz manapság már nem olcsóbb a távhővel készített melegvíz mint az árammal, de sok esetben hasznos lehet egy ilyen gép.  Mert ha pl gázbojlerrel vagy napkollektorral, hőszivattyúval stb készíted a meleg vizedet amivel olcsóbb mint árammal akkor ilyen melegvizes csatlakozóval is ellátott gépeddel a töredékére is eshet egy mosás költsége hogyha a gépnek nem kell bekapcsolnia a fűtőszálát. Szóval a  Hajdúsági Iparművek már akkoriban olyat alkotott amit a mostani gyártók még csak most kezdenek kapisgálni. Mert bizony egyre terjedőbb a fatüzelésű melegvízellátás, vagy a napkollektoros, hőszivattyús stb így egy ilyen mai gép is kelendő lenne.
HAJDU Energomat-Thermal

Én most egy Hajdu Energomat mosógép nem centrifugál hibáját fogom nektek felgöngyölíteni. Nem centrifugál a mosógép? Látszólag egyszerű a probléma, a gyakorlatban azonban majd meglátjátok hogy ilyen apró hiba hogy elfelejt centrifugálni akár katasztrofális is lehet.
Hajdu Energomat Tip: 750.2
Hajdu Energomat adattábla


Az mosógépet eredeti tulaja elajándékozta mondván vett újjat, ennek meg csak annyi a baja hogy nem centrifugál. Aztán a megajándékozott meg használta így majd megunta a dolgot - 5 év után - és szólt nekem hogy nézzem meg már hogy mi lehet a baja, miért nem centrizik.

Én internetes fórumok majd szétszedés után saját magam is láttam hogy bizony itt az ajtóretesz lesz a hibás, azért nem centrifugálhat.A Hajdu Energomat mosógép ajtózárása a mai gépekétől egy kissé különbözik. Amíg a mai gépek állandóan zárvatartják az ajtót amíg fut a program, addig az Energomat mosógép csak addig zárja be az ajtaját amíg a centrifuga üzemel.
Van benne egy mágneskapcsoló, ez is egyszerű de nagyszerű működésű. A felnyitható mosógépajtó sarkában van egy rejtett mágnes, ez a rejtett mágnes húzza be a mágneskapcsoló érintkezőit ha lecsukod a tetőt. Ha felnyitod menetközben akkor elejt a mágneskapcsoló és bonja az áramkört, a gép megáll. Lassú menetben mire lenne időd odanyúlni úgyis megáll a dob forgása így hiába nincs bezárva az ajtó, mégsem lesz beteg tőle a kezed. Ezt az akkori szabványok így írták elő, csak a gyorsfordulaton (centrifuga) kellett reteszelni ajtót.
Ez még előny is mert ha a mai gépnél elfelejtesz valamit berakni akkor perceket kell várni mire kiengedi nyitni az ajtót. Hát a hajdu energomatnál ilyen gond nem volt, ott a centrizés kivételével bármikor nyitható volt az ajtó.
Az ajtó jobb felső sarkában van a mágnes
Az ajtókeret jobb alsó sarka alatt meg a mágneskapcsoló
Így néz ki a mágneskapcsoló a keret alatt, ez állítja meg a gépet ha felnyitod az ajtót

A fenti képen láthatjátok a mágneskapcsolót ami megállítja a gépet ha felnyitod az ajtót. Ez csak a megállításért felel, a centrifugáláskor egy külön retesz zárja be az ajtót.
Mert ugye centrifugálás közben ha felnyitná az ember akkor már nem állna meg olyan gyorsan a dob forgása.

Centrifugáláskor záró retesz
A fenti képen látható az a kis pöcök amiből a túloldalon is van egy az ajtókeretben. Ez a pöcök reteszeli be az ajtót lehetetlenné téve az ajtó kinyitását centrifugálás közben.
Az ajtóretesz a burkolat alatt így néz ki:
Energomat ajtóretesz
Mindkét oldalt van egy ilyen retesz, a lenti képen azt is láthatjátok hogyan is néz ez ki belülről:
A fekete a mágneskapcsoló, a piros a bimetálos ajtóretesz



A centrifugáláskori zárást nagyon egyszerűen oldották meg a Hajdu automata mosógépeiben.

