Lakástűz - te is veszélyben vagy

A híradók televannak tűzesetekkel, gondoltál már arra hogy te is lehetsz áldozat?
Úgy gondolod hogy ez veled nem, csak másokkal történhet meg? Hát sajnos a gondolat téves, bárkivel, bármikor megtörténhet egy lakástűz ahol egész élete munkája odaveszhet. Tény hogy sokszor az emberi hülyeség és felelőtlenség a tűz oka, ilyen lehet pl ha cigarettacsikket dobunk a szemétledobóba de sokszor tényleg a véletlen műve. Hisz gondoltad volna hogy egy bedugott telefontöltő is tud tüzet okozni?
Mert bizony nemcsak a kályhából kipattanó szikra, ágyban dohányzás, letakart hősugárzó stb okozhat tűzesetet.




Gondoljunk arra hogy a történelemben már számos olyan eset történt mikor az emberi test magától kigyulladt és elégett. A spontán öngyulladásról már kb 140 dokumentált esetnél járunk és még mindig csak találgatások vannak.  Wikipédia cikk a spontán öngyulladásról erre a linkre kattintva érhető el.

De innen kiindulva akkor egy több ezer kilométer hosszú szabad ég alatt vezetett távvezeték hálózatra csatlakoztatott televízió miért is ne tudna csak úgy felrobbanni magától?  Mert az országokat keresztülszelő vezetékhálózatot amire mondjuk az ágymelegítőnk is csatlakoztatva van a napvihartól kezdve az ufókon keresztül a villámokig érheti minden.

De mikor leég a házunk akkor nagyon nehéz megmondani utólag hogy mi történhetett. A tűzvizsgáló amint a szeme elé kerül akár egyetlen egy réz-alu kötés máris zárja az aktákat elektromos zárlat címszóval. Ezekután a biztosító is mossa kezeit mondván szabálytalan szerelések miatt történt a tűz, így járt.
Az meg senkinek nem jut eszébe hogy esetleg a macska öngyulladt a kanapé alatt és attól égett ki a lakás.

De a spontán emberi öngyulladás, gömbvillámok, és egyéb paranormális jelenségek mellett sajnos még számos egyértelműen visszanyomozható véletlenek sorozata is okozhat tűzesetet.

A legtöbb tűzeset a konyhából indul ki.

Azt gondolom már mindenki tudja hogyha pl főzés közben kigyullad a serpenyőben az étolaj akkor nem oltjuk vízzel. Azért nem mert a napraforgó olaj öngyulladási hőmérséklete 376 fok, tehát ha már lángol a serpenyőd akkor már 400 fok körül járhat a hőmérséklete. Nade ha ebbe vizet öntesz akkor az lesüllyed az olaj alá mert nehezebb a víz mint az olaj, majd ott mikor pillanatokon belül eléri a 100 fokos forráspontját a víz akkor robbanásszerűen elpárolog, szanaszét fröccsentve a lángoló olajat ami mindent lángra fog lobbantani, nomeg jól megéget majd minket.  Szó szerint 3 méteres lángokat illetve robbanást okozhat ha vizet öntesz a lángoló olajra.
2007-ben, egy Pólus Center parkolóban a tűzoltók bemutatót is végeztek. Felraktak a tűzhelyre egy fazék olajat melegedni, mikor az olaj kigyulladt akkor egy extra hosszú nyelű merőkanállal ráborítottak az égő olajra két deci vizet. Az eredmény az alábbi képen látható:
Így néz ki a bemutatón, a két deci víztől
  Az emberek ennek ellenére ha tüzet látnak akkor rögtön a vízért nyúlnak. Így tett az a Székesfehérvári fiatal lány is 2007 decemberében aki a tűzhelyen felejtette az olajat így az túlhevült és lángrakapott. Ráborított egy lavór vizet és a hirtelen keletkező gőz és méteres lángok akkora robbanást okoztak hogy tokostól kiszakadt az erkélyajtó is a panelházból.
Az étolaj és víz egyveleg tokostól robbantotta ki az erkélyajtót

Páraelszívó is kiégett
A fiatal lány égési sérülésekkel túlélte a balesetet, valószínűleg kevés olaj lehetett a fazékban. Nagy szerencséje volt hogy túlélte és nem égett porig a lakás.

Tűzhelyen lángoló olajtüzet elősszöris úgy oltunk hogy kikapcsoljuk a tűzhelyet majd egy fedővel letakarjuk az égő edényt. Semmiképp ne használjunk vizet az oltáshoz!!

Felrobbanó kotyogó




De a konyhában más veszélyek is leselkedhetnek ránk. Mondjuk ránkrobbanhat az egyszerű kotyogós kávéfőző. Gyakoribb a jelenség mint gondolnánk, eldugul a fúvóka, meghibásodik a túlnyomás leresztő szerep és már robban is. Persze megölni nem öl meg, de ugyanúgy megéget és ugyanúgy újra kell festeni a konyhát mint egy kisebb tűznél.



Itt egy videó róla, és ez még csak nem is veti szét az edényt csak kifröccsenti a kávét:

De kávé illetve kuktában való főzéstől sem kell annyira paráznunk, ilyen esetekben fizetni szokott a biztosító hogyha van biztosításunk. :-)
A kukta jó dolog mert magasabb nyomáson 100 fok fölé is melegíthető a víz, így magasabb hőmérséklet = rövidebb főzési idő.Van neki egy hátránya is, nemcsak a háziasszonyok hanem a terroristák is kedvelik... pl szöggel és robbanóanyaggal telipakolni mert masszív zárt szerkezete miatt nagyot is tud robbanni.
A bostoni maratonfutókat pl kuktabombával robbantották fel.
Kuktabomba maradványai
Csapágygolyókkal növelt hatékonyságú kuktabomba

A régi kuktákban nincs vagy nem működik a túlnyomás leengedő szelep, és ha felül a "fütyülő pörgettyű" eldugul mondjuk a bablevesbe tett újhagyma zöldjétől...  akkor BUMM.
Alaphelyzetben a kuktában a nyomást a tetején lévő súly szabályozza. Ahogy nő a nyomás az megemeli a nyílásra tett ellensúlyt és leengedi a túlnyomást. De ha ez beragad, az újjabb kuktákon akkor is van egy másodlakos tartalék szelep. Ha az is be van ragadva... akkor nézzétek lejjebb a képeket.
2008-ban Székesfehérváron egy idős házaspárnak robbant fel a kuktája a Havranek József utcában, ahová a tűzoltók is kivonultak.
A zsíros étel beterített mindent

Kuktának kihajolt a pereme

Látszik hogy volt rajta biztonsági szelep is az üzemi szelepen kívül, mégis robbant


A kiskonyhának továbbá kitörtek az ablakai, az idős háziasszonyt pedig másodfokú égési sérülésekkel vitték kórházba.
De ittvan egy biztonsági kamerás felvétel ami szemlélteti mekkorát is tud robbanni egy kukta:


Egyes híradások szerint a bóvli duplafalú edények robbanásától sem kell majd meglepődnünk.

De a lakásunkban a konyhában leselkedik ránk a legtöbb veszély, és még mindig nem a félrenyelt falatoktól való megfulladásra gondolok.

A mikrohullámú sütő is fel tud robbanni, de az csak és kizárólag a felhasználó hibájából. A mikrók nem robbannak fel csak úgy maguktól (nem úgy mint a kukták meg a többi) de a lakást ugyanúgy kigyújthatják.

Erre is történt már eset Magyarországon, Nagyacsádon 2009-ben ebéd melegítés közben gyulladt ki a mikró melytől kiégett a konyha kétmilliós kárt okozva.
  A mikrohullámú sütő szerencsére önmagától nem robban, de ha véletlenül nem belevaló tárgyat rakunk bele akkor szétvetheti a készüléket. Tehát ha robban akkor nem a mikró hanem a benne lévő tárgy.
A háziasszonyok tudják hogy pl fémet, fém vagy aranycsíkos tányért, gesztenyét, tojásokat stb azokat nem rakhatunk bele mert felrobbannak benne. De aki strucctojást akar főzni mikróban akkor készüljön fel rá hogy mikrója kifogja maga alól rúgni a hűtőgépet is akkorát fog robbanni. Illetve jó lesz szólni a gyerekeknek is hogy nemcsak a tojást hanem pl bontatlan dobozban tejet melegíteni is hangos dolog lesz.
A neten sok videó van fent hogy mit kell belerakni a mikróba hogy felrobbanjon, 4:24-től egy tojás robbantja fel.



De természetesen minden kigyulladhat ami árammal működik. A robotgépekben, pláne a régebbiekben állandóan a hálózatra kapcsolt fázisjavító kondenzátor is található. Ez akkor is rá van kapcsolódva a hálózatra hogyha a konyhagép éppen ki van kapcsolva. Ha öreg a kondenzátor akkor hangos pukkanással és füsttel szétfolyhat a gépben és akár tüzet is okozhat. Én is jártam már így bedugott de kikapcsolt kézimixerrel... Pukkant egy nagyot és füstölt.

A kézimixer tűz és robbanás nagyon ritka, de csak azért mert az is nagyon ritka hogy pl a háziasszony felügyelet nélkül bedugva és bekapcsolva hagyja a habverőt.

De viszont sokak háztartásában van elektromos tea és kávéfőző, olyasmi mint a lenti képen:
Teafőző gép

A probléma ott kezdődik vele hogyha lefőtt a tea vagy a kávé és a hangos gőzölésre nem figyel fel senki és nem kapcsolja ki akkor a  minőségi típus átvált melegentartásra, a bóvli fajta meg az öngyulladásra.
Mert amíg bekapcsolt habverővel ritkán hagyjuk magára a lakást, addig a teafőzőnket előbb és könnyebben kapcsolva felejthetjük magára hagyott házban.
 A kínai piacos meg vásáros típusokban csak egyetlen hőkorlátozó van ( ha egyáltalán van!)  és ennek hiánya vagy hibája esetén a fűtőszál túl fog melegedni mert nem hosszú üzemidőre tervezték, illetve ha lefőtt a tea vagy kávé akkor már nincs benne több hidegvíz ami gátolná a túlmelegedést.  Innentől csak a szerencse kérdése hogy a készülék megy tönkre vagy a lakásunk is.

Elektromos kávéfőző defekt


A kenyérpirító tűz is gyakoribb mint gondolnánk, megszorul benne a kenyér és kész is a baj. 2013-ban Debrecenben egy Tócóskerti társasház negyedik emeletén is történt kenyérpirító tűz.  A legtöbb mai kenyérpirítóban nincs se túlmelegedésgátló, se semmi védelem tűz ellen. Se hőgomba, se biztosíték semmi, esetleg olyan vékonyra csinálják a fűtőszálat hogy jobbik esetben az szakad el.
Leugrik a rugó, megszorul a mechanika, vagy egész egyszerűen "user error" mert túl vastag kenyeret gyömöszölünk bele.
Ha meg nem tud feljönni a kar akkor a fűtőszál bekapcsolva marad. Szedtem már szét régi bimetallos illetve új elektronika által időzített típust is. A bimetallos ha letelt a sütési idő akkor kiold egy retesz és fel tud ugrani a kar, az elektronikusnál meg elenged az elektromágnes és szintén akkor a rugó segítségével felugrik a kar. Ha a kar nem ugrik fel akkor nincs ami bontsa az áramkört egyik típusnál sem...

A kenyér megszárad, majd meggyullad, innentől kezdve meg minden ami a pirító közelében van veszélyben van, kigyulladhat a közeli függöny, a pirító fölötti szekrény, aztán ha tovább hevül elolvadhat a pirító burkolata meggyújtva akár az asztalterítőt is.
Elsőnek a kenyér gyullad meg majd leolvad a pirító burkolata

A kenyérpirító feletti szekrény is meggyulladhat
Aztán ha nem vesszük észre időben kiég az egész konyha
Dehát a tűzoltók hányszor megmondták hogy felügyelet nélkül nem hagyunk semmi elektromos berendezést...

A fritőzünk is kigyulladhat, ezért jó ha csak akkor sütünk sült krumplit ha otthon is tartózkodunk:
Furcsa szagok jönnek...

Innen...

Az elektromos konzervnyitókról, késélező gépekről stb most eltekintek, hisz minden ami elektromos az ki is gyulladhat.

Az sem dőlhet hátra a fotelben a nappaliban aki nem használ mikrót, olajsütőt, teafőzőt stb mert ha gáztűzhely van a lakásba akkor még mindig lehet konyhapokalipszis.

Amíg az elektromos tűzhelytől csak a kukta robban, meg lángrakaphat a konyha addig pl a gáztűzhely a szomszédot is elköltöztetheti.
Sokszor hangoztatott, alapvető dolgok hogy minden palackcserénél cseréljünk tömítést illetve ellenőrizzük le mosogatószerrel hogy nem-e szivárog. Ennek ellenére minden évben felrobban egy ház gázpalacktól.

Végfelhasználói hibának tűnhetnek a PB palackos házrobbanások, a biztosítók előszeretettel is állítják be annak, de a valóságban ez is bekövetkezhet önhibádon kívül is.

Mert pl ha kirágja a tömlőt az egér, vagy a tömlőnek lejárt a szavatossága és azért engedi tele a gázzal a lakást az a te hibádnak is felróható.

Nade ha "lyukas", gyárilag szelephibás palackot kapsz arról már nem te tehetsz. Főleg úgy hogy a gázpalack szelepe a  hőmérséklettől és belső nyomástól függően, illetve a csap állásával kapcsolódó bizonyos konfigurációkban hol ereszt hol nem.
Ilyen kombinációk lehetnek az alábbiak:
- hidegben csak kicsit megnyitott állásban ereszt
- melegben (30 fok) meg bármely állásban ereszthet
- stb

De további kombináció is hogyha lassan tekered a gázpalack csapját akkor ereszteni fog, ha gyorsan akkor meg nem.
Nade ha felrobbant a házad akkor ezt nem olyan egyszerű utólag bizonyítani.
Flexibilis gázcső, 5 évente kellene cserélni

Gáztömlő, 2 évente kellene cserélni






A kis piros membránnál ereszt a szelep, de a szelep nyakánál, tekerő nyakánál bárhol ereszthet
A lyukas gázpalackról külön postom is van:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/06/szivarognak-pb-gazpalackok.html

A problémát már jeleztem többfelé is, de mivelhogy az összes régi palack érintett lehet amiknek a cseréje drága mulatság lenne... gyorsan a szőnyeg alá söpörték a problémát és válaszra sem méltattak.
Az ügyfél a hibás... nyílván...


De amúgy még nem végeztünk a konyhával. Az egyik legsunyibb háztartási gép a hűtőgép. Senki nem gondolná róla hogy ez is fel tud robbanni, illetve ki tud gyulladni.