A centrifugamotor segédfázisát a piros kapcsolók fűtőszálain vezették át. A fűtőszálak csökkentették az áramerősséget így a centrifugamotor lassabban indult el, nem ugrott el a gép a helyéről. De a fő funkciója a fűtőszálnak az volt hogy felmelegítette a bimetált ( Kétrétegű, különböző hőtágulási együtthatójú fémből egymásra hengerelt, "szendvicsszerű" lemezanyagot) amely így elhajlott és az elmozdulása által bezárta a mosógép ajtaját.

Ha lejárt a centrifuga akkor többé nem volt áram alatt a retesz így kb 1 percen belül kihűlt a bimetál, egy rugó meg visszahúzta alaphelyzetbe és nyitható volt az ajtó.

Ha a kapcsoló megszorult, kiégett a fűtőszál stb akkor a motor segédfázisa megszakadt, segédfázis nélkül meg nem tud felpörögni a motor vagyis ha elromlik az ajtóretesz akkor máris nem fog centrifugálni a gép. Jó ezt okozhatja egy elgyengülő kondenzátor is, de elsőként a reteszre kell gondolni.

A reteszeket áthidaltam, láss csodát x év után ismét újra centrifugál a gép.
A kapcsolókat kiiktatva, direktbe kötve is működik a gép és vele együtt a centrifuga is, de viszont a gép gyerekek közelében lesz, tehát az ördög nem alszik alapon inkább rendeltünk bele új reteszeket. De ha már reteszt rendeltünk, rendeltünk bele mágneskapcsolót is, mert láttam hogy az egyik papucsa már le van róla égve és viszont annak a beragadása nemcsak a gyerekeket hanem a felnőtteket is elküldheti a sebészetre. Régi nagy szériában gyártott gép, van hozzá alkatrész de viszont nagyon drágák. Az ajtóretesz darabja majd 3 ezer Ft, és kettő kell bele, továbbá a mágneskapcsoló csak bontottan volt de is belekerült 2000 Ft-ba.  De inkább 8 rugó mint később egy élet ujjak nélkül nem?





Most lehet sokan hőbörögnek hogy inkább egy szál vezetékkel direktbe kötötte volna mint 8 ezer a kapcsolókért... mondván ki az a hülye aki mondjuk centrifuga közben kinyitja az ajtót.

De gondold végig a következő gondolatmenetet:

Beég a mágneskapcsoló, ami egy 25 éves gépnél bármikor előfordulhat és észre sem veszed mert ettől még működik tovább a gép. Aztán jön egy áramszünet pl centrifugálás közben. Eközben valaki belép a fürdőbe és mivelhogy kussba van a gép azt hiszi már lejárt a program, felnyitja és elkezd benne matatni. Közben visszajön az áram. A hibás mágneskapcsoló és kiiktatott reteszek következtében a gép nyitott ajtóval teljes gőzzel fog elindulni odacsípve, csonkolva a benne matató családtagot.

Az emberi figyelmetlenségre, az emberi megszokásra bizony számolni kell. Megszokja az ember hogy a lift sem indul nyitott ajtóval, a mosógép sem teker nyitott ajtóval, aztán ha mégis akkor megvan a baleset mert nem számoltunk azzal a ténnyel hogy mégis mehet az nyitott ajtóval is. Na azért nem iktatunk ki ajtókapcsolókat.

De én most korrektül megjavítottam, mostmár működik a centrifugálás is, illetve az ajtózárás is.

Haha, vagyis hittem én elsőnek azt hogy korrektül meg van javítva. Próbamosáskor bedugtam egy fogyasztásmérőt és beiktattam egy kukát hogy teszteljem a hajdu energomat mennyi áramot és vizet fogyaszt.
Beállítottam egy főmosás, 90 fokra, hagy fogyjon a víz meg az áram is.
A fogyasztásmérő a mosógép fogyasztására 2762 W-ot mutatott. Ez egy rendkívüli nagyon nagy fogyasztás, gyanús is lett nekem mert a gyári tábla szerint (amik régen nem hazudtak) 2200W a legnagyobb összfogyasztás.
Fogyasztásmérő szerint 2762 W


Összfogyasztás gyár szerint 2200W

Tehát a gyári adattábla 2200W-os mutat mint maximális fogyasztás akkor hogyan fogyaszthat 2762 W-ot vagyis 562 W-al többet mint amennyit kellene?
Aztán a gyár általában többet szokott ráírni ha hazudik is nem kevesebbet, a hosszú hosszabbítók stb miatt ahová bedugtam szinten kevesebbet és nem többet kellene mutatnia a műszernek.
Tehát gyanús lett a dolog, mérési hiba ilyen nagy nem lehet, fűtőszál is gyári benne akkor mi az amitől ekkora a különbség?