Pedig a II. világháború utáni legnagyobb lakástűzvészt Angliában  egy hűtőgép indította, a Grenfell Tower égett ki majd 100 ember halálát okozva.
https://en.wikipedia.org/wiki/Grenfell_Tower_fire


Amíg a régi Lehel és Minszk hűtőgépekben a termosztáton és indítórelén kívül, nomeg a világításon kívül semmi más "elektronika" nem volt addig az újjabb önleolvasztós gépekben már mikroprocesszoros elektronika, illetve fűtőszál is található a leolvasztáshoz, ventilátor a légkeveréshez, automatikusan záródó légterelő lapok, reed relés világításkapcsoló, zümmer, led kijelző stb nomeg sok hőszigetelés hogy energiatakarékos legyen, így több elektromos alkatrész = nagyobb tűzveszély.




Modern hűtőgép vezérlőpanele
 Tehát a hűtőgépre is nem árt odafigyelni, hajlamosak lehetnek azok is az öngyulladásra:
Kigyulladt hűtőgép valahol külföldön
De az öngyulladás az még hagyján, akár fel is robbanhatnak a hűtőgépek.

2014.08.24.-én Szolnokon volt az első köztudatba is berobbant hűtőszekrény. Persze nem egy régi Minszk hanem egy sokszázezres csodamasina aztán még a konyha fala is megrepedt tőle.
Szolnoki felrobban hűtőgép


Alul látszik a kirobbant cső, gondolom szivárgott belőle az új gyúlékony de környezetbarát hűtőgáz
A Lánglovagok oldalán van róla több kép is:
http://www.langlovagok.hu/kepek/8836_felrobbant-egy-hutoszekreny-szolnokon

Angliában, Normanton városban 2009-ben arra ébredt egy brit család mintha egy kamion ütközött volna a lakással. De csak az Indesit hűtőgépük robbant fel, kitörtek az ablakok, megrepedt a fal, megrongálódott a konyhaszekrény és szanaszét repültek a hűtőben tárolt élelmiszerek.
Angliai hűtőgéprobbanás

Hűtőgép robbanás valahol a nagyvilágban

A robbanások oka a hűtőközegben keresendő. A régi freonszármazékok (R12, R134a) nem gyúlékonyak, addig az új modern hűtőközeg amit jelenleg is alkalmaznak az R600a viszont nagyon is gyúlékony. Mert az R600a magyarra fordítva izobután, az öngyújtó utántöltőben is ilyen gáz van.
De persze vannak propán alapú hűtőközegek is, de a legelterjedtebb az izubután alapú hűtőközeg.
PB palackos kempinghűtők, ammónia a hűtőközegük így a gép nem robban

Minden hűtőgépre rá van írva hogy milyen hűtőközeg való bele.
R134a felirat a kompresszoron, ez biztos nem fog robbanni


Kombinált hűtőt ne vegyél
A gyúlékony (R600a) hűtőközeg bevezetésével természetesen műszakilag is módosították a hűtőgépeket. Pl ha a belsőtérben van csőkígyó akkor a világításkapcsolót a külső térbe helyezik át hogyha kilyukad a cső nehogy berobbanjon a szivárgó gáz.
De cigivel a szádban ne nagyon nyitogasd a hűtőszekrényt már.
Mint ahogy a képeken is látszik, a robbanás a kombinált hűtőszekrényeknél fordul elő a leggyakrabban, hisz azokban jó sok gáz van. De a gyakorlatban is az a tapasztalat hogy a kombinált hűtőszekrények sokkal gyakrabban romlanak el mint a normál gépek.

A londoni Grenfell-torony tűzét 2017 júniusában egy Hotpoint FF175B típusú kombinált hűtőgép indította 72 ember halálát okozva.

Mostmár tudjuk hogy a legtöbb otthoni baleset a konyhában történik.

Konyhát hanyagoljuk de maradjunk a hűtésnél. Már R600a hűtőközeget nemcsak a hűtőszekrényekbe hanem a légkondikba is töltenek.  De amíg a hűtőszekrényben pár száz gramm gázt töltenek, addig egy klímában akár 1 kg gáz vagy több is lehet.

Tételezzük fel hogy most télen a klímánkkal fűtünk. Ilyenkor a kompresszor nagy akár 30 bar nyomásra sűríti a hűtőközeget a szobánkban lévő beltéri egységben. A nagy nyomás hatására a hűtőgáz lecsapódik, cseppfolyóssá válik, és a lecsapódás hőleadással jár. A kompresszor jelentős áramfelvétele (akár 2kWh is) szintén a szobai beltéri egységen keresztüli kábeleken megy, a csőkígyó a beltéri egységben tele van nagy nyomású forró gázzal ami mondjuk lead 6 kWh -nak megfelelő hőenergiát, sőt a vezérlő elektronika is a beltéri egységben van.
Innentől elég lehet egy beégő relé, vagy egy laza kábel, netalántán ha a csőkígyó elpattan a nyomástól és kiáramlik a gyúlékony 30 baros gáz tele kompresszorolajjal... akkor a légkonditól is felrobbanhat a házunk. De ha nem szabadul ki a gáz attól még a kigyulladás veszélye ugyanúgy fennáll.
A klímánk hűtés üzemmódban is kigyulladhat, hisz az elektronikán akkor is akár 10A áram is áthaladhat.
Kigyulladt klíma beltéri


Kigyulladt klíma beltéri az irodában

Kigyulladt ablakklíma
A klímás tüzeknél jól látszik a képeken hogy a beltéri egységek jobb oldalán ahol az elektromos vezérlés elhelyezkedik onnan indult a tűz.
De van amikor a kültéri egységből indul a tűz, lásd ezt a videót, egy kültéri egység épp elpukkan:

1974 február 1-én egy felrobbant ablakklíma gyújtotta fel a Joelma épületét Braziliában, 189 életbe került mindez. 

Persze a klímák elbújhatnak a hősugárzó tüzek és olajradiátor robbanások mellett. Hősugárzó tűzre minden évben akad példa Magyarországon is.
Tányéros hősugárzó

A legveszélyesebbek a ventilátoros hősugárzók, persze szigorúan a tányéros hősugárzók után.



 Megáll a ventilátor valami meghibásodás miatt de a fűtőszál meg izzik tovább, vagy csak felborul és túlmelegszik aztán vagy működik a hővédelem vagy nem.  De a halogén hősugárzók veszélye meg az hogy az ember nehezen méri fel azt hogy milyen közel rakhatja a gyúlékony tárgyakhoz. Mert az általa kibocsátott infravörös sugárzás elsőnek nem tűnik túl forrónak, de huzamosabb idő alatt kigyújthatja a közeli tárgyakat.
A régebbi olajradiátoroknál amikben nem volt hőgomba, meg egyéb biztonsági elemek azokat egész egyszerűen úgy méretezték hogy a hőleadása nagyobb legyen a fűtőbetétjénél.  Tehát ha soha nem kapcsolt ki akkor sem tudott felforrni benne az olaj.
Az alábbi két képben mi a közös?
5 tagú, 2000W
20 tagú, 2000W
 Az a közös hogy mindkettőnek azonos a teljesítményfelvétele. Az 5 tagú gyorsabban felfűt és előbb érezzük a meleget, jóval olcsóbban megvehetjük a méretben kissebb olajradiátort mint a nagyobbat de viszont ennek a fűtőszálát csak szakaszosan szabad üzemeltetni amit a beépített termosztát végez így nem melegszik túl. A 20 tagú nagyon drága, lassan melegszik fel így lassabbnak érezzük a felfűtést, de viszont ha kihúzzuk tovább is tartja a meleget, és ez a legbiztonságosabb elektromos fűtés. Nagy mérete, nagy hőleadó felülete miatt ha teljes kakaón kikapcsolás nélkül üzemeltetjük akkor sem tud benne felforrni az olaj.

De mi baj történhet kis méretű de nagy teljesítményű olajradiátornál? Pl beég a termosztát, és ha nem jó a hőgomba akkor az olaj felforrhat benne szétrobbantva a készüléket. A forró szétfröccsenő olaj pedig lángoló pokollá változtatja a szobát.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Őrben 2007-ben történt egy olajradiátor robbanás, az egész ház kiégett.
A tápkábele gyulladt ki
Halogén hősugárzó, letakarták aztán kigyulladt

De a hősugárzótüzek jelentős része nem magából a készülékből indul ki hanem a hősugárzóval túlterhelt elektromos hálózatból ered.
Tiszavasvári - Villanyóra tűz

Mert pl a réz-alumínium sodrott kötések, az öreg, elkoszolódott kötések, vékony vezetékek mind mind okozhatnak tüzet.

Réz és alumínium sodrott kötések
Elkoszolódott kupak nélküli kötődoboz

Kilazult kötések

A pókháló is rendkívül gyúlékony


Sokan azt hiszik hogy a fürdőszoba csupa csempés falaival nem nagyon szokott kigyulladni. Nade a sok felhalmozott szennyesruha, esetleg kiteregetett szárazruha, szőnyeg, wc ülőke, akril kád, mosógép műanyag részei, de akár a fürdőkád mellett elhúzható műanyag vízálló függöny is kiváló táptalaj egy lakástűzhöz.

De kezdjük mindjárt a bojlerrel ami robbanni is tud. A víznek melegítés hatására nő a nyomása. Tehát a fő veszély onnan indul hogyha nem kapcsol ki a fűtőszál akkor a víz szétnyomja a bojlert.  A bojlerbe 3-szoros védelem van beépítve robbanás ellen. Elősszöris ott a termosztát ( a tekerő rajta), ami csumáratekerve sem engedi a vizet 85 foknál melegebbre melegíteni. Ha beég a termosztát akkor még mindig van egy külön egységbe szerelt hőkorlátozó ami ha a víz eléri a 110 fokot akkor megszakítja az áramkört és automatikusan nem is kapcsol vissza. Igaz hogy a víz 100 fokon forr, de a bojlerben nyomás alatt van így nyomás alatt a víz 2 baron 120, 10 baron pl  150 fokon kezd el forrni. De ha a hőkorlátozó is mondjuk beázott vagy egyéb oknál fogva hibás akkor még mindig van egy utolsó védelmi vonal, a túlnyomás leeresztő szelep ami kinyit ha a nyomás túl nagy lenne és leengedi a vizet. De némely ilyen szelep karbantartásra szorul, méghozzá havi szinten kellene kézzel megnyitogatni hogy eltávozhasson belőle a lerakódás. Olyasmi mint a FI-relén is nyomkodni kellene a tesztgombot. Szóval ha beragad a szelep is, nomeg van visszacsapó szelep hogy a meleg víz vízszünet esetén ne menjen vissza a vízvezetékhálózatba akkor a folyamatosan melegedő víz egyszercsak eléri a kritikus nyomást.
Ilyenkor a jobbik esetben lenyomja a bojler alsó lemezét és ott lefúj ( ez sem lesz kellemes ha a közelében tartózkodsz), ledurrannak a flexibilis bekötőcsövek vagy kinyitódnak magától a csapok a nagy nyomás miatt. De ha egyik sem... akkor felhasad a bojler és amíg a benti nyomáson cseppfolyós volt a 150 fokos víz, addig a légköri nyomáson azonnal elpárolog fizikai robbanást is okozva.

 Azt tudnunk kell hogy a víznek a túlhűtés ellentéte is működik és létezik vagyis a túlfűtés is. Ez azt jelenti hogy mondjuk a bojler éjszaka mikor nem piszkálja senki akkor szépen a vizet 150 fokra is fel tudja melegíteni gőzképződés nélkül is. Mondjuk már 10 bar van a bojlerben, 150 fokos a víz hőmérséklete és elég egy apró koccantás, vagy mondjuk csak annyi hogy megnyitod a csapot és akkor a nyomásváltozás miatt a víz drasztikusan és azonnal felforr fizikai robbanást is okozva. Nemcsakhogy szétveti a bojlert de akár a falakat is kidöntheti mint egy gázrobbanás.
Németországban,2012, Ronnenbergben egy villanybojler így kirobbantotta a társasház falát:
Ilyet robban egy villanybojler
A gázbojler még nagyobbat is tud robbanni. Nem azért mert a földgáz robban hanem a gázlánggal rövidebb idő alatt fel lehet fűteni egy bojlert, illetve a gázláng eleve gyengítheti, kilágyíthatja a tartály falát...

2012 decemberében, Egerben egy gázbojler mutatkozott be hasonló módon.

Ekkorát robban egy gázbojler
Tűz és áramütéshez minden feltétel adott, a robbanás kizárva mert lyukas a bojler

De szerencse a 3 körös biztonsági rendszernek a bojlerrobbanás igen ritka, de a bojlertűz annál gyakoribb.
A nagy teljesítményű fűtőszál áramfelvétele erősen igénybeveszi a vezetékeket. Elég egy laza saru, kontakthiba és már melegszik, olvad is lefele a burkolat, amely szerencsétlen esetben csöpögő, lángoló műanyagolvadékokkal jár ami mondjuk a bojler alatt lévő szennyestartót már lobbantja is lángra.

2010-ben Marcaliban egy villanybojler gyújtotta ki a fürdőszobát. Valószínűleg a fent már említett magyarázat volt az ok, de itt a bojler alatt egy mosógép volt, aminek ki is gyulladt a műanyag teteje.

A bojler elektromos dobozából indult a tűz...
Ráterjedt a mosógép műanyag tetejére...

.... még a fürdőkád is megolvadt mire kiértek a tűzoltók, a lakás megmenekült, de a korom miatt így is óriási a kár.
De ha pl később jönnek a tűzoltók vagy mosógép helyett szennyestartó van a bojler alatt teli ruhával akkor lehet a társasházban halálos áldozat is lett volna.