Felnyitottam az ajtót, gép leállt de a fogyasztásmérő szerint még mindig 400W-ot fogyaszt a gép. Na ez már rendkívül gyanússá tette a dolgot és innen jöttem rá hogy a mosógép szereléssel mégsem végeztem mert nyitott ajtóval semmiféle fogyasztásnak nem kéne lennie, nemhogy 400W-nak. 
Mert az nem normális dolog hogy a mosógép nyitott ajtóval álló helyzetben felzabál 400W-ot ( egy kissebb porszívó) teljesítményét. 

Elkezdtem gyanakodni. Lehet valami testzárlatos a gépben. Kondenzátorok, fűtőszál, egérrágta kábel, motor stb. 
De ha testzárlatos akkor ha fordítva dugom be a dugvilláját akkor nem kéne zárlatnak lennie. Megfordítottam a konnektorban a villásdugót. Rögtön minden a normális lett. 
Utánna bedugtam egy másik konnektorba ahol nem volt földelés. A villásdugó bármely pozíciójában normális értékeket produkált a gép, 

Villásdugó egyik irányban bedugva

Villásdugó fordítva bedugva
A fenti képeken nem parajelenség látható hanem valami súlyos műszaki hiba mert elvileg teljesen mindegy hogyan dugjuk be a dugót a konnektorba, a készülék működését, fogyasztását nem kéne hogy befolyásolja. 

Ennek az is lehet a magyarázata hogy pl egy egérrágta kábel ami hozzáér a földelt mosógéptesthez az zárlatot okoz. De ha fordítva van bedugva a dugvilla akkor arra az egérrágta kábelre nem a fázis hanem a nulla kerül így nincs zárlat, hibaáram sem.

Tehát a jelenséget mindenféleképp ki kell vizsgálni.  Bedugtam egy földeletlen konnektorba, na akkor a fogyasztásmérésre jó értékek jöttek minden pozícióban de engem csipkedett a gép ha tapintottam, utánna bedugtam egy FI-relével biztosított konnektorba ami azon nyomban bármely pozícióban rögtön lekapcsolt.

Szóval a sok jel ellenére végre felfogtam én is hogy bizony ez a mosógép testzárlatos. Működik tökéletesen, mos, melegít, centrifugál, csak esetleg túlfogyaszt vagy "picit ráz" a gép és a normál háziasszonynak fel sem tűnik hogy életveszélyes a gépe mondván működik. Egyedül a Fí-relé az ami rögtön kibuktatja ezt a hibát.

Nos ha már leesett hogy testzárlatos a mosógép akkor a feladat megkeresni a testzárlatot a gépben. 
Multiméterrel rámértem a gépre, a földelés és az egyik villa között, sípolt hogy zárlat.
Elsőnek a kondikra gondoltam. Kikötöttem az összes kondit, még mindig sípol a műszer.. Gondoltam az új ajtókapcsolókra, nem-e selejt. Kikötöttem, még mindig sípol. Lekötöttem a lúgszivattyút, még mindig sípol. Lehúztam a motor csatlakozóját, nem sípol, megszűnt a testzárlat.

Szóval a mosógépmotor a testzárlatos. 

Na akkor azt ki kell szerelni, szemre kell vételezni hátha csak beázott, egérrágta stb. 

A hajdu energomat gépből való motorkiszerelés nem is olyan egyszerű művelet. Mert hogy kiférjen a gépből a motor más dolgokat is le kell szerelni róla.

Gondolom a palást leszerelése megy, mert a hátsó lemez csavarjai után nem kell elfelejti a főpalást alsó csavarjait és akkor szépen lejön az is:
A palástot alul is fogják csavarok

Leírom nekem hogyan sikerült kiszerelnem a motort a mosógépből:
Elsőnek a lúgszivattyút szereltem ki:
Le kell róla húzni a vezetéksarukat ( a sárga vezeték nem cserélhető fel egyikkel sem)
Energomat lúgszivattyú
 Majd alul a két rögzítőcsavarját kell kicsavarni:

De ha már oldalára fordítottuk előbb a dob alatti fekete cső bilincsét kell leoldani:


Aztán az alsó műanyag tekerő (szűrő) fölött lévő Y cső alsó bilincsét tekerjük ki és óvatosan húzzuk szét a csöveket.
Energomat hátulja

Ha jól dolgoztunk akkor a lúgszivattyút a kifolyócsővel kitudjuk emelni és beáll az alsó két képen ábrázolt állapot:
Hajdu energomat lúgszivattyú csövekkel