De a mosogató fölé vagy alá beépíthető kis 10 literes vízmelegítők teljes egészében műanyagból vannak. Mondanom sem kell hogy mi lehet ennek a következménye...
Kiolvadt a bojler teteje


A Discovery Channel Állítólag című műsora is tesztelte hogy egy bojler fel tud-e robbantani egy házat. Hát fel, itt egy videó hogy hogyan is néz ki mikor felhasad a bojler és hirtelen gőzzé válik a víz:



De van olyan eset mikor nem a bojler hanem a mosógép kezdi a balhét. Az automata mosógép sok munkát ad a tűzoltóknak.
Öngyulladt mosógép Angliában
Angliában készítettek egy statisztikát hogy hány tűzesetért felelősek a háztartási gépek.
Mosógépekre jut 600 tűzeset egy évben, szárítógépekre több mint 500, 460 a mosogatógépekre, sütőkre 350, és a hűtők és fagyasztók 300 tűzesetet okoznak. 
 A kormányzati adatok szerint évente 3700 lakástüzet okoznak a meghibásodott háztartási készülékek.
Márkákat is közzétettek:
Candy és Hoover mosógépek szeretnek öngyulladni, de Hotpoint DWF3 márkájú mosogatógép mellé is nem árt tűzjelzőt és tűzoltókészüléket beszerelni.
Kigyulladt Hoover mosogatógép
Sőt ezt megfejelem azzal hogy A Bosch és Siemens a 2006 előtt vásárolt mosogatógépek ellenőrzésére kéri a magyar fogyasztókat, mert a kezelőpanel hibája miatt rendkívül ritka esetben az érintett mosogatógépek túlmelegedhetnek és akár tüzet is okozhatnak – közölte a cég magyarországi képviselete. Cikk itt:
http://hvg.hu/itthon/20131128_Tuzet_okozhatnak_a_mosogatogepek__felhiv
Bosch - gyári hiba miatt gyulladnak ki
Tehát Magyarországon is forgalmaztak és lapulhatnak szép számmal a gyár által is elismert öngyulladásra hajlamos mosogatógépek...

Pl. a lánglovagok portál is így számol be a mosógépről:
Az automata mosógép nagyszerű találmány. A háziasszony berakta a szennyest, elindította és leszaladt vásárolni. Mire visszaért, kiégett a fürdőszobája és az előszoba egy része. A műanyagok tökéletlen égése miatt az egész lakást belepte a korom, fejmagasságtól felfelé megolvadt minden műanyag tárgy a hőterheléstől.

A mosógéptüzek száma szerintem lenyomja mondjuk a karácsonyfaizzó tüzeket is annyi van belőle.

A mosógép egyidőben nagyon sok áramot vesz fel, fűt a fűtőszál, megy a motor, közben rángatózik a gép, a belső vezetékek, csatlakozások is igen nagy mechanikai igénybevételnek vannak kitéve aztán az elöregedett fürdőszobai konnektor meg mondjuk nem bírja a strapát, a kilazult kötések melegednek addig amíg rosszvége nem lesz a mókának.  A fürdőszobában általában egy konnektor van, azt állandóan cibálja a jónép. Kihúzza a mosógépet majd bedugja a borotvát, aztán azt is kihúzza és a hajszárítóval rángatja tovább. A konnektor meg elkopik, érintkezői kitágulnak, vezetékek kötései kilazulnak. Aztán mikor megy a Hajdu energomat az még alapból is rángatja a zsinórját... és kész is lakástűz. Hajdu automata mosógépet még nem láttam eredeti dugvillával, de fürdőszobát sem építéskori konnektorral.
A Hajdu automata mosógépek legtöbb porcikája fémből készült, főként a külső váza így maga a gép nem, de a vezetéke és a dugvillája már nagyon is tudott tüzet okozni.
Konnektorgyilkosok
Az újabb mosógépekben már egyre több a műanyag, pl az üst is műanyagból készül. Mint mondtam a belső sok sok vezeték, csatlakozó könnyen lerázódhat működés közben és mint fent a bojleres példánál egy kontakthiba is elég a tűz kipattanásához.
De a mosógépekben a tűz okozója általában a fűtőszál. De hogyan okozhat tüzet ez is hogyha víz van a mosógépben?
Hát úgy hogy valami oknál fogva nem lesz víz a mosógépben. Pl elforralja a gép mert nem kapcsolt le a fűtőszál. A modern ma kapható gépek mind számítógép vezérlésűek. Van benne egy proci, chippek stb, programmal és az érzékelők segítségével levezényli a mosást. De ha lefagy a "számítógép" és bekapcsolódva marad a fűtőszál akkor bajok lehetnek.
Szerencsére ritka, az elektronikák már vannak olyan okosak hogyha pl már kezd testzárlatos lenni a fűtőszál már akkor kikapcsolja a gépet.  De egy kiszáradt kondenzátoros vezérlés persze bármire képes....
De maradjunk a régebbi mechanikus vezérlésnél. Ezek is persze többszörösen biztosítva vannak mint a bojlerek. Van vízszint érzékelő, ha nincs a dobban víz akkor nem kapcsol be a fűtőszál. Sőt a programkapcsoló csak x ideig vagy x hőmérsékletig ad áramot a fűtőszálnak. De ha még ez sem lenne elég akkor a fűtőszálra vagy közvetlen környezetébe szerelnek hőgombát is ami szintén bontja az áramkört túlmelegedés esetén.
Ennek ellenére mégis gyakorta jelenség a mosógéptűz.
Vegyünk példának egy nem ezeréves, de nem is processzor vezérelt gépet.
Háziasszony berakja a ruhákat, elindít egy mosást majd elmegy bevásárolni. A mosógép vízvétellel kezdené de épp vízszünet van. A mosógép megállna ha pl a bóvli mosóportól nem lenne a vízszintérzékelő "van víz" állásban beragadva. De mivelhogy az érzékelő azt jelzi hogy van víz, így megy tovább a gép, indul a fűtőszál is. Mivelhogy a gépben abszolúte nincs víz, a termosztát pedig csak a víz közvetítése útján tud mérni, így nem kapcsol ki a fűtőszál. Sőt sok gépben nincs is termosztát, időre megy a melegítés mert a gyárban kiszámolták hogy pl 10 perc alatt 60 fok, 20 perc alatt 90 fok lesz a gépben a víz is lespórolható a termosztát.
Szóval melegít tovább a fűtőszál, működésbe kéne lépni a hőgombának nevezett hőkorlátozónak ami túlmelegedés esetén lekapcsolja az áramot a fűtőszálról. De itt jön be a Murphy törvény "Ami el tud romlani, az el is romlik".
Ha közben a programkapcsoló vagy a fűtőszál reléje is pont beég akkor nem fog lekapcsolni a fűtőszál soha, csak amikor szétég vagy elolvadnak a vezetékei. De amíg működik felizzik és a környezetében lévő dolgokat megolvasztja, rosszabb esetben fel is gyújthatja. Kigyulladhatnak a dobban a ruhák, illetve elolvadhat az üst is ha az műanyagból készült, a modernebb gépek alja műanyag mert az nem rozsdásodik el, de viszont éghető..  innentől meg ugye már lángra is kaphat az egész gép.
Nem kapcsolt le a fűtőszál, kiolvadt az üst, ha nem veszik észre időben a büdöset akkor lehet leég a lakás

Fontos még megemlítenem azt is hogy hiába nem használod a mosógépedet, de ha van dugva a konnektorba hiába van kikapcsolt állapotban attól még spontán kigyulladhat. Méghozzá elég logikus és valós magyarázat is van rá.
Van benne egy zavarszűrő kondenzátor ami állandóan a hálózatra van kapcsolva. Ha a kondi meghibásodik akkor nagyon büdös nagyon nagy füsttel tud elégni...
 Mert a tűzoltók alapfeltevése hogy "ne hagyjuk működő elektromos berendezést felügyelt nélkül." dolog téves, mert nem kell hogy működjön, elég ha be van dugva a konnektorba...

Tehát nemhogy a konyhában, a fürdőszobában sem vagyunk biztonságban. És még csak nem is említettem a hajszárítókat... :-)
Lyukasra égett burkolat

Túlmelegedő izzószálak



A vasalót sem akartam berakni mert azok csak emberi hülyeség miatt gyulladnak, de sajnos mostmár vannak olyan gyártmányok amik spontán is kigyulladhatnak. A régi vasalókat egy sima mechanikus bimetallos termosztát kapcsolgatta ki-be.
Állítva is kigyulladhat

Tudni kell hogy a vasaló talpa sokkal kevesebb hőt tud leadni a környezetének egyszerre mint amit a fűtőszál létrehoz, tehát csak szakaszosan üzemeltethető a fűtőszál. Ez azért van így hogy minnél előbb felmelegedjen a vasaló így pontosabban tudja tartani a hőmérsékletét.
Így meg pláne
De mint a mosógépeknél, itt is bevetették a mikroprocesszoros vezérlést. A bimetallos kapcsolót kidobták, helyére került egy potméteres hőfokszabályzó és egy hőmérséklet érzékelő a talpra. Az elektronika meg relével kapcsolgatja a fűtőszálat szükség szerint. Sokkal pontosabb hőmérséklettartást és biztonságot adva a vasalónak. Sőt az elektronika azt is képes érzékelni hogyha nem mozgatod a vasalót akkor lekapcsolja a fűtőszálat, sőt még sípoló hanggal figyelmeztet is arra hogy dugvahagytad. Ez mind szép és nagyon jó... de mint a mosógépnél úgy itt is fennáll a veszélye annak hogy az elektronika meghibásodik és akkor a fűtőszálat állandóan bekapcsolva felejti.
A fűtőszál meg nemhogy a műanyagot de az alumínium vasalótalpat is képes elfolyasztani tehát nagyon gyorsan ki tudja égeti a szobát.

Holden ZL-42 -es típusú vasaló is elég bóvli lehet, mert ilyen járt a kezemben amiben rossz volt az elektronika és folyamatosan fűtött.
A markolatban lakik a vezérlőelektronika

Időben észrevették
2013-ban Pécsett égett ki egy ház valószínűleg vasaló miatt.
Vasaló volt az ok...

A legtöbb háztartásban található televízió is. Bizony jópár televízió robbanáshoz vagy kigyulladáshoz kell vonulniuk a tűzoltóknak manapság is.

Képcsöves televíziót már nem gyártanak, de még mindig szép számmal megtalálhatóak a háztartásokban. Ezt azért emelném ki mert a képcsöves tévé meg a CRT monitor az szó szerint fel tud robbanni.
A képcsőben vákuum van, ezért mikor megsérül akkor összeroskad magába, megindulnak befelé a szilánkok, majd ahogy egymásnak ütköznek akkor hirtelen 0,01 s alatt kivágódnak szanaszét a képcső centis üvegszilánkjai.
A leghíresebb Magyarországi tévérobbanások a Videoton Color Star televízióhoz fűződnek.
Videoton Color Star: Fogyasztása napi 1 lakás
1977-ben mikor az átlagfizetés havi 2-3 ezer Ft volt akkor ez a televízió, ami az első színes tévék egyike volt 23 ezer Ft-ért volt kapható. Ennek a Color Star nevű televíziónak a mai napig nagy híre van a robbanásai miatt.

 Fontos tudni hogy csak azok robbantak/gyulladtak fel, amelyekben az eredeti szelén feszültségsokszorozót német szilícium alapanyagúra cserélték, mely a jobb hatásfoka miatt megemelte a nagyfeszültséget, amit a szigetelések már nem bírtak el. Tehát nem konstrukciós hiba, hanem az alkatrészhiányból adódó nem szakszerű javítás volt az ok.
Miután a tévé belseje lángrakapott az képes volt meggyújtani a hátlapot is, onnan meg ugye már kész is a lakástűz ha nem vagy otthon vagy nem veszed észre időben.  De aki meg időben észrevette az kihúzta a konnektorból majd ráborított egy vödör vizet. A felhevült képcső üvege erre válaszul felrobbant beterítve üvegszilánkokkal és lángoló alkatrészekkel a szobát.
1987 január 1-én szilveszterkor volt az első Color Star okozta lakástűz.  Onnantól kezdve a kabaréktól kezdve felkapta minden média. A gyár meg is próbálkozott letiltani a kabarékat..  kevés sikerrel.
A tévé lelkén végül számos lakástűz és két haláleset szárad.

Tehát a Videoton Color Star csak úgy magától spontán nem robbant, csak úgy magától kigyulladt.
Persze voltak olyan orosz tévék is amikben a nagy méretű kondenzátorok a képcső alatt helyezkedtek el közvetlenül. Ha az egyik kondi meghibásodott, felrobbant ( ami a mai számítógép tápokban is gyakran előfordul) akkor az pont telibeverte a képcsövet amitől a tévé felrobbant.
Mert amíg a Color Star elsőnek elkezdett füstölni, lángolni, de általában csak akkor robbant ha vizet kapott, addig egyes orosz tévék minden füst és egyéb előjel nélkül csak úgy spontán felrobbantak.
De minden képcsöves tévé illetve monitor fel tud robbanni... gondoljunk pl anyagfáradásra, hőmérséklet változásokra stb amit mondjuk egy selejtes képcső nem bír és egyszercsak ránkrobban.
Szerencsére mostmár a 80-as évek után gyártott képcsövek viszonylag robbanásbiztosak, illetve robban de nem repülnek szanaszét a szilánkok.

Egy kis kabaré a Color Star tévéről:

A Color Sztár TV használati útmutatása

Tisztelt Vásárlónk!
Meleg, nagyon meleg szeretettel köszöntjük a Color Sztár
tulajdonosok népes táborában!...
Ön jól választott!...
Ez a készülék szinte berobbant a köztudatba és
terjedt, mint a tûz!...
Ezzel a készülékkel nem sok gondja lesz!...
Beállítja, bekapcsolja, kicsit nézi, aztán
akár el is indulhat értesíteni a tûzoltókat!...
vártól Moszkváig elérhetl .. .
Ebbõl is látható, hogy készülékünk
export minoségû!...
Állandó megrendelönk az ETA, az IRA . . . , és
a Vörös
Brigádok!...
A készülék teljesítménye 40 kilowatt,
fogyasztása napi egy lakás!....
A készülékben található címkét önnek
nem kell visszapostáznia!....
Hagyja rajta a készüléken!... Robban és majd
visszarepül!...
Egyéb teendõk:
Ne tegye a tévét éghetõ anyagok közelébe!...
Legyen minimum ötven méterre függönyöktõl,
szekrénytõl, szõnyegtõl és lakástól!...
Legyen a készülék jól szellõzõ helyen!...
Például az erkélyen!... És nézzék
az ablakon keresztül! ...
Így ha rossz a mûsor, nem kell kidobni, csak lelökni!..
Ha mégis úgy döntöttek, hogy a szobában ülve
nézik a tévét, akkor üljenek szétszórtan,
hogy egyikük életben maradhasson!...
A tévé balesetbiztos nézéséhez egységcsomagot
adunk, benne néhány hegesztõálarccal, olvasztárköténnyel és
könnyû azbeszt otthonkával...
Nedves takaró nélkül tévét nézni
tilos!...
Ha bekapcsolta, üljön ott mellette, mert ha elmegy onnan, akkor
soha a büdös életben nem lesz önbõl rokkant nyugdíjas!...
És végül íme az üzembehelyezés sorrendje:
vegye a kezébe a villás dugóban végzõdõ kanócot
. . . dugja be a konnektorba!...
Ugorjon fedezékbe és kezdje meg a visszaszámlálást!!!...