Mosógép lúgszivattyú nélkül
Nos ha kiszedtük a lúgszivattyút akkor már ki fog férni a motor is és utánna a mosógép motorját is nyugodtan elkezdhetjük kiszerelni. Lehúzzuk róla a kábelcsatlakozót ( ez csak egyféleképpen megy rá, nem kell megjegyezni semmit), majd oldunk minden csavart ami fogja.
Motor kiszerelésnél egy fő buktatót tudok megemlíteni, az pedig az alsó képen látható tengely kiszedése, annak meg annyi a trükkje hogy egyik oldalt a műanyag zégergyűrűt óvatosan le kell pattintani majd a tengely ha másnem kalapáccsal kiüthető a másik irányba.




Ha a tengelyt kiszedtük a motor alól és leakasztottuk az ékszíjjat akkor egy kis sakkozással kitudjuk emelni a gép alól.
Így néz ki a mosógép szivattyú és motor nélkül:


Szóval szemrevételeztem a mosógép motort hogy mitől lehet a testzárlat.  A motoron belül a hűtőventilátorlapátok is összevoltak olvadva szóval nem egérrágás és beázás hanem ezt a motort majdnem halálraégették azért lett testzárlatos. 
Testzárlatos, megolvad mosógépmotor

Hogy mitől olvadhattak meg a motor lapátjai? Valószínűleg attól hogy az ajtóretesz tönkrement és azmiatt nem ment a centrifugálás. De a tulajdonosa legalább 5 éven át így használta. 
Tehát a centrifugafokozat megkapta a főfázist, segédfázist az elinduláshoz meg nem mert hibás volt a retesz.

Tehát segédfázis nélkül a motor nem tudott felpörögni, nem ment a centrifuga, de a motort ettől a főfázis fűtötte és a sok sok év ilyen használat végül testzárlatossá is tette. Mert egy-két alkalmat kibír a motor. De hosszútávon ha csak mindig egy kicsit melegedett és mindig csak egy kicsit olvadt meg valami a végén öngerjesztővé vált a folyamat.
Fokozatosan a hűtőlapátok leolvadtak a tengelyről tehát a sima mosás közben mikor forgott a motor már akkor nem kapott elég hűtést tehát melegedett rendesen. A mosás végén már eleve túl meleg volt és akkor forgás nélkül kapta a delejt amitől már a benne lévő tekercsek szigetelése is megolvadt és a végén egyre jobban testzárlatossá vált.

Persze a háziasszony ebből csak annyit vett észre hogy nincsenek kicentrifugálva a ruhák.  Arról halvány sejtelme sem volt hogy a bedöglött ajtóretesz nem ad segédfázist a motornak ami meg emiatt hosszútávon le fog égni. 
És a jobbik eset ha csak a motor ég le és nem a lakás vagy ha nincs abszolúte földelés akkor a végén valaki meghalt volna.

Mert ha eredeti állapotában használják a gépet tovább pl egy földelés nélküli házban akkor a motor egyszercsak annyira testzárlatos lesz hogy valaki a végén meghalt volna hogyha hozzáér a mosógéphez. 

A motort vagy újra kell tekercseltetni vagy venni kell másikat. Tekercselés drága, az új annyiba kerül mint egy gép kompletten, így vettem a netről egy használt, bontottat de ugyanolyat. 
Az új és a régi motor egymás mellett:




Persze beszerelés előtt multiméterrel is összehasonlítottam őket:
Régi motor zárlatos

Új motor meg nem

A netről nagyon olcsón beszerzett használt motor a mérések szerint tökéletes, nem testzárlatos, hűtőventije is ép rajta.


Be is szereltem gyorsan, majd összeraktam volna a gépet de ahogy mozgattam kitört a kereke a betonon:
Hajdu energomat defektes kerék



Már megint még jobban szerelhettem szét. A kerék kiszedéséhez itt belül kell kezdeni, egy fém pöcköt kell kihajlítani és ki is jön a kerék lengéscsillapítóstól mindenestől:




Már ki is jött:



Ez volt benne:



A kereket visszahegesztettem:

Igaz így nem forog, de újonnan brutál ára van, így legalább lengéscsillapít. 

Mert amíg a mai modern gépekben csak a dob és a motor van rugókra felfüggesztve lengéscsillapítás végett, addig a régi hajdu energomatoknál a dob fixen van rögzítve, centrifugáláskor az egész dob mindennel együtt ugrál, a kerekek végzik a lengéscsillapítást.