A mostanság kapható LCD tévék és monitorok, plazmatévék már csak kigyulladni tudnak.
De az LCD tévéknél mint bármely más elektromos berendezésnél korántsem elhanyagolható tényező a kigyulladás esélye.
2010-ben, Amerikában Beaverton városában egy LCD tévé gyulladt ki, majd mint lent is látható a képen leesett a tévé állványról (elolvadt a talpa) majd beleégett a szőnyegbe. A tulajdonos időben észrevette és egy kertislaggal eloltotta tüzet. A házban így is 25 ezer dollár ( majd 6 millió Ft) kár keletkezett.


A Color Star képcsöves tévének megvan a modern utóda is, Sony Bravia nevű LCD tévék szintén gyulladtak ki csak úgy maguktól.
Amerikában, East Point városában 2013-ban egy nőnek gyulladt ki a tévéje, de időben észrevette és kidobta az udvarra.
Kigyulladt Sony Bravia tévé
Kidobta az udvarra a lángoló tévét, megmenekült a faháza

Magyarországon legutóbb 2014. június 14 -volt tévérobbanás  Így ír róla a HVG:
http://hvg.hu/itthon/20140614_Felrobbant_egy_teve__egy_ember_megserult
Felrobbant egy tévékészülék a Vas megyei Vépen. Egy ember megsérült a robbanást követő tűzben.
Felrobbant egy televíziókészülék szombat délelőtt a vépi Vasút utca egyik családi házában.
A robbanást tűz követte, a ház sűrű füsttel telt meg.
A lakók megfékezték a lángokat a tűzoltók megérkezése előtt.
A tűzoltók átszellőztették a házat, és mentőt hívtak az egyik lakóhoz, aki füstmérgezést szenvedett.

A Nokia telefonok voltak az elsők amelyek kiírták a töltés befejezésekor hogy húzzuk ki a töltőt a konnektorból, védjük a környezetünket mert ha nem ég ki a házunk akkor sok tonna CO kibocsátást megspórolunk ha kihúzzuk a töltőt.



Pedig a dugvahagyott mobiltöltők már halálos áldozatokat is követeltek. Nem kell hogy legyen rajta telefon is, elég csak úgy simán telefon nélkül dugvahagyni.
2010 november 11, Anglia, Bridlington városa.
Egy dugvahagyott Sony Ericsson mobiltelefon töltőtől kigyulladt a földszinti nappali egy 3 szintes családi házban. Az anya a füstjelző sípolására ébredt az 1. emeleten, de alattuk már lángolt földszint így már csapdába estek. Mikor felébredt anyuka akkor a vele alvó lányát is magához kapta és felszaladt vele a második emeletre a két fiúgyermekéért. A tűzoltók ott találták meg őket eszméletvesztett állapotban egymás karjaiban. A gyerekek meghaltak a kórházban, anyuka pedig súlyos agykárosodással túlélte a balesetet.
A tűz nagyon gyorsan terjed. Ha álmunkból arra ébredünk hogy ég a házunk akkor már gyakran késő, jó ha kitudunk menekülni. Mert hiába nem érnek el a lángok, a mérges gázok és a levegő magas hőmérséklete úgyis kivégez minket.

Telefontöltő tűz 
Miss Hudson anyuka gyermekei, William, AJ és Maddie




Amerikában több tucat tüzet okoznak a bedugott telefontöltők tehát érdemes odafigyelni rájuk.
De már itthon is nem egy ilyen eset történt:
https://tenyek.hu/video/telefontolto-miatt-langolt-a-csalad-haza?fbclid=IwAR096l9hPYYZ3Oq65vGE6hhc1zBFrEnAfOO8vhT3LOVuwY3c8RahnAkYoDk
 Megtéped véletlen a vezetékét, elrágja a macska, kutya akármi, zárlat keletkezik, túlmelegszik, kigyullad. Vagy éppen egy elöregedő pufferkondenzátor benne átmegy zárlatba és kész is a baj. De egy apró kontakthiba a konnektor-dugvilla között és az is okozhat tüzet.

Ha már telefontöltő... akkor legyen szó a mobilrobbanásokról is. Minden amiben van akkumulátor az fel is tud robbanni. A mobiltelefonoknál a gyári hibás akku, gyári de elöregedett akku, illetve az utángyártott akksik különösen szeretnek robbanni.
Felrobbant telefon Indíában
Szerencsére a köztudatba már belekerült az is hogy nemcsak utángyártott hanem gyári hibás készülékek is okozhatnak balesetet. A Samsung Note 7 típusát pl kitiltották a repülőterekről is annyi volt a spontán öngyulladás.

A mobiltelefon robbanásokkal foglalkozott eleget a média, legyen inkább pár szó a laptoprobbanásokról.

A régebbi telefonakksik szerencsére nem voltak robbanósak. De a mostanság használt Lithium és Li-polimer akksik nagyobb kapacitást nyújtanak nagyobb tűz és robbanásveszély mellett.
Miért is?
Az öregedéssel a cellában líthium csapódik ki az anódra, a katódról elindul egy oxidációs folyamat, melynek folyamán a cella elveszti stabilitását, és oxigén képződik - ez a zárt rendszer miatt, robbanáshoz vezethet.
Ennek megelőzését szolgálják a biztonsági áramkörök.
Mindenki tudja hogy az akkumulátorok nem használhatóak a végtelenségig, van egy bizonyos ciklusszám ami után már elhasználódik, tönkremegy.Öregszenek, belső szerkezetük instabillá válik, ezáltal veszélyes folyamatok indulhatnak be - fel is robbanhat.
A hőmérsékletfigyelő elektronikák sem voltak tuti módszerek, mert az elöregedő akku komolyabb melegedés nélkül is fel tudott robbanni. Ezért bevezették a ciklusszámlálót, ilyet főként a laptopokba raknak. Mondván nagyméretű az akksi és nem jó dolog ha belerobban a combodba mikor az öledben van a gép.
Számolja hogy hányszor kezdődött el a töltés. Pl 2000 töltés után letilt, akkor is ha még jó lenne az akku, biztos ami biztos. Mert lehet kibírna az még 2300-at is, de mi van ha mégsem?
Így a hőmérséklet érzékelők mellé a laptop akksik már ciklusszámlálót is kapnak.
Túl sok ilyen volt - mostmár ciklusszámláló is van

Az ágyban nemcsak a mobiloktól meg laptopoktól nem lehet nyugtunk...  hanem az ágymelegítőnk is ránk tud gyulladni.

Nem egy elterjedt dolog, de sokak szerint azért is nem terjedt el nagyon mert a tökéletes védelme nem megoldott.  Illetve meglehetne oldani de az olyan drága lenne hogy eladhatatlan lenne a piacon...
A leválasztó trafó túl drága, a törpefeszültségű trafó is, így marad az hogy a 240V-ot vezetik bele a takaródba mert így a legolcsóbb de sokak számára még így is drága.
Egy biztosíték van benne, az maga a kapcsoló érintkezője , kiolvad nagyobb áramnál.
Nagy felületén nagyobb a hőleadása mint a bevitt teljesítmény tehát ha nem takarod le akkor fel sem melegszik.Ha nem szurkáljuk tűvel akkor biztonságos elméletben. :-)
Beterítesz az ágyadba egy 240V-al megtáplált spirált, és ráfekszel. Megnyugtatásul közlöm hogy az áramütések száma elenyésző a tűzesetekhez képest. :-)
Amerikában külön weboldal és ügyvédi iroda is nyílt már azoknak akik perelni akarnak az elektromos takaró tüzek miatt.

Bletchley egy angol kisvárosban 2010 március 23.-án egy nőnek a takarója gyulladt ki de megúszta sérülések nélkül, a háza is megmenekült, csak a matraca meg az ágyneműi lettek oda, lásd képet:

De nem mindenki ilyen szerencsés:
Texas: bekapcsolva felejtett takaró volt az ok

Elektromos takaró okozta égési sérülés: megnyert per lett belőle
Magyarországi eset: a villanypárna lett zárlatos Kisvárdán

Aztán végére hagytam az örök klasszikust: karácsonyfatűz.



Mert egy száraz gyantától tocsogó fenyőfa, egy csomó hőre lágyuló alacsony gyulladási hőmérsékletű műanyag dísz és szalag, aztán ha az egészet persze jó gyúlékony műhóval is lefújják... közben körberajongják és óvatlanul rángatják a gyerekek a zsinórokat, aztán magára hagyják a sok kínai fényfüzérrel akkor az tuti tűz lesz a vége.



Hogyan is gyulladhat ki magától egy fényfüzér? Mondok egy példát. Ugye a mai füzérek illetve a régebbi kínaiak is olyanok hogyha kiég egy izzó akkor a többi világít tovább. De a többi sokkal több áramot kap így. Aztán ha kiég mégegy a többi mégtöbb áramot kap. És így tovább. Ha a felhasználó nem cseréli, márpedig nem fogja pótolni a kiégett izzókat mondván minek, jó az még akkor szépen lassan aztán egyre gyorsabban elkezdenek elhalálozni a többi izzók is az egyre nagyobb áram miatt.
Normál, jól legyártott füzérnél ilyenkor egyszercsak hirtelen kiég az összes izzó a túláramtól és dobhatod ki az egész füzért.
De egy kínainál kiégés előtt túlmelegszenek az izzók a túláram miatt és lehet előbb ég ki a szobád mint az izzó.

Persze a túl vékony, illetve a könnyen szakadó vezetékek is okozhatnak szikrákat, zárlatot, melegedést amitől lángra kaphat a fa.
Túl gyenge, magától is könnyen szakadó és zárlatba menő vezeték


Leolvadt az izzó körüli műanyag dísz


Minőséginek tűnő darabok is felgyújthatják a fát

A csillagszórókat, adventi koszorús gyertyatüzeket nem sorolom ide, mert azok a felhasználó hülyeségei miatt gyulladnak ki, míg egy fényfüzérnél nem kellene azzal számolnunk hogy kigyulladunk. Karácsonyfatűzről egyenlőre legyen elég ennyi, foglalkoztam már eleget vele ezen a blogon, különben is minden évben van Magyarországon is.

Karácsonyfatűz, másodpercek alatt lángokban a szoba


Egyenlőre a post végére értünk, és mint ahogy láthatjátok, hiába tartotok be minden előírást, hiába használjátok rendeltetésszerűen a készülékeket, hiába javíttatjátok szakszervizben akkor is megtörténhet a baj.  Tehát ha minden rendben van, minden szabványt betartva és mégis megvan a baj akkor gondoljunk bele az ilyen locsolóslaggal bekötött gáztűzhelyekre, patkolt biztosítékokra stb mekkora veszélyben lehetnek.

Nagyon fontos hogy időben észrevegyük ha tűz van a házunkban. A legkisebb tűz is 30 másodperc alatt képes irányíthatatlan nagy tűzzé fejlődni.  Karácsonyfatűznél akár a tűz lángra lobbanásától számított 10 másodperc is elég ahhoz hogy már ne lehessen házilag megfékezni a tüzet.
5 perc alatt pedig akkora hő keletkezik hogy szó szerint minden éghető meggyullad a szobában.
Tehát ha arra ébredsz fel hogy ég a házad akkor már meg se próbáld oltani, csak a menekülésben gondolkozz elsőként.
A gyujtoforras.hu weboldal elég jól és közérthetően összefoglalta ezt:

--------------------------------------------
A tűz nagyon gyors! 
A kis lángok kevesebb, mint 30 másodperc alatt képesek irányíthatatlan, nagy tűzzé duzzadni, a sűrű, mérgező fekete füst pedig ellepi az egész házat. Pár perc elegendő, és a menekülés már lehetetlenné válik.
A tüzek nagy része akkor keletkezik, mikor az emberek alszanak. Ha arra ébredünk, hogy tűz van, már nincs idő az értékeinket menteni, mert a tűz túl gyorsan terjed, és a füst túl vastag. Olyankor már csak menekülni marad lehetőségünk.
A forróság legalább olyan veszélyes, mint a lángok, sőt! 
Egy egészséges felnőtt 150 0C feletti hőmérsékletet már nem bír elviselni a légzőszervek károsodása nélkül. Egy átlagos lakástűzben a padló környékén 100 0C, szemmagasságban akár 600 0C lehet, ami a mennyezeten elérheti akár az 1.000 0C-ot is.
A forró levegő belégzése megégeti a tüdőt, a légzőszerveket, a hő megolvaszthatja a ruhánkat.
Tűzből való menekülés esetén tehát négykézláb mászva, a padló közelében van a legnagyobb esélyünk a túlélésre, bár itt is igyekeznünk kell, mert egy átlagosan berendezett szobában akár 5 perc is elegendő lehet arra, hogy minden éghető anyag lángra kapjon. Ekkor viszont már a padló közelében is 1.000 0C lesz a hőmérséklet, a túlélés esélye pedig egyenlő lesz a nullával.
A tűzben ne számítsunk verőfényre, kivilágított menekülési utakra!
Miközben gyertyával világítunk, és egy nagyobb tábortűz képes megfelelő fényt adni egy egész csapatnak az esti kikapcsolódáshoz, a lakástüzek másként viselkednek.
tűz kezdeti szakaszában valóban fényt adnak a lángok, de később, a különféle anyagok égésekor keletkező sűrű, fekete füst eltakarja ezt.
Ha tűzre ébredünk, készüljünk fel arra, hogy vak emberként kell kitapogatnunk az utat, és garantáltan nem fogunk semmit sem látni. Könnyen lehet, hogy hiába ismerjük, járjuk be naponta többször a kijárathoz vezető utat, a tűzben ez nem megy majd olyan könnyen
A füst és a mérgező gázok sokkal több embert ölnek meg, mint a lángok.
tűz elhasználja a helyiségben lévő levegőt (oxigént), és így a füstben egyszerűen megfulladunk. Ha ez nem következik be, akkor az égésgázok okozta mérgezésbe halhatunk bele.
A mérgező gázok belégzésekor már kis mennyiségnél is álmosságot, zavartságot, és légszomjat érezhetünk.
A szagtalan, színtelen gáz már azelőtt mély – örök – álomba ringatja áldozatát, mielőtt a lángok elérnék a helyiséget.
Tűz esetén a gyorsaság a legfontosabb, semmi más nem számít.
Először meneküljünk, és csak utána próbáljunk segítséget hívni. Találjunk ki egy menekülési tervet, beszéljünk meg egy házon kívüli találkozóhelyet, ismertessük ezt meg minden családtaggal.
Gyakoroljuk a kiutat csukott szemmel, négykézláb mászva, szánk elé vizes törölközőt tartva.
Soha ne menjünk vissza az égő épületbe!
Egy lakásban elhelyezett füstérzékelő időben képes felébreszteni bennünket, így esélyünk marad a menekülésre, túlélésre!
-----------------------------