Sőt az energo-lux automata mosógépekben már az alaplapon is van egy 10-12 kg-os öntött vas elhelyezve így a gép 90 kg-ot nyom, míg az Energomatokban nincs, és azok 74-76 kg-ot nyomnak. Így már 90 kg-ot megmozgatni ( megugráltatni :D ) egy kicsit nehezebb mint 76 kg-ot. Ugyanis a centrifuga fordulatszáma megmaradt az 560 ford./perc. Felfüggesztése mindnek fix, ezért külső lengésűek.

Szóval a lux verzió nem ugrált annyira. :-)
De hogy a sima energomat üresben hogy ugrál azt az alábbi videón megnézhetitek:


És még csak üres a gép, ha lenne benne féltöltet ruha akkor nem maradna egyhelyben!

Szóval ha már a hirtelen kitört mosógép kereket is megjavítottuk, beraktam a motort, próba, minden fasza, végül a palástot is felraktam.

A palást felrakásánál el ne felejtsétek a földelést is feldugni a hátlapra is!

Földelés paláston

Hátlapon


Indulhatott a próba. Fí.relét nem verte le ezekután soha, ha felnyitottam a tetőt akkor 0 volt a fogyasztás, bármely dugvilla pozícióban ugyanakkora volt a fogyasztás.
A 2200W-os a gyári, így pont jo a 2131W
Na mostmár a gyári értékhez is közelebb állunk teljesítményfelvétel ügyében tehát nincs rejtélyes fogyasztás, szivárgó áram, ez az érték tűréshatáron belüli.
A gép teste sem csipkod, nem ráz.
Biztos ami biztos a földelést ellenőriztem próbalámpával is:


Aztán mehetett mostmár jópár próbamosás hogy derüljön ki mostmár minden hiba ha már belelendültem a szerelésbe.

Hajdu próbamosás az udvaron

A vízfelhasználást egy 120 literes kukával ellenőriztem. A 40 fokos tarkamosás teljestöltettel  ( 4A program) pont színültig lett a 120 literes kuka vízzel tehát kb 125 liter víz fogy el egyetlen egy Hajdu energomat 750.2 -es típusú mosógéppel való üresbenmosás esetén.

A 40 fokos mosáshoz  tehát 125 liter vizet és 0,55 kWh áramot fogyaszt el az energomat mosógépünk.
0,55 kWh áram nagyon durván 30 forintnak felel meg mostani árakon.

Érdekesség hogy féltöltet bekapcsolása esetén ( 4 A1/2 program) kb csak egy vödörrel kevesebb vizet fogyaszt a gép:
Féltöltettel sem sokkal kevesebb a vízfelhasználás

60 fokos mosáshoz ( 3A program ) ugyanennyi vizet ( 125liter ) de több áramot, 0,88 kWh- át fogyaszt el a gép.


Tehát a gép fogyasztása csak 90 fokos mosás esetén emelkedik 1 kWh / mosás fölé.

Én erre azt mondom hogy a mendemondákkal meg a tévhitekkel ellentétben nem találom ezt a fogyasztást olyan óriásinak,  a korszerű gépek is ilyentájon kajálnak  áramból, igaz azok vízből sokkal kevesebbet de a mosáshoz meg víz kell. Hiába használ a csodamasinád fele annyi vizet mint az ezeréves  hajdu energomat de a mosáshoz víz kell így a hajdúval tisztábbak is a ruhák. Nekem ez a tapasztalatom.

Nekem a Hajdu Energomat mosógép a sztár, szépen mos és 30 évesen is üzemben tartható, a villanyfogyasztás meg nem eget rengető mint hangoztatják. 

De viszont nagyon jó tanulság az hogy bárminél már a legapróbb hibánál jó ha szerelőt kiálltunk vagy megcsináljuk magunk. Mert az apróbb hibából később nagyobb hiba lehet. Mint itt is láthattuk, nem centrifugált a gép amit mindenki jelentéktelen hibának gondolt. De a jelentéktelen hiba lassan de biztosan kinyírta a főalkatrészt a motort ami annak ellenére hogy funkcionálisan működött okozhatott volna a testzárlatával később halált is. 

Ha nincs a fogyasztásmérőm lehet sose ki se bukik a hiba csak amikor már késő.

Tehát ha folyik, csipkod, nem azt csinálja mint kellene a mosógéped jobban jársz ha idejében utánnajársz